Σχολικές καθαρίστριες: Αναλώσιμο είδος

0

Αναλώσιμο είδος θεωρεί η κυβέρνηση τις σχολικές καθαρίστριες, που τις στέλνει «ξυπόλυτες στ’ αγκάθια» στα σχολεία, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, προκειμένου να στηρίξουν την απόφασή της να επαναλειτουργήσει τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Οταν μόλις μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων (5/5), ο ίδιος ο ΕΟΔΥ σε οδηγίες που απευθύνονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων (οι οδηγίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας), παραδέχεται ότι «οι πληροφορίες σχετικά με COVID-19 στα παιδιά είναι περιορισμένες, με τα διαθέσιμα δεδομένα να καταδεικνύουν ότι τα παιδιά με επιβεβαιωμένο COVID-19 εμφανίζουν γενικά ήπια συμπτώματα», ότι «ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό είναι ακόμη υπό διερεύνηση» και ότι «παρά τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου στα περισσότερα παιδιά, τα παιδιά με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης», είναι απολύτως κατανοητή η αγωνία και η αγανάκτηση εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζόμενων, που στέλνονται στον «πόλεμο», ώστε σταδιακά να χτιστεί «η ανοσία αγέλης».

Πρωτεύον, λοιπόν, είναι αυτό καθαυτό το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τα απαραίτητα επιδημιολογικά δεδομένα (ακόμη και τώρα δεν υπάρχει πρόβλεψη για μαζικά μοριακά τεστ και τεστ αντισωμάτων σε όλους όσους εμπλέκονται στην επαναλειτουργία των σχολείων). Από κοντά έρχεται η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τον εφοδιασμό με τα απαραίτητα μέσα προστασίας του προσωπικού καθαριότητας. 

Οι «τελευταίας κατηγορίας» εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων -9.500 εξ αυτών συμβασιούχες με συμβάσεις μίσθωσης έργου και μισθούς των 100 και 300 ευρώ- εξακολουθούν να είναι «αόρατες» και ας παριστάνει ο Μητσοτάκης ότι τώρα τάχα τις ανακαλύπτει -αυτές και όλους τους εργαζόμενους σε ανάλογες συνθήκες-, συμπάσχει μαζί τους και κάνει τα πάντα για να τους στηρίξει.

Οι εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα έχουν φθάσει πλέον στα όριά τους. Οι Δήμοι, την περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά τις είχαν κάνει λάστιχο.
Αν και εργαζόμενες με συμβάσεις μίσθωσης έργου σε σχολεία (που υποκρύπτουν όμως συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας), ουσιαστικά επιτάχθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και στάλθηκαν στον «πόλεμο» ενάντια στον ιό χωρίς στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας. Χωρίς δικαίωμα στη λήψη αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας, αδειών ειδικού σκοπού, δίχως δικαίωμα απαλλαγής από τα καθήκοντα ακόμα και ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Μέχρι και καρκινοπαθείς εξαναγκάζονταν να απασχολούνται καθημερινά αμέσως μετά τις χημειοθεραπείες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Κι όλα αυτά για 33€/ανά σχολική αίθουσα το μήνα, δίχως πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Εργάζονταν σε δημοτικά κτίρια, υπόγεια και αποθήκες επί δεκαετίες κλειστές, γεμάτες ποντίκια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλες οι προηγούμενες τις θεωρούσαν και τις θεωρούν αντικείμενα μιας χρήσης και όχι ανθρώπους με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Και αφού επί χρόνια ολόκληρα (έως και 20 χρόνια) εξαναγκάζονται να υπογράφουν απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας (ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες) τώρα, με εγκυκλίους, υποχρεώνονται να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πλήρη ωράρια εργασίας, για μόλις 100, 200 και 300€ το μήνα, δίχως να προβλέπεται κάτι τέτοιο στις συναφθείσες συμβάσεις και δίχως να υπάρχει καμία απολύτως κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Οι σχολικές καθαρίστριες, σύγχρονοι είλωτες, έχουν φθάσει πλέον στα όριά τους. Απελπισμένες έστειλαν επιστολή στον Μητσοτάκη και στους 332 Δήμους της χώρας, απαιτώντας τα αυτονόητα. Τις επιστολές υπογράφουν 31 σωματεία εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα (62 την επιστολή προς τους Δήμους). 

Τα αιτήματα
·      Εναρξη διαδικασιών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
·      Ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του Covid-19, ανανέωση για τα επόμενα 3 χρόνια όλων των υφιστάμενων συμβάσεων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα, με αύξηση των κονδυλίων αποζημίωσης ανά σχολική αίθουσα.
·      Επιδοτούμενη κατάρτιση στις διαδικασίες περιορισμού της διάδοσης του Covid-19 στα σχολικά συγκροτήματα και Πιστοποίηση Επαγγέλματος.
·      Αξιοπρεπείς αμοιβές και Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.
·      Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.
·      Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.
·      Μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
·      Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή σ.σ.ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Οι επιστολές

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

 1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ & ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»
 3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
 5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ
 7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
 9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
 10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
 11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
 12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
 14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ 
 15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 
 16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
 17. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
 18. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
 20. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ -ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ -ΛΥΚΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΑΝΤΙΑ»
 22. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ο «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
 23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ»
 24. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 25. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Π.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ
 26. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
 28. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
 29. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»
 30. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
 31. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 
Προς: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κοινοποίηση: 1. Υπουργό Παιδείας
                           2. Υπουργό Εσωτερικών
                           3. Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα
                           4. Πρόεδρο Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά 
                           5. Γ. Γραμματέα Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
                           6. Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελλόπουλο
                           7. Γ. Γραμματέα ΜέΡΑ 25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη
 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την από 4.5.2020 επιστολή μας προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών και με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων, προτείναμε τηλεδιάσκεψη με αντιπροσωπεία των σωματείων μας, σε ημερομηνία και ώρα που οι ίδιοι οι Υπουργοί θα μας υποδείκνυαν, στην οποία ευελπιστούσαμε ότι θα ανταποκριθούν προκειμένου να συζητήσουμε και να δρομολογήσουμε λύσεις γύρω από το ομολογουμένως απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησής μας. Στην ίδια επιστολή καταστήσαμε σαφές ότι οι 9.500 συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, διατίθενται να δώσουν γι’ άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στις σχολικές μονάδες, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον, αρκεί να υπάρχουν οι στοιχειώδεις εγγυήσεις εργασίας με ασφάλεια και εργασίας με δικαιώματα, τα οποία σήμερα δεν υφίστανται ούτε κατ ελάχιστο.

Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση εκ μέρους των Υπουργών και εξ αυτού του λόγου αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με την παρούσα επιστολή μας προς εσάς και να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι οι αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί εδώ και 10 μήνες αδιαφορούν παντελώς για την ύπαρξή μας και αρνούνται να δεχθούν αντιπροσωπεία μας και να ακούσουν τις θέσεις και τα αιτήματά μας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ. Απαιτούμε στοιχειώδη σεβασμό στην εργασία μας και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου σε σχολεία (που υποκρύπτουν όμως συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας), ουσιαστικά επιταχθήκαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και στρατευτήκαμε όπου μας χρειάστηκε η πολιτεία στη μάχη του αντιικού αγώνα, δίχως όμως να μας παρασχεθούν τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δίχως να έχουμε δικαίωμα στη λήψη αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας, αδειών ειδικού σκοπού, δίχως δικαίωμα απαλλαγής από τα καθήκοντα ως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Μέχρι και άτομα καρκινοπαθή εξαναγκάζονταν να απασχολούνται καθημερινά αμέσως μετά τις χημειοθεραπείες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Κι όλα αυτά για 33€/ανά σχολική αίθουσα το μήνα, δίχως πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Το μόνο που ζητάμε είναι επιτέλους να μας ακούσουν. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς στάθμιση των ειδικών συνθηκών που διέπει τη σχέση των καθαριστριών/στων με σύμβαση μίσθωσης έργου. Είναι απαράδεκτο να καλούμαστε την περίοδο της πανδημίας -αν και καθαρίστριες/στες σχολείων- να απασχολούμαστε χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας σε δημοτικά κτίρια, υπόγεια και αποθήκες επί δεκαετίες κλειστές γεμάτες ποντίκια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες. Είναι απαράδεκτο επί δεκαετίες να υπογράφουμε συμβάσεις μίσθωσης έργου και η πολιτεία ν’ αρνείται να μας αναγνωρίσει την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Είναι παράνομο με εγκυκλίους να γίνεται υπέρβαση των συμβατικών μας δικαιωμάτων και να μας εντέλουν ενόψει της λήψης μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID 19, να παρέχουμε υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πλήρη ωράρια εργασίας, για μόλις 100, 200 και 300€ το μήνα, δίχως να προβλέπεται κάτι τέτοιο στις συναφθείσες συμβάσεις και δίχως να υπάρχει καμία απολύτως κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Κάθε φορά που πηγαίνουμε να αναλάβουμε εργασία δεν γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε υγιείς και αρτιμελής στις οικογένειές μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε την παρέμβασή σας για να δοθεί λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Απασχολούμαστε μέχρι και 20 χρόνια με συμβάσεις μίσθωσης έργου δίχως να έχει προκηρυχθεί ούτε μια μόνιμη θέση απασχόλησης στον κλάδο. Βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς επισφάλειας, δίχως δικαιώματα και δίχως να γνωρίζουμε αν την επόμενη ημέρα θα εξακολουθεί να υπάρχει εισόδημα για τις οικογένειές μας.

Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσει η δρομολόγηση λύσεων. Και μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως την εκκίνηση διαλόγου με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Σίγουρα πάντως δεν μπορεί να τα προβλήματα να λυθούν με το να αποφεύγουν οι αρμόδιοι Υπουργοί να συναντηθούν μαζί μας. Τα προβλήματα δεν μπορούν να κρύβονται διαρκώς κάτω από…τα εκάστοτε υπουργικά χαλιά.

Σας καταθέτουμε τα αιτήματα του κλάδου και σας καλούμε να μεριμνήσετε ώστε να αρχίσουν να δρομολογούνται λύσεις:

·      Έναρξη διαδικασιών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

·      Ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του Covid-19, ανανέωση για τα επόμενα 3 χρόνια όλων των υφιστάμενων συμβάσεων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα, με αύξηση των κονδυλίων αποζημίωσης ανά σχολική αίθουσα.

·      Επιδοτούμενη κατάρτιση στις διαδικασίες περιορισμού της διάδοσης του Covid-19 στα σχολικά συγκροτήματα και Πιστοποίηση Επαγγέλματος.

·      Αξιοπρεπείς αμοιβές και Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.

·      Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.

·      Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

·      Μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

·      Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή σ.σ.ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Με την ελπίδα ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα αφουγκραστεί 9500 ανθρώπους που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στη μάχη του αντιικού αγώνα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον!
 
Αθήνα, 7.5.2020
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 
 
 
Προς:   Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο των Δήμων

 1. Αβδήρων
 1. Αγαθονησίου
 1. Αγιάς
 1. Αγίας Βαρβάρας
 1. Αγίας Παρασκευής
 1. Αγίου Βασιλείου
 1. Αγίου Δημητρίου
 1. Αγίου Ευστρατίου
 1. Αγίου Νικολάου
 1. Αγιων Αναργύρων – Καματερού
 1. Αγκιστρίου
 1. Αγράφων
 1. Αγρινίου
 1. Αθηναίων
 1. Αιγάλεω
 1. Αιγιαλείας
 1. Αίγινας
 1. Ακτιου – Βόνιτσας
 1. Αλεξάνδρειας
 1. Αλεξανδρούπολης
 1. Αλιάρτου – Θεσπιέων
 1. Αλίμου
 1. Αλμυρού
 1. Αλμωπίας
 1. Αλοννήσου
 1. Αμαρίου
 1. Αμαρουσίου
 1. Αμοργού
 1. Αμπελοκήπων – Μενεμένης
 1. Αμυνταίου
 1. Αμφίκλειας – Ελάτειας
 1. Αμφιλοχίας
 1. Αμφίπολης
 1. Ανατολικής Μάνης
 1. Ανατολικής Σάμου
 1. Ανάφης
 1. Ανδραβίδας – Κυλλήνης
 1. Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
 1. Ανδρου
 1. Αντιπάρου
 1. Ανωγείων
 1. Αποκορώνου
 1. Αργιθέας
 1. Αργοστολίου
 1. Αργους – Μυκηνών
 1. Άργους Ορεστικού
 1. Αριστοτέλη
 1. Αρριανών
 1. Αρταίων
 1. Αρχαίας Ολυμπίας
 1. Αρχανών – Αστερουσίων
 1. Ασπροπύργου
 1. Αστυπάλαιας
 1. Αχαρνών
 1. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
 1. Βελβεντού
 1. Βέλου – Βόχας
 1. Βέροιας
 1. Βιάννου
 1. Βισαλτίας
 1. Βοϊου
 1. Βόλβης
 1. Βόλου
 1. Βόρειας Κέρκυρας
 1. Βόρειας Κυνουρίας
 1. Βορείων Τζουμέρκων
 1. Βριλησσίων
 1. Βύρωνος
 1. Γαλατσίου
 1. Γαύδου
 1. Γεωργίου Καραϊσκάκη
 1. Γλυφάδας
 1. Γόρτυνας
 1. Γορτυνίας
 1. Γρεβενών
 1. Δάφνης – Υμηττού
 1. Δέλτα
 1. Δελφών
 1. Δεσκάτης
 1. Διδυμοτείχου
 1. Διονύσου
 1. Δίου – Ολύμπου
 1. Διρφύων – Μεσσαπίων
 1. Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας
 1. Δομοκού
 1. Δοξάτου
 1. Δράμας
 1. Δυτικής Αχαϊας
 1. Δυτικής Λέσβου
 1. Δυτικής Μάνης
 1. Δυτικής Σάμου
 1. Δωδώνης
 1. Δωρίδος
 1. Εδεσσας
 1. Ελασσόνας
 1. Ελαφονήσου
 1. Ελευσίνας
 1. Ελληνικού – Αργυρούπολης
 1. Εμμανουήλ Παππά
 1. Εορδαίας
 1. Επιδαύρου
 1. Ερέτριας
 1. Ερμιονίδας
 1. Ερυμάνθου
 1. Ευρώτα
 1. Ζαγοράς – Μουρεσίου
 1. Ζαγορίου
 1. Ζακύνθου
 1. Ζαχάρως
 1. Ζηρού
 1. Ζίτσας
 1. Ζωγράφου
 1. Ηγουμενίτσας
 1. Ηλιδας
 1. Ηλιουπόλεως
 1. Ηρακλείας
 1. Ηρακλείου
 1. Ηρακλείου Αττικής
 1. Ηρωικής Νήσου Κάσου
 1. Ηρωικής Νήσου Ψαρών
 1. Ηρωικής Πόλεως Νάουσας
 1. Θάσου
 1. Θερμαϊκού
 1. Θέρμης
 1. Θέρμου
 1. Θεσσαλονίκης
 1. Θηβαίων
 1. Θήρας
 1. Ιάσμου
 1. Ιεράπετρας
 1. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
 1. Ιητών
 1. Ιθάκης
 1. Ικαρίας 
 1. Ιλίου
 1. Ιστιαίας – Αιδηψού
 1. Ιωαννιτών
 1. Καβάλας
 1. Καισαριανής
 1. Καλαβρύτων
 1. Καλαμαριάς
 1. Καλαμάτας
 1. Καλλιθέας
 1. Καλυμνίων
 1. Καμένων Βούρλων
 1. Καντάνου – Σελίνου
 1. Καρδίτσας
 1. Καρπάθου
 1. Καρπενησίου
 1. Καρύστου
 1. Κασσάνδρας
 1. Καστοριάς
 1. Κατερίνης
 1. Κάτω Νευροκοπίου
 1. Κέας
 1. Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
 1. Κεντρικών Τζουμέρκων 
 1. Κερατσινίου – Δραπετσώνας
 1. Κηφισιάς
 1. Κιλελέρ
 1. Κιλκίς
 1. Κιμώλου
 1. Κισσάμου
 1. Κοζάνης
 1. Κομοτηνής
 1. Κόνιτσας
 1. Κορδελιού – Ευόσμου
 1. Κορινθίων
 1. Κορυδαλλού
 1. Κρωπίας
 1. Κυθήρων
 1. Κύθνου
 1. Κύμης – Αλιβερίου
 1. Κω
 1. Λαγκαδά
 1. Λαμιέων
 1. Λαρισαίων
 1. Λαυρεωτικής
 1. Λεβαδέων
 1. Λειψών
 1. Λέρου
 1. Λευκάδας
 1. Λήμνου
 1. Ληξουρίου
 1. Λίμνης Πλαστήρα
 1. Λοκρών
 1. Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων
 1. Λυκόβρυσης – Πεύκης
 1. Μακρακώμης
 1. Μαλεβιζίου
 1. Μάνδρας – Ειδυλλίας
 1. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας
 1. Μαραθώνος
 1. Μαρκοπούλου Μεσογαίας
 1. Μαρωνείας – Σαπών
 1. Μεγαλόπολης
 1. Μεγανησίου
 1. Μεγαρέων
 1. Μεγίστης
 1. Μεσσήνης
 1. Μεταμορφώσεως
 1. Μετεώρων
 1. Μετσόβου
 1. Μήλου
 1. Μινώα Πεδιάδας
 1. Μονεμβασίας
 1. Μοσχάτου – Ταύρου
 1. Μουζακίου
 1. Μύκης
 1. Μυκόνου
 1. Μυλοποτάμου
 1. Μυτιλήνης
 1. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
 1. Ναυπακτίας
 1. Ναυπλιέων
 1. Νεάπολης – Συκεών
 1. Νέας Ζίχνης
 1. Νέας Ιωνίας
 1. Νέας Προποντίδας
 1. Νέας Σμύρνης
 1. Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
 1. Νεμέας
 1. Νεστορίου
 1. Νέστου
 1. Νίκαιας – Αγίου Ι. Ρέντη
 1. Νικολάου Σκουφά
 1. Νισύρου
 1. Νότιας Κέρκυρας
 1. Νότιας Κυνουρίας
 1. Νοτίου Πηλίου
 1. Ξάνθης
 1. Ξηρομέρου
 1. Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
 1. Οινουσσών
 1. Οιχαλίας
 1. Ορεστιάδας
 1. Οροπεδίου Λασιθίου
 1. Ορχομενού
 1. Παγγαίου
 1. Παιανίας
 1. Παιονίας
 1. Παλαιού Φαλήρου
 1. Παλαμά
 1. Παλλήνης
 1. Παξών
 1. Παπάγου – Χολαργού
 1. Παρανεστίου
 1. Πάργας
 1. Πάρου
 1. Πάτμου
 1. Πατρέων
 1. Παύλου Μελά
 1. Πειραιώς
 1. Πέλλας
 1. Πεντέλης
 1. Περάματος
 1. Περιστερίου
 1. Πετρουπόλεως
 1. Πηνειού
 1. Πλατανιά
 1. Πολυγύρου
 1. Πόρου
 1. Πρέβεζας
 1. Πρεσπών
 1. Προσοτσάνης
 1. Πύδνας – Κολινδρού
 1. Πυλαίας – Χορτιάτη
 1. Πύλης
 1. Πύλου – Νέστορος
 1. Πύργου
 1. Πωγωνίου
 1. Ραφήνας – Πικερμίου
 1. Ρεθύμνης
 1. Ρήγα Φεραίου
 1. Ρόδου
 1. Σαλαμίνος
 1. Σάμης
 1. Σαμοθράκης
 1. Σαρωνικού
 1. Σερβίων
 1. Σερίφου
 1. Σερρών
 1. Σητείας
 1. Σιθωνίας
 1. Σικίνου
 1. Σικυωνίων
 1. Σιντικής
 1. Σίφνου
 1. Σκιάθου
 1. Σκοπέλου
 1. Σκύδρας
 1. Σκύρου
 1. Σουλίου
 1. Σουφλίου
 1. Σοφάδων
 1. Σπάρτης
 1. Σπάτων – Αρτέμιδος
 1. Σπετσών
 1. Στυλίδας
 1. Σύμης
 1. Σύρου – Ερμούπολης
 1. Σφακίων
 1. Τανάγρας
 1. Τεμπών 
 1. Τήλου
 1. Τήνου
 1. Τοπείρου
 1. Τρικκαίων
 1. Τρίπολης
 1. Τριφυλίας
 1. Τροιζηνίας – Μεθάνων
 1. Τυρνάβου
 1. Υδρας
 1. Φαιστού
 1. Φαρκαδόνας
 1. Φαρσάλων
 1. Φιλιατών
 1. Φιλοθέης – Ψυχικού
 1. Φλώρινας
 1. Φολεγάνδρου
 1. Φούρνων Κορσεών
 1. Φυλής
 1. Χαϊδαρίου
 1. Χαλανδρίου
 1. Χαλκηδόνος
 1. Χάλκης
 1. Χαλκιδέων
 1. Χανίων
 1. Χερσονήσου
 1. Χίου
 1. Ωραιοκάστρου
 1. Ωρωπού

            Κοιν. προς:      1. Υπουργό Εσωτερικών
                                    κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο
                                    2. Υπουργό Παιδείας
                                    κ. Νίκη Κεραμέως
3. ΚΕΔΕ
 
            Συγκοιν. προς : ΓΣΕΕ
Αθήνα, 8 Μαΐου 2020
Θέμα: «Καθαρισμός σχολικών μονάδων από απασχολούμενους με σύμβαση μίσθωσης έργου ενόψει της επαναλειτουργίας τους για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19»

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε όλως προσφάτως  εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ. 27408/5-5-2020 με αριθμ. 114 Εγκύκλιος της Διεύθυνσης Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία προβλέπεται ότι οι καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει να παρουσιαστούν για εργασία στις οικείες σχολικές μονάδες πριν την έναρξη λειτουργίας τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων, ώστε να υποδεχθούν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ για τον καθαρισμό των κτιρίων θα απασχολούνται και οι καθαρίστριες των Δημοτικών σχολείων, τα οποία αναμένεται να μην λειτουργήσουν μέχρι και την 1η Ιουνίου.

Εν αναμονή, αλλά και σε εκτέλεση της εγκυκλίου αυτής, ο Δήμος σας έχει ήδη ξεκινήσει να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τις απασχολούμενες με μίσθωση έργου σχολικές καθαρίστριες των σχολείων που ανήκουν στην αρμοδιότητά σας. Ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο σχολικές καθαρίστριες που εκ της σύμβασής τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένα σχολεία με συγκεκριμένες σε αριθμό αίθουσες και αποδοχές καθορισθείσες βάσει των αιθουσών αυτών, σήμερα να καλούνται να καλύψουν την καθαριότητα πολλών περισσότερων τετραγωνικών με τις ίδιες ακριβώς αποδοχές. Επίσης καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους πρωί και απόγευμα ή να παραμένουν στο χώρο του σχολείου για πολλές ώρες συνεχόμενα και να προβαίνουν σε παροχή υπηρεσιών καθαρισμού που υπερβαίνει κατά πολύ τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές ορίζονται στις συναφθείσες συμβάσεις έργου. Με απλά λόγια εξαναγκάζονται σε εργασία πλήρους απασχόλησης με μέσο όρο αποδοχών 300€ το μήνα, ενώ παράλληλα εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν και οποιαδήποτε άλλη εργασία, την οποία υποχρεώνονταν να κάνουν προς εξασφάλιση του βιοπορισμού τους.

Είναι αυτονόητο ότι οι συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, είναι διατεθειμένοι να δώσουν για άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος και με καταπάτηση των ήδη ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων τους. 

Ως εκ τούτου και προς ελάχιστη διασφάλιση αυτών των εργαζομένων, αιτούμαστε να κοινοποιήσετε εγγράφως στον καθένα και κάθε μία από αυτούς σε ποια σχολική μονάδα θα απασχοληθεί και σε πόσα τετραγωνικά (τα οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι αντίστοιχα της σύμβασης που έκαστος έχει συνάψει, ώστε να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον εργασία για την οποία εν τέλει δεν θα λάβει αποδοχές), ενώ σας επισημαίνουμε ότι η εργασία τους δεν δύναται να εκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά προσφέρεται, όπως προβλέπεται στην σύμβασή τους, μετά το πέρας λειτουργίας της σχολικής μονάδας, ώστε να μην διαταράσσεται επιπλέον ο οικογενειακός και επαγγελματικός προγραμματισμός αυτών.

Κλείνοντας σημειώνουμε ότι όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη της λήψεως μέτρων εναντίον της μετάδοσης του κορωνοϊού, οι σχολικές καθαρίστριες με μισθώσεις έργου αντιμετωπίζονται κατά τρόπο όμοιο με τις σχολικές καθαρίστριες που απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ). Λησμονείτε, όμως, ότι οι απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου δεν έχουν ωράριο εργασίας και αμείβονται με το κομμάτι (ανά σχολική αίθουσα) και μάλιστα με αποδοχές κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές των απασχολούμενων με συμβάσεις ΙΔΑΧ, καθώς οι τελευταίοι απασχολούνται 6,5 ώρες ημερησίως και παίρνουν 850€ καθαρά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ οι συμβασιούχοι με μίσθωση έργου απασχολούνται πολλές φορές και πάνω από 8 ώρες ημερησίως, παίρνουν από 100€ έως 500€ (ανάλογα τις σχολικές αίθουσες που έχει συμφωνηθεί να καθαρίζουν) και δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. 

Προφανώς δια της εξομοιώσεως αυτής, για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας περί υποκρυπτόμενης σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Περίτρανη άλλωστε επισφράγιση της θέσης μας αυτής αποτέλεσε και η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 10 της ΠΝΠ με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», η οποία εξομοίωσε τις σχολικές καθαρίστριες με σύμβαση μίσθωσης έργου με τις σχολικές καθαρίστριες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δυστυχώς όμως η εξομοίωση έγινε και πάλι μόνο όμως ως προς τις υποχρεώσεις και όχι ως προς τα δικαιώματα, καθώς παρότι οι συμβασιούχοι κλήθηκαν να παράσχουν υπηρεσίες όμοιες ακριβώς με τις ΙΔΑΧ, δεν αναγνωρίστηκαν στις πρώτες ούτε κατ’ ελάχιστον τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, που θα τους εξασφάλιζαν αξιοπρεπή διαβίωση και συνθήκες ασφάλειας.

Είναι λοιπόν σαφές ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να αποδοθεί στην εργασιακή σχέση των σχολικών καθαριστριών ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός, ενώ σε κάθε περίπτωση -και εφόσον δια επικλήσεως του κορωνοϊού- έχετε αποφασίσει να τις αξιοποιήσετε, όπου παρίσταται κάθε φορά ανάγκη, θα πρέπει τουλάχιστον να αποτυπώσετε σε έγγραφο που θα τους κοινοποιήσετε το σχολείο που τις τοποθετείτε, τον αριθμό των σχολικών αιθουσών που τους αναθέτετε, αλλά και την ώρα προσέλευσής τους, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι οι όροι παροχής της εργασίας, που τις καλείτε να παράσχουν, δεν αποκλίνουν ουσιωδώς από όσα προβλέπονταν στις συμβάσεις έργου που έχουν συνάψει με τον Δήμο σας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ & ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
 2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»
 3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
 5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ
 7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
 8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
 9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
 10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
 11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
 12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
 14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ 
 15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 
 16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
 17. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
 18. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
 20. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ -ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ -ΛΥΚΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΑΝΤΙΑ»
 22. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ο «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
 23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ»
 24. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 25. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Π.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ
 26. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
 28. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
 29. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»
 30. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ
 31. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: