Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη
  • Pain in the ass
  • Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης
  • Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Λίγη… πολεμική απειλή ποτέ δεν έβλαψε μια παραπαίουσα κυβέρνηση
Πολιτική

Λίγη… πολεμική απειλή ποτέ δεν έβλαψε μια παραπαίουσα κυβέρνηση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Ιούν 2019, 00:00

Το σκηνικό στήθηκε με όλη την απαραίτητη δραματικότητα. Ο πρωθυπουργός άλλαξε το πρόγραμμα των προεκλογικών του περιοδειών, ο υπουργός Αμυνας δε θα πολιτευθεί λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον (αλήθεια, άμα τον έβαζαν σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, τι πρόβλημα θα υπήρχε;), οι στρατηγοί κλήθηκαν να συνεδριάσουν κυριακάτικα επί τρίωρο στο Μαξίμου με τον Τσίπρα και τον Κατρούγκαλο. Και όταν τελείωσε  το ΚΥΣΕΑ, βγήκε ο Τσίπρας να κάνει δηλώσεις στις κάμερες.
 
Για να γίνει πιο δραματικό το σκηνικό, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Αναστασιάδη, την οποία δημοσιοποίησε με γραπτή ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι δυο ηγέτες», κατέληγε η ανακοίνωση, «από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας».
 
Την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναστασιάδη επιβεβαίωσε και ο Τσίπρας. «Συμφωνήσαμε», είπε, «να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».
 
Η πρώτη αντίδραση των ΜΜΕ ήταν… πολεμική. Αν δεν ήταν Κυριακή, μπορεί να είχαμε και εισβολή καταναλωτών σε σούπερ μάρκετ για να στοκάρουν ρύζια, μακαρόνια και γάλατα κονσέρβα. Μετά ήρθε η γραμμή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης: ο Τσίπρας παίζει θέατρο, μην ανεβάζετε το θέμα.
 
Οταν άρχισαν οι μπηχτές από την αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ, αποφάσισαν και οι Τσιπραίοι να κατεβάσουν τους δραματικούς τόνους. Πρώτος το έκανε ο Κατρούγκαλος, ίσως και με δική του πρωτοβουλία. Είπε ότι «η κατάσταση σήμερα είναι ριζικά διαφορετική» (σε σχέση με την περίοδο των Ιμίων), ότι το διεθνές κύρος της χώρας είναι «πολύ πιο αναβαθμισμένο» και οι διπλωματικές συμμαχίες πολύ πιο ισχυρές, ενώ «η Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη», καθώς «οι ενέργειές της καταδικάζονται ως παράνομες και προκλητικές από ΗΠΑ και ΕΕ». Το καλύτερο το φύλαγε για το τέλος: «Και σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη, συνεχίζουμε τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να μην προκύψει “ατύχημα“ απ’ αυτήν»! Τότε φάνηκε καθαρά πως όλα ήταν ένα σόου του Τσίπρα, αποφασισμένο από τους νέους «επικοινωνιολόγους» του Μαξίμου. Την Κυριακή σύγκληση του ΚΥΣΕΑ σε άκρως δραματικό φόντο και τη Δευτέρα αξιωματικοί και διπλωμάτες να ταξιδεύουν για την Αγκυρα προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης! Δεν κόλλαγε με τίποτα το πράγμα.
 
Ακολούθησε ο Αποστολάκης. Πρώτα με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, στις οποίες τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί ώστε οι προκλητικές ενέργειες να σταματήσουν εδώ και τώρα. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πετάξει και την εθνική μαγκιά: οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρήσουν σε μια ενέργεια παρόμοια με όσα κάνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μετά το έκανε πιο επίσημο, μιλώντας στην τελετή παραλαβής αμερικάνικων ελικοπτέρων στη βάση του Στεφανοβίκειου στο Βόλο: «Ηθελα επ' ευκαιρία να πω ότι δεν θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο… Τσίπρας την Τετάρτη στο πρωινάδικο του ΟΡΕΝ. Εκτίμησε ότι η Τουρκία δε θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ, όπως έκανε στην κυπριακή, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής και δε επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει κάτι τέτοιο αν το τολμήσει.
 
Προς τι όλ' αυτά τα «πάνω-κάτω»; Δημιουργήθηκε η δραματική ένταση με το ΚΥΣΕΑ για να «στριμωχτούν» οι Ευρωπαίοι και να βγάλει μια καταγγελτική ανακοίνωση το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καλώντας την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να προετοιμάσουν επιλογές για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας;
 
Καταρχάς, οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς ενημέρωσης και διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής και δε θα ξεγελιόνταν ποτέ από μια κατασκευασμένη δραματική κατάσταση στην Αθήνα. Δεύτερο, η παραγγελία στην Κομισιόν και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης είναι απλώς λόγια. Τα οποία απέχουν πολύ από τα πρακτικά μέτρα κατά της Τουρκίας. Θυμηθείτε με πόση αποφασιστικότητα πήραν μέτρα κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
 
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δε βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους εδώ και καιρό. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό ή στο ενεργειακό και γεωστρατηγικό παιχνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.  Εχει να κάνει με τον πόλεμο της Συρίας και με το παιχνίδι που κάνει ο Ερντογάν με τη Ρωσία, με παραγγελίες ποπλικών συστημάτων που θέλουν τα γερμανογαλλικά μονοπώλια κ.ά. Επομένως, η όποια ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας-Κύπρου εντάσσεται από τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στο «πακέτο» βάσει του οποίου θα διαπραγματευθούν με τον Ερντογάν.
 
Ο Ερντογάν, από την άλλη, δεν «καίγεται» σ' αυτή τη φάση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Η περιβόητη προπαρασκευαστική διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας έχει σταματήσει εδώ και καιρό, οπότε απ' αυτή την πλευρά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αντίθετα, αν ποτέ κληθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, το πρώτο που θα βάλει πάνω στο τραπέζι θα είναι το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων της παγωμένης προενταξιακής διαδικασίας.
 
Οι επιδιώξεις της Τουρκίας, τις οποίες υλοποιεί με τις (υπαρκτές ή ανύπαρκτες) γεωτρήσεις σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είναι σαφείς και συμπυκνώνονται σ' αυτό που εδώ και καιρό έχει διακηρύξει ο Ερντογάν και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία: η Τουρκία έχει δικαιώματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ και η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
 
Οι κινήσεις του τουρκικού κράτους είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και σχεδιασμένες στην κάθε τους λεπτομέρεια. Δεν έστειλε τα πλωτά γεωτρύπανά του σε οικόπεδα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκχωρήσει σε αμερικάνικα και ευρωπαϊκά μονοπώλια, τα οποία πραγματοποιούν εκεί έρευνες, αλλά σε οικόπεδα ανεκχώρητα, τα οποία η Τουρκία υποστηρίζει ότι ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η λογική είναι απλή: όλοι (και η κυπριακή κυβέρνηση) αναγνωρίζουν ότι και οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται μερίδιο από τα κοιτάσματα φυσικού αέριου που τυχόν θα βρεθούν. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δε δέχεται να εκχωρήσει τα δικαιώματά της στην κυβέρνηση της Λευκωσίας, αλλά θέλει τα δικά της θαλάσσια οικόπεδα, για να τα διαχειριστεί όπως αυτή κρίνει συμφερότερο για τα συμφέροντά της. Αν είχε λυθεί το Κυπριακό, θα είχε λυθεί και αυτό το ζήτημα. Μέχρι να λυθεί το Κυπριακό και δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες εκχωρήσεων, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πάρει αυτό που της ανήκει με τη χρήση της κρατικής δύναμης της Τουρκίας. Κι οποιανού δεν του αρέσει, ας προχωρήσει για να δούμε ποιος θ' αντέξει.
 
Ο αντίλογος από την ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά είναι γνωστός: η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος ολόκληρου του κυπριακού λαού. Αυτό ισχύει μόνο στα χαρτιά. Ηδη, στους απανωτούς γύρους διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει γίνει αποδεκτή η αρχή των «συνιστώντων κρατών». Τα δε κονδύλια της ΕΕ δε διοχετεύονται στην τουρκοκυπριακή επικράτεια από την κυβέρνηση της Λευκωσίας, αλλά απευθείας από τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τα θαλάσσια οικόπεδα, λέει η τουρκική πλευρά. Δε θα περιμένουμε πότε θα λυθεί το Κυπριακό και στο μεταξύ η Λευκωσία θα διαχειρίζεται μόνη της τα οικόπεδα της ΑΟΖ.
 
Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν, ο οποίος σε λίγες μέρες θα έχει μια συνάντηση με τον Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου των G20 και στο τραπέζι θα μπουν τα πάντα. Από τους ρωσικούς S-400 και τα αμερικάνικα F-35 μέχρι τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Δημιουργώντας τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο Ερντογάν βάζει περισσότερα πράγματα μπροστά του στο τραπέζι, στην έτσι κι αλλιώς ετεροβαρή (υπέρ των ΗΠΑ, φυσικά) διαπραγμάτευση που θα κάνει με τον Τραμπ (η οποία, φυσικά, βρίσκεται σε εξέλιξη, σε επίπεδο υπουργών και κρατικών στελεχών).
 
Γι' αυτό το λόγο ο «ρεαλιστής» Σημίτης μίλησε για ενδεχόμενο «νέων Ιμίων», «εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες». Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει για τους καλοκαιρινούς μήνες (έχει και η Τουρκία τουρισμό στα αιγαιατικά παράλιά της), κανείς όμως δεν μπορεί να τον αποκλείσει το φθινόπωρο. Οσο τις «όχι πάντα ευχάριστες» λύσεις που προτείνει ο Σημίτης, δε χωρά παρερμηνεία: ή λύνουμε το Κυπριακό, βάσει του νέου «σχεδίου Ανάν» ή παραχωρούμε οικόπεδα στους Τουρκοκύπριους. Η επίκληση των «διεθνών συμμαχιών», που κάνουν ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, είναι αέρας κοπανιστός.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚινούμενη άμμος
Επόμενο άρθρο Λόγια, λόγια, λόγια…

Σχετικά Αρθρα

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

Πολιτική 2 Ιούλ 2026, 17:12

Διορισμοί στον Αρειο Πάγο: «Πόρτα για τον χειμώνα» πιάνει ο Μητσοτάκης

Πολιτική 1 Ιούλ 2026, 20:35

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα

Αγροτικά 1 Ιούλ 2026, 13:11

Apsys for president ή δόγμα Βαμβακούλα;

Πολιτική 1 Ιούλ 2026, 12:49
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούλη

4 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo