Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Σκάνδαλα και σκανδαλολογία: Πέτα μου τη σκούφια σου…

0

Στην αστική πολιτική αντιπαράθεση, η οποία διεξάγεται πλέον με όρους μάρκετινγκ, με όρους διαφήμισης, σημασία έχει το τάιμινγκ, όπως λένε. Και η καβάτζα, θα συμπληρώσουμε εμείς. Καβάτζα που να μπορεί να τροφοδοτήσει τη σκανδαλολογία σε βάρος του αντίπαλου, όταν αυτός φαίνεται να σηκώνει ή να παίρνει κεφάλι.

Πάρτε τα δεδομένα της συγκυρίας:

  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε διάγει πλέον τις ευτυχισμένες μέρες του περασμένου Μάη-Ιούνη, όταν καμάρωνε ότι διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την πανδημία του κοροναϊού (που οφειλόταν σε τυχαίους παράγοντες, όπως έχουμε αποδείξει). Πλέον ο κόσμος της σούρνει πολλά. Τον ίδιο και στον Τσιόδρα, ο οποίος είχε την πολυτέλεια να εξαφανιστεί από τη φροντλάιν (πολυτέλεια που δεν έχει ο Μητσοτάκης). Το αφεντικό της MRB εξηγούσε προ ημερών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι η ΝΔ πέφτει στους λεγόμενους ποιοτικούς δείκτες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τα ποσοστά του σε ερωτήματα όπως «ποιος ασκεί καλύτερη κοινωνική πολιτική» και «ποιος πολεμά καλύτερα τη διαπλοκή».
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ασκεί καμιά επί της ουσίας κριτική στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς να διατυπώνει αιτήματα που θα στρίμωχναν την κυβέρνηση και τους καπιταλιστές (π.χ. καθολικό lockdown), επιδίδεται σε μια γενικόλογη καταγγελτική ρητορική, η οποία όμως «συναντιέται» με την οργή του κόσμου για όσα έχουν συμβεί στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας και αποτελεί καλή προεκλογική επένδυση.
  • Η Φώφη πέταξε στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, κάτι περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ο Τσίπρας το άρπαξε στον αέρα (στις «συνδικαλιές» είναι «μανούλα») και υπερθεμάτισε, προκαλώντας νεύρα στους… νεοδημοκράτες του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Η Φώφη, βέβαια, μπορεί εύκολα να ξεφύγει, ισχυριζόμενη ότι ο όρος «προοδευτική διακυβέρνηση» αναφέρεται σε κυβέρνηση με κέντρο το… ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό και ο Γιωργάκης ανέλαβε να το κάνει σαφές (μιλώντας εξ ονόματός του, φυσικά, αλλά ποντάροντας στα αντιδεξιά ανακλαστικά μεγάλου μέρους της εναπομείνασας εκλογικής πελατείας του ΚΙΝΑΛ). Μιλώντας σε τοπικό περιοδικό της Πάτρας («Πατρινόραμα»), είπε ότι «υπάρχει ανάγκη, πράγματι, για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστικής, οραματικής αλλά και ρεαλιστικής, που να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων». Μόνο το όνομα ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε.

Για τη ΝΔ είχε επέλθει το τάιμινγκ για να βγάλει από την καβάτζα μια καλή δόση σκανδαλολογίας, αφού τα σχετικά με τη βίλα που νοίκιασε ο Τσίπρας στο Σούνιο είχαν εξαντλήσει κάθε δυναμική. Το χαρτί που τράβηξε από την καβάτζα γράφει πάνω του τα ονόματα μιας εκπεσούσας δυναστείας καπιταλιστών του εμπορίου, οι κεφαλές της οποίας (πατέρας και γιος Κουτσολιούτσοι) βρίσκονται στη φυλακή για το σκάνδαλο της Folli Follie.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο διαχειριστικό έλεγχο που έκανε η Price Waterhouse Coopers βρήκε e-mail που έστελνε στον Κουτσολιούτσο υπάλληλος της Folli Follie με τα αρχικά Ν.Σ. και αναφέρονταν σε κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα βοηθούσαν, έναντι ανταλλαγμάτων, τον Κουτσολιούτσο να «καθαρίσει». Οι κατονομαζόμενοι είναι οι Φλαμπουράρης, Χαρίτσης, Αραχωβίτης και Μπαλαούρας.

Και οι τέσσερις διέψευσαν τα δημοσιεύματα και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Εναντίον ποιων; Οχι των ΜΜΕ, φυσικά, που αναδημοσίευσαν το περιεχόμενο των e-mail, τα οποία υπάρχουν στη δικογραφία που κάποια στιγμή θα σταλεί στη Βουλή. Εναντίον του Ν.Σ., μάλλον, ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να μην κατονομαστεί και επίσημα κάποια στιγμή (ήδη γίνεται λόγος για κάποιον Νίκο Σάκκο, διευθυντή Ασφάλειας και Διοικητικού της Folli Follie). Και θ’ αρχίσει ένα γαϊτανάκι σκανδαλολογίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του σε θέσεις άμυνας.

Με βάση αυτά που έχουν δημοσιευτεί, ποινικό ενδιαφέρον δε φαίνεται να υπάρχει. Εκτός αν βγει ο Κουτσολιούτσος και πει ότι έδωσε στον υπάλληλό του λεφτά για να τα δώσει σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή αν βγει ο υπάλληλος και πει ότι έπαιρνε λεφτά από το αφεντικό του και τα έδινε σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, η υπόθεση θα μπορούσε να αποκτήσει και ποινικό ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από την αλήθεια ή όχι των ισχυρισμών του υπάλληλου ή του Κουτσολιούτσου.

Οι συριζαίοι θα τα διαψεύσουν, βέβαια, όλ’ αυτά, όμως και πάλι θ’ αναγκαστούν να αμύνονται. Οπως έχει αρχίσει ήδη να κάνει ο Μπαλαούρας, διαμαρτυρόμενος ότι ο ίδιος δεν πήρε δεκάρα, αλλά… ψιλοαμάρτησε για τη φουκαριάρα την εκλογική του περιφέρεια. Βγήκαν, βλέπετε, κάτι φωτογραφίες του με τον Σάκκο, από εκδήλωση στις 2 Μάη του 2018, και κάτι αναφορές στην προσωπική του ιστοσελίδα για «την τύχη που είχε να γνωρίσει εκπροσώπους της Folli Follie, μιας εταιρίας κολοσσού με αποκλειστική έδρα την Ελλάδα, που θα στηρίξει την εκδήλωση αλλά και θα τροφοδοτήσει με ιατρικό υλικό τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας»! Είχε ενεργή συμμετοχή και σε άλλο «ιβέντ» της ίδιας εταιρίας, πάλι στην εκλογική του περιφέρεια (το είχε πάρει το κολάι). Αντε τώρα να πείσει ο «φρουρά, φρουρά» Μάκης Μπαλαούρας, ότι το e-mail του Ν.Σ. προς τον «κύριο Τζώρτζη» (Κουτσολιούτσο), που γράφει για τον Μπαλαούρα ότι «πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης», είναι μούφα.

Μπαλαούρας, Λιατσής (τότε δήμαρχος Πύργου), Σάκκος (εκπρόσωπος Folli Follie)

Ο Μπαλαούρας διαφημίζει αυτοπροσώπως το… φιλανθρωπικό «μπαζάρ» της Folli Follie στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις σημασία δεν έχει η αλήθεια, αλλά αν υπάρχει υλικό για σκανδαλολογία. Λίγα έκαναν οι συριζαίοι με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis; Μπορεί στο τέλος να τους γύρισε μπούμερανγκ, βέβαια, αλλά αυτό έγινε λόγω της ατζαμοσύνης τους (με δόλωμα για σαρδέλα πήγαν να πιάσουν φάλαινες). Οι νεοδημοκράτες έχουν τώρα την ευκαιρία να τους ανταποδώσουν τα ίσα. Και βέβαια, οι πασοκιναλίτες, και να ήθελαν, δε θα μπορούσαν να μείνουν έξω από το χορό. Θα συναγωνιστούν τους δεξιούς σε διατύπωση… ερωτηματικών και απαίτηση για… εξηγήσεις. Ετσι παίζεται το παιχνίδι.

Εμείς δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε στο παιχνίδι της σκανδαλολογίας. Θα το παρακολουθούμε, βέβαια, και θα το σχολιάζουμε, όπως κάνουμε πάντα. Δειυκρινίζουμε, δε, εξαρχής ότι ελάχιστη σημασία έχει αν κάποιοι συριζαίοι «τα πήραν». Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Μια οικογένεια αεριτζήδων καπιταλιστών δεν έκλεβε μόνο τους ξένους συνεταίρους της (κάτι fund κινέζικα και άλλα), αλλά και τα κορόιδα του χρηματιστήριου, χειραγωγώντας τη μετοχή με ψεύτικα στοιχεία (τον Μάη του 2017, ο Δ. Κουτσολιούτσος πούλησε 1.150.000 «πέτσινες» μετοχές και παντελόνιασε κάτι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ!). Κι ενώ οι καταγγελίες από τους ξένους συνεταίρους των Κουτσολιούτσων έπεφταν βροχή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε αδιάφορα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τρενάριζε τις διαδικασίες, μέχρι που δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Πριν καταρρεύσουν και πάνε φυλακή, οι Κουτσολιούτσοι φρόντισαν να εξασφαλίσουν τις βιλάρες τους στις Σπέτσες, την Κηφισιά, το Κεφαλάρι και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Οταν οι ξένοι μέτοχοι πήραν τον έλεγχο της Folli Follie, μέσα από δικές τους δικαστικές κινήσεις, οι πρώτες ενέργειές τους ήταν να στερήσουν τους Κουτσολιούτσους από το υπηρετικό προσωπικό που δούλευε στις βίλες τους και πληρωνόταν από την εταιρία, καθώς και από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν και τα χρέωναν στην εταιρία. Ενας μάγειρας, ένας κηπουρός, ένας οδηγός και δέκα φύλακες πληρώνονταν από την εταιρία, ενώ δούλευαν στις βιλάρες της φαμίλιας. Δυο Τζάγκουαρ (6.000 και 4.200 κυβικά), μία BMW740, δύο τζιπ Land Rover και ένα Chevrolet, μία Mercedes και άλλα εννιά αυτοκίνητα, ιδιοκτησίας της εταιρίας και με τις δαπάνες τους να πληρώνονται από την εταιρία, χρησιμοποιούσαν τα μέλη της φαμίλιας.

Λογαριάστε πόσα λεφτά αντιστοιχούν κάθε μήνα σε μισθούς και ασφάλιση 13 εργατών (με τις υπερωρίες τους και τα εξαιρέσιμά τους), στα έξοδα συντήρησης και κυκλοφορίας 16 υπερπολυτελών αυτοκινήτων και σε μια σειρά άλλα έξοδα: εταιρικά κινητά, εταιρικές πιστωτικές κάρτες για να πληρώνουν τα πάντα κτλ. κτλ. Αυτά τα εισέπρατταν ως έμμεσο εισόδημα οι καπιταλιστές, εντελώς αφορολόγητο, ενώ εξέπιπταν από τις δαπάνες της επιχείρησης. Δεν είναι οι μόνοι που το κάνουν, φυσικά, όλοι οι καπιταλιστές το ίδιο κάνουν. Οχι όμως να μας κουνάνε οι συριζαίοι τη σημαία με το σήμα «ηθικό πλεονέκτημα», την ώρα που επιτρέπουν στους καπιταλιστές να φοροδιαφεύγουν με τον πιο προκλητικό τρόπο και να γλεντοκοπούν πίνοντας εις υγείαν του κορόιδου ελληνικού λαού.

Είτε τα «έπιασαν» είτε όχι από τους Κουτσολιούτσους (αυτό πρέπει να αποδειχτεί, δεν αρκεί να αιωρείται αναπόδεικτο), σημασία έχει ότι και επί των ημερών του «ηθικού» ΣΥΡΙΖΑ οι Κουτσολιούτσοι συνέχιζαν την κομπίνα, μέχρι που τους ξεμπρόστιασαν οι ξένοι συνεταίροι τους και όχι οι ελληνικές αρχές, που διοικούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Eίτε υπάρχει ποινική ευθύνη είτε όχι, η πολιτική ευθύνη είναι αδιαμφισβήτητη. Και των προηγούμενων κυβερνήσεων, φυσικά (η κατηγορία λέει ότι οι κομπίνες γίνονταν από το 2007).

Και βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι οι συριζαίοι συμπεριφέρθηκαν με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο προκειμένου να εξυπηρετήσουν καπιταλιστικά συμφέροντα που πλιατσικολογούσαν επί της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος. Να θυμίσουμε μόνο το σκάνδαλο του Ελληνικού, συμφερόντων Λάτση, το σκάνδαλο του γηπέδου Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και το σκάνδαλο στο Παλιούρι Χαλκιδικής, συμφερόντων Σαββίδη. Το modus operandi των συριζαίων σε όλα αυτά τα σκάνδαλα ήταν το ίδιο: άσκηση ασφυκτικών πιέσεων σε υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να υπογράψουν παράνομες αποφάσεις. Οι πιέσεις ασκούνταν από μια καμαρίλα με επικεφαλής τον Φλαμπουράρη, το alter ego του Τσίπρα.

Κοινοποίηση: