Του ‘κατσε η στραβή στη βάρδια του (όπως θα έλεγε η άσπονδη φίλη του, Δούρου) του Νίκου Φίλη. Ηταν στον αέρα του Real FM, στην εκπομπή του Χατζηνικολάου, όταν ανακοινώθηκε η καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο στην ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, την οποία κλήθηκε να σχολιάσει. Εμφανώς απροετοίμαστος (μολονότι όφειλε να γνωρίζει ότι από ώρα σε ώρα αναμενόταν η απόφαση), αφού δήλωσε ότι δεν ξέρει το θέμα και πως εκείνη τη στιγμή το πληροφορούταν, ψέλλισε ότι πρόκειται για καταδίκη για παράβαση καθήκοντος, «όχι κακούργημα που έλεγε η ΝΔ».
Ευτυχώς γι’ αυτόν, είχε απέναντί του τον «μίστερ Μπιν» της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος προφασίστηκε ότι έπεσε η γραμμή, προφανώς για να πάρει «γραμμή». Στο καπάκι, «έπεσε» και η γραμμή του Φίλη! Κι όταν ξανάνοιξαν οι γραμμές, ο Φίλης απεφάνθη με το γνωστό ύφος του «ακούτε τι σας λέω;»: «Αρα έχουμε ένα πρόστιμο 5.000 ευρώ για τον κ. Καλογρίτσα, για τόσο ασήμαντη υπόθεση πρόκειται, και μια καταδίκη του κ. Παππά με αναστολή για ήσσονος σημασίας ποινικά αδικήματα».
Ωπα, ρε τρισμέγιστε Φίλη. Υπήρχε άλλο αδίκημα; Μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος δικαζόταν ο Παππάς. Τα άλλα, «που έλεγε η ΝΔ», είχαν λήξει προ πολλού, καθώς τα είχε απορρίψει η ίδια η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής στο πόρισμά της, που εγκρίθηκε από τη Βουλή με 178 ψήφους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ) και στη συνέχεια έγινε δεκτό από το αρμόδιο για την παραπομπή υπουργού ή πρώην υπουργού δικαστικό συμβούλιο (η Βουλή, ως γνωστόν, κάνει μόνο προκαταρκτική εξέταση). Τα περί κακουργήματος της δωροδοκίας τα έλεγε η ΝΔ σε προγενέστερο χρόνο (όταν αποφάσισε τη σύσταση της Προανακριτικής) και τα απέσυρε η ίδια στο πόρισμα, γιατί δεν μπορούσε να τα θεμελιώσει με τίποτα. Και πανηγύριζαν τότε οι συριζαίοι ότι κατέρρευσε η σκευωρία. Ο Φίλης πανηγυρίζει και τώρα…
Ο Παππάς καταδικάστηκε ομόφωνα για το αδίκημα για το οποίο είχε παραπεμφθεί και του επιβλήθηκε ομόφωνα η προβλεπόμενη από το νόμο ανώτατη ποινή. Αυτό δεν το σχολίασε ο Φίλης, αλλά όπως είπαμε ήταν τυχερός, καθώς ο «μίστερ Μπιν» ήταν ανίκανος να ανεβάσει τους τόνους. Το έκανε σε χρόνο ρεκόρ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως θα δούμε παρακάτω.
Τα προγνωστικά διαψεύστηκαν. Ούτε η υπερασπιστική μαρτυρία του Μαρινάκη μέτρησε ούτε η πλήρως αθωωτική πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ολγας Σμυρλή. Δεκατρείς ανώτατοι δικαστές, μέλη του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ, υπό την προεδρία της αρεοπαγίτισσας Ιωάννας Χριστοδουλέα-Κλάπα (που δεν έχει φήμη δεξιάς) βρήκαν τον Παππά ένοχο για παράβαση καθήκοντος.
Ηταν τόσο «μπετόν» στην απόφασή τους οι 13 ανώτατοι δικαστές που δε δέχτηκαν την πρόταση του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Ασπρογέρακα, να επιβληθεί στον Παππά ποινή φυλάκισης ενός έτους. Αποφάσισαν ομόφωνα να επιβληθεί το μέγιστο της ποινής: φυλάκιση δύο ετών. Με τριετή αναστολή, όπως προβλέπεται για ποινές αυτού του ύψους. Αντίθετα, στον συνεργό Καλογρίτσα επέβαλαν χρηματική ποινή (5.000 ευρώ), καθώς αναγνώρισαν τη συνδρομή του στην αποκάλυψη της υπόθεσης. Ο Καλογρίτσας ζήτησε ελαφρυντικό και δεν του αναγνωρίστηκε, ενώ η υπεράσπιση του Παππά (Μαντζουράνης) δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός δεν ζητά ελαφρυντικό γιατί δε θεωρεί ότι είναι ένοχος.
Eπίσης, το δικαστήριο δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα Ασπρογέρακα και αποφάσισε να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τα πρακτικά της δίκης με την κατάθεση της γραμματέα του Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμάντη, για να διερευνηθούν αυτά που κατέθεσε για φακέλους με μαύρο χρήμα που έφευγαν από το γραφείο του εργολάβου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους δικηγόρους του Παππά, Μαντζουράνη, Γεωργακόπουλο και Μαντά. Ο Μαντζουράνης (που είναι και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι «δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».
O Παππάς έδωσε τάχιστα στη δημοσιότητα μονόλεπτη on camera δήλωσή του, γυρισμένη στο στούντιο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέβηκε αμέσως και στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας το χαρακτήρα επίσημης κομματικής τοποθέτησης. Είπε τα αναμενόμενα. Οτι «η δίκη ήταν πολιτική» και «έγινε για να χτυπηθεί η παράταξή μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι». Το ζουμί είναι στην τελευταία πρόταση: «Εχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον». Αρα, συνεχίζει σαν να μην έτρεξε τίποτα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έτρεξε να σκαρφαλώσει στον τοίχο του facebook, όπου έγραψε μια μακροσκελή δήλωση. Αναμενόμενη κι αυτή. «Η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς. Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα», «πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας», «φάνηκε ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη τελικά φθάνει στην αλήθεια και όλα έρχονται στο φως», «κρίθηκε ένοχος μέσα από θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες, όχι μέσω ισχυρισμών κουκουλοφόρων μαρτύρων ή με βάση όσα διακινούν ρυπαρά δίκτυα και κάθε λογής συνωμοσιολόγοι» κτλ. κτλ.
Ο Οικονόμου κατέληξε με τα –επίσης αναμενόμενα- ερωτήματα: «Θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του; Θα αποσύρει ο κ. Τσίπρας από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;»
Ο Τσίπρας δε θα κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οταν η Βουλή αποφάσιζε την παραπομπή Παππά (14.07.2021), ο Τσίπρας τον είχε υπερασπιστεί με πάθος, υπερασπιζόμενος στην πραγματικότητα τον εαυτό του. Ελεγε, μάλιστα, τότε ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία, κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζεται να εξευτελιστεί, παραδεχόμενη ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για τη βασική κατηγορία για την οποία αποπειράθηκε να παραπέμψει σε δίκη τον πολιτικό της αντίπαλο», δηλαδή τη δωροδοκία.
Σ’ αυτή τη γραμμή θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια, θα καταγγέλλει ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν πολιτική. Οι πιο «αψείς» θα μιλάνε και για «στημένο» δικαστήριο. Ομως, το ομόφωνο της καταδίκης και η επιβολή της μέγιστης επιτρεπόμενης ποινής αδυνατίζουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Και του ακυρώνουν μια σειρά επιθετικές κινήσεις.
Πώς μπορείς να καλείς τον Μητσοτάκη να διώξει τη Σοφία Νικολάου, όταν εσύ δε διώχνεις τον Παππά; Μα ο Παππάς καταδικάστηκε από «στημένο» δικαστήριο. Και η Νικολάου λέει πως οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι «στημένοι» και στο κάτω-κάτω αυτή δεν αντιμετωπίζει καν κατηγορία (προς το παρόν), ενώ ο Παππάς καταδικάστηκε ομόφωνα από ανώτατους δικαστές. Ούτε ένας δε βρέθηκε που να συμπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ; Τέτοια θ’ ακούμε από εδώ και πέρα, μέχρι τις εκλογές.
Αν δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η «παιδική χαρά» του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος στην ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, που η ίδια άνοιξε. Οι Τσιπραίοι αποφάσισαν ν’ ανοίξουν αυτή τη φάμπρικα, παραπέμποντας 10 πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς για το σκάνδαλο Novartis. Ούτε ένας τους δεν έφτασε σε δικαστήριο! Η ρελάνς των νεοδημοκρατών (με την αμέριστη σύμπραξη και του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ) ήρθε με την παραπομπή των Παππά και Παπαγγελόπουλου. Με την καταδίκη του Παππά οι γαλαζοπράσινοι κερδίζουν 0-1. Και να αθωωθεί ο Παπαγγελόπουλος, πάλι δεν ισοφαρίζουν οι συριζαίοι, γιατί άλλο Παππάς και άλλο Παπαγγελόπουλος (το εκτός έδρας γκολ μετράει διπλό). Αν καταδικαστεί και ο Παπαγγελόπουλος για παράβαση καθήκοντος (είναι πολύ πιθανό και θα το μάθουμε σε λίγες μέρες), οι γαλαζοπράσινοι θα κερδίσουν με δύο γκολ.
Και θα το αξιοποιήσουν προεκλογικά, φέρνοντας αναγκαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση άμυνας. Δεν έχει σημασία τι θα λένε οι συριζαίοι. Ολος ο κόσμος θα εισπράττει τα λεγόμενά τους ως άμυνα. Το ίδιο, βέβαια, θα έκαναν κι αυτοί, αν Παππάς και Παπαγγελόπουλος αθωώνονταν πλήρως.
Οι καναλάρχες, ως σοβαροί καπιταλιστές, δεν είχαν κανένα λόγο να στραφούν κατά του Παππά (το έδειξε ο Μαρινάκης με την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο). Αφού τον κατατρόπωσαν στο ΣτΕ και έκλεισαν με τον Βούτση (μέσω ΝΔ) συμφωνία για τον διορισμό ΕΣΡ, δεν πήραν μόνο τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά τις πήραν τζάμπα και με κρατικό ρεγάλο για τα… τρέχοντα έξοδά τους! Ο Παππάς, που παρίστανε το ντόπερμαν, ήταν πλέον για τους καναλάρχες σκυλάκι του καναπέ. Γιατί να τον κυνηγήσουν δικαστικά; Καπιταλιστές είναι και ξέρουν από «ντιλ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Σκυλάκια των καναλαρχών
ΝΔ και ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, όμως, είχαν να λύσουν πολιτικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε να στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Πικραμμένο και τους υπόλοιπους. Και αφού προσεταιρίστηκαν τον Καλογρίτσα (ο τέως συνεταίρος του Θεοδωρικάκος δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε στην προσέγγιση του -και- κουμπάρου του), που έπνεε μένεα κατά των Τσιπραίων, έφτιαξαν ποινική υπόθεση και για τον Παππά, τον επί χρόνια πιο στενό συνεργάτη του Τσίπρα, και την πήγαν μέχρι τέλους.
ΥΓ. Μην μας ρωτήσετε αν η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν πολιτική. Πολιτική ήταν η δίκη, πολιτική ήταν και η απόφαση (και όχι «αμιγώς ποινική», όπως κουτοπόνηρα δήλωσε ο δικηγόρος του Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος). Αν ήθελαν, θα αθώωναν τον Παππά, είτε «διότι δεν απεδείχθη», όπως πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, είτε «λόγω αμφιβολιών», για να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες. Και πάλι πολιτική θα ήταν η απόφασή τους. Η καταδικαστική απόφαση είναι επίσης πολιτική, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είχαν αποδεικτικό υλικό για να τη θεμελιώσουν. Το ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να επηρεάσει (πολιτικά πάντα) έστω μια μειοψηφία μεταξύ 13 ανώτατων δικαστών. Εριξαν και την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, για να ισχυροποιήσουν την καταδικαστική απόφαση: «Αυτός είναι… καραένοχος, αλλά δεν μπορούμε να του ρίξουμε παραπάνω».