Η Λ. Κατσέλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για την εφαρμογή ενιαί-ου συντελεστή ΦΠΑ στο ύψος του 15%. Ο ένας γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο πολύπειρος τέως υφυπουργός Δ. Γεωργακόπουλος δήλωσε (ραδιο σταθμός «Real FM») ότι «έχει πέσει κι αυτό πάνω στο τραπέζι», διότι «ο ένας συντελεστής ΦΠΑ ελέγχεται πιο εύκολα και απαλλάσσει τις εταιρίες από μια σειρά διαδικασιών που πολλές φορές μπερδεύουν τα πράγματα». Το πήγε, μάλιστα, και παραπέρα, μιλώντας για επιστροφή της διαφοράς (;;;) στους φτωχούς, που βρίσκονται κάτω από το όριο του αφορολόγητου. Ο άλλος γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου Η. Πλασκοβίτης δήλωσε (ΕΡΑ) ότι «είχε υπάρξει κάποια εισήγηση σχετική αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση».
Ολα αυτά την περασμένη Δευτέρα. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής διατάχτηκε να τα μαζέψει. «Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην κυβέρνηση για επιβολή ενιαίου φόρου προστιθέμενης αξίας 15%. Δεν υπάρχει πρόταση. Δεν υπάρχει εισήγηση». Τότε τι έλεγαν οι δυο γραμματείς του αρμόδιου υπουργείου; Μπούρδες; Οχι βέβαια.
Στο προηγούμενο φύλλο, αναφερόμενοι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, γράφαμε: «Ενα δόγμα μόνο υπάρχει στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου: θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστούν, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως απαιτείται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ… Ξεκινώντας απ’ αυτό το δόγμα, η οικονομική πολιτική διαμορφώνεται μήνα με το μήνα και βδομάδα με τη βδομάδα. Αν το πρώτο πακέτο μέτρων δεν αποδίδει, έρχεται άλλο και αν και αυτό δεν φτάνει, έρχεται άλλο και ούτω καθεξής. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο κρατικός προϋπολογισμός που με θυελλώδη χειροκροτήματα ψήφισε ο πασοκικός κοινοβουλευτικός λόχος στις 23 Δεκέμβρη, έχει ήδη καταστεί κουρελόχαρτο».
Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει μετατραπεί σε μπακαλοτέφτερο, στο οποίο το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών σβήνει και γράφει συνεχώς. Τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια καταρτίζονται από τώρα και ποσοτικοποιούνται, για να δουν ποιο μπορεί να τους δώσει περισσότερα και με ασφάλεια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα βάρη θα τα φορτώσουν στις πλάτες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, γιατί το κεφάλαιο πρέπει να στηριχτεί για «αναπτυξιακούς» λόγους και αποκλείεται κάθε φορολογική του επιβάρυνση.
Οι διαρροές και τα μισόλογα κυβερνητικών στελεχών για τα διάφορα σενάρια φορομπηξίας, όπως αυτά για το ΦΠΑ, δεν οφείλονται σε αρρυθμία του οικονομικού επιτελείου. Εντάσσονται στον ψυχολογικό πόλεμο που συνοδεύει τη σκληρή λιτότητα. Ρίχνουν τα σενάρια στην πιάτσα, τρομοκρατούν τον κόσμο, δημιουργούν κλίμα, μετά τα μαζεύουν και στο τέλος θα επιλέξουν ποια και πότε θα υλοποιήσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καπνό και αλκοολούχα ποτά ξεκίνησε από 250 εκατ. ευρώ στις αρχές Νοέμβρη (προσχέδιο προϋπολογισμού) και έφτασε μέχρι στιγμής το 1 δισ. (1.000 εκατ.) ευρώ. Δηλαδή, η αύξηση δύο μόνο έμμεσων φόρων, που πλήττουν ευθέως τους εργαζόμενους, τη μεγάλη καταναλωτική μάζα, τετραπλασιάστηκε μέσα σε δυο μήνες κι ακόμα δεν ξέρουμε τι μπορεί ακόμα να προσθέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ολα είναι ανοιχτά, με καμιά μορφή φορολογίας –ιδιαίτερα έμμεσης– δεν έχουμε τελειώσει.