Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Ο σουσουδισμός του καπιταλιστή-αντιδήμαρχου

0

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων του Μπακογιάννη, Νικόλαος Μακρόπουλος, θλίβεται βαθιά που δε θα μπορέσει να επισκεφτεί το σπίτι του στο Μπάντεν-Μπάντεν και να βγάλει την αγαπημένη του «Αστον Μάρτιν» βόλτα στον μαγευτικό Μέλανα Δρυμό. Και θεώρησε πρέπον να μοιραστεί τη θλίψη του με την κοινότητα του facebook, βάζοντας και μια φωτογραφία του με την «Αστον Μάρτιν», για να σκάσουν οι «πτωχοί» που στριμώχνονται σε κάτι δυαράκια και τριαράκια στα Πατήσια και την Κυψέλη και κυκλοφορούν με «Χιουντάι Αξεντ».

Εννοείται ότι έγινε «πάρτι» στα λεγόμενα social media με την ξιπασμένη μαντάμ Σουσού της εγχώριας Δεξιάς. Ηταν τόσο εξευτελιστικό για τον Μακρόπουλο το σε βάρος του «γλέντι», που έσπευσε να κατεβάσει την ανάρτηση. Το πιθανότερο είναι να έπεσαν και μερικά τηλεφωνήματα, να ακούστηκαν και μερικά «γαλλικά», μπας και καταλάβει ο αντιδήμαρχος πως όταν κατέρχεται ένας μεγαλοαστός στην πολιτική κονίστρα πρέπει να μην προκαλεί την «πλέμπα».

Αυτά τα «γλέντια» στα social media, όμως, όπου ο καθένας γράφει το κοντό του και το μακρύ του (πολύ έξυπνα αρκετά από τα σχόλια που γράφτηκαν) δημιουργούν έναν πολτό, στην επιφάνεια του οποίου επιπλέει συνήθως ένας κοινωνικά άσφαιρος λαϊκισμός. Επιπλέει διότι είναι ο πιο ελαφρύς καθώς δε διεισδύει στην ουσία των πραγμάτων.

Τι είναι ο Μακρόπουλος; Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Ευρώπη Ασφαλιστική». Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ασφαλιστικής αυτής εταιρίας, «ιδρύθηκε το 1985από ισχυρό ασφαλιστικό όμιλο της Μεγάλης Βρετανίας και το 1993 το 100% των μετοχών της εξαγοράστηκε από το Νικόλαο Μακρόπουλο». Μη φανταστείτε ότι ο Μακρόπουλος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του, προκειμένου να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οπως διαβάζουμε σε δελτίο Τύπου στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη, υπό τον τίτλο «Αύξηση κερδών, νέες στρατηγικές επιλογές και ισχυρή ανάπτυξη», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εταιρίας και διαπιστώθηκε ότι «κερδοφορία, παραγωγή ασφαλίστρων, δείκτης φερεγγυότητας, απόδοση κερδών, και μια ακόμη σειρά θεμελιωδών μεγεθών, από τις αρχές του έτους έως σήμερα κινούνται ανοδικά παρά τις δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν στην αγορά λόγω covid19. Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η εταιρεία μέσα από την συνολική αναδιάρθρωσή της που έχει σε εξέλιξη επιστρέφει σύντομα σε επίπεδα κερδοφορίας προ κρίσης, κάτι το οποίο επιδιώκεται με τις στοχευμένες πρωτοβουλίες της διοίκησης». Το δελτίο Τύπου περιλαμβάνει και δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Ν. Μακρόπουλου.

Ο Ν. Μακρόπουλος, λοιπόν, γράφει τις αηδίες του για το Μπάντεν-Μπάντεν και την «Αστον Μάρτιν», όχι επειδή είναι αντιδήμαρχος Αθηναίων, αλλά επειδή είναι ένας καπιταλιστής (του γνωστού αεριτζίδικου κλάδου, μάλιστα) που πήρε και εκτελεστικό πόστο στη διοίκηση του δήμου της πρωτεύουσας. Το βασικό είναι η ιδιότητά του ως καπιταλιστή και όχι τα εμέσματα που αφήνει στο facebook.

Προτού ακόμα ο Μπακογιάννης ορίσει αντιδημάρχους, κυκλοφορούσε σε οικονομικού-επιχειρηματικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδες ότι ο Μακρόπουλος έχει καπαρωμένη τη θέση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, διότι ο Μπακογιάννης «έχει όνειρο να βάλει την πρωτεύουσα στο διεθνή χάρτη επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης», ότι «θέλει να επανεκκινήσει το τοπικό οικονομικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα» (sic!) και γι’ αυτό «στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο ο Νικόλαος Μακρόπουλος θα έχει σημαντικό ρόλο ως Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης».

Τα υπόλοιπα τα αντιλαμβάνεστε, δε χρειάζεται να σας τα γράψουμε εμείς. Και είναι αυτά που πρέπει να κυριαρχήσουν στη δημόσια συζήτηση (και από τα social media), μαζί με και πάνω από το «γλέντι» για τον προκλητικό σουσουδισμό του καπιταλιστή.

ΥΓ1. Κάποιοι βιάστηκαν να θεωρήσουν τον Μακρόπουλο «τελειωμένο» πολιτικά. Μη βιάζεστε, έχουμε δει και χειρότερα. Ο κυρ-Μήτσος από την Κυψέλη και η κυρία-Μαρία από τα Πετράλωνα δεν έχουν facebook. Αναντάμ-μπαμπαντάμ δεξιοί, όταν έρθει η ώρα να σταυρώσουν δημοτικούς συμβούλους, θα χαρίσουν έναν-δυο σταυρούς στους υποψήφιους που θα τους υποδείξει ο λατρεμένος τους δεξιός βουλευτής. Κι όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις παρακάτω φωτογραφίες, άνθρωποι σαν τον Μακρόπουλο παίζουν σε όλα τα ταμπλό.

ΥΓ2. Φαντάζεστε να ζούσε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, με καταγωγή από τα Μαύρα Δάση και συγγραφέας του «Διδακτικού έργου του Μπάντεν Μπάντεν», και να μάθαινε για την περίπτωση Μακρόπουλου;

Κοινοποίηση: