Mπορεί να βγάζει βίντεο γλείφοντας αισθησιακά φράουλες ή να χορεύει σόλο στο ρυθμό της «Καλίνκα», αλλά στα επίσημα καθήκοντά της ως εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η Μαρία Ζαχάροβα κάθε άλλο παρά σούργελο είναι. Οταν μιλάει, είναι σαν να μιλάει ο Λαβρόφ (όπως όταν μιλάει ο Πεσκόφ, είναι σαν να μιλάει ο Πούτιν.
Η Ζαχάροβα, λοιπόν, που για καιρό δεν είχε ασχοληθεί με την ελληνική κυβέρνηση, έκανε μια σκληρή δήλωση, χαρακτηρίζοντας «εχθρική» κίνηση προς τη Ρωσία το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής. «Θεωρούμε προκλητικά τα σχέδια για προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα ρωσικά/σοβιετικά συστήματα αεράμυνας που θα είναι εχθρικά προς τη Ρωσία», δήλωσε η Ζαχάροβα, καταλογίζοντας στην ελληνική κυβέρνηση «πλήρη αδιαφορία» για τους διεθνείς περιορισμούς στο εμπόριο όπλων.
Ενδεχόμενη παράδοση ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από την Ελλάδα θα είναι «κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσοελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της 30ής Οκτωβρίου 1995 και για την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013», συνέχισε η Ζαχάροβα, εξηγώντας ότι αυτές οι συμφωνίες «απαγορεύουν σαφώς στην Ελλάδα να επανεξάγει τον παραδοθέντα στρατιωτικό εξοπλισμό σε τρίτο μέρος χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας». Κατέληξε προειδοποιώντας την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα «επικίνδυνα σχέδια» πριν να είναι πολύ αργά.
Και βέβαια, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας δεν παρέλειψε να επαναλάβει το στερεότυπο, ότι το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία θα εντοπίζεται και θα καταστρέφεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Αν ήταν έτσι, δε θα μπορούσε ο ουκρανικός στρατός να προβάλλει τόσο ισχυρή άμυνα στο ρωσικό στρατό, να του επιφέρει πλήγματα και μάλιστα να χτυπά ακόμη και μέσα σε ρωσικό έδαφος. Προφανώς, οι ιμπεριαλιστές της Δύσης έχουν εξασφαλίσει διαύλους μέσω των οποίων εξοπλίζει το ουκρανικό πιόνι του, χωρίς οι ρώσοι ιμπεριαλιστές να μπορούν να καταστρέψουν αυτούς τους διαύλους.
Δεν τσίμπησε κάποια μύγα τη Ζαχάροβα και έκανε αυτές τις δηλώσεις. Απάντησε σε υπαρκτές διεργασίες αμερικάνικης καθοδήγησης, που τις επιβεβαίωσαν οι ίδιες οι ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία», επιβνεβαιώνοντας ότι σε κάποιες χώρες έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις. Δεν είχε πρόβλημα να πει ότι η Σλοβακία έδωσε το σύστημα S-300 στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ κάλυψαν το κενό χορηγώντας στη Σλοβακία αμερικάνικους πυραύλους Patriot.
Επομένως, δεν μίλησε στα ξεκούδουνα η Ζαχάροβα. Αφού το έκανε η Σλοβακία γιατί να μην το κάνει η Ελλάδα, που διαθέτει S-300, αποθηκευμένους στην Κρήτη, χωρίς να εντάσσονται στο συνολικό αντιαεροπορικό σχεδιασμό. Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες συστοιχίες S-300 ήταν να αγοραστούν από την Κύπρο, υπήρξε σφοδρή αντίδραση από την Τουρκία και με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ οι πύραυλοι αγοράστηκαν τελικά από την Ελλάδα και αποθηκεύτηκαν στην Κρήτη.
Η Ζαχάροβα επικαλέστηκε της ελληνορωσικές συμφωνίες και έχει 100% δίκιο. Η Ελλάδα δεν μπορεί μονομερώς να δώσει τους πυραύλους σε τρίτο κράτος. Η Ρωσία θα πρέπει να συνυπογράψει το απαιτούμενο πιστοποιητικό για τη μεταφορά τους, καθώς διατηρεί την άδεια τελικού χρήστη (end user license agreement). Ομως, τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Και για τη Σλοβακία πρέπει να ίσχυε το ίδιο, όμως οι S-300 που διέθετε στάλθηκαν στην Ουκρανία. Σε συνθήκες πολέμου, οι συμφωνίες καταπατούνται με μοναδική ευκολία.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ελληνική απάντηση στη Ζαχάροβα, που να κλείνει το θέμα. Μόνο διαρροές «πηγών» του υπουργείου Αμυνας προς διάφορους δημοσιογράφους-παπαγαλάκια, ότι δεν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης των S-300 με συστοιχίες αμερικανικών Patriot, με αντάλλαγμα την προώθησή τους στην Ουκρανία. Το ότι δεν υπήρξε επίσημη απάντηση στις επίσημες δηλώσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ, σε συνδυασμό με τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδεικνύει ότι υπάρχει παζάρι στο παρασκήνιο για μια επιλογή α λα Σλοβακία.
Το ίδιο έγινε και με τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 που στάλθηκαν από την Ελλάδα στην Ουκρανία και αντικαταστάθηκαν από γερμανικά ΤΟΜΑ Marder. Στην περίπτωση των ΒΜΡ-1 η Ρωσία δεν διαμαρτυρήθηκε, γιατί τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα η Ελλάδα τα είχε αγοράσει από τη Γερμανία που τα είχε αποσύρει μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών (ανήκαν στο στρατό της ΓΛΔ). Ομως τους S-300 τους πούλησε η Ρωσία στην Ελλάδα απευθείας και υπάρχουν συμφωνίες με όρους.
Δεν ξέρουμε αν ο Μητσοτάκης θα «προκάνει» να στείλει και τους S-300 στην Ουκρανία, χώνοντας πιο βαθιά τη χώρα μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας και μετατρέποντάς τη σε στόχο του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο. Αν υπάρξει πίεση για άμεση αποστολή εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων, που ο ουκρανικός στρατός να μπορεί να τα ενσωματώσει άμεσα στην αεράμυνά του, τότε η πίεση των ΗΠΑ θα είναι μεγάλη και ο Μητσοτάκης δεν θέλει και πολλά για να «ενδώσει».