Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, γνωστός για τις σχέσεις του με το ΚΙΝΑΛ, έσπευσε (αυτοβούλως;) να προσφέρει στον Μητσοτάκη βοήθεια προκειμένου να ξεπεράσει το εμπόδιο των 200 βουλευτικών ψήφων που χρειάζονται για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές ο εκλογικός νόμος που αυτός θα ψηφίσει. Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» έγραψε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατοχυρώσει και συνταγματικά την απλή αναλογική, έκανε το λάθος, αντί να προτείνει την προσθήκη νέας διάταξης στο άρθρο 54 Σ., να συμπεριλάβει στις αναθεωρητέες διατάξεις την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, η οποία, όπως είδαμε, προβλέπει την πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την παράκαμψη του κανόνα των “μεθεπόμενων“ εκλογών. Κατά την κρατούσα άποψη, το ως άνω σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύει την παρούσα Βουλή. Ως αναθεωρητική, συνεπώς, αυτή μπορεί να τροποποιήσει την κρίσιμη παράγραφο κατά το δοκούν. Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να επιδιώξει, με τη συνδρομή της κ. Γεννηματά (158+22=180 ψήφοι), να μειώσει την προβλεπόμενη πλειοψηφία από 200 σε 180 βουλευτές, ώστε, αμέσως μετά, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να προχωρήσουν στην αλλαγή και του εκλογικού νόμου. Διά της πλαγίας, λοιπόν, θα μπορούσε να αποφύγει τις “διπλές“ εκλογές το 2023 και να ενταφιάσει από σήμερα την απλή αναλογική».
Ο καθηγητής της Νομικής του ΕΚΠΑ Χαράλαμπος Ανθόπουλος απάντησε από τα «Νέα» ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί η προηγούμενη Βουλή αποφάσισε την αναθεώρηση του άρθρου 54§1 «κατά το μέρος που αφορά το καθαυτό εκλογικό σύστημα υπό τη στενή έννοια του όρου» και επ' αυτού η σημερινή Βουλή «μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα, χωρίς να δεσμεύεται από την απόφαση της πρώτης Βουλής, δεν έχει όμως την αρμοδιότητα να επεκταθεί στο θέμα των χρονικών και διαδικαστικών περιορισμών στην εφαρμογή νέου εκλογικού νόμου».
Στο ίδιο πνεύμα αρθρογράφησε (επίσης στα «Νέα») και ο Κατρούγκαλος, ενώ αναμένονται τοποθετήσεις και άλλων συνταγματολόγων και νομικών. Ομως το ζήτημα δε θα το λύσουν οι συνταγματολόγοι, ούτε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο ο Κατρούγκαλος απείλησε ότι θα προσφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ακυρώσει τις επόμενες εκλογές. Απαξ και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ συμφωνήσουν σ' αυτό, θα κάνουν ό,τι τους υπέδειξε ο Αλιβιζάτος, αγνοώντας τυχόν αντίθετες συνταγματολογικές απόψεις. Δε θα δυσκολευτούν, άλλωστε, να βρουν συνταγματολόγους που θα συνηγορήσουν στην άποψη Αλιβιζάτου. Πολιτικό είναι το ζήτημα κι έτσι θ' αντιμετωπιστεί από Μητσοτάκη και πασόκους.