Πολύ μελάνι χύθηκε στα social media και στις ιστοσελίδες, για τα βαφτίσια του ακροδεξιού τηλεπλασιέ-υπουργού Μπουμπούκου και την «ειδική άδεια» που έδωσε ο Χαρδαλιάς για την πραγματοποίησή τους. Δε θα προσθέταμε κάτι ιδιαίτερο εμείς σε επίπεδο επιχειρημάτων. Τι να γράψουμε; Οτι κι αν πάρεις «ειδική άδεια» είσαι υποχρεωμένος να κάνεις τελετή με την παρουσία του παπά, του ψάλτη, του νεωκόρου, των γονιών και του νονού, που δε φτάνουν όλοι μαζί τα εννιά άτομα; Είμαστε σίγουροι ότι και αυτό θα έχει γραφεί ή ειπωθεί. Αλλωστε, ο ίδιος ο Μπουμπούκος, με την εξάρτησή του από την κάθε είδους διαφήμιση (πουλάει τον εαυτό του με τον ίδιο τρόπο που πουλάει… θαυματουργά νανογιλέκα), έστρωσε βούτυρο στο ψωμί των συριζαίων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Μία μόνο παρατήρηση. Αντιλαμβανόμαστε τη… «συγκίνηση» που διαδηλώνει ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ. Δεν ξέρουμε αν θα φτάσει ποτέ τον πατέρα Μητσοτάκη στις βαπτίσεις, έχει όμως χρόνο μπροστά του και το παλεύει. Πόθεν, όμως, η βεβαιότητα ότι «ένας ακόμη πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος προστέθηκε στο Σώμα της Εκκλησίας μας»; Εχει το βρέφος δυνατότητα να διαθέτει οποιαδήποτε πίστη; Ποιος ξέρει πώς θα εξελιχθεί η συνείδησή του, όταν αποκτήσει δυνατότητα σκέψης και κρίσης;
Και όλους εμάς τους αθέους μας είχαν βάλει κάποια στιγμή στην κολυμπήθρα (ή ό,τι προβλέπει το κάθε δόγμα), μας έκαναν τα σχετικά, επί χρόνια μας έκαναν πλύση εγκεφάλου μέσω της εκπαίδευσης και των ιδεολογικών μηχανισμών του αστικού συστήματος, αλλά μόλις ήρθαμε σε επαφή με τα δεδομένα της επιστήμης, αρχίσαμε ν’ αμφιβάλλουμε και να πετάμε ένα προς ένα τα παραφερνάλια του σκοταδισμού και του ανορθολογισμού, σχηματίζοντας μια επιστημονική κοσμοαντίληψη. Ετσι και απαλλαγείς από το «πίστευε και μη ερεύνα», τα υπόλοιπα έρχονται πολύ γρήγορα. Και μετά απολαμβάνεις την ευτυχία της πραγματικής γνώσης, η οποία δε σταματά ποτέ να συσσωρεύεται, μέχρι την τελευταία μέρα του βιολογικού σου κύκλου.
Τι μένει; Αυτό που λέει ένας φίλος για τις ΗΠΑ. Είναι η χώρα όπου το 90% των διδασκόντων στα μεγάλα πανεπιστήμιά της είναι άθεοι και το 90% των βουλευτών και γερουσιαστών της είναι γραμμένοι σε κάποια θρησκευτική οργάνωση. «Είμαι ένας λαϊκός ουμανιστής, διότι δεν είμαι θρησκευόμενος. Αντλώ την έμπνευσή μου όχι από τη θρησκεία ή από την πνευματικότητα, αλλά από την επιστήμη, την ηθική, τη φιλοσοφία και τις τέχνες», δήλωνε μερικά χρόνια πριν από το θάνατό του ο Πολ Κουρτς, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο. Οι εκλογές στις ΗΠΑ, όμως, δε γίνονται με τα βιβλία του Κουρτς…