Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 20 Μάη
  • Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ
  • ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα
  • Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού
  • Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών
  • Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Η διαχείριση των συμβόλων
Πολιτική

Η διαχείριση των συμβόλων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιαν 2020, 00:00

Η φράση του Μιτεράν έχει μείνει παροιμιώδης: «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων». Ο Τσίπρας την είχε πιστέψει πολύ αυτή τη φράση και έκανε κινήσεις, αρκετές από τις οποίες αποδείχτηκαν γελοίες (αν όχι εξοργιστικές). Ζήτησε να μετονομαστεί η τρόικα σε «θεσμούς». Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δεν του χάλασαν χατίρι (κοτζάμ τρίτο Μνημόνιο είχε υπογράψει). Ζήτησε να μην επισκέπτονται τα κορυφαία στελέχη της τρόικας τα υπουργεία, αλλά οι συναντήσεις τους με τους υπουργούς να γίνονται στο Χίλτον. Ούτε σ' αυτό του χάλασαν χατίρι. Αλλωστε, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας (που απαρτίζονταν κυρίως από έλληνες οικονομολόγους, νομικούς, τραπεζιτικούς, λογιστές-ελεγκτές και άλλων ειδικοτήτων τεχνοκράτες) μπαινόβγαιναν ελεύθερα στα υπουργεία και είχαν πρόσβαση.
 
Δεν υπήρχε ούτε ένας Ελληνας που να έχαψε τα παραμύθια των συριζαίων, όμως αυτοί επέμειναν να διαχειρίζονται τις εικόνες. Και να ψηφίζουν το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο, σύμφωνα με όσα διέταζαν τα στελέχη της τρόικας. Δεν υπήρξε αξιολόγηση που να μη συνοδεύτηκε από ένα πολυνομοσχέδιο με αντιλαϊκά μέτρα.
 
Την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Μητσοτάκης. Πήγε στην Ουάσινγκτον, συναντήθηκε με τη Γκεοργκίεβα (διάδοχος της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ) και χαιρέτισε «την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ». Πανέτοιμα τα παπαγαλάκια στην Αθήνα, άρπαξαν τα πληκτρολόγια και άρχισαν τα λιβανιστήρια: «Ο Μητσοτάκης έδιωξε το ΔΝΤ», «ΔΝΤ go home από τον Μητσοτάκη» και άλλα παρόμοια.
 
Δε χρειάζεται, βέβαια, να σχολιάσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό σκληρή μνημονιακή επιτήρηση και ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει ρόλο συμβούλου των ευρωπαϊκών «θεσμών» σ' αυτή την επιτήρηση. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, μιλούσε για τέταρτο Μνημόνιο που είχε υπογράψει ο Τσίπρας. Αυτό το τέταρτο Μνημόνιο διαχειρίζεται αγόγγυστα ως πρωθυπουργός. Και χρησιμοποιεί καραγκιο-ζιλίκια όπως το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, που είμαστε σίγουροι ότι είναι απόφαση του ίδιου του ΔΝΤ, γιατί απλούστατα όλα έχουν υλοποιηθεί και δε χρειάζονται πλέον το γραφείο στην Αθήνα, αφού η μνημονιακή επιτροπεία γίνεται από το μηχανισμό της Κομισιόν, από τον οποίο αντλεί ενημέρωση και το ΔΝΤ ώστε να προσφέρει τις συμβουλές του.
 
Ο Μητσοτάκης είχε, βέβαια, και έναν επιπλέον λόγο για να στήσει τη φιέστα «ΔΝΤ go home» στην Ουάσινγκτον. Είχε καταστεί σαφές ότι η επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο θα εξελισσόταν σε ένα μεγαλοπρεπέστατο φιάσκο, οπότε ήθελε ένα μικρό έστω προπαγανδιστικό αντίβαρο. Ετσι, ενώ η Γκεοργκίεβα δεν είπε τίποτα (ζήτημα ρουτίνας είναι το συγκεκριμένο για το ΔΝΤ), το είπε ο Μητσοτάκης προς το τέλος της αντιφώνησής του, σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους μάλιστα, για να μην προκαλέσει. Τα θριαμβολογικά τα ανέλαβε στη συνέχεια το γκεμπελίστικο επιτελείο της κυβερνητικής προπαγάνδας.
 
Για την ουσία της υπόθεσης, αρκεί να θυμίσουμε την ιστορία με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, που την ξεκίνησε η κυβέρνηση Τσίπρα και την ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παίρνοντας τη σχετική έγκριση από το Eurogroup.
 
Τι δουλειά έχουν οι μηχανισμοί της ΕΕ να παρέμβουν σε μια υπόθεση δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ; Εχουν και παραέχουν. Διότι τα δάνεια από το ΔΝΤ και από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (EFSF/ESM) είναι pari passu. Αυτό σημαίνει πως όποια δικαιώματα έχει ο ένας δανειστής έχει και ο άλλος. Επρεπε, λοιπόν, το Eurogroup να αποφασίσει ότι παραιτείται από το δικαίωμα προαποπληρωμής ίσου ύψους δικών του δανείων, ώστε  η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Αν το Eurogroup δεν έπαιρνε τέτοια απόφαση, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποπληρώσει πρόωρα και ισόποσα δάνεια από τον EFSF, πράγμα αδύνατο. Κι αν η ελληνική κυβέρνηση επέμενε να το κάνει μονομερώς με το ΔΝΤ, είναι σίγουρο ότι το ΔΝΤ θα αρνούνταν. Στην -καθαρά θεωρητική- περίπτωση που το ΔΝΤ δεν αρνούνταν να προαποπληρωθούν μονομερώς δικά του δάνεια, το Eurogroup θα μπορούσε να προχωρήσει σε απαίτηση άμεσης αποπληρωμής ισόποσων δανείων του EFSF, οπότε θα είχαμε «πιστωτικό επεισόδιο». Ολ' αυτά είναι υποθέσεις εργασίας, φυσικά. Δεν υπήρχε περίπτωση οι Τσιπραίοι να πάνε σε σύγκρουση με το Eurogroup. Θα προχωρούσαν σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ μόνο υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το Eurogroup. Γι' αυτό και δεν προχώρησαν, μολονότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ψηλά στην προπαγάνδα τους. Αναγκάστηκαν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, οπότε δεν μπορούσαν να βγάλουν άλλη πολιτική υπεραξία απ' αυτό.
 
Πέρα από την προπαγάνδα, όμως, υπάρχει και η ουσία, την οποία αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε, γιατί οι βασικές πτυχές της δεν είναι καθόλου γνωστές.
 
 Το υπόλοιπο δανείων από το ΔΝΤ είναι περίπου 9 δισ. ευρώ. Ομως, η «φασαρία» γίνεται για πρόωρη αποπληρωμή 3 δισ. ευρώ. Για το 2020 υπολογίζεται ότι το όφελος (από τη διαφορά ανάμεσα στα ψηλότερα επιτόκια των δανείων ΔΝΤ και τα χαμηλότερα επιτόκια με τα οποία δανείζεται σήμερα το ελληνικό κράτος) θα είναι γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες χρονιές θα είναι κάθε χρόνο και μικρότερο. Μιλάμε για ασήμαντο ποσό για έναν κρατικό προϋπολογισμό. Πολλή φασαρία για το τίποτα, μιλώντας οικονομικά. Χρήσιμη, όμως, για την προπαγάνδα των κυβερνήσεων (πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα της ΝΔ).
 
 Ο ΣΥΡΙΖΑ εστίαζε την προπαγάνδα του στο ότι διώχνει το «κακό» ΔΝΤ, ενώ η ΝΔ εστιάζει την προπαγάνδα της στο ότι με αυτή την κίνηση «ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του χρέους και εξοικονομεί πόρους για το ελληνικό Δημόσιο», όπως έγραψε στο Twitter ο Κούλης. Οπως είδαμε, τίποτ' απ' αυτά δεν ισχύει. Ούτε το ΔΝΤ φεύγει (γι' αυτό στήθηκε η προπαγάνδα με το κλείσιμο του γραφείου).
 
 Γιατί δεν αποπληρώνουν το σύνολο των 9 δισ. που απομένουν από τα δάνεια του ΔΝΤ; Σήμερα το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια, έχει και το περιβόητο «μαξιλάρι ασφαλείας», θα μπορούσε επομένως να αποπληρώσει πρόωρα το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ. Αν όμως γινόταν αυτό, θα χανόταν η νομιμοποιητική βάση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην τρόικα. Οταν τα δάνεια πέσουν κάτω από ένα ορισμένο ύψος, το ΔΝΤ δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διαχείριση «προγραμμάτων εξυγίανσης» στη συγκεκριμένη χώρα. Αυτό δεν το θέλουν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ, μολονότι δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή στο πλαίσιο του δανεισμού του τρίτου Μνημόνιου, θα παραμείνει στην τρόικα, αφού έχει το know how στην εκπόνηση αντιλαϊκών προγραμμάτων λιτότητας. Και η τρόικα συνεχίζει να ασκεί σκληρή επιτροπεία στο ελληνικό κράτος ακόμα και τώρα. Είναι το μετα-Μνημόνιο που υπέγραψαν οι συριζαίοι, το τέταρτο Μνημόνιο που έλεγε ο Μητσοτάκης.
 
 Ολα αυτά είναι γνωστά μόνο στους ειδικούς. Ετσι, οι κυβερνήσεις -πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα της ΝΔ- κάνουν παραπλανητική προπαγάνδα, παρουσιάζοντας σαν μεγάλη επιτυχία την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, τη στιγμή που δεν τολμούν να προαποπληρώσουν το σύνολο των δανείων, αλλά μόνο το ένα τρίτο τους, ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να συμμετέχει στην τρόικα της σκληρής αποικιοκρατικής επιτροπείας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣτης Ψυττάλειας τα νερά σφάζονται εργολάβοι
Επόμενο άρθρο Κόβεται το ρεύμα; Να πουλήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ!

Σχετικά Αρθρα

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

Πολιτική 19 Μάι 2026, 14:57

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

Πολιτική 18 Μάι 2026, 18:49

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

Πολιτική 18 Μάι 2026, 14:19

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Πολιτική 15 Μάι 2026, 13:03

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

Πολιτική 14 Μάι 2026, 21:42

Προκαλούν οι Ουκρανοί

Πολιτική 14 Μάι 2026, 14:26
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2026, 00:01
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
Παιδεία

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

19 Μάι 2026, 21:06
Καταστολή

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

19 Μάι 2026, 20:04
Καταστολή

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

19 Μάι 2026, 19:45
Κόντρες

Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης

19 Μάι 2026, 19:23
Πολιτική

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

19 Μάι 2026, 14:57
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Τα πράγματα άλλαξαν. Υπόλογοι θα βρεθούν αυτοί που συντάσσουν μαύρες λίστες

19 Μάι 2026, 11:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
Πολιτική

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

18 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

Ημέρα μετρολογίας.

Ημέρα κατά άσθματος και αλλεργίας.

Ευρωπαϊκή ημέρα για τη θάλασσα.

Αραβία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1927).

Κούβα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1902).

1941: Ο φυλακισμένος Νίκος Ζαχαριάδης παραδίδεται από την ασφάλεια στη Γκεστάπο που τον μεταφέρει αεροπορικώς στη Βιέννη.

1947: Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος.

1972: Αποδρά ο Σήφης Βαλυράκης από τις φυλακές Κέρκυρας κολυμπώντας ως την Αλβανία όπου φυλακίζεται με την υποψία ότι είναι πράκτορας της ΚΥΠ.

1972: Διαλύονται εννιά φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

1985: Το Ισραήλ απελευθερώνει 1.500 Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα τρεις ισραηλινούς στρατιώτες.

2004: Βόμβα της Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης κάτω από Ι.Χ. σε αντιπροσωπεία της «Rover» στο Ελληνικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo