Σχολιάζοντας την πανικόβλητη απόδραση του Μητσοτάκη από τη Βουλή, στη συζήτηση για τις υποκλοπές (Το έβαλε στα πόδια ο Μητσοτάκης), γράφαμε: «Επί της ουσίας, ο Τσίπρας είτε έχει στοιχεία για τις παρακολουθήσεις του Χατζηδάκη και των στραταίων είτε είναι μπλοφαδόρος ανώτερος από τον Νικ δε Γκρικ». Οπως αποδείχτηκε από το νέο δημοσίευμα του Βαξεβάνη την Κυριακή, ο Τσίπρας δεν μπλοφάριζε. Είχε τα στοιχεία.
Ετσι και ο Μητσοτάκης απαντούσε κατηγορηματικά «όχι, δεν παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον Χατζηδάκη και τον Φλώρο», το πιθανότερο είναι πως ο Τσίπρας θα του πέταγε στα μούτρα τα στοιχεία για τον Χατζηδάκη. Εκτός αν είχε συμφωνία πρώτα να τα βγάλει ο Βαξεβάνης και μετά να τα χρησιμοποιήσει (ο Τσίπρας). Είτε το έκανε αμέσως στη Βουλή είτε αφού προηγουμένως τα είχε βγάλει ο Βαξεβάνης, το βέβαιο είναι πως ο Τσίπρας είχε τα στοιχεία και δεν μπλοφάριζε (τώρα περιμένουμε τα στοιχεία για τον Φλώρο).
Και ο Μητσοτάκης ήξερε πολύ καλά για την παρακολούθηση Χατζηδάκη, γι’ αυτό και προτίμησε να το βάλει στα πόδια, παρά να διατυπώσει μια κατηγορηματική άρνηση, όταν ο Τσίπρας τον στρίμωξε στα σκοινιά, με συνδικαλιές φοιτητικού αμφιθεάτρου, που ο Μητσοτάκης δεν έχει ιδέα γιατί στο Χάρβαρντ δεν κάνουν ούτε συνελεύσεις (ή κι αν κάνουν, αυτός δεν πάτησε ποτέ το πόδι του).
Μετά από αυτή την κοινοβουλευτική περιπέτεια του Μητσοτάκη, στη στήλη ΚΟΝΤΡΕΣ της εφημερίδας μας δημοσιεύτηκε το εξής σχόλιο:
Για τα λεφτά τα κάνεις όλα…
Μεταφέρουμε το διάλογο Μητσοτάκη-Τζανακόπουλου, όπως ακριβώς είναι αποτυπωμένος στα πρακτικά της Βουλής:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Παρακολουθούσα εγώ τη γραμματέα μου ή παρακολουθούσα εγώ -γιατί το είπατε κι αυτό- τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο. Κοιτάξτε, με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι τριάντα χρόνια. Είναι Αντιπρόεδρος του κόμματός μας, συνομιλώ…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Τον παρακολουθούσατε;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Προφανώς και όχι! Τι είναι αυτά τα οποία λέτε; Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της Κυβέρνησης. Ντροπή σας και μόνο που το υπονοείτε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ να ντραπώ;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Δεν ντρέπεστε λίγο; Παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο;
(Ορθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς να ντραπείτε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Παρακαλώ! Δεν ακούγεστε έτσι κι αλλιώς.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Να μάθω τί; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Αυτά θα μάθαινα;
(Ορθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
Για την ταραχή του Κούλη μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο άρθρο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στην εφημερίδα μας (Το έβαλε στα πόδια ο Μητσοτάκης). Ο συγκεκριμένος διάλογος με τον Τζανακόπουλο αποδεικνύει τη θολούρα που είχε στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να επιστρατεύει σοφίσματα από φτηνιάρικα έως γελοία.
Ουδείς θα διανοούνταν ποτέ ότι ο Μητσοτάκης θα παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη για την πολιτική συντάξεων και επιδομάτων. Σ’ αυτό συμφωνούν απόλυτα, ως αγρίως νεοφιλελεύθεροι. Προτού, όμως, «σουτάρει» τον Χατζηδάκη στο Εργασίας, τον είχε στο Ενέργειας. Κι εκεί οι μπίζνες είναι μεγάλες και τα λεφτά πολλά. Ενέργεια και διαχείριση σκουπιδιών και εν γένει αποβλήτων είναι τομείς στους οποίους εμπλέκονται κορυφαίοι καπιταλιστικοί όμιλοι, ντόπιοι και ξένοι. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έδιωξε τον Χατζηδάκη από ένα κρίσιμο οικονομικό υπουργείο και τον έστειλε στο υπουργείο Εργασίας, που και πολλά λεφτά δεν έχει και αρνητική δημοσιότητα εξασφαλίζει, δείχνει ότι η δράση του στο Ενέργειας ενόχλησε. Αρα, θα είχε κάθε λόγο να τον παρακολουθήσει, για να μαθαίνει τα «προσωπικά παιχνίδια» που έκανε με καπιταλιστές.
Δεν ξέρουμε κάτι συγκεκριμένο, όμως ακολουθούμε τη λογική του ίδιου του Μητσοτάκη και απαντάμε στο ερώτημά του. Οχι, δε θα είχε λόγο να παρακολουθήσει τον Χατζηδάκη για τις συντάξεις και τα επιδόματα, θα είχε όμως κάθε λόγο να τον παρακολουθήσει για τις χοντρές μπίζνες στο υπουργείο Ενέργειας. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως όταν πρόκειται για λεφτά η «οικογένεια» γίνεται ανελέητη.
Οι αποκαλύψεις του Βαξεβάνη, που τις επιβεβαίωσαν οι δημοσιογράφοι Κουκάκης και Χατζής (στο σκέλος που αποκαλύφθηκαν δικές τους συνομιλίες με τον Χατζηδάκη, που κατέγραψε η ΕΥΠ/ΚΥΠ), αφορούν την περίοδο που ο Χατζηδάκης ήταν υπουργός Ενέργειας. Τότε που ήταν υπεύθυνος για χοντρές μπίζνες. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ/ΚΥΠ, όχι για το… αόρατο Predator.
Μάλιστα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Χατζηδάκης με τον «κολλητό» του Κωστή Μουσουρούλη, μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή και από το 2020 συντονιστή του «Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης», δηλώνει καθαρά ότι θεωρεί «εξορία» τη μετακίνησή του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας. Ιδού ο διάλογός τους:
«4/1/21
Ζ1… (χειριστής ΕΥΠ)
5046c ( κωδικός παρακολούθησης Χατζηδάκη)
Συνομιλία Κωστή Χατζηδάκη (ΚΧ) (6979800***) με τον Κωστή Μουσουρούλη (ΚΜ) (6973332***)
Κ.Μ.: Και τώρα τι γίνεται;
K.X.: Υπομονή.
Κ.Μ.: Θες να έρθω αύριο να ξανακλάψω; Να το ξαναζήσουμε;
K.X.: Οχι, δεν πρόκειται να γίνει κάτι εντυπωσιακό λόγω κορονοϊού κ.λπ. Κάτι mini θα γίνει οπότε δεν χρειάζεται.
Κ.Μ.: Γείτονες θα γίνουμε τώρα. Ξέρεις τι είναι αυτό το υπουργείο…
Κ.Χ.: Μαύρο.
Κ.Μ.: Θα είσαι κάθε μέρα στη δημοσιότητα.
Κ.Χ.: Τι να το κάνω.
Κ.Μ.: Τι θα κάνεις τώρα με το γραφείο;
K.X.: Δεν ξέρω, ρε Κωστή, ακόμα απαντάω στα τηλέφωνα.
Κ.Μ.: Σκρέκας; Τι να πω… Εμεινα άφωνος. Εγώ τι να κάνω; Nα του παραιτηθώ; Δώσε μια συμβουλή. Να περιμένω;
Κ.Χ.: Ε περίμενε. Ετσι κι αλλιώς εσένα ποιος σε έβαλε…
Κ.Μ.: Η κυβερνητική μ’ έβαλε. Δηλαδή τώρα θα ανακαλύψουμε τον τροχό με αυτόν; Με τον Σκρέκα…
Κ.Χ: Πού να ξέρω… Ο άνθρωπος εκεί πέρα δεν έχει μεγάλο βεληνεκές.
Κ.Μ: Δεν έχει, ναι. Να πάρω κανέναν απ’ τους ανθρώπους που δεν ξέρεις τι να τους κάνεις; Οταν είσαι έτοιμος πες μου.
Κ.Χ.: Θα το δω, ναι.
Κ.Μ: Κράτα ενήμερο και μένα, ρε Κωστή, ανησυχώ. Να ζητήσω ραντεβού στον Σκέρτσο;
K.X.: Επίσης αν έχεις τρόπο να πληρώνεις κανέναν που εγώ δεν μπορώ λόγω του (ακατάλ.) που έχει το στενό το δη-μόσιο.
Κ.Μ.: Ναι, δες εσύ τώρα ποιους θα πάρεις και θα το συζητήσουμε. Μην τυχόν κρατήσεις την …άκη (ακατάλ.) εκεί πέρα.
Κ.Χ: Δεν εξαρτάται από εμένα.
Κ.Μ: Καταλαβαίνω. Εντάξει κάποια στιγμή θα τα πούμε κι από κοντά.
Κ.Χ.: Δηλαδή; Την ξέρεις από παλιά;
Κ.Μ.: Ου… Παναγία μου. Πρέπει να βρεις καλό staff με το αντικείμενο κόλαση. Κι εσύ δεν το ξέρεις και καλά το αντικείμενο.
Κ.Χ.: Προφανώς. Δεν ξέρω καθόλου τον χώρο.
Κ.Μ.: Τώρα και τι μεταρρυθμίσεις να κάνεις εκεί πέρα, ό,τι ακουμπήσεις δαγκώνει.
Κ.Χ.: Μόνο με αυτήν τη λογική.
Κ.Μ.: Πω πω, συνταξιοδοτικό ξέρεις;
Κ.Χ.: Μη με αγχώνεις, ρε Κωστή.
Κ.Μ.: Δεν σε αγχώνω, θα τα πούμε και από κοντά. Μια τελευταία συμβουλή να ζητήσω από τον Σκέρτσο να δω τον μεγάλο;
Κ.Χ.: Ε ζήτα τι να σου πω…
Κ.Μ.: Οκ. Ο,τι θες πάρε με.
Κ.Χ.: Εντάξει».
Για ποιο λόγο παρακολουθούσε η ΕΥΠ/ΚΥΠ τον Χατζηδάκη; Βλέπετε κανένα λόγο… εθνικής ασφάλειας; Μόνο για μπίζνες μιλάει. Από τις συνομιλίες που δημοσιοποίησε ο Βαξεβάνης (ενδεχομένως να έχει και άλλες και να τις βγάλει σε δόσεις) φαίνεται καθαρά ότι ο Χατζηδάκης παρακολουθείται για τις επαφές που έχει με καπιταλιστές και golden boys του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, η «νόμιμη επισύνδεση» του κινητού του Χατζηδάκη ανανεώνεται τουλάχιστον πέντε φορές μετά το αρχικό δίμηνο και φτάνει τουλάχιστον τον ένα χρόνο! Επεκτείνεται και μετά τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ο Χατζηδάκης συνέχισε να έχει τις «άκρες» του στα golden boys.
«Το δελτίο παρακολούθησης για τον “στόχο 5046c Κωστή Χατζηδάκη“, του οποίου λάβαµε γνώση, έχει ηµεροµηνία από 27 Νοεµβρίου 2020 έως 17 Νοεµβρίου 2021. Τέτοια περίοδος παρακολούθησης ενός χρόνου δεν συνηθίζεται ούτε για τροµοκρατία και βαριά εγκλήµατα» γράφει ο Βαξεβάνης.
Γράφει ο κυπατζής που συντάσσει το ενημερωτικό:
«Ο στόχος (σ.σ. ο Χατζηδάκης είναι ο στόχος!) φαίνεται να έχει σχέσεις συνεργασίας παραπάνω από τις προβλεπόµενες, µε τον Πρόεδρο (Γιώργο Στάσση – ΓΣ) και Αντιπρόεδρο (Πύρρο Παπαδηµητρίου – ΠΠ) της ∆ΕΗ. Ο ΚΧ εµφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός στις τηλεφωνικές συνοµιλίες µε τα παραπάνω άτοµα, σε σχέση µε άλλες συνοµιλίες του ενώ ακόµα φαίνεται να αναζητάει περισσότερες ενδοεταιρικές πληροφορίες για ∆ΕΗ»!
Σε άλλο σημείο γράφει ο κυπατζής:
«Την ίδια προσοχή στον τρόπο συνοµιλίας φαίνεται να έχει µε τον Αλέξιο Πιλάβιο (ΑΠ), µέλος ∆Σ Μυτιληναίος ΑΕ. Ο στόχος έπειτα από την απρόσµενη αλλαγή Υπουργείου φαίνεται ιδιαίτερα στεναχωρηµένος και στις συνοµιλίες του µε τον ΑΠ τονίζει τη δυσκολία που θα αντιµετωπίσει ο όµιλος σε θέµατα που είχανε συµφωνήσει µεταξύ τους, γεγονός που αναδεικνύει µια πιο ιδιαίτερη συνεργασία».
Γράφει το Documento: «Στις 31 ∆εκεµβρίου 2020 καταγράφεται συνοµιλία του Κ. Χατζηδάκη µε στέλεχος του οµίλου Μυτιληναίου, στην οποία “ο στόχος είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τον πιθανό ανασχηµατισµό“. Τέσσερις µέρες µετά γίνεται ανασχηµατισµός και έχουν καταγραφεί όλες οι συνοµιλίες του Χατζηδάκη µε διάφορα πρόσωπα, στα οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την τοποθέτησή του στο υπουργείο Εργασίας».
Καταγράφει και συνομιλία του Χατζηδάκη με μη κατονομαζόμενο καναλάρχη ο κυπατζής:
«Στη συνοµιλία του µε τον καναλάρχη στις 27/11/2020 εµφανίζεται ιδιαίτερα βοηθητικός σε θέµα το οποίο αναφέρεται ότι έχουν επικοινωνήσει διά ζώσης για φωτοβολταϊκά. Ο καναλάρχης ζητάει από τον στόχο να τον συστήσει στην ΕΥ∆ΑΠ και στις ανανεώσιµες της ∆ΕΗ. Ο στόχος φαίνεται να µη θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τηλεφωνικώς και αναφέρει στον καναλάρχη ότι θα το κάνει άµεσα». Ιδιαίτερη σηµασία δίνεται κατά την παρακολούθηση σε µια συνοµιλία του Χατζηδάκη µε τον αντιπρόεδρο της ∆ΕΗ Πύρρο Παπαδηµητρίου, στην οποία «ο στόχος φαίνεται να προσπαθεί να µάθει πληροφορίες από τον ΠΠ για εσωτερικά θέµατα της ∆ΕΗ, τα οποία ο ΠΠ αναφέρει πως θα του τα µεταφέρει από κοντά καθώς επίσης αναφέρεται σε ένα θέµα για τη Σαρωνίδα χωρίς περισσότερες λεπτοµέρειες».
Την ηµέρα του ανασχηµατισµού ο κυπατζής καταγράφει συνοµιλία του προέδρου της ∆ΕΗ µε τον Χατζηδάκη:
«Στις 4/1/2021 ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και ∆Σ της ∆ΕΗ, µετά τον ανασχηµατισµό καλεί τον στόχο για να τον ευχαριστήσει για την άριστη συνεργασία τους. Στη συνοµιλία τους ο στόχος τον ευχαριστεί και αναφέρει συγκεκριµένα “Μπορεί το Εξοικονοµώ να το σχεδίαζα διαφορετικά αλλά τη ∆ΕΗ και τις ΑΠΕ θα τις έκανα το ίδιο. Καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω”».
Ο κυπατζής καταγράφει και συνομιλία του Χατζηδάκη με το γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Γραφάκο, επίσης τομέα ενδιαφέροντος πολλών καπιταλιστών:
«21/11/20
Ζ1… (χειριστής ΕΥΠ)
5046c (κωδικός παρακολούθησης Χατζηδάκη
Συνομιλία Κωστή Χατζηδάκη (Κ.Χ.) (6979800***) με τον Μανώλη Γραφάκο (Μ.Γ.) (6937095***)
Μ.Γ.: Απασχολούμαι 2 μέρες με την έκθεση του ΕΟΑΝ (ηχητική απόδοση) για την ανταποδοτική.
Κ.Χ.: Ναι, δεν ξέρω αν πρέπει να τα πούμε από εδώ.
Μ.Γ.: Οχι. Πρέπει να τα πούμε αύριο από κοντά.
Κ.Χ.: Μεθαύριο.
Μ.Γ.: Δεν ξέρω αν μπορώ να του στείλω κιόλας οτιδήποτε.
Κ.Χ.: Αστο από κοντά καλύτερα. Τα είδες τα δημοσιεύματα.
Μ.Γ.: Ναι, τα είδα. Αν κάτσεις να το δεις λίγο με ηρεμία, θα δεις ότι μπορούμε να το γυρίσουμε το παιχνίδι ακαριαία αυτή την εβδομάδα χωρίς περιστροφές.
Κ.Χ.: Θα τα πούμε από κοντά.
Μ.Γ.: Αρα να μη σου στείλω τίποτε. Εγώ θα το συνεχίσω πάντως.
Κ.Χ.: Θα τα δω, εμείς θα πάμε σοβαρά και σωστά. Σε παίρνω για άλλα δύο πράγματα εγώ. Το ένα είναι το ανέκδοτό του με το σκουλήκι το δικό μου με τις δημοπρατήσεις…
Μ.Γ.: Να σου στείλω εγώ σημείωμα για να δεις πού βρισκόμαστε με αυτό. Είναι και δικό μου, δεν είναι μόνο δικό σου.
Κ.Χ.: Ναι, το ξέρω, είδα και την ανάρτηση που έκανες στο Facebook που λες ότι έγιναν πέντε φέτος κ.λπ. Είσαι αισιόδοξος πως θα έχουμε κι άλλη αυτή την εβδομάδα;
Μ.Γ.: Κοίταξε δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αλλά κάποιες που είναι κοντά θα τελειώσουν σίγουρα μέχρι το 20. Δηλαδή η Καβάλα που περιμένουμε τα πρότυπα τεύχη, το Αγρίνιο, η Χίος, η Κεφαλονιά. Αυτές οι τέσσερις θα τελειώσουν άμεσα. Από κει και μετά Κάρπαθος, Λέρος και Κέρκυρα ακολουθούν, δηλαδή αυτές εγώ τις θεωρώ δεδομένες για το 20 δεν αισθάνομαι κίνδυνο. Και το Ηράκλειο νομίζω θα το προλάβουμε και τη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη. Αρα δέκα που έχουμε δεν κινδυνεύουνε και πέντε που έχουμε 15.
Κ.Χ.: Και της Αθήνας.
Μ.Γ.: Ναι δεν είναι δημοπράτηση (ηχητική απόδοση αυτό).
Κ.Χ.: Πίεσε και για άλλα δύο να γίνουν.
Μ.Γ: Πιέζω πολύ.
Κ.Χ.: Η Κάρπαθος τώρα θα είναι Μ.Ο.Δ.Α (ηχητική απόδοση);
Μ.Γ.: Ναι.
Κ.Χ.: Το ήξερα ότι (ακατάλ.) γι’ αυτό ήμουν και τρομαγμένος από την αρχή για τον αριθμό. Γιατί ξέρω τι…
Μ.Γ.: Εντάξει. Θα τα πούμε από κοντά».
Το Documento έθεσε υπόψη του Χατζηδάκη το υλικό και αυτός έκανε την εξής δήλωση: «Σημειώνω τρία πράγματα. Πρώτον, εξακολουθώ να μην πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι με παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός. Δεύτερον, όπως ήδη έχω επισημάνει, ήμουν και είμαι τελείως καθαρός τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στους πρωθυπουργούς με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Και, τρίτον, ότι αυτή την υπόθεση πρέπει να τη διαλευκάνει η Δικαιοσύνη σε όλες τις διαστάσεις για να μην υπάρχουν συζητήσεις και σκιές σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση».
Ο Χατζηδάκης επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις! Τόσο που η έκφραση της… πίστης του ότι δεν τον παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός να ακούγεται καθαρά ειρωνική (ή παιδιάστικη). Για τη δήλωση Χατζηδάκη αρκούν μια-δυο απλές σκέψεις.
- Υπάρχει περίπτωση την παρακολούθησή του να τη διέταξε μόνος του ο Κοντολέων; Χωρίς να ξέρει τίποτα ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ, ο Μητσοτάκης;
- Η περιβόητη εισαγγελέας Βλάχου, που έβαλε την υπογραφή της για να τεθεί υπό παρακολούθηση εν ενεργεία υπουργός, τόσο ισχυρή αισθανόταν ώστε να μην ζητήσει διαβεβαίωση ότι η διαταγή έρχεται από το Μαξίμου;
- Από τα τέλη Ιούλη που «έσκασε» η υπόθεση Ανδρουλάκη, ο Μητσοτάκης –αν υποθέσουμε ότι δεν ήξερε- δεν μπορεί να μην έμαθε ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ενημέρωσε τον Χατζηδάκη; Συνεννοήθηκαν να το κουκουλώσουν από κοινού; Αν είναι έτσι, τι μπήκε στον άλλο δίσκο της ζυγαριάς του «ντιλ»;
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν και πάλι πανικόβλητη, με διαδοχικές δηλώσεις και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις του Οικονόμου. «Ακόμα και εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου», έλεγε στην πρώτη του δήλωση, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα. Μετά το πήγε στον συμψηφισμό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει “πνεύμα και ηθική”, ενώ ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωνε άγνοια, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus επί ελληνικών τηλεφώνων. Συνεργάζονταν μάλιστα με πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται και με το Predator». Προσπάθησε να κρατήσει απεγνωσμένα κάποιες αποστάσεις, μιλώντας για «ύπαρξη ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του».
Μοναδικό του μέλημα ήταν να υψώσει ασπίδα προστασίας γύρω από τον Μητσοτάκη, με το επιχείρημα ότι -και αν γίνονταν παρακολουθήσεις υπουργών και καραβανάδων- αυτός δεν ήξερε τίποτα: «Από τη στιγμή, πάντως, που ο Πρωθυπουργός αντέδρασε, με το γνωστό τρόπο, στην περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την Πατρίδα».
Ειδικά στο τελευταίο, ο Μητσοτάκης δέχτηκε σήμερα ένα χαστούκι από τον Παναγιωτόπουλο, που απαντώντας στον Ραγκούση στη Βουλή κράτησε αποστάσεις όσο είναι η διαδρομή Πεντάγωνο-Καβάλα: «Για την παρακολούθηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ. Ασφαλώς και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει να κάνει τίποτα μ΄ αυτήν την υπόθεση, γιατί η ΕΥΠ δεν έχει να κάνει τίποτα με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το ξέρετε. Θέλετε μία απάντηση από εμένα. Μπορεί αύριο σε μία λίστα ακόμη δεν ξέρω, στο τέλος όπως είπαμε όλοι θα μπούμε σε αυτή τη λίστα, να είναι κι άλλα πρόσωπα και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε παρακολούθηση, όχι από την ΕΥΠ, γενικώς οι παρακολουθήσεις. (…) Στην ερώτησή σας, όμως…. τι να διαψεύσω, αφού δεν γνωρίζω. Αφού δε γνωρίζω. Και τι σχέση έχω εγώ με τις παρακολουθήσεις; Καμία απολύτως, έτσι;». Ο ίδιος δεν έχει σχέση, για τον πρωθυπουργό του δεν ξέρει…
Η ιστορία με την Καϊλή έδωσε μια μικρή ανάσα στον Μητσοτάκη. Πολύ μικρή, όμως, γιατί εκεί που νομίζει ότι έθαψε το σκάνδαλο των υποκλοπών, αυτό πηδάει από τον τάφο και ορθώνεται σαν σκιάχτρο μπροστά του. Μία, δύο, τρεις, τέσσερις, χάσαμε το λογαριασμό πόσες φορές αναζωπυρώθηκε το σκάνδαλο από τον Αύγουστο. Μόνη λύση είναι να κάνει καμιά κίνηση κατά Κοντολέοντος ο Ντογιάκος, για να στηρίξει το «εγώ δεν ήξερα» του Κούλη. Και τι θα βγει πολιτικά για τον Μητσοτάκη; Απολύτως τίποτα. Αυτού του είδους το κουτόχορτο είναι τόσο σάπιο που δεν το πλησιάζει ούτε πεινασμένο γουρούνι.
Οχι για τον Μητσοτάκη που σκίζει τα ρούχα του με δακρύβρεχτες κορόνες («εγώ να παρακολουθήσω τον φίλο μου τον Κωστή;»), αλλά για κάτι δημοσιογραφίσκους που λένε και ξαναλένε πως ο Χατζηδάκης είναι μέλος της οικογένειας, πως ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα τον είχαν σαν παιδί τους και τα παρόμοια, για να σπείρουν αμφιβολίες στο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος διέταξε το βυσμάτωμα του υπουργού του (και όχι μόνο), θα πούμε να αφήσουν τα σάπια. Σ’ αυτές τις «οικογένειες», είτε πρόκειται για τη μαφία, είτε για πολιτικές οικογένειες, είτε για οικογένειες καπιταλιστών, γίνονται οι μεγαλύτερες ενδοοικογενειακές σφαγές. Οταν ο συνδετικός ιστός τους είναι το κέρδος, η ανέλιξη, τα πόστα, είναι σίγουρο πως θα κοιτάζουν ο ένας τον άλλο με μισό μάτι, ότι θα φοβούνται μήπως ο «αδερφός» τούς τη φέρει και θα παίρνουν τα «μέτρα» τους. Πόσοι γόνοι μεγάλων καπιταλιστικών οικογενειών δεν πλακώθηκαν και μετά χώρισαν την περιουσία και τράβηξε ο καθένας το δρόμο του, αφού προηγουμένως έφτασαν και στα δικαστήρια, ελληνικά και ξένα; Θυμηθείτε τη φράση που επαναλαμβάνουν οι μαφιόζοι στο «Νονό» του Κόπολα, όταν τραβούν τη σκανδάλη: «Nothing personal, it’s business».
Aς πάνε αλλού να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, λοιπόν. Θα ξεχάσουμε, μήπως, πως όταν ο Σαμαράς διέγραφε τη Ντόρα, ο Κούλης έμεινε με τον Σαμαρά και πήρε για πρώτη φορά υπουργείο; Θα ξεχάσουμε πως όταν έγινε πρωθυπουργός, το πρώτο που έκανε ήταν να ξεκαθαρίσει ότι δε θα κάνει τη Ντόρα υπουργό Εξωτερικών, επειδή φοβόταν ότι θα τον επισκιάσει και θα τον υπονομεύσει χάριν του γιου της; Στον Χατζηδάκη που έκανε δικές του μπίζνες θα κώλωνε;