Για όσους είναι σε θέση να αναλύσουν την πραγματικότητα, ακόμα και με καθόλου γνώσεις Πολιτικής Οικονομίας, το δημοσίευμα του Spiegel για μεγάλου όγκου εξαγωγές οπλικών συστημάτων της Γερμανίας προς την Τουρκία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη.
Η γερμανική μονοπωλιακή οικονομία έχει μπει σε ύφεση και το ιμπεριαλιστικό κράτος θα πρέπει να κάνει κινήσεις τόνωσης της παραγωγής των γερμανικών μονοπωλίων. Μερικές γερές παραγγελίες οπλικών συστημάτων είναι η καλύτερη τονωτική ένεση για τη συγκράτηση της καπιταλιστικής ύφεσης σε ανεκτά-διαχειρίσιμα επίπεδα.
Αν θέλουμε να το βαθύνουμε θεωρητικά, δεν έχουμε παρά να ανατρέξουμε στον συμπαγή ορισμό του βασικού οικονομικού νόμου του σύγχρονου καπιταλισμού, που εισηγήθηκε ο Στάλιν στο μνημειώδες έργο του Οικονομικά Προβλήματα του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ:
«Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι βασικές απαιτήσεις του βασικού οικονομικού νόμου του σύγχρονου καπιταλισμού θα μπορούσαν να διατυπωθούν, π.χ., με τον εξής τρόπο: εξασφάλιση του ανώτατου καπιταλιστικού κέρδους μέσω της εκμετάλλευσης, της καταστροφής και της εξαθλίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού της δοσμένης χώρας, μέσω της υποδούλωσης και της συστηματικής καταλήστευσης των λαών των άλλων χωρών, ιδιαίτερα των καθυστερημένων χωρών, τέλος, μέσω των πολέμων και της στρατιωτικοποίησης της λαϊκής οικονομίας που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση των πιο υψηλότερων κερδών».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφάλειας άναψε το πράσινο φως για την πώληση στην Τουρκία γερμανικών όπλων τιμής κάμποσων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των οπλικών συστημάτων περιλαμβάνονται 100 αντιαεροπορικοί πύραυλοι, τορπίλες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό (ας μην ξεχνάμε ότι τα γερμανικά μονοπώλια έχουν πουλήσει στην Τουρκία και υποβρύχια της κλάσης 214, σαν αυτά που είχαν προηγουμένως πουλήσει στην Ελλάδα) και «πακέτα αναβάθμισης» υποβρυχίων και φρεγατών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το γερμανικό μονοπώλιο MBDA θα πουλήσει 100 πυραύλους θαλάσσης-αέρος, με το πακέτο να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, το μονοπώλιο Thyssenkrupp θα πουλήσει 28 τορπίλες SeaHake, με το πακέτο να φτάνει τα 156 εκατ. ευρώ, ενώ τα «πακέτα αναβάθμισης» θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι τουρκικές παραγγελίες οπλικών συστημάτων προς τα γερμανικά μονοπώλια θα φτάσουν τα 336 εκατ. ευρώ.
Τις σχετικές διαδικασίες κινεί το υπουργείο Οικονομίας του και αντιπροέδρου της γερμανικής συμμαχικής κυβέρνησης Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος -ως Πράσινος- είναι γνωστός… φιλειρηνιστής.
Ο Ερντογάν συναντήθηκε πρόσφατα με τον Σολτς στη Νέα Υόρκη, όχι σε κάνα διάδρομο για ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, αλλά στο φαραωνικό «Σπίτι της Τουρκίας», στο οποίο ο Σολτς έκανε… αρμένικη βίζιτα. Επισήμως δεν ανακοινώθηκε τίποτα πέραν των τυπικών (μπορείτε να δείτε τη δήλωση της Τουρκικής Προεδρίας ΕΔΩ), ανεπίσημα όμως έγινε γνωστό ότι έκλεισαν «ντιλ» και για αγορά από την Τουρκία μαχητικών Eurofighter.
Τα Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από κοινοπραξία γερμανικών, βρετανικών, ιταλικών και ισπανικών επιχειρήσεων και χρησιμοποιούνται ήδη από τη γερμανική Deutsche Luftwaffe και τη βρετανική RAF. Mέχρι τώρα, μόνο η Γερμανία δεν ενέκρινε την πώληση αυτών των μαχητικών στην Τουρκία, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής άσκησης πίεσης στο καθεστώς Ερντογάν. Η ύφεση της γερμανικής οικονομίας αχρήστευσε την πολιτική του επιλεκτικού εμπάργκο στην πώληση οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. Μέσα στον Οκτώβρη ο Σολτς θα επισκεφτεί την Τουρκία, οπότε μπορεί να έχουμε και επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα του παζαριού των Eurofighter.
Η Cumhuriyet, που είναι αντιπολιτευόμενη, έγραψε πως μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης υπήρξαν αρκετές επικοινωνίες των δύο πλευρών για τα Eurofighter και πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφάλειας. Ζήτημα χρόνου είναι, όπως αντιλαμβάνεστε.
Φυσικά, έχει και το τουρκικό καθεστώς τις απαιτήσεις του. Στο ανακοινωθέν της Τουρκικής Προεδρίας αναφέρεται πως ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητη η αναζωογόνηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ και σημείωσε πως η Γερμανία αναμένεται να προσφέρει την υποστήριξή της, ιδιαίτερα για να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της visa». Το πιάσατε το… υπονούμενο.
Κανονικά, τα εθνίκια στην Ελλάδα θα έπρεπε να ανεβούν στα κεραμίδια και να φωνάζουν για «προδοσία της Γερμανίας» και άλλα τέτοια… πατριωτικά. Δεν τους είδαμε και πολύ… ζωηρούς. Εντάξει, αυτοί που κάνουν καριέρα με τέτοια, αλλά οι άλλοι, οι σοβαροί, μούγκα. Τους καταλαβαίνουμε. Το παραμύθι της «απομόνωσης της Τουρκίας» τελείωσε. Τι να πουν; Να ζητήσουν από τον Κούλη να πάει στο Βερολίνο, να γουρλώσει τα μάτια, να φοβηθεί ο Σολτς, να μην πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία;
ΥΓ. Θυμίζουμε ότι τα ίδια είχαν πάθει και με τη Γαλλία, προ τετραετίας, δεν το ξεχνάμε.