Πληρωμένη απάντηση πήρε ο κινηματογραφικός κριτικός των «Νέων», ο οποίος παρακολούθησε στη Μπερλινάλε μια ταινία παραγωγής Μακεδονίας (με συμπαραγωγή Βελγίου, Γαλλίας, Σλοβενίας, Κροατίας), που στηλιτεύει την κοινωνική καθυστέρηση και τη χριστιανοπληξία στη γειτονική μας χώρα. Το σενάριο υπογράφει η βόσνια Ελμα Τατάρατζιτς μαζί με τη μακεδόνισσα Τεόνα Στρούγκαρ Μίτβεσκα, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Οπως γράφει ο δημοσιογράφος, ξεκινώντας από ένα διάλογο της ταινίας (ο αστυνομικός διευθυντής ρωτάει την πρωταγωνίστρια αν η αγαπημένη της ιστορική περίοδος είναι εκείνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι αυτή του απαντά αρνητικά, λέγοντάς του ότι η ιστορική περίοδος που την ενδιαφέρει είναι της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα), υπέβαλε στις δημιουργούς την ερώτηση αν η αγαπημένη τους περίοδος είναι εκείνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και πήρε την εξής αποστομωτική απάντηση από τη βόσνια σεναριογράφο:
«Ξεκίνησε σαν ένα μικρό αστείο, αλλά τελικά νομίζω ότι δείχνει τη στενοκεφαλιά όσων πιστεύουν ότι τους ανήκει η Ιστορία. Η Ιστορία ανήκει σε όλους μας. Ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει σε όλους μας. Ανήκει σ' εσάς που είστε Ελληνας, ανήκει σ' εμένα που είμαι Βόσνια και ανήκει στους Μακεδόνες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί την Ιστορία».
Εννοείται πως προσυπογράφουμε (χωρίς να έχουμε δει την ταινία και χωρίς να γνωρίζουμε τις γενικότερες απόψεις των δημιουργών της, με τις οποίες μπορεί και να διαφωνούμε).
Τελευταία Νέα :
- Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη
- ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
- Σαν σήμερα 16 Μάη
- Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν
- 78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του
- «Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς







