Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, χθες έγινε σοβαρό φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στη μητέρα τραυματισθέντα στρατιωτικού στη Λιβύη και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο. Η μητέρα του τραυματία τού ζήτησε τον λόγο γιατί έστειλε τα παιδιά απροστράτευα στη Λιβύη, ο Φλώρος της απάντησε ότι την ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθούσε και πάλι αν του ζητούσαν να ξαναστείλει έλληνες στρατιώτες σε ανθρωπιστική αποστολή στο εξωτερικό και μετά η συζήτηση μεταξύ της μάνας και του αρχηγού εκτροχιάστηκε και βούιξε ο διάδρομος σε ολόκληρη την πτέρυγα του νοσοκομείου.
Η ίδια ιστοσελίδα έγραψε ότι ότι «δεν ήταν σύγκρουση, ήταν έκρηξη, όπως υποστηρίζουν επιβαίνοντες στο μοιραίο πούλμαν που μετέφερε τα 19 μέλη της ελληνικής αποστολής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Αυτό αναφέρουν ανώνυμες πηγές, προερχόμενες από το συγγενικό περιβάλλον στρατιωτικών επιβαινόντων στο μοιραίο πούλμαν και οι οποίοι είχαν την τύχη να διασωθούν. Φυσικά, το ΓΕΕΘΑ επιμένει στο αρχικό σενάριο, περί σύγκρουσης και τυχαίου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος με φορτηγό. Ωστόσο, η εκδοχή του ΓΕΕΘΑ αποδυναμώνεται από την πρεμούρα που επέδειξε να μην λέει την αλήθεια, από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε η τραγωδία, και έλαβε γνώση της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε στο σημείο του συμβάντος».
Ποιες είναι οι «τρύπες» στην ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ και της κυβέρνησης; Γράφει το ieidiseis.gr:
«Το ΓΕΕΘΑ γνώριζε από τις 3:30 μμ της Κυριακής το μέγεθος του προβλήματος και ότι υπάρχουν νεκροί, υποστηρίζουν συγγενείς της ελληνικής αποστολής.
Όταν στις 6 μμ έγινε γνωστό ότι εκτάκτως αναχωρεί δεύτερο μεταγωγικό για τη Λιβύη για «ειδική αποστολή» που περιλαμβάνει και μεταφορά νεκρών στην Αθήνα, το ΓΕΕΘΑ καθησύχαζε ότι πρόκειται για ένα σύνηθες αυτοκινητιστικό ατύχημα με τρεις ελαφρά τραυματίες!
Μάλιστα στις 8:30 μμ -δηλαδή 5 ώρες μετά το συμβάν- εξέδιδε ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ που ανέπτυσσε τη θεωρία περί τριών ελαφρά τραυματισμένων! Ακόμη και όταν ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, με δηλώσεις του, εξέφραζε τα συλλυπητήριά του στην Ελλάδα για τον χαμό τεσσάρων μελών της ελληνικής αποστολής.
Η Αθήνα πέταγε «χαρταετό», με τα συστημικά μέσα που ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση να τηρούν σιγή ιχθύος κρυπτόμενα πίσω από την καθησυχαστική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Μόνο όταν περί της 10 μμ όλα τα Διεθνή Μέσα έκαναν πρώτη είδηση την ελληνική τραγωδία στη Λιβύη, ακολούθησαν τα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 11μμ η κρατική τηλεόραση επέμενε στην εκδοχή των τριών τραυματιών. Τα μεσάνυχτα το ΓΕΕΘΑ αναγκάστηκε -9 ώρες μετά το δυστύχημα- να παραδεχτεί επισήμως ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και οι αγνοούμενοι.
Για κακή τύχη του ΓΕΕΘΑ, που τελευταία επιδίδεται σε αδέξια επικοινωνιακά πασαλείμματα, αυτή τη φορά, δεν έχει να κάνει με απλούς στρατιωτικούς που υπακούουν τυφλά στις άνωθεν εντολές, αλλά πρόκειται για στελέχη του υγειονομικού που αποτελούν ξεχωριστή ελίτ στο στράτευμα και δεν μπαίνουν στη λογική του άρβυλου.
Όπως ευστόχως παρατηρούν, κατά τη σύγκρουση διαμελίζονται τα πτώματα, δεν εξαϋλώνονται και άρα δεν αγνοούνται…»
Από κυβερνητικής πλευράς όλα αυτά δικαιολογήθηκαν με μια παιδαριώδη δικαιολογία: δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας, γιατί τα δορυφορικά τηλέφωνα της ελληνικής αποστολής καταστράφηκαν!
Αυτοί που έχουν δορυφορικά τηλέφωνα τα έχουν πάνω τους, όχι στη βαλίτσα ή στο σάκο. Αφού τόσοι στρατιωτικοί διασώθηκαν από το πούλμαν, δεν μπορεί να μην είχαν μαζί τους ένα τουλάχιστον δορυφορικό τηλέφωνο. Κι αν το είχε ο επικεφαλής αξιωματικός, που τραυματίστηκε, δεν μπορεί να μην πέρασε επιτόπου τη διοίκηση στον αντικαταστάτη του και να μην του έδωσε εντολή να ενημερώσει την Αθήνα και να ζητήσει οδηγίες. Ακόμα και ανίκανος για επικοινωνία να ήταν ο επικεφαλής, ο αντικαταστάτης του ήταν εκ των προτέρων ορισμένος και ανέλαβε αμέσως τη διοίκηση (για στρατό και μάλιστα για ειδικές δυνάμεις μιλάμε).
Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι άφησαν τα δορυφορικά μέσα στο φλεγόμενο πούλμαν, μπροστά και πίσω από την πομπή υπήρχαν αυτοκίνητα ασφάλειας με ένοπλους, που δεν έπαθαν τίποτα (οι ίδιοι το λένε). Ακόμα και αν στα αυτοκίνητα ασφάλειας επέβαιναν μόνο Λίβυοι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είχαν μέσα επικοινωνίας. Μπορούσε ο έχων τη διοίκηση της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής να επικοινωνήσει με την ηγεσία του στην Αθήνα, να δώσει αναφορά και να λάβει οδηγίες. Και είμαστε σίγουροι ότι το έκανε.
Γιατί το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Αμυνας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρίσταναν τους ανίδεους και μίλησαν μόνο όταν το γεγονός βγήκε «ψηλά» στα διεθνή αστικά Μέσα; Προφανώς κάποιο λάκο έχει η φάβα. Κάτι ήθελαν να κουκουλώσουν. Γι’ αυτό οι συγγενείς των τραυματιών μιλούσαν για έκρηξη που προσομοίαζε με στρατιωτικό χτύπημα και διαμαρτύρονταν για την καθυστέρηση της τακτικής Δικαιοσύνης να επιληφθεί του θέματος. Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένα 24ωρο, να ακουστούν καταγγελίες και διαμαρτυρίες, για να επιληφθεί η αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Οσο για το επιχείρημα ότι η έκρηξη προήλθε από μπιτόνι βενζίνης που έφερε το Toyota Land Cruiser που -σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα- συγκρούστηκε με το λεωφορείο, δεν είναι τυχαίο ότι κανένας δεν το πιστεύει, μετά από τα τραγελαφικά που προηγήθηκαν.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφερε χθες πλήρη κάλυψη στον Φλώρο: «Καταρχάς, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή λιγότερης εμπιστοσύνης στον Αρχηγό του στρατεύματος, στον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Το κάνω σαφές αυτό για να μην υπάρχει και καμία παρεξήγηση». Για τον Δένδια χρησιμοποίησε διαφορετικές διατυπώσεις, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση βλέπει ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Αμυνας και αν υπάρχει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του υπουργού. «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο» είπε ο Μαρινάκης και αμέσως έσπευσε να εντάξει την περίπτωση Δένδια στο… γενικό πλαίσιο: «Συνολικά απάντησε ο Πρωθυπουργός και για τη μη ύπαρξη ενδεχόμενου ανασχηματισμού, το είπε με μεγάλη σαφήνεια. Είχαμε απαντήσει κι εμείς σε προηγούμενη ενημέρωση. Αλλά η απάντηση του Πρωθυπουργού τα καλύπτει όλα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, είναι προφανές». Η λέξη «στήριξη» ή η φράση «ο πρωθυπουργός περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τον υπουργό Αμυνας» δεν ακούστηκαν. Οχι τυχαία, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι κυβερνητικά παπαγαλάκια «τα χώνουν» στον Δένδια ότι έκανε τουρισμό στα ΗΑΕ όταν πλημμύριζε η Θεσσαλία.
Εμείς δεν είμαστε, φυσικά, σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στην Ανατολική Λιβύη, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις έλληνες στρατιωτικοί και τα δύο παιδιά του καπιταλιστή-προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, που ήταν στην αποστολή ως «διερμηνείς». Στεκόμαστε στην πολιτική πλευρά του θέματος. «Κατ’ αρχάς, μιλάμε – το ξαναλέω – για μία ανθρωπιστική αποστολή, αποστολή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Μαρινάκης. Από πότε για ανθρωπιστικές αποστολές χρησιμοποιούνται στρατιωτικοί και μάλιστα αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων; Αντε να δεχτούμε ότι έπρεπε να υπάρχει και προσωπικό ασφάλειας, όμως εν προκειμένω δεν υπήρχε ίχνος πολιτικού προσωπικού. Κάποια σχετική διεύθυνση των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας, ο Ερυθρός Σταυρός ή κάποια από τις ΜΚΟ που χρησιμοποιούνται για τέτοιες αποστολές.
Ηταν μια στρατιωτική αποστολή προς βοήθεια όχι της «τουρκόφιλης» κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλά της κυβέρνησης του «στρατάρχη» Χαλίφα Χαφτάρ και των φυλάρχων που συνασπίζονται γύρω του με έδρα τη Βεγγάζη. Ηταν στρατιωτική παρέμβαση στον πόλεμο των αντίπαλων φατριών της Λιβύης, με ανθρωπιστικό προκάλυμμα.