Ο ένας είναι ο κλασικός Χατζηαβάτης που παριστάνει τον πρωθυπουργό μιας Μπανανίας. Για τον Ζόραν Ζάεφ, λέμε, που πρώτα έγραψε ένα συγχαρητήριο τουίτ προς τη μακεδονική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και μετά έκανε αυτοκριτική, μιλώντας γιας λάθος «εκ παραδρομής, λόγω συνήθειας δεκαετιών». Αν και Χατζηαβάτης, δεν παρέλειψε να ρίξει και μια μπηχτή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Αυτός δεν είναι λόγος να καθυστερήσουν οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Ο άλλος είναι ο κλασικός Καραγκιόζης που παριστάνει τον πρωθυπουργό μιας -ισχυρότερης από την προηγούμενη- Μπανανίας. Για τον Μητσοτάκη λέμε, που χωρίς να κάνει καμιά επίσημη δήλωση, διέρρευσε ότι η κύρωση των Μνημονίων που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών αναβάλλεται για τον Σεπτέμβρη (και βλέπουμε).
Tον είχε προλάβει ο Μπογδάνος που σαν άτυπος πορτ παρόλ του Σαμαρά και της ακροδεξιάς-εθνικιστικής πτέρυγας της ΝΔ είχε δηλώσει στον AΝΤ1: «Αν οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν λέγονται “Μακεδονία”, τότε ίσως και εμείς δεν πρέπει να βιαστούμε να φέρουμε προς κύρωση τα συγκεκριμένα μνημόνια στη Βουλή. Ας μην έρθουν και καθόλου σε αυτήν την κοινοβουλευτική θητεία, για να μένουν εκκρεμής πίεση προς τα μη συνεπή Σκόπια».
Ο Ζάεφ, χωρίς να το επιδιώκει, έδωσε σανίδα σωτηρίας στον Μητσοτάκη που πιέζεται όχι μόνο για το «Μακεδονικό» αλλά και για τα ελληνοτουρκικά. Ο Σαμαράς έχει δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσει. Ο Καραμανλής διαρρέει ότι θα απόσχει. Βορειοελλαδίτες βουλευτές, που βρίσκονται όπως όλοι οι βουλευτές σε προεκλογικό μουντ, δηλώνουν ότι… προβληματίζονται για τη στάση τους. Ο Δένδιας το παίζει… ούλτρα πατριώτης, εμφανιζόμενος ως ο… εθνικά σκληρός της κυβέρνησης, ιδεολόγημα πάνω στο οποίο έχει απλώσει τις αρχηγικές του φιλοδοξίες, τις οποίες αναμένεται να ξεδιπλώσει όταν ο Κούλης θα χάσει εκλογές.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρεμάσει ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ο Μητσοτάκης τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί τα Μνημόνια που ο ίδιος θα καταθέσει για κύρωση στη Βουλή θα ψηφιστούν με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η ΝΔ δε θα έχει 151 θετικές ψήφους. Γι’ αυτό και η μακακία του Ζάεφ τού έδωσε μια διέξοδο –προσωρινής έστω- διαφυγής. Γενικά τρέμει να εμφανιστεί στα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα» ως «ρεαλιστής», γιατί στη γωνία τον περιμένουν εχθροί και φίλοι, συριζαίοι και νεοδημοκράτες.
ΗΠΑ και ΕΕ δε δείχνουν να ενοχλούνται από τις καραγκιόζικες γυροβολιές του Μητσοτάκη. Η Βόρεια Μακεδονία έχει μπει κανονικότατα στο ΝΑΤΟ, ενώ η ενταξιακή στην ΕΕ διαδικασία δε σκιάζεται από τον ελληνικό αλλά από το βουλγάρικο εθνικισμό, τον οποίο θα πρέπει να «αντιμετωπίσει» η γερμανική διπλωματία. Κατά τα άλλα, οι Πρέσπες εφαρμόζονται κανονικά, παρά τη μη κύρωση των Μνημονίων από την ελληνική Βουλή. Αμα λύσει και το ζήτημα του ονόματος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της γείτονος ο τιτανοτεράστιος… Ζαγοράκης, όλα θα είναι… καλύτερα.