Παραχάϊδεψε τους νεοναζιστές-εγκληματίες το δικαστήριο

0

Με τον τίτλο που βάζουμε σ’ αυτό το σχόλιο δεν υπερβάλλουμε. Αποδίδουμε με απόλυτη ακρίβεια την πραγματικότητα. Αν μάλιστα το δικαστήριο αποφασίσει να μην αρχίσουν από τώρα να εκτίουν τις μικρές ποινές τους πολλοί από τους νεοναζιστές εγκληματίες, αλλά μετά το δεύτερο βαθμό, θα έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στην αρχική του απόφαση με την οποία καταδίκασε το νεοναζιστικό μόρφωμα ως εγκληματική οργάνωση.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε πόσο χρόνο θα μείνουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, αν αρχίσουν να εκτίουν από τώρα τις ποινές τους (αν, δηλαδή, το δικαστήριο απορρίψει το αίτημα να έχει η έφεσή τους ανασταλτικό αποτέλεσμα και οδηγηθούν όλοι στη φυλακή).

Στον πίνακα φαίνεται ο χρόνος που θα μείνουν στη φυλακή οι νεοναζιστές εγκληματίες βάσει των ποινών από 5 μέχρι 13 χρόνων κάθειρξης που τους επέβαλε το δικαστήριο. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση το προϊσχύον άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα. Στην τελευταία στήλη φαίνεται ο χρόνος που πρέπει να εκτιθεί προκειμένου ο κάθε καταδικασθείς χρυσαυγίτης να αποφυλακιστεί.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας (νόμος 4619/1.7.2019, άρθρο 465) προβλέπει ότι για τη λεγόμενη υφ’ όρον απόλυση των καταδικασθέντων ισχύουν οι διατάξεις του προϊσχύοντος ΠΚ: «Οι διατάξεις του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα για τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική ποινή, την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την απόλυση υπό όρο εφαρμόζονται για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος». Σύμφωνα με το άρθρο 105 του προϊσχύοντος ΠΚ, ένας κρατούμενος που καταδικάστηκε σε πρόσκαιρη κάθειρξη για να αποφυλακιστεί πρέπει:

Πρώτον, να εκτίσει το 1/3 της ποινής, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μεροκάματα που έχει κάνει. Δεύτερον, μαζί με τα μεροκάματα (το σύνηθες για τους κρατούμενους που κάνουν χειρωνακτική εργασία είναι ο ένας μήνας εργασίας -η οποία δεν πληρώνεται σε χρήμα- να ισοδυναμεί με 23 μέρες φυλάκισης) να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Είναι σίγουρα ότι, αν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημα των χρυσαυγιτών να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι χρυσαυγίτες θα τύχουν του ευεργετήματος και θα μπουν στα μεροκάματα. Υπολογίσαμε, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί θα κάνουν μεροκάματα για το χρονικό διάστημα του 1/3 της ποινής τους. Δεδομένου ότι ο ένας μήνας χειρωνακτικής εργασίας σε κλειστή φυλακή ισοδυναμεί με 23 μέρες κράτησης, υπολογίσαμε τη διάρκεια κράτησης με την οποία ισοδυναμούν τα μεροκάματα που θα κάνουν.

Ετσι, στην τελευταία στήλη βλέπουμε πόσο χρόνο θα μείνουν στη φυλακή όσοι δεν είχαν προφυλακιστεί αλλά τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Για όσους είχαν προφυλακιστεί θα αφαιρεθεί ο χρόνος της προφυλάκισης και τα μεροκάματα που έκαναν κατά τη διάρκειά του. Για παράδειγμα, ο φιρερίσκος κρατήθηκε για 18 μήνες που είναι το ανώτατο όριο της προφυλάκισης. Δε γνωρίζουμε αν έκανε μεροκάματα και πόσα, όμως και χωρίς μεροκάματα κατά την προφυλάκιση, ο Μιχαλολιάκος θα αποφυλακιστεί μετά από 2 χρόνια και 11 μήνες!

Αλλο παράδειγμα. Ο υπεύθυνος για τη λεγόμενη πολιτική δράση (έτσι ονόμαζαν την εγκληματική τους δράση) των νεοναζιστών της ΧΑ, Καζαντζόγλου, σύμφωνα με τον πίνακα θα μείνει στη φυλακή 3 χρόνια και 5 μήνες! Ομως, σύμφωνα με τον συνήγορό του Δ. Γκαβέλα, έχει χρόνο προφυλάκισης 18 μήνες και 6 μήνες από μεροκάματα, σύνολο 24 μήνες. Ετσι ο εγκληματίας νεοναζιστής Καζαντζόγλου, με ποινή κάθειρξης 10 ετών, θα μείνει στη φυλακή μόνο 17 μήνες!

Ο πίνακας επιβεβαιώνει το συμπέρασμά μας ότι το δικαστήριο, με τις ποινές που έβαλε, παραχάϊδεψε τους νεοναζιστές εγκληματίες της ΧΑ.

Στη συνεδρίαση της 15ης Οκτώβρη, οι υπερασπιστές 32 καταδικασθέντων χρυσαυγιτών ζήτησαν να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεσή τους, διότι αν σταλούν στη φυλακή θα προκληθεί υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη ζημιά στους πελάτες τους. Μιλάμε για τον Παναγιώταρο (καταδικασμένο ως μέλος του διευθυντήριου της εγκληματικής οργάνωσης) και 31 άλλους νεοναζιστές που καταδικάστηκαν είτε μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είτε για ένταξη και για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, είτε για ένταξη και αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των αιγύπτιων αλιεργατών. Για να στηρίξουν τον ισχυρισμό περί… υπέρμετρης και ανεπανόρθωτης ζημιάς, κουβάλησαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες ανήμπορους πατεράδες, γυναίκες με παιδιά, κόρες και φίλες τους, που έδειξαν μεγάλη διάθεση προσφοράς, καταθέτοντας -εκτός των άλλων- ότι οι καταδικασθέντες είχαν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο!

Τα στοιχεία του πίνακα για τις ποινές που θα εκτίσουν πραγματικά γκρεμίζουν τον ισχυρισμό περί υπέρμετρης και ανεπανόρθωτης ζημιάς. Δεδομένων δε των εγκλημάτων που διέπραξαν, ο ισχυρισμός καθίσταται και προκλητικός.

Οι υπερασπιστές των νεοναζιστών εγκληματιών δε θέλουν, προφανώς, να οδηγηθούν στις φυλακές οι πελάτες τους. Αν συμβεί αυτό, οι χρυσαυγίτες θα ισχυρίζονται ότι το κατηγορητήριο κατέρρευσε, ότι η δίωξη ήταν πολιτική και γι’ αυτό δεν τόλμησαν να τους στείλουν στη φυλακή. Ετσι, θα αρχίσουν αμέσως να αποδομούν την απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να τη ρίξουν στο δεύτερο βαθμό. Αυτή είναι η στρατηγική τους.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου άκουσε υπομονετικά για πέντε ολόκληρες ώρες τους συνηγόρους υπεράσπισης και ενώ προκλήθηκε απ’ αυτούς με τα λεγόμενά τους, μόνο μια φορά διέκοψε τη συνήγορο υπεράσπισης του Μαρία, Κωνσταντινιά Πούλια, και της υπενθύμισε ότι πρέπει να κινηθεί αποκλειστικά γύρω από την υπεράσπιση του αιτήματος για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Η συνήγορος είπε ότι σε κάθε περίπτωση ο εντολέας της δεν απεδέχθη την ενοχή, ότι η δολοφονική επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός και ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση! Με σαφέστατο τρόπο ο Μαρίας δηλώνει αμετανόητος και μάλιστα το δηλώνει με προκλητικό τρόπο.

Αντιλαμβάνεστε πόσο προκλητικός θα γίνει αν γίνει δεκτό το αίτημά του και δεν οδηγηθεί στις φυλακές. Θυμίζουμε ότι τόσο ο Μαρίας όσο και άλλοι τρεις (οι τέσσερις στους πέντε) που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων υπήρξαν προκλητικοί στις απολογίες τους, αλλά παρολαυτά το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δολοφόνου του Σαχζάτ Λουκμάν, Α. Φούσας, χαρακτήρισε αυτή τη στυγερή δολοφονία… μια περιπέτεια του εντολέα του. Μιλάμε για «χοντρή» πρόκληση από τον νεοδημοκράτη και πρώην βουλευτή της ΝΔ, που έμεινε αναπάντητη.

Τρεις μόνο συνήγοροι ισχυρίστηκαν ότι οι εντολείς τους δεν έχουν πια καμία σχέση με τη ΧΑ. Ο ισχυρισμός είναι, βέβαια, αβάσιμος, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι των υπόλοιπων 29 δεν ανέφεραν καν αν οι εντολείς τους έχουν αποχωρήσει. Και να έχουν αποχωρήσει από τη ΧΑ, προφανώς θα προσχώρησαν στα νεοναζιστικά μορφώματα που συγκρότησαν ο Λαγός και ο Κασιδιάρης. Δεν ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι δύο από τους βασικούς συνηγόρους υπεράσπισης προσχώρησαν στην ομάδα του Κασιδιάρη.

Η πρόεδρος δεν έκανε την παραμικρή ερώτηση στους συνηγόρους. Ούτε σε όσους δήλωσαν ότι οι πελάτες τους αποχώρησαν από τη ΧΑ ούτε στους υπόλοιπους που το έκαναν γαργάρα, κατά το κοινώς λεγόμενο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί πώς θα γίνει δεκτό το αίτημα καταδικασθέντων που παραμένουν μέλη εγκληματικής οργάνωσης; Επίσης, δε ρώτησε τους συνηγόρους υπεράσπισης, πώς συμβιβάζεται ο ισχυρισμός τους για υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη ζημιά των πελατών τους, όταν οι ποινές που αυτοί θα εκτίσουν είναι τόσο χαμηλές.

Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχτεί το αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής για κανένα χρυσαυγίτη. Διαφορετικά, θα είναι σαν να βάζει ταφόπλακα στην αρχική του απόφαση, με την οποία καταδίκασε τη ΧΑ ως εγκλημτική οργάνωση.

Περαιτέρω, μιλώντας αυστηρά νομικά, θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά την προτροπή μας στο δικαστήριο, να στείλει την απόφασή του στην Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση σε βάρος των επτά καταδικασθέντων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για ηθική αυτουργία στις ανθρωποκτονίες και την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Γεράσιμος Λιόντος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: