Δεν υπήρχε περίπτωση να μην μοιάζει σαν φτωχός συγγενής ο Κούλης δίπλα στον Ερντογάν στο Βίλνιους. Ο Ερντογάν ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα της συνόδου του ΝΑΤΟ, είχε κάνει διαπραγμάτευση με τον Μπάιντεν, είχε ρυθμίσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον Στόλτενμπεργκ και τον Μισέλ, είχε εξευτελίσει τον πρωθυπουργό μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης όπως η Σουηδία, πώς να σταθεί δίπλα του ο «δεδομένος» Κούλης, που κανένα ρόλο στη διαπραγμάτευση δεν είχε παίξει και μάθαινε τις εξελίξεις από τις επίσημες ανακοινώσεις;
Το αποτέλεσμα της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη ήταν προκαθορισμένο. Ο Ερντογάν έχει πάρει το μήνυμα από τους ιμπεριαλιστές ότι θα αναγνωριστεί στην Τουρκία ρόλος στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τους βασικούς παίχτες στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ), έχει κερδίσει την αναγνώριση της παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη (και στρατιωτικά), θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οπότε ακολουθεί πολιτική ύφεσης στο Αιγαίο. Η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών ήταν απλά μια καλή αφορμή για να εγκαινιαστεί το νέο κλίμα. Κι αν δεν υπήρχε ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, κάτι άλλο θα βρισκόταν.
Κοινές δηλώσεις Ερντογάν και Μητσοτάκη δεν έγιναν, αλλά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τη συνάντηση έδωσε το κλίμα: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.
Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».
Τυπικά πράγματα. Και κυρίως τίποτα το «προχωρημένο». Καμιά αναφορά σε επαφές για την κατάρτιση συνυποσχετικού για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών (ποιων; κάθε πλευρά έχει δική της λίστα) στη Χάγη. Ολα είναι ανοικτά, αλλά δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη ατζέντα, πόσω μάλλον αμοιβαία δέσμευση.
Σ’ αυτή τη γραμμή έμεινε εμμονικά ο Μητσοτάκης και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντησή του με τον Ερντογάν μονοπώλησε τις ερωτήσεις κι αυτός δεν είπε τίποτα περισσότερο από τη μπουρδολογία για το «καλό κλίμα» και τη «νέα αρχή», ενώ δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν εγείρει καμιά ένσταση για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, που τη χαρακτήριση αμερικανοτουρκική υπόθεση.
Επειδή στα ελληνοτουρκικά τα έχουμε ξαναζήσει αυτά, δεν έχουμε να κάνουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο πέραν τούτου. Ολα εξετάζονται και ρυθμίζονται υπό το πρίσμα της ενίσχυσης της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί, ως ηγήτορες του ΝΑΤΟ, ασκούν τον επιδιαιτητικό τους ρόλο, πουλώντας αβέρτα οπλικά συστήματα και στις δυο χώρες που αποτελούν τους καλύτερους πελάτες του αμερικανικού μονοπωλιακού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος.
Απ’ όσα είπε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου σημειώνουμε την εξής αναφορά: «Εγώ μπορώ να μιλήσω για τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδος, οι οποίες είναι -θα έλεγα- ισχυρότερες παρά ποτέ. Είχα την ευκαιρία, μάλιστα, να συνομιλήσω και με τον Πρόεδρο Biden στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Επαναβεβαίωσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μας. Στην παρέμβαση την οποία έκανα τώρα με αφορμή και τη συζήτηση γύρω από την Ουκρανία, επανέλαβα τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά συνολικά για την τροφοδοσία όλης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με στρατεύματα αλλά και με εξοπλισμό. Και ναι, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εκτιμώ ότι στα πλαίσια της συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών θα έχουμε -πιστεύω σύντομα- κάποιες θετικές ειδήσεις για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ενισχύσουν περαιτέρω τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας την οποία έχουμε».
Αποφασισμένος να χώσει όσο γίνεται πιο βαθιά τη χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και να καταχρεώσει τον ελληνικό λαό με νέα βερεσέδια για την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων, που τα παρουσιάζει σαν… πεσκέσι των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Δικαιολογώντας τις αυξήσεις-κοροϊδία στους δημόσιους υπάλληλους, ο… εθνικός θησαυροφύλακας Χατζηδάκης δήλωσε πως αν δίνονταν μεγαλύτερες αυξήσεις (μετά από μια 14ετία περικοπών και παγώματος και μια τριετία υψηλού πληθωρισμού), «η χώρα θα έμπαινε και πάλι σε σπιράλ ελλειμμάτων, αποκλεισμού από τις αγορές, ύφεσης και τελικά περικοπών», πράγμα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θα «ρισκάρει». Για την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά…