Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη
  • Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ιμπεριαλιστικό μπετόν αρμέ
Πολιτική

Ιμπεριαλιστικό μπετόν αρμέ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Ιούν 2015, 00:00
«Πόσο μπορούμε να ανεχθούμε την Ελλάδα;». Η φράση αποδόθηκε στον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ και ειπώθηκε στην κλειστή συνεδρίαση του G7. Αν ο Χάρπερ φέρεται να είπε αυτή τη φράση σε μια κλειστή διαδικασία, ο υπουργός Οικονομικών (και μέχρι τον Απρίλη πρωθυπουργός στην πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού) της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ την είπε δημόσια, παρουσία του Σόιμπλε, με τον οποίο είχε προηγουμένως συναντηθεί. «Η υπομονή ορισμένων υπουργών της Ευρωζώνης εξαντλείται», δήλωσε ο φινλανδός υπουργός, ενώ ο Σόιμπλε επέδειξε… αυτοσυγκράτηση, περιοριζόμενος να δηλώσει πως «η μπάλα είναι στην Αθήνα». Aυτά δυο μέρες μετά τη σύνοδο του G7 στο Ελμαου των βαυαρικών Αλπεων.
 
Ας επανέλθουμε, όμως, στη σύνοδο του G7, γιατί η Κυριακή 7 Ιούνη του 2015 είναι μια μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας δε θα την ξεχάσει ποτέ, κι ας μην ήταν εκεί. Το πρώτο πλήγμα ήρθε από τον «φιλέλληνα» και «προσωπικό φίλο» του έλληνα πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος –γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το κλίμα στο G7- άφησε στην άκρη τις διπλωματικές αβρότητες και εξέφρασε δημόσια την ενόχλησή του για τη συμπεριφορά του Τσίπρα, αποκαλύπτοντας ότι αυτός ζήτησε να μιλήσουν τηλεφωνικά το Σάββατο, αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε, διότι του είχε υποσχεθεί ότι θα του στείλει αντιπρόταση την Πέμπτη το βράδυ, μετά ζήτησε παράταση για την Παρασκευή, αλλά δεν του έστειλε τίποτα. Η λουξεμβούργια αλεπού γνώριζε ασφαλώς πως στην Αθήνα είχε εκδοθεί από το μέγαρο Μαξίμου ένα non paper που υποστήριζε πως όσα είχαν μεταδώσει τα πρακτορεία, περί άρνησης του Γιούνκερ να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τσίπρα, ήταν υποβολιμαία ψέματα. Και επέλεξε να εξευτελίσει ο ίδιος (και όχι κάποιος συνεργάτης του ή «κύκλοι») τον έλληνα πρωθυπουργό.
 
Τα χτυπήματα από πλευράς Γιούνκερ συνεχίστηκαν την Τρίτη, καθώς διέρρευσε την τοποθέτησή του στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Σύμφωνα με τη διαρροή, ο Γιούνκερ δήλωσε εκτεθειμένος από τις παλινωδίες της κυβέρνησης, διότι χρεώνεται προσωπικά ως αποτυχία την εικόνα αδιεξόδου που επανέρχεται. Είναι τόσο καλά ενημερωμένος για ό,τι λέγεται και γράφεται στην Αθήνα, ώστε να δηλώνει προσβεβλημένος από τοποθέτηση έλληνα υπουργού που τον αποκάλεσε «τουρίστα» (η αλήθεια είναι πως ο Χουντής, σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι ο Γιούνκερ «είναι φιλέλληνας τουριστικά»). «Η Ελλάδα έχει χάσει τον τελευταίο σύμμαχό της, που ήταν η Κομισιόν», φέρεται να δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
 
Ακολούθησε ο επίσης «φίλος» Ματέο Ρέντσι, που δήλωσε ότι «είναι αδιανόητο οι Ιταλοί, να δεχθούν να πληρώνουν στους Ελληνες τις πρόωρες συντάξεις»! Μια μέρα μετά, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να σχολιάσει αυτή τη δήλωση του Ρέντσι, καθώς ρωτήθηκε από την «Κοριέρε ντε λα Σέρα». Η απάντησή του ήταν απάντηση… χεσμένου: «Θα μιλήσω με τον Ματέο και θα του εξηγήσω ότι σε αυτό το σημείο έκανε λάθος. Για τις πρόωρες συντάξεις, δεσμευθήκαμε να τις καταργήσουμε. Ωστόσο είναι άτοπες οι συγκρίσεις».
 
Τη χαριστική βολή έδωσε ο… μεγαλύτερος των φίλων, ο αμερικανός πρόεδρος αυτοπροσώπως. Ο Ομπάμα, που σύμφωνα με τη συριζαίικη παραφιλολογία θα ασκούσε πίεση υπέρ της Ελλάδας στην Μέρκελ, συνεχίζοντας αυτό που είχε ξεκινήσει ο επί των Οικονομικών υπουργός του Τζακ Λιου, ζήτησε μεν «ελαστικότητα και από τις δύο πλευρές» για να υπάρξει λύση, όμως έστρεψε τα βέλη του κατά της Αθήνας, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις», με στόχο «όχι μόνο να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά να διαμορφωθεί το πλαίσιο για ανάπτυξη στην Ελλάδα».
 
«Και συ Βρούτε;», θα μπορούσε να αναρωτηθεί ο Τσίπρας, όμως ούτε ο ίδιος είναι ο Ιούλιος Καίσαρας ούτε ο Ομπάμα ο αγαπημένος του Βρούτος. Ειλικρινά δεν ξέρουμε αν ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του έχουν τόσο… άχυρο μέσα στα κεφάλια τους, ώστε να πιστεύουν πως ο Ομπάμα θα έθετε το ελληνικό ζήτημα στο τραπέζι της γεωστρατηγικής διαπραγμάτευσης που κάνει με την Μέρκελ και τους άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες (για ποιο λόγο, άραγε;), όμως το αμερικανικό μήνυμα έφτασε ως ουρλιαχτό σειρήνας στο Μαξίμου, που προτίμησε να αποφύγει κάθε σχόλιο. Τι να πει, άλλωστε; Πριν τις εκλογές, ο Τσίπρας και οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζαν την οικονομική πολιτική Ομπάμα ως πρότυπο… κεϊνσιανισμού, αντιπαραβάλλοντάς την στον «μερκελισμό» της Ευρωζώνης. Ποιος δε θυμάται το ελεεινό γλείψιμο που έκανε στην αμερικανική ηγεσία και στην πολιτική της ο Τσίπρας όταν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ; Μετά τις εκλογές, το επιτελείο μουσολινικής προπαγάνδας του Μαξίμου κατασκεύαζε συνεχώς σενάρια για τη βοήθεια που δήθεν πρόσφερε η αμερικάνικη κυβέρνηση (από τον Λιου μέχρι τον ίδιο τον Ομπάμα) στη διαπραγμάτευση, πιέζοντας την Μέρκελ να αποδεχτεί τις ελληνικές προτάσεις. Η τελευταία δήλωση Ομπάμα έβαλε τέλος και σ’ αυτόν τον άθλιο μύθο που ταλάνισε για καιρό τον ελληνικό λαό.
 
Τελικά, η πιο ήπια απ’ όλους ήταν η Μέρκελ! Μολονότι πρόθεσή της ήταν το ελληνικό ζήτημα να μη συζητηθεί στο Ελμαου, αντιλήφθηκε αμέσως ότι αυτό θα ήταν ανέφικτο, οπότε αποφάσισε να βάλει πρώτη τη σφραγίδα της, θέτοντας το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν στη συνέχεια και οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές ηγέτες. «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά από την άλλη διαπιστώσαμε ότι η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ με την Ελλάδα απαιτεί την υλοποίηση μέτρων», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Δεν έμεινε, όμως, σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο, αλλά προχώρησε σε εξειδίκευση. Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται, είπε, φέρνοντας ως θετικά παραδείγματα την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, ακόμη και την Κύπρο. Χαρακτήρισε«πρόοδο»  την κοινή πρόταση των τριών «θεσμών» και ξεκαθάρισε ότι «στη βάση αυτή διεξάγονται οι συνομιλίες», αδειάζοντας μεγαλοπρεπέστατα τον Τσίπρα (ως γνωστόν, υποστήριζε ότι μοναδική πρόταση στο τραπέζι είναι αυτή της ελληνικής κυβέρνησης). Στη «γραμμή Μέρκελ» συμφώνησαν οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστές ηγέτες (Ολάντ, Ομπάμα, Ρέντσι) που τοποθετήθηκαν με δηλώσεις τους στη συνέχεια.
 
Ο Ολάντ, που έτσι κι αλλιώς μιλάει «με μια φωνή» με την Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα, όπως δήλωσε πρόσφατα, στη δική του δήλωση έριξε το βάρος στο επείγον της εν εξελίξει διαδικασίας, στέλνοντας στην πραγματικότητα ένα τελεσίγραφο. «Υπάρχει η τελική διορία, το τέλος Ιουνίου, αυτή είναι η απώτερη δυνατή ημερομηνία», είπε, προσθέτοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η συμφωνία να κλείσει νωρίτερα. 
 
Tην ώρα που οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος τους, οι ιμπεριαλιστές εμφανίζονται σε μέτωπο μπετόν αρμέ. Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι απ’ αυτά που μπορούν να τους διχάσουν. Δεν έχουν να παζαρέψουν μεταξύ τους αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι μικροδιαφορές στην προσέγγιση του ζητήματος, που ενδεχομένως έχουν, υποχωρούν μπροστά στο μεγάλο ζήτημα αρχών που τους ενώνει: οι χώρες της εξαρτημένης καπιταλιστικής περιφέρειας πρέπει να υποτάσσονται πλήρως, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε κρίση και θέλουν νέα δάνεια. Η θέληση των δανειστών πρέπει να είναι νόμος. Στην περίπτωση της Ελλάδας, από τη στιγμή που στην πενταμερή του Βερολίνου ο γερμανογαλλικός άξονας (Μέρκελ-Ολάντ) κατέληξε σε ενιαία θέση με τους υψηλόβαθμους γραφειοκράτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τους δανειστές (Γιούνκερ-Ντράγκι-Λαγκάρντ), ουδείς δικαιούται να λειτουργήσει ως σύμμαχος της δανείστριας χώρας. Αυτή πρέπει να αφεθεί να «καθαρίσει» με τους εκπροσώπους των δανειστών, τους οποίους οφείλει να στηρίξει το σύνολο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
 
Αλλο που δεν ήθελαν οι κήρυκες του ραγιαδισμού, μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, για ν’ αρχίσουν να κατηγορούν τον Τσίπρα ότι με τη διαπραγματευτική τακτική του καταδίκασε τη χώρα σε διεθνή απομόνωση. Γι’ αυτούς, η συμφωνία έπρεπε να κλείσει από την πρώτη στιγμή, χωρίς τσαλιμάκια και ψευτοπαλικαρισμούς. Προστίθενται έτσι στο μπετόν αρμέ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, πιέζοντας τον Τσίπρα να υποταχτεί μια ώρα αρχίτερα.
 
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν προέβαλαν καμιά ρηξικέλευθη αντίσταση στους ιμπεριαλιστές δανειστές. Από τις 20 του Φλεβάρη ήδη είχαν «πέσει στα τέσσερα», για να θυμηθούμε τη φράση του Καμμένου. Εκείνο που προσπάθησαν να διαπραγματευθούν είναι η έκταση των μνημονιακών μέτρων που θα κληθούν να εφαρμόσουν αμέσως. Κινήθηκαν από ένστικτο κομματικής και πολιτικής αυτοσυντήρησης. Κι όλο το χρονικό διάστημα μετά τις 20 του Φλεβάρη ακολούθησαν μια πορεία συνεχούς διολίσθησης προς τις απαιτήσεις των δανειστών, προσπαθώντας κάτι να γλιτώσουν στο τέλος. Ομως, οι ιμπεριαλιστές αποδείχτηκαν (για μια φορά ακόμη) αδίστακτοι απέναντι στην πολιτική ηγεσία μιας εξαρτημένης χώρας.
 
Δεν πρόκειται για ιδεολογικό ζήτημα (δεξιοί και σοσιαλδημοκράτες εναντίον αριστερών), όπως το παρουσιάζει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά είχαν δείξει και έναντι των αγαπημένων τους Σαμαροβενιζέλων. Απλώς, εκείνοι προσαρμόστηκαν αμέσως, ακολουθώντας την παραδοσιακή γραμμή του ραγιαδισμού της ελληνικής αστικής τάξης, ενώ οι Τσιπραίοι (λόγω των ιδιαίτερων κομματικών χαρακτηριστικών τους και της πολιτικής συνθήκης υπό την οποία ανήλθαν στην κυβερνητική εξουσία) προσπάθησαν να τραβήξουν κάπως τη διαπραγμάτευση, μπας και καταφέρουν να μειώσουν την έκταση του πρώτου πακέτου των μνημονιακών μέτρων που θα κληθούν να εφαρμόσουν. Αλλωστε, με τον ίδιο αδίστακτο τρόπο που εκβιάζουν σήμερα τη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων οι ιμπεριαλιστές «άδειασαν» τη συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, όταν διαπίστωσαν ότι αυτή δεν έχει εξασφαλισμένη την παραμονή της στην εξουσία. Αρνήθηκαν οποιονδήποτε συμβιβασμό μαζί της το διάστημα από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη του 2014. Ηταν η περίοδος που ο Σαμαράς διακήρυττε την «έξοδο από το Μνημόνιο», την «απεμπλοκή από το ΔΝΤ» και τα παρόμοια. Οι ιμπεριαλιστές δε βλέπουν το χρώμα της κυβέρνησης, αλλά το σύστημά τους, που χαρακτηρίζεται από την πλήρη υποταγή στη γραμμή της εξάρτησης, που χωρίς ίχνος υπερβολής μπορεί να χαρακτηριστεί νεο-αποικισμός.
 
Ομως, η οργή τμήματος του αστικού μπλοκ ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαιολογημένη από την πλευρά του. Φοβούνται μη τυχόν και συμβεί κάποιο «ατύχημα», αδιαφορούν για τις ειδικές κομματικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ και απαιτούν προσαρμογή εδώ και τώρα σ’ αυτά που ξέρει και εφαρμόζει εδώ και πολλές δεκαετίες ο ελληνικός αστισμός. Οι πιο ψύχραιμοι περιμένουν, αλλά έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν κι αυτοί αν ο Τσίπρας θα τα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία που διακαώς θέλει να υπογράψει και δε θα υπάρξουν περιπέτειες για το σύστημα, με πτώση της σημερινής συγκυβέρνησης. Γι’ αυτό και πιέζουν τον Τσίπρα να «καθαρίσει» το κόμμα του από τους διαφωνούντες (πράγμα που δεν είναι και τόσο εύκολο, βέβαια, για ένα στέλεχος σαν τον Τσίπρα και ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ).
 
Το ιμπεριαλιστικό μπετόν αρμέ απέναντι σε μια περιδεή αστική κυβέρνηση μας βοηθά να θέσουμε το ζήτημα και διαφορετικά.  Να δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά του λαού. Ρήξη ή υποταγή; Τι περιεχόμενο έχει αυτό το δίλημμα, όμως; Μπορεί μια αστική κυβέρνηση, που έχει ως διακηρυγμένο στόχο να διαχειριστεί τον ελληνικό καπιταλισμό, να κάνει ρήξη με τους ιμπεριαλιστές; Η απάντηση είναι όχι. Τριβές και συγκρούσεις μπορεί να έχει, ρήξη όμως όχι. Η ρήξη προϋποθέτει τη ρήξη με τον ελληνικό καπιταλισμό, ο οποίος συμμετέχει με όρους εξάρτησης στον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας, έχει πλήρη συνείδηση της θέσης του και δεν έχει πρόθεση να την αλλάξει. 
 
Για να το πούμε διαφορετικά, η ρήξη με τον ιμπεριαλισμό είναι ζήτημα της προλεταριακής επανάστασης και όχι ζήτημα μιας διαχειριστικής αστικής πολιτικής. Τα παχιά λόγια και οι αγωνιστικές διακηρύξεις είναι αρκετά για να δώσουν την εκλογική νίκη (σε συγκεκριμένες συνθήκες) σε μια σοσιαλδημοκρατική δύναμη που φορά μια λαμπρή αριστερή στολή, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν όμως τίθενται στη δοκιμασία της πράξης σκορπίζονται στους πέντε ανέμους, για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά ο Λένιν και οι θεωρητικές παρακαταθήκες του για τον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση. Στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, έγραφε ο μεγάλος θεωρητικός της εργατικής πολιτικής, δεν υπάρχει άλλος τρόπος διαπραγμάτευσης εκτός από τη δύναμη του κεφαλαίου που το κάθε μέρος εκπροσωπεί. Μέσα στο παγκόσμιο σύστημα του ιμπεριαλισμού και της εξάρτησης δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος προς όφελος του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις τελευταίες εξελίξεις.
 
ΥΓ. Εκείνος ο έλληνας εκπρόσωπος του Γιούνκερ, ο Σχοινάς, δε σας θυμίζει διερμηνέα των SS, όπως τους παρουσίαζαν οι παλιές ελληνικές ταινίες; Βγαίνει και εκφωνεί ο ίδιος ακόμη και τα πιο ιταμά σε βάρος της χώρας του τελεσίγραφα, χωρίς ντροπή. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει αυτή τη δουλειά να την κάνει ένας άλλος συνάδελφός του, μιας και αφορά τη χώρα του.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΡετσινιά!
Επόμενο άρθρο Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα – 1η συνεδρίαση, Παρασκευή 22.5.15

Σχετικά Αρθρα

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πρώτος κατήγγειλε το σκάνδαλο κυνηγήθηκε υπηρεσιακά και απειλήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ανατριχιαστικά περιστατικά προκύπτουν από επίσημα έγγραφα που «θάβονταν»

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 20:00

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην κατ’ έφεση δίκη των νεοναζιστών εγκληματιών της ΧΑ και των παρακλαδιών της

Στις 12 Δεκέμβρη η αγόρευση της εισαγγελέα

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 18:13

Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!

Τι δουλειά είχε η ακροδεξιά «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία» στη στρατιωτική παρέλαση;

Πολιτική 30 Οκτ 2025, 08:53

Kίνητρα στην αστυνομία για να κόβει αβέρτα πρόστιμα-χαράτσια του ΚΟΚ

Πολιτική 27 Οκτ 2025, 18:40

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

Καταστολή 22 Οκτ 2025, 14:50
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

Ημέρα επιστήμης για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ινδονησία: Ημέρα ηρώων – νεολαίας.

1913: Ιδρύεται το «Νέον Εργατικόν Κέντρον Αθηνών» από αντιπροσώπους εργατικών σωματείων μαρμαρογλυπτών, τυπογράφων, κτιστών, αρτεργατών και υποδηματεργατών.

1924: Συγκρούσεις καπνεργατών με τον στρατό και τη χωροφυλακή στην Καβάλα, νεκροί μία εργάτρια και ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1961: Το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1967: Βόμβες (ΔΕΑ) σε δρόμους της Καλλιθέας.

1975: Βόμβα καταστρέφει τμήμα αποθήκης των αμερικανικών «ΡΧ» της λεωφόρου Συγγρού (ΕΛΑ).

1996: Ο αστυνόμος Δημ. Τρίμης σε μπλόκο έξω από τη Λιβαδειά σκοτώνει τον τσιγγάνο μικροπωλητή Τάσο Μουράτη που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo