Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 22 Γενάρη
  • Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»
  • Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα
  • Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ για το «συνέδριο» «Η Οικονομία του Πολέμου»
  • Πρώτα θα πάρω «γραμμή» και μετά θα σας πω
  • Να βάλουμε τέρμα σ’ αυτή την ντροπή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Περί διαβόλου και συμμαχιών
Πολιτική

Περί διαβόλου και συμμαχιών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Φεβ 2013, 00:00

Αφού έσπασε τα μούτρα του, προσπαθώντας να το παίξει «αντιμνημονιακός», βλέποντας πλέον ότι έχει απέναντί του όχι μόνο τον Βενιζέλο αλλά και τους Παπανδρεϊκούς, ο Α. Λοβέρδος αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» είπε: «Η παρουσία του ΔΝΤ ήταν επιθυμητή από τους Γερμανούς στο μηχανισμό που συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή. Συμμετείχε, λοιπόν, το ΔΝΤ και αυτό αποτέλεσε εργαλείο πολιτικής πειθούς της Μέρκελ προς τους γερμανούς πολίτες για τα μέτρα του Νότου. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν είχε συμβολή στην εφαρμογή των προγραμμάτων, καθώς η επίβλεψη των προγραμμάτων γίνεται από την ΕΕ».

Δεν είπε και τίποτα καινούργιο ο Λοβέρδος, το αυτονόητο είπε.  Η ΕΕ, με γερμανική καθοδήγηση, έφτιαξε τον περιβόητο «μηχανισμό» στήριξης (EFSF), στον οποίο έμπασε και το ΔΝΤ, επειδή αυτό έχει το know how της εφαρμογής σκληρών προγραμμάτων λιτότητας. Κανένας Παπανδρέου δε θα μπορούσε «να φέρει το ΔΝΤ» κόντρα στη θέληση του ιμπεριαλιστικού διευθυντήριου της Ευρωζώνης. Ο Παπανδρέου ήταν επαίτης στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και οι αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην του. Αυτό δεν τον απαλλάσσει, βέβαια, όμως δεν πρέπει να τρώμε και τα παραμυθάκια ότι «το ΔΝΤ το έφερε ο Παπανδρέου», ενώ οι ευρωενωσίτες ηγέτες ήταν απλώς παρατηρητές.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι το ΔΝΤ είναι μεν διάβολος, όμως πρέπει να συμμαχήσουμε μαζί του, γιατί έχει θέσεις που ευνοούν τον ελληνικό λαό. Το είπε ευθέως ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στη Στάη, ενώ δυο μέρες πριν η «Αυγή» της Κυριακής δημοσίευε ολόκληρο αφιέρωμα με τον εύγλωττο τίτλο: «Αξιοποίηση του ρήγματος Ουάσιγκτον – Βερολίνου προς όφελος της Ελλάδας», στο οποίο μεταξύ των άλλων διαβάσαμε ότι «ένα στοιχείο σύμπτωσης των δύο πλευρών (σ.σ. ΔΝΤ και ΣΥΡΙΖΑ) είναι η ανάλυση για τον αρνητικό ρόλο της Γερμανίας»! Ο Τσίπρας δεν περιορίστηκε μόνο στη χαρακτηριστική ατάκα ότι θα «συμμαχήσει και με τον διάβολο» για να σώσει τη χώρα. Παρέδωσε και… μαθήματα στο ΔΝΤ, καλώντας το «να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με τη Γερμανία και όχι με μισόλογα»!

Πριν δούμε ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της διαφωνίας του ΔΝΤ και αν όντως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε απόσπασμα από μερικές ευστοχότατες επισημάνσεις που έκανε η «Καθημερινή» (για τους δικούς της λόγους, φυσικά). Επισημάνσεις που «αδειάζουν» μεγαλοπρεπέστατα την «πραγματιστική» πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύουν πως δεν πρόκειται παρά για μια παραλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια:

«Είναι πολλοί, ανάμεσά τους και ο κ. Τσίπρας, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η λύση στην ελληνική κρίση είναι η “αμερικανική συνταγή” (…) Την “αμερικανική συνταγή” δεν μπορείς να την επιλέγεις α λα καρτ, όπως σε βολεύει. Αναπόσπαστο κομμάτι της είναι μια απάνθρωπα απελευθερωμένη αγορά εργασίας, μαγαζιά που ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν, πανεπιστήμια που στηρίζονται στη συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα κλπ. κλπ. Οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρίες στις οποίες μπήκε ως ελέγχων βασικός μέτοχος το κράτος συνέχισαν να λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, όχι ως ΔΕΚΟ… (…) Ομπάμα και Μέρκελ δεν διαφωνούν πολύ, ίσως και καθόλου, στο πώς πρέπει να λειτουργεί μια καπιταλιστική οικονομία στις μέρες μας. Η “αμερικανική συνταγή” έχει δύο όψεις που είναι αναπόσπαστες: τη δημοσιονομική, αλλά και αυτή της πλήρως απελευθερωμένης πραγματικής οικονομίας».

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο τι κρύβεται πίσω από τις διαφωνίες ΔΝΤ-Ευρωζώνης. Δεν είναι το καταστατικό του ΔΝΤ, που το υποχρεώνει να μπαίνει σ’ ένα «πρόγραμμα» μόνο όταν το χρέος της χώρας που εφαρμόζει το «πρόγραμμα» είναι βιώσιμο, όπως έλεγε με ύφος χιλίων Μαρξ ο συριζαίος Σταθάκης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, την περασμένη Τρίτη. Τρία χρόνια συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό «πρόγραμμα», με το χρέος να μην είναι βιώσιμο ούτε για μια στιγμή. Γιατί δεν στάθηκε εμπόδιο στη συμμετοχή του το καταστατικό του ΔΝΤ; Οχι μόνο δε στάθηκε εμπόδιο, αλλά ήταν οι υπηρεσίες του ΔΝΤ που κατασκεύαζαν τις «μελέτες βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους σε όλες τις φάσεις. Και το Μάη του 2010, και το Νοέμβρη του 2010, και τον Ιούνη του 2011, και τον Οκτώβρη του 2011, και το Φλεβάρη του 2012, και το Νοέμβρη του 2012. Η Λαγκάρντ έκανε  στο Eurogroup το πολιτικό παζάρι με τον Σόιμπλε, τον Γιούνκερ, τον Ρεν και τους άλλους και όταν κατέληγαν σε συμφωνία, οι τεχνοκράτες έπαιρναν εντολή να φτιάξουν μια «έκθεση βιωσιμότητας» που ν’ ανταποκρίνεται στην πολιτική συμφωνία που είχε γίνει. Θυμόσαστε, ασφαλώς, τα διάφορα στάδια που πέρασε αυτή η πολιτική συμφωνία: ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς κανένα «κούρεμα», βιώσιμο με «κού-ρεμα» 21%, βιώσιμο με «κούρεμα» 50%, βιώσιμο με επαναγορά 30 δισ. ομολόγων. Και βέβαια, καμία φορά το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Ούτε τώρα είναι και όλοι προεξοφλούν πως θα γίνει νέο «κούρεμα», το οποίο προσδιορίζουν μετά τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτέμβρη.

Η διαφωνία ΔΝΤ-Eurogroup δεν έχει στη βάση της κάποια «οικονομική ορθότητα» ή τη νομιμοφροσύνη των διοικούντων το ΔΝΤ προς το καταστατικό του. Πρόκειται για αντανάκλαση της σύγκρουσης ανάμεσα στο αγγλοσαξονικό και το γερμανικοευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο, για αντανάκλαση της σύγκρουσης ανάμεσα στο δολάριο και τη στερλίνα από τη μια και το ευρώ από την άλλη. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση και ιδιαίτερα την υπερχρέωση των χωρών της ευρωπαϊκής «περιφέρειας» σύμφωνα με τα συμφέροντά της και το ΔΝΤ, για λογαριασμό του αγγλοσαξονικού κεφάλαιου προσπαθεί να την πλήξει όπως μπορεί. Αυτή είναι η ουσία.

Μήπως, όμως, αυτός ο ανταγωνισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να σημειωθεί ότι το μοναδικό διακύβευμα αυτού του ανταγωνισμού είναι ένα επιπλέον «κούρεμα«» του ελληνικού χρέους, το οποίο θα επωμιστεί ο λεγόμενος «επίσημος τομέας», δηλαδή τα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει την Ελλάδα από το Μάη του 2010 και μετά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτό θα γίνει. Θα υπάρξει, δηλαδή, μια ακόμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δηλαδή, να μπορούν οι διεθνείς τοκογλύφοι να παίρνουν τις δόσεις τους. Υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει αυτή η νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε χαλάρωση της άγριας λιτότητας που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό και της «κινεζοποίησης» του ελλαδικού προλεταριάτου;

Ποιος είναι καταλληλότερος να μιλήσει γι’ αυτό εκτός από τον περιβόητο Πολ Τόμσεν, άτυπο επικεφαλής της τρόικας και συνομιλητή του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον; Δήλωσε σε συνέντευξή του στα «Νέα» (26-27.1.13): «Για να αποφευ-     χθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για να στηριχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα η άρση των εκτεταμένων εμποδίων στον ανταγωνισμό που συνεχίζουν να βλάπτουν την οικονομία».

Για τον Τόμσεν (για το ΔΝΤ, δηλαδή), η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημόνιου αποτελεί ευαγγέλιο. Δεν το συζητά. Το μόνο που συζητά είναι τα συστατικά μέρη του «προγράμματος». Και με απόλυτο κυνισμό λέει: αν δεν καταφέρετε να εισπράξετε τους φόρους που έχετε δεσμευτεί, θα πρέπει να ξανακόψετε μισθούς και συντάξεις! Τόσο απλά… Αυτός είναι ο «διάβολος» με τον οποίο θα συμμαχήσει ο Τσίπρας. Θα κάνει συμμαχία με το ΔΝΤ για να πετύχει το δεδομένο (μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους), ενώ για τα υπόλοιπα, αυτά που αφορούν τον ελληνικό λαό, δεν λέει κουβέντα. Λες και υπάρχει περίπτωση το ΔΝΤ να κλείσει συμμαχίες α λα καρτ! Πόσω μάλλον να δεχτεί τη χαλάρωση του «προγράμματος». Λίγο ακόμα και θα μας παρουσιάσουν το ΔΝΤ σαν ευαγή οίκο που ανακάλυψε τον δρόμο της μετανοίας.

Είναι χαρακτηριστική ακόμη και η «αυτοκριτική» του Τόμσεν για τη διάψευση των «προβλέψεων» του ΔΝΤ. Είπε στην ίδια συνέντευξή του: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκ των υστέρων διαπιστώνουμε ότι ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι στην πρόβλεψη της ανάκαμψης της χώρας, αλλά αυτό δεν θα το απέδιδα στο ότι υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήλθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και ταυτόχρονα έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως». Κατά το ΔΝΤ, λοιπόν, εκείνο που φταίει είναι ότι υπήρξε μια σχετική χαλάρωση στην εφαρμογή των νέων μέτρων του Μνημόνιου, λόγω των δύο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα. Ούτε για μη βιώσιμο χρέος μιλά ούτε συσχετίζει την εφαρμοζόμενη πολιτική μ’ αυτό. Θεωρεί πως η έξοδος από την κρίση (λέμε τώρα) συναρτάται μόνο με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημόνιου και με την επικαιροποίησή του κάθε φορά που πέφτει έξω, πάντα σε βάρος μισθών και συντάξεων.

 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΘα ζουν για πάντα στις καρδιές και στους αγώνες μας
Επόμενο άρθρο Πολιτικές ιώσεις

Σχετικά Αρθρα

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

Πολιτική 21 Ιαν 2026, 21:15

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

Παιδεία 21 Ιαν 2026, 09:51

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Πολιτική 19 Ιαν 2026, 18:55

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

Πολιτική 16 Ιαν 2026, 14:01

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

Αγροτικά 16 Ιαν 2026, 11:41

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

Πολιτική 14 Ιαν 2026, 11:02
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

22 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

21 Ιαν 2026, 21:15
Διεθνή

Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα

Ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κατασκευή καταυλισμού αστέγων από την Αιγυπτιακή Επιτροπή

21 Ιαν 2026, 19:10
Παιδεία

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ για το «συνέδριο» «Η Οικονομία του Πολέμου»

21 Ιαν 2026, 14:57
Κόντρες

Πρώτα θα πάρω «γραμμή» και μετά θα σας πω

21 Ιαν 2026, 14:44
Η παπάρα

Να βάλουμε τέρμα σ’ αυτή την ντροπή

21 Ιαν 2026, 12:38
Διεθνή

Γάζα: Οι δωσίλογοι εξοντώνονται ή αυτοκτονούν

21 Ιαν 2026, 11:32
Παιδεία

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

21 Ιαν 2026, 09:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Γενάρη

21 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ισοπεδώνουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

20 Ιαν 2026, 20:44
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

1925: Οι κατάδικοι θα χρησιμοποιούνται για έργα του δημοσίου. Ιδρύεται Αγροτική Φυλακή στην Τίρυνθα.

1933: Με εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου η χωροφυλακή χτυπά 3.000 απολυμένους εργάτες στη Νάουσα (τέσσερις νεκροί, είκοσι τραυματίες).

1955: Βίαια επεισόδια σε συζήτηση για τους φακέλους και τις διώξεις αριστερών. Ο βουλευτής του “Συναγερμού” Κ. Παπαδόπουλος άρπαξε από τα μαλλιά τον βουλευτή Διαμαντή, χτυπώντας και βρίζοντάς τον.

1973: Τρίτη δίκη της “Ελληνικής Αντίστασης” για σχεδιαζόμενη απόδραση του Αλέκου Παναγούλη, έντεκα καταδίκες.

1987 : Απόπειρα πραξικοπήματος κατά της Κορασόν Ακίνο (Φιλιππίνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ φίλε Israel, […] η σημερινή σου παρουσία αποκτά μια θετική διάσταση στο πλαίσιο των ήδη άριστων και στρατηγικών αμυντικών μας σχέσεων. Γιατί η αμυντική μας συνεργασία πλέον, καλύπτει ολόκληρο το φάσμα: Από την επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα και τις κοινές ασκήσεις μέχρι τη στρατηγική σύγκλιση στην έρευνα, στην καινοτομία, στην αμυντική τεχνολογία και βιομηχανία. […] Eνας άλλος πυλώνας συνεργασίας είναι η Τριμερής με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, «3+1». Δηλαδή, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γενικά, λειτουργούμε ως ένας άξονας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Oπως ξέρετε, στην περιοχή μας πολλά διακυβεύονται από αποσταθεροποιητικές πρακτικές, από αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου, από αμφισβήτηση του Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χωρίς να απειλεί οιονδήποτε, χωρίς να διεκδικεί οτιδήποτε. […] Oπως είναι φυσικό, «εκμεταλλεύτηκα» την παρουσία του Υπουργού στην Αθήνα, ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, του υπογράμμισα τον σταθεροποιητικό και έντιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, διατηρώντας αμυντικές σχέσεις με το Ισραήλ και εγκάρδιες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. […] Και, βέβαια, από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και υποστηρίξαμε το δικαίωμα σας, κύριε Υπουργέ, για αυτοάμυνα. Και στηρίζουμε το αίτημα για την επιστροφή της σoρού και του τελευταίου ομήρου. […] Θεωρώ ότι οι συζητήσεις μεταξύ μας αποτελούν πάντα ένα σκαλοπάτι για τη βελτίωση των σχέσεων μας, αλλά λειτουργούν και ως σταθεροποιητικός παράγων για την ευρύτερη περιοχή.

Nικος Δένδιας

(Ο Δένδιας υποδέχτηκε στην Αθήνα τον σφαγέα Ισραέλ Κατζ, δεξί χέρι του Νετανιάχου στη σιωναζιστική κυβέρνηση. Και επέλεξε να μην πει ούτε δυο τυπικά λόγια «ίσων αποστάσεων». Πλήρης ταύτιση με τους σιωναζιστές. Τους οποίους είχε το θράσος να χαρακτηρίσει παράγοντα σταθερότητας της περιοχής! Ποιους; Αυτούς που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις μισές χώρες της περιοχής και που προβάλλουν απροκάλυπτα ως στρατηγικό τους στόχο το «Μεγάλο Ισραήλ», ένα αυτοκρατορικό μόρφωμα που θα καταπιεί χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Συρία, και θα διαμελίσει άλλες, όπως η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Τουρκία! Ο Δένδιας άκουσε -συγκατανεύοντας- τον Κατζ να λέει -δύο φορές μάλιστα- ότι Ελλάδα και Ισραήλ «μοιράζονται κοινές αξίες». Τον άκουσε να ονοματίζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που και το ελληνικό κράτος έχει ψηφίσει. Παραβιάζοντας το διεθνές στάτους που αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα της σιωνιστικής οντότητας το Τελ Αβίβ. O ελληνικός λαός πρέπει να βάλει τέρμα σ’ αυτή την ντροπή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo