Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Υπόθεση Μανώλη Αφράτη: Δικαίωση μεν, αλλά… δυο χρόνια με αναστολή για μια ανθρώπινη ζωή;
  • Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη
  • Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»
  • Το κάλεσμα του Πεπ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ο Τσίπρας, ο Ανδρέας και το ώριμο φρούτο
Πολιτική

Ο Τσίπρας, ο Ανδρέας και το ώριμο φρούτο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Οκτ 2020, 12:26

Είναι εδώ και χρόνια πασιφανές ότι ο Τσίπρας γοητεύεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου και προσπαθεί να τον κοπιάρει. Από τις χειρονομίες μέχρι τη χροιά της φωνής. Τώρα αποφάσισε να τον μιμηθεί και στα λεγόμενα εθνικά θέματα σε συνθήκες αντιπολίτευσης.

Οι συνθήκες, βέβαια, έχουν αλλάξει. Δεν μπορεί να πει «βυθίσατε το Χόρα», όπως ο Παπανδρέου το 1976. «Δεν είμαι ανεύθυνος απέναντι στην πιθανότητα να πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας σήμερα, που θέλει να προκαλέσει ενδεχομένως ένα θερμό επεισόδιο», λέει ο Τσίπρας. Το τονίζει, μάλιστα: «Δεν βάζω λοιπόν εκεί τον πήχη, διότι γνωρίζω ότι άλλες ήταν οι συνθήκες τότε,  άλλες είναι τώρα». Προτείνει, απλά, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια «νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων προχωρώντας και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτές τις περιοχές δεν τις πιάνει το τουρκικό casus belli, που έχει διατυπωθεί μόνο για το Αιγαίο (προφανώς, αν τις έπιανε το casus belli, δε θα πρότεινε επέκταση στα 12 μίλια!).

Οταν ο Χατζηνικολάου (σ’ αυτόν έδινε συνέντευξη, στον Real FM) τον ρώτησε γιατί δεν επέκτεινε αυτός τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, όταν ήταν πρωθυπουργός, δεν είπε αυτό που έλεγαν μέχρι τώρα οι συριζαίοι («δεν προλάβαμε»), αλλά του είχαν ετοιμάσει άλλη δικαιολογία: «Διότι τα 4,5 χρόνια που εμείς ήμασταν στην κυβέρνηση δεν είχαμε ούτε παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, αυτό το παράνομο και ανυπόστατο σύμφωνο ανάμεσα στην Τουρκία και την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, που τέμνει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Δεν είχαμε ούτε αυτήν την πρωτοφανή προκλητικότητα με έρευνες εδώ και 50 σχεδόν ημέρες όχι μόνο στον χώρο των δυνητικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα την ελληνική, αλλά ακόμα και σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από ελληνικά νησιά»!

Αυτά, βέβαια, είναι μπούρδες. Θυμόμαστε πολύ καλά ότι στην τελετή αποχώρησής του από το υπουργείο Εξωτερικών ο Κοτζιάς παρέδωσε στον Τσίπρα, αιφνιδιάζοντάς τον, προεδρικά διατάγματα για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Ο Τσίπρας τα παρέλαβε μετά πολλών επαίνων για τον Κοτζιά και την επομένη τα πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, ανακοινώνοντας ότι δε θα προχωρήσει με προεδρικά διατάγματα, αλλά με νομοσχέδιο, αφού πρώτα κάνει διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα. Και φυσικά δεν έκανε τίποτα.

Κλασική μέθοδος Ανδρέα κι αυτή. Σαν τις βάσεις που… έφυγαν μένοντας. «Φαίνεται ότι όλοι όταν είστε στην αντιπολίτευση έχετε άλλη μαγκιά και όταν είστε στην κυβέρνηση…», τον κάρφωσε ο Χατζηνικολάου, γεγονός που ενόχλησε τον Τσίπρα. Πρώτα του είπε να τ’ αφήσει αυτά, κι όταν ο άλλος απάντησε ότι δεν τ’ αφήνει, απάντησε σαν κουραδόμαγκας: «Εγώ έχω αποδείξει ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχω και θάρρος και ευθύνη». Ναι, ναι, όπως τότε που χαρακτήριζε τον Τραμπ εκπρόσωπο του… απόλυτου καλού, που είχε παραγγείλει αεροπλάνα κι ελικόπτερα (παραγγελία την οποία ο Τραμπ έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά, διαφημίζοντας άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας) και έκλεινε συμφωνία για την αύξηση και επέκταση των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας!

Ενθυμούμενος ξανά τον Παπανδρέου, ο Τσίπρας είπε ότι «ορισμένες φορές και η διατύπωση δημοσίως κάποιων προτάσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακριβώς για να ακούει, όπως είπατε χαρακτηριστικά, και ο Τούρκος απέναντι, ενισχύει την αποτροπή. Ενισχύει τη θέση της χώρας και ενισχύει και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του  πρωθυπουργού»! Κι όταν ο Χατζηνικολάου παρατήρησε πως «όλοι, όταν είστε στην αντιπολίτευση, είστε ένα κλικ πιο δυναμικοί», ο Τσίπρας απάντησε ότι «έτσι πρέπει να γίνεται»!

Ο Παπανδρέου είχε πει πως όταν δήλωνε «βυθίσατε το Χόρα» δεν το εννοούσε, αλλά ήταν σε συνεννόηση με τον Καραμανλή και πως η φιλοπόλεμη δήλωση έγινε για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση του τότε έλληνα πρωθυπουργού. Το ίδιο λέει ο Τσίπρας για την πρότασή του για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο που ο Παπανδρέου είχε επικαλεστεί αυτήν τη δικαιολογία για το «βυθίσατε το Χόρα» (ότι ήταν σε συνεννόηση με τον Καραμανλή) πολλά χρόνια αργότερα. Ενώ ο Τσίπρας το λέει ταυτόχρονα! Λέει πως η δήλωσή του για επέκταση των χωρικών υδάτων γίνεται «για να ακούει και ο Τούρκος απέναντι» (και να φοβηθεί!) και για να ενισχύονται οι «διαπραγματευτικές δυνατότητες του  πρωθυπουργού»!

Οταν το μαρτυράς, όμως, κανέναν «Τούρκο» δε φοβίζεις και καμιά «διαπραγματευτική δυνατότητα» δεν ενισχύεις. Γιατί κανένας δε θα φοβηθεί από μια πρόταση που ο ίδιος ο φορέας της δηλώνει ότι δεν την εννοεί, αλλά την εντάσσει σε μια τακτική. Τι είναι αυτός που αποκαλύπτει την υποτιθέμενη τακτική του; ΄Η ηλίθιος ή πολιτικός απατεώνας.

Ο Τσίπρας ηλίθιος δεν είναι. Εθνικιστική σπέκουλα κάνει, μπας και ενισχύσει λίγο τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έκανε και ο Παπανδρέου, όταν δήλωνε «βυθίσατε το Χόρα». Μην ξεχνάμε ότι αυτό έγινε το 1976, όταν ο Καραμανλής ακόμα μεσουρανούσε. Κάπως έτσι, με ψευδο-αντιιμπεριαλιστικές και «πατριωτικές» κορόνες ο Παπανδρέου έκανε το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση το 1977 και το έφερε πανηγυρικά στην εξουσία το 1981 τέτοιες μέρες. Στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία είχαν δοθεί σίγουρα, παρασκηνιακά, οι εγγυήσεις.

Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, που επί προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου ήταν πιστός παπανδρεϊκός, μεταδικτατορικά, όταν η ΕΚ βάρεσε διάλυση, πήγε στη ΝΔ. Κάποια στιγμή, όταν το ΠΑΣΟΚ μεσουρανούσε, συναντήθηκε με τον Ανδρέα έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβούλιου στη Βουλή και πάνω στην κουβέντα ο τελευταίος τον ρώτησε γιατί πήγε στη ΝΔ και όχι στο ΠΑΣΟΚ. Ο Παπακωνσταντίνου του απάντησε ότι δεν μπορούσε να πάει σ’ ένα κόμμα που κραύγαζε «Εξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Οχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων» και άλλα παρόμοια συνθήματα. «Μιχάλη, σε είχα για έξυπνο άνθρωπο», του απάντησε ο Παπανδρέου… Το περιστατικό διέρρευσαν σε δημοσιογράφους πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, που ήταν παρόντες στη συζήτηση.

Φυσικά, το 2020 δεν είναι 1976. Τότε υπήρχε ένα ριζοσπαστικό αντιαμερικάνικο-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Αυτό προσπαθούσε να μανιπουλάρει ο Παπανδρέου εμφανιζόμενος σαν αντιιμπεριαλιστής, νοθεύοντας μάλιστα τον αντιιμπεριαλισμό με άφθονο εθνικισμό. Ο Τσίπρας μπορεί να θέλει να γίνει «ο νέος Ανδρέας», αλλά ακόμα κι αν είχε τις ικανότητες του προτύπου του, δεν μπορεί να τα καταφέρει. Γι’ αυτό και η τακτική του δεν είναι παρά η τακτική του «ώριμου φρούτου», που ακολούθησαν και ο Μητσοτάκης και ο Γιωργάκης και ο Καραμανλής ο νεότερος.

Ο Καραμανλής περίμενε υπομονετικά μέχρι να φθαρεί το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Ο Γιωργάκης περίμενε μέχρι να φθαρεί η ΝΔ του Καραμανλή. Ο Τσίπρας ξεπετάχτηκε ξαφνικά μέσα στην πολιτική κρίση που προκάλεσαν τα Μνημόνια και άρπαξε την ευκαιρία μετά την ταχύτατη φθορά πρώτα του Γιωργάκη και μετά των Σαμαροβενιζέλων. Ο Μητσοτάκης ο νεότερος περίμενε υπομονετικά τη φθορά του Τσίπρα. Το ίδιο κάνει τώρα και ο Τσίπρας: περιμένει τη φθορά του Κούλη, για να επανέλθει ο ίδιος στην πρωθυπουργία, μιας και στο παιχνίδι αυτή την περίοδο δεν παίζει τρίτος. Aμα χάσει κι άλλη μια φορά από τον Κούλη, όμως, θα βγουν τα «μεγάλα μαχαίρια» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔιακοπή στη δίκη της ΧΑ: Η πρόεδρος εγκαλεί την εισαγγελέα
Επόμενο άρθρο Το άνοιγμα των γηπέδων και η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων

Σχετικά Αρθρα

Ερντογάν διακηρύσσει, Ερχιουρμάν συγκατανεύει

Πολιτική 14 Νοέ 2025, 12:01

Σπίτια και κοινωνικές παροχές μόνο για καραβανάδες

Πολιτική 13 Νοέ 2025, 12:02

Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας

Πολιτική 12 Νοέ 2025, 22:32

Δεν «έπιασε» στο Ηράκλειο το Crown Iris – Είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Πολιτική 11 Νοέ 2025, 21:06

Οταν η Γκιλφόιλ χαρακτήριζε τους Ελληνες κακομαθημένα σκυλιά που κατουρούν στο χαλί

Πολιτική 10 Νοέ 2025, 14:23

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Υπόθεση Μανώλη Αφράτη: Δικαίωση μεν, αλλά… δυο χρόνια με αναστολή για μια ανθρώπινη ζωή;

15 Νοέ 2025, 10:28
Καταστολή

Ο διπλός εξευτελισμός ενός αυτοκρατορίσκου: αθώα η Μπέγκελ, έκθετος ο Μητσοτάκης

15 Νοέ 2025, 09:10
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

15 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο πολιτικών σχέσεων του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

14 Νοέ 2025, 21:05
Αθλητισμός

Το κάλεσμα του Πεπ

14 Νοέ 2025, 14:54
Καταστολή

Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου

Δικαίωμα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας ζητούν οι γονείς του

14 Νοέ 2025, 14:26
Κόντρες

Γιατί τόση «καΐλα» για τον Ιμάμογλου;

14 Νοέ 2025, 14:03
Πολιτική

Ερντογάν διακηρύσσει, Ερχιουρμάν συγκατανεύει

14 Νοέ 2025, 12:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Νοέμβρη

14 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Λευτεριά στην Παλαιστίνη από την κορυφή της Πύλης του Βραδεμβούργου

13 Νοέ 2025, 22:14
Οικονομία

Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

13 Νοέ 2025, 21:54
Διεθνή

Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες

13 Νοέ 2025, 19:39
Κόντρες

…κι η κοπριά στα λάχανα

13 Νοέ 2025, 15:11
Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ σκοπιμότητας να προβοκάρει την Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

13 Νοέ 2025, 14:05
Πολιτική

Σπίτια και κοινωνικές παροχές μόνο για καραβανάδες

13 Νοέ 2025, 12:02
Διεθνή

Πατέρας Μανουέλ Μουσάλαμ: Η Ενοπλη Αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος για την απελευθέρωση

13 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Νοέμβρη

13 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας

12 Νοέ 2025, 22:32
Διεθνή

Για τους ήρωες της ενημέρωσης

12 Νοέ 2025, 19:32
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

Βραζιλία: Ημέρα δημοκρατίας (1889).

Βέλγιο: Ημέρα βασιλιά.

1922: Εκτελούνται οι έξι υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή (Δημήτριος Γούναρης, Γεώργιος Χατζηανέστης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης).

1929: Συγκρούσεις απεργών (προσωπικό ιδιωτικών λεωφορείων) με τη χωροφυλακή (Αθήνα).

1951: Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλους για παράβαση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947.

1973: Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλώντας τον λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.

1973: Οκτώ μέλη του IRA καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.

1977: Δεκαοκτώ επιθέσεις με βόμβες σε όλη τη Γαλλία για την έκδοση του δικηγόρου Κρουασάν.

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΕΝΕΠ Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της Εθνικής Παράταξης (ΛΕΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο αξιωματικού ε.α. μέλους της ΑΕ «Αερολιμήν Αθηνών» (ΕΛΑ).

1983: Εκτελούνται ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες (JUSMAGG) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo