Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 18 Ιούνη
  • Πανεπιστημιακοί: Τα δικαστήρια πλυντήρια της ανομίας και κουρελιάσματος της δημοκρατίας
  • Γιατί το Ισραήλ κατέσχεσε τον εξοπλισμό των αραβικών τηλεοπτικών συνεργείων στη Χάιφα; (video)
  • Ντοκουμέντο: Η μηνυτήρια αναφορά που «έφαγε» τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Βάρρα το 2020 – Γιατί μένει στο απυρόβλητο ο Βορίδης;
  • Tι σημαίνει στα εβραϊκά «σοβαρό επεισόδιο ασφάλειας»;
  • Σαν σήμερα 17 Ιούνη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αφιερώματα»Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (5)
Αφιερώματα Ιστορία

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (5)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Νοέ 2013, 00:00

Η σύγκρουση των κολοσσών του μονοπωλιακού κεφαλαίου

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι όλοι οι μεγιστάνες του μονοπωλιακού κεφαλαίου της Γερμανίας στήριξαν την επιβολή της δικτατορίας του Χίτλερ το 1933. Ομως, την περίοδο από το 1929 έως το 1932 μόνο μια μερίδα του μονοπωλιακού κεφαλαίου στάθηκε σταθερά υπέρ της λύσης της φασιστικής δικτατορίας του Χίτλερ.

Το 1929, η κυβέρνηση συνεργασίας κέντρου, σοσιαλδημοκρατών και δεξιάς, υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέρμαν Μίλερ, ανέλαβε να ανανεώσει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, υιοθετώντας το σχέδιο Γιανγκ. Το σχέδιο Γιανγκ προέβλεπε την επέκταση της καταβολής επανορθώσεων από τη Γερμανία έως το 1988! Οι σοσιαλδημοκράτες εμφάνιζαν την ανανέωση του νέου εφιαλτικού ζυγού ως σωτηρία για τους εργάτες!

Η εφαρμογή του σχεδίου Γιανγκ από την κυβέρνηση Μίλερ σήμαινε αμέσως αντεργατικά μέτρα: κατάργηση του οχταώρου, πετσόκομμα μισθών, επιβολή υψηλών έμμεσων φόρων σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ανεργία, και βεβαίως γενναία επιδότηση των τραπεζών και των καπιταλιστών με κρατικές εγγυήσεις, ζεστό χρήμα από τον κρατικό κορβανά και τεράστιες φοροαπαλλαγές, μεταφέροντας τα βάρη της φορολογίας αποκλειστικά στα μόνιμα υποζύγια του καπιταλισμού: την εργατική τάξη και την εργαζόμενη αγροτιά[1].

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων του χρηματιστικού κεφαλαίου, με πρωτεργάτες τους εκπροσώπους της ηλεκτροβιομηχανίας και του τεράστιου τραστ της χημικής βιομηχανίας IG Far-ben (τα μετέπειτα μονοπώλια Bayer, Hoechst και BASF), καθώς και τμήμα της βαριάς βιομηχανίας, της πολεμικής βιομηχανίας του Κρουπ, στήριξαν το σχέδιο Γιανγκ. Προσέβλεπαν σε μια διευ-θέτηση του χρέους και των αντιτιθέμενων συμφερόντων τους με το χρηματιστικό κεφάλαιο της Αγγλίας και της Γαλλίας. Διερευνούσαν τη λύση στρατιωτικοποίησης της οικονομίας και συγκρότησης ενός κοινού πολεμικού μετώπου Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας ενάντια στην ΕΣΣΔ[2].

Η ομάδα αυτή θεωρούσε ότι το SPD είναι το βασικό τους κοινωνικό και πολιτικό στήριγμα στην πολιτική αφοπλισμού και υποταγής της εργατικής τάξης στην επιβολή ενός νέου γερμανικού εργασιακού μεσαίωνα, που θα έριχνε την τιμή της εργατικής δύναμης στα τάρταρα, προσφέροντας μεγαλύτερα κέρδη στα μονοπώλια. Συν τοις άλλοις, το SPD είχε πρόσφατα δώσει τα διαπιστευτήριά του στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης, κάνοντας μια μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα από το προεκλογικό του πρόγραμμα. Πριν τις εκλογές του 1928, ο Οτο Βελς υποσχόταν ότι το SPD θα διοχέτευε τα κονδύλια που προορίζονταν για εξοπλισμούς σε σχολεία και νοσοκομεία. Μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Μίλερ έφτιαχνε τα πρώτα πολεμικά πλοία (Panzerkreuzer), ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες στην εργατική τάξη.

Από την άλλη μεριά, όμως, το SPD δεν μπορούσε να σηκώσει άμεσα το βάρος της διακυβέρνησης χωρίς πολιτική παροχών. Θα έχανε άμεσα τη στήριξή του από την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, που θα κατέληγε στους κομμουνιστές και εν τέλει στην προλεταριακή επανάσταση. Το SPD θα περνούσε σύντομα στην «αντιπολίτευση». Θα διατηρούσε, όμως, τα υψηλόβαθμα υπαλληλικά του στελέχη στην κρατική διοίκηση του Ράιχ, καθώς και την κυβέρνηση της Πρωσίας.

To κόμμα της «συνταγματικής τάξης» των μεσοαστών, δικηγόρων, εμπόρων και καθολικών εργατών, το καθολικό κέντρο, θα αξιοποιούνταν για την κατεδάφιση των κατακτήσεων που είχαν απομείνει στην εργατική τάξη. Από τις τάξεις του κέντρου διόρισε ο πρόεδρος Χίντεμπουργκ, το Μάρτη του 1930, τον καγκελάριο Χάινριχ Μπρίνινγκ. Ο Μπρίνινγκ σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας. Κυβερνούσε σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος της Βαϊμάρης, που έδινε τη δυνατότητα στον πρόεδρο του Ράιχ να εκδίδει έκτακτα διατάγματα (Notverordnungen) με νομοθετική ισχύ, παραμερίζοντας το Ράιχσταγκ.

Στην αντίπαλη ομάδα συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ο παλιός ευεργέτης του Χίτλερ, από την εποχή του «πραξικοπήματος της μπιραρίας», το μεγάλο αφεντικό της βαριάς βιομηχανίας χάλυβα, ο Φριτς Τίσεν, και από κοντά το αφεντικό της βαριάς βιομηχανίας άνθρακα στην περιοχή του Ρουρ, ο Εμίλ Κίρντορφ, απέρριψαν εξαρχής το σχέδιο Γιανγκ. Η ομάδα αυτή προσέβλεπε σε μια εθνική στρατηγική στρατιωτικοποίησης της οικονομίας, μονομερούς κατάργησης του χρέους των επανορθώσεων, υποτίμησης του νομίσματος για ενίσχυση των εξαγωγών έναντι των άλλων ιμπεριαλιστών. Θεωρούσε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στη Γερμανία, που θα έβαζε την εργατική τάξη στο γύψο. Η ομάδα αυτή χρηματοδότησε την καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στο σχέδιο Γιανγκ, το καλοκαίρι του 1929, που πραγματοποιήθηκε από την συμμαχία του βαρόνου των ΜΜΕ Αλφρεντ Χούγκενμπεργκ, ηγέτη του DNVP, του Χίτλερ και του ηγέτη των «Ατσαλένιων Κρανών».

Σε αυτό το κοινό εθνικιστικό μέτωπο ο Χίτλερ απέκτησε το κύρος του «σοβαρού» ηγέτη της «εθνικής αντιπολίτευσης» και ένα βήμα που δεν διέθετε ποτέ πριν. Από τις αναρίθμητες φυλλάδες του Χούγκενμπεργκ η φωνή του Χίτλερ και η προπαγάνδα των ναζί έφτανε σε κάθε γωνιά της Γερμανίας, εκτινάσσοντας την επιρροή των ναζί στη γερμανική κοινωνία.

Ο ρόλος των συνδικάτων

Η αστικοποίηση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είχε ήδη συντελεστεί. Οι μεγαλογραφειοκράτες σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές, όπως ο Θέοντορ Λάιπαρτ και ο Φριτς Τάρνοβ (οι Παναγόπουλοι της εποχής) δημιουργούσαν με τις εισφορές των εργατών τη λεγόμενη «Εργατική Τράπεζα» (Arbeiterbank), τζογάροντας το υστέρημα των εργατών σε επενδύσεις του χρηματιστικού κεφαλαίου. Μερικά χρόνια πριν, τα λεφτά αυτά πήγαιναν στο μεγαλύτερό τους τμήμα προς ενίσχυση των απεργιακών ταμείων. Την εποχή που εξετάζουμε, αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των εισφορών κατευθύνονταν απευθείας στις κοινές επενδύσεις με το χρηματιστικό κεφάλαιο[3].

Στη 10η Ολομέλεια της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Τέλμαν τόνιζε στους κομμουνιστές της Ευρώπης, ότι όφειλαν να διαχωρίζουν την κατάκτηση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα -εφόσον ήταν μαζικές οργανώσεις με εσωτερική ζωή συγκεντρώσεων και συνελεύσεων και όχι ψήφοι και νούμερα στα χαρτιά- από την κατάκτηση του αστικού μηχανισμού των συνδικάτων[3]. Τα συνδικάτα της Γερμανίας, ειδικά στην πρωτοβάθμια μορφή τους, τα εργοστασιακά σωματεία, ήταν καρπός των σκληρών επαναστατικών αναμετρήσεων της πρώτης περιόδου. Η πειθαρχία που απέρρεε από τα καταστατικά των εργατικών σωματείων ωφελούσε εν πολλοίς τον αγώνα της εργατικής τάξης, την ατσαλένια ενότητα των εργατών στους ταξικούς αγώνες στην πρώτη και δεύτερη περίοδο της γενικής κρίσης του καπιταλισμού.

Στα τέλη της δεύτερης και στις αρχές της τρίτης περιόδου, όμως, τα πράγματα είχαν πια αλλάξει. Τα προηγούμενα χρόνια οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές συμμετείχαν σε απεργίες, προκειμένου να συγκρατήσουν τους εργάτες σε ρεφορμιστικά πλαίσια και στην πολιτική επιρροή του SPD. Στην περίοδο που εξετάζουμε, οι γραφειοκράτες αναγκάζονταν να μπουν στις απεργίες προκειμένου να τις σαμποτάρουν και να τις αποτελειώσουν. Οι σφραγίδες, η νομότυπη σύσταση των ΔΣ, ο τρόπος οργάνωσης της συνέλευσης, η εγκυρότητα οποιασδήποτε διαδικασίας χρησιμοποιούνταν ανοιχτά ως όπλο από τους γραφειοκράτες, προκειμένου να παρακωλύουν κάθε αγωνιστικό σκίρτημα του προλεταριάτου. Ο Τέλμαν τόνιζε χαρακτηριστικά, ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε οι κομμουνιστές να μένουν στα πλαίσια της καταστατικής πειθαρχίας, αλλά να την ξεπερνούν επιδέξια, όπως θα έπρεπε να ξεπερνούν και την αστική νομιμότητα, περιφρουρώντας δυναμικά –και με όρους επαναστατικούς και παράνομα μέσα– την απεργία απέναντι στους απεργοσπάστες, τους μπάτσους και τα δικαστήρια, πυροδοτώντας και ενισχύοντας παράλληλα την ταξική αλληλεγγύη προς ενίσχυση της απεργίας.

Η επαναστατική προοπτική

Το KPD πολέμησε λυσσαλέα την κυβέρνηση στο ζήτημα του σχεδίου Γιανγκ, προειδοποιώντας τους γερμανούς εργάτες ότι η νέα διεθνής κρίση που έχει ξεσπάσει δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών, πολιτικής επιδομάτων και πρόνοιας από το χρηματιστικό κεφάλαιο, όπως συνέβη τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του σχεδίου της επιτροπής Ντόουζ. Οι επιπτώσεις της κρίσης μαζί με το σχέδιο Γιανγκ θα είναι άμεσα επώδυνες για το προλεταριάτο. Η ανεργία και η πείνα θα σαρώσουν την πόλη και την ύπαιθρο, προειδοποιούσε το KPD.

Πολύ πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 1930, όταν οι ναζί αναδείχτηκαν δεύτερο κόμμα μετά τους σοσιαλδημοκράτες με ποσοστό 18,3%, το KPD έβλεπε τη δυναμική άνοδο των ναζί. Ο Τέλμαν είχε περιγράψει αναλυτικά τον κίνδυνο άλματος των ναζί που το 1928 είχαν λάβει 2,6% στις ομοσπονδιακές εκλογές, εντοπίζοντας και τη μερίδα του μονοπωλιακού κεφαλαίου που τους στήριζε, καθώς και τα στρώματα που έλκονταν από την κοινωνική δημαγωγία του Χίτλερ. Συγκεκριμένα, τους βασικούς συμμάχους του προλεταριάτου στην ύπαιθρο: φτωχούς, μεσαίους αγρότες, σημαντικό τμήμα του προλεταριάτου στην ύπαιθρο (εργάτες γης), καθώς και τα μικροαστικά στρώματα στην πόλη.

Οι γερμανοί κομμουνιστές δεν καλλιεργούσαν αυταπάτες, ούτε μασούσαν τα λόγια τους. Εδειχναν την επαναστατική προοπτική, αλλά τόνιζαν ότι η Γερμανία δεν είχε ακόμη επαναστατική κατάσταση. Δεν έριχναν μεταβατικά συνθήματα (εργατικός έλεγχος, εθνικοποιήσεις βιομηχανιών, τραπεζών, εργατική κυβέρνηση), αποπροσανατολίζοντας και απομακρύνοντας τους εργάτες από το τεράστιο έργο της συγκέντρωσης των αναγκαίων δυνάμεων για την προλεταριακή επανάσταση και την επιβολή της δικτατορίας του προλεταριάτου. Οι γερμανοί κομμουνιστές δεν αποπειράθηκαν να εγκλωβίσουν την εργατική τάξη σε ρεφορμιστικές λύσεις διαχείρισης του καπιταλισμού. To ΚPD δεν ήθελε να γίνει SPD στη θέση του SPD. Οι γερμανοί κομμουνιστές διακήρυτταν ανοιχτά ότι οποιαδήποτε λύση και να ακολουθηθεί στο πλαίσιο του καπιταλισμού θα είναι ολέθρια για την εργατική τάξη. Αναλυτικά εξηγούσαν πως είτε μια υποτίμηση του νομίσματος, που θα αμφισβητούσε τις σχέσεις ισοτιμίας συναλλάγματος που επέβαλε το σχέδιο Γιανγκ, είτε η συνέχιση του σχεδίου Γιανγκ, θα ήταν ολέθριες για το προλεταριάτο της Γερμανίας. Στο έδαφος του καπιταλισμού δεν υπήρχε σωτηρία για την εργατική τάξη[1].

Το κύριο χτύπημα στο σοσιαλφασισμό

Στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 1930, το ΚPD κέρδιζε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους, φτάνοντας στη τρίτη θέση, μετά τους ναζί. Οι κομμουνιστές δεν αναπαύτηκαν στις «δάφνες» της εκλογικής τους επιτυχίας. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, ο Τέλμαν εφιστούσε την προσοχή σε δυο τάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να αναπτυχθούν στο κόμμα, αν δεν υπήρχε ταξική επαγρύπνηση: από τη μια ο πανικός μπροστά στην άνοδο του Χίτλερ και η αναζήτηση διεξόδου στο «φιλελευθερισμό», στη συνεργασία με την άρχουσα τάξη, και από την άλλη η άποψη ότι και να πάρει ο Χίτλερ την εξουσία θα ακολουθήσουμε μετά εμείς. Και οι δυο αυτές τάσεις εμφανίζονταν έντονα στους σοσιαλδημοκράτες. Και οι δυο πρέπει να καταπολεμηθούν, τόνιζε ο Τέλμαν, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση των ναζί θα είναι η πιο αντιδραστική μορφή της δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου[4].

Πράγματι, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Χίτλερ, οι σοσιαλδημοκράτες άρχισαν να αναπτύσσουν τη θεωρία του «μικρότερου κακού». Εχοντας φροντίσει να κάμψουν την αντίσταση της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης στην πρώτη σημαντική αναμέτρησή της με τη γερμανική μπουρζουαζία, τώρα επεδίωκαν να την παραλύσουν πλήρως, αξιοποιώντας το φόβητρο του ναζισμού, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της υποταγής της εργατικής τάξης στην πολιτική του μονοπωλιακού κεφαλαίου, στην πολιτική της κυβέρνησης Μπρίνινγκ, την πολιτική που έστρωνε με μαθηματική ακρίβεια το δρόμο στο «χειρότερο κακό», τον ίδιο το Χίτλερ.

Για το KPD, ο κύριος εχθρός ήταν το μονοπωλιακό κεφάλαιο, που αξιοποιούσε είτε την τρομοκρατία των SA (τάγματα εφόδου) είτε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και το SPD, προκειμένου να στρώσει το δρόμο σε μια φασιστική δικτατορία. Το κύριο χτύπημα, όμως, οι γερμανοί κομμουνιστές έπρεπε να το εστιάζουν στο SPD, προκειμένου να απεγκλωβίσουν την πλειοψηφία της εργατικής τάξης από τη λογική της ταξικής υποταγής. Αυτό δε σήμαινε ότι θα άφηναν στο απυρόβλητο τον Χίτλερ ή ότι θα αποδυνάμωναν τη μάχη ενάντια στους χιτλερικούς, ίσα – ίσα.

Η εργατική τάξη τσάκισε το πραξικόπημα του Καπ με μια τεράστια πολιτική απεργία το 1920. Οι απεργίες που ξέσπασαν το 1923, μετά την εισβολή των γαλλικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ρουρ, έφεραν την πτώση της κυβέρνησης Κού-νο. Μόνο η αναβίωση των σκληρών ταξικών συγκρούσεων και αναμετρήσεων της εποχής εκείνης θα μπορούσε να μπλοκάρει την άνοδο του φασισμού στην εξουσία. Οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, όμως, αρνούνταν πλέον κάθε συμμετοχή σε απεργία. Αν στην αρχή της κρίσης οι «αριστεροί» σοσιαλδημοκράτες συμμετείχαν στις απεργίες για να τις υπονομεύσουν, πλέον καλλιεργούσαν και διέδιδαν την ηττοπαθή θεωρία ότι μες στην κρίση δεν μπορούν να γίνουν απεργίες, δεν μπορούν να φέρουν οφέλη για την εργατική τάξη.

Το ενιαίο μέτωπο με τους σοσιαλδημοκράτες εργάτες έπρεπε πάση θυσία να συγκροτηθεί και να ενισχυθεί. Μόνο που αυτό δε θα ήταν ένα εκλογικό μέτωπο, κεντρικής συμπόρευσης και συνεργασίας από τα πάνω, αλλά ένα μέτωπο ταξικό, ένα κόκκινο μέτωπο που θα σφυρηλατούνταν από τα κάτω, στην πορεία του αγώνα, προβάλλοντας ταξικά αιτήματα, όπως αύξηση μισθών, οχτάωρο, κοινωνική ασφάλιση, ψωμί, ελευθερία, τερματισμό της καταστολής των υπαίθριων συγκεντρώσεων, των επιδρομών στα γραφεία των εργατικών ενώσεων κτλ.

Ο Τέλμαν έγκαιρα προειδοποίησε τους γερμανούς κομμουνιστές και την εργατική τάξη, ότι δεν μπορεί πλέον να προκύψει νέο USPD μέσα από το SPD. Το KPD ήταν πλέον ένα ισχυρό, μαζικό επαναστατικό κόμμα. Θα απορροφούσε στις γραμμές του και στο ενιαίο μέτωπο κάθε γνήσια αριστερή φωνή δυσαρέσκειας στην πολιτική του SPD. Αντιθέτως, κάθε μερίδα των σοσιαλδημοκρατικών στελεχών που παρίσταναν τους «αριστερούς», μέσα ή πέριξ του SPD, θα αξιοποιούνταν από το σύστημα ως αμορτισέρ για την απόσβεση κραδασμών και τον εγκλωβισμό των εργατών στην ολέθρια λογική της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.

Πράγματι, ορισμένα κοινοβουλευτικά στελέχη, «δυσαρεστημένα» από τη στήριξη του SPD στην κυβέρνηση Μπρίνινγκ, αποχώρησαν από το SPD, συνενώθηκαν με την ομάδα των διαγραμμένων δεξιών Μπάντλερ και Ταλχάιμερ και συγκρότησαν από κοινού το SAPD, τηρουμένων των αναλογιών ένα ΔΗΚΚΙ της εποχής. Το κόμμα αυτό δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το κύμα προσχώρησης των σοσιαλδημοκρατών εργατών προς τους κομμουνιστές. Στις εκλογές του Ιούλη του 1932 θα έπαιρνε μόλις 0.2%.

Παραπομπές

[1] Λόγος του Ερνστ Τέλμαν στο Αμβούργο, 8.8.1930.

[2] Ο Χίτλερ και οι καπιταλιστές υποστηρικτές του, άρθρο της Roter Morgen, 30.1.1983.

[3] Λόγος του Ερνστ Τέλμαν στη 10η Ολομέλεια της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κομμουνιστικής Διεθνούς, 15.7.1929.

[4] Το KPD μετά τις εκλογές του Ράιχ, Απαντα Τέλμαν, τ. 3.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

4η δίκη ΣΠΦ – 27η συνεδρίαση, Παρασκευή 15.11.13
Επόμενο άρθρο

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 84η συνεδρίαση, Δευτέρα 18.11.13

Σχετικά Αρθρα

Ο Στάλιν, ο Πούτιν και οι… πουτινόπληκτοι

Ιστορία 18 Μάι 2025, 10:54

80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Σήμερα η καρδιά της ανθρωπότητας χτυπά στην Παλαιστίνη

Ιστορία 9 Μάι 2025, 09:43

Η ξετσιπωσιά της ευρωκαμαρίλας και η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Ιστορία 8 Μάι 2025, 20:25

Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης

72 χρόνια από το έγκλημα του μοναρχοφασισμού

Ιστορία 31 Μαρ 2025, 20:17

Τους δολοφόνησαν και τους έθαψαν κρυφά σε ομαδικούς τάφους!

Ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων κομμουνιστών ανακαλύφτηκαν στη Θεσσαλονίκη

Ιστορία 21 Μαρ 2025, 09:57

Διδάγματα από την Ιστορία: Οι τρεις κατοχές της Γάζας από τους σιωνιστές

Ιστορία 12 Μαρ 2025, 06:10
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούνη

18 Ιούν 2025, 00:01
Παιδεία

Πανεπιστημιακοί: Τα δικαστήρια πλυντήρια της ανομίας και κουρελιάσματος της δημοκρατίας

17 Ιούν 2025, 21:41
Διεθνή

Γιατί το Ισραήλ κατέσχεσε τον εξοπλισμό των αραβικών τηλεοπτικών συνεργείων στη Χάιφα; (video)

Προσπαθούν να κρύψουν τα συνεχή πλήγματα από τα κύματα των ιρανικών πυραύλων

17 Ιούν 2025, 21:24
Αγροτικά

Ντοκουμέντο: Η μηνυτήρια αναφορά που «έφαγε» τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Βάρρα το 2020 – Γιατί μένει στο απυρόβλητο ο Βορίδης;

17 Ιούν 2025, 13:57
Διεθνή

Tι σημαίνει στα εβραϊκά «σοβαρό επεισόδιο ασφάλειας»;

17 Ιούν 2025, 09:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Ιούνη

17 Ιούν 2025, 00:01
Κόντρες

Ηταν ο Ραν-Ταν-Πλαν ακροδεξιός;

16 Ιούν 2025, 20:12
Υγεία

Και η απεξάρτηση στους εμπόρους της Υγείας

16 Ιούν 2025, 14:37
Διεθνή

Απεργία στην εκπαίδευση στο Παρίσι: Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

16 Ιούν 2025, 14:23
Πολιτική

Save Dada, Areti and Glykeria

16 Ιούν 2025, 14:07
Διεθνή

Αποσύρουν δυνάμεις από τη Γάζα οι σιωναζιστές, για να μειώσουν τη φθορά από το συνεχές σφυροκόπημα της Παλαιστινιακής Αντίστασης

16 Ιούν 2025, 10:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Ιούνη

16 Ιούν 2025, 00:01
Διεθνή

Οι Ιρανοί εξακολουθούν να σφυροκοπούν με πυραύλους το Ισραήλ (video)

15 Ιούν 2025, 11:43
Διεθνή

Αγρια καταστολή των παλαιστίνιων κρατούμενων

Επειδή πανηγύριζαν για τους ιρανικούς πυραύλους

15 Ιούν 2025, 10:35
Πολιτική

Oλες/οι σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα: Για την Παλαιστίνη!

15 Ιούν 2025, 09:54
Παιδεία

Η πλήρης εξαχρείωση: Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διασφαλίζοντας το «δίκιο του μονάρχη»

15 Ιούν 2025, 09:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Ιούνη

15 Ιούν 2025, 00:01
Διεθνή

Σκληρό και απόλυτα επιτυχημένο πλήγμα του Ιράν στη σιωνιστική οντότητα (video και φωτογραφίες)

Χτυπήθηκε και το σιωναζιστικό υπουργείο Πολέμου - Νεκροί και τραυματίες

14 Ιούν 2025, 14:13
Η παπάρα

Και ανιστόρητος ο προκλητικός σιωναζιστής

14 Ιούν 2025, 08:35
Πολιτική

Oλες/οι την Κυριακή στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα: Για την Παλαιστίνη!

14 Ιούν 2025, 07:42
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Ιούνη

Σεϊχέλλες : Εθνική εορτή.

1925: 29 χώρες υπογράφουν το πρωτόκολλο της Γενεύης που απαγορεύει τη χρήση δηλητηριωδών αερίων στον πόλεμο.

1946: Δημοσιεύεται το Δ’ Ψήφισμα που νομιμοποιεί τις εκτελέσεις κομμουνιστών.

1946: Ιδρύεται το ΝΑΤΟ.

1988: Αποτυχημένη απόπειρα κατά του τούρκου πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ.

1999: Η Ρωσική Δούμα ψηφίζει νομοσχέδιο με το οποίο χορηγείται αμνηστία σε 94.000 φυλακισμένους.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι λαοί μας είναι φίλοι από την εποχή του Κύρου του Μέγα [Πέρσης βασιλιάς, 6ος αιώνας π.Χ. – επέτρεψε την επιστροφή των Ιουδαίων στην Παλαιστίνη]. Ο ιρανικός λαός πρέπει τώρα να ενωθεί γύρω από την ιστορική του κληρονομιά, υπερασπιζόμενος την ελευθερία του από το καθεστώς που τον καταπιέζει. Το καθεστώς είναι πολύ αδύναμο, ποτέ δεν ήταν τόσο αδύναμο όσο τώρα.

Μπενιαμίν Νετανιάχου

(Ο Νετανιάχου απευθύνεται στον ιρανικό λαό και τον καλεί να ανατρέψει το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Και για να βρει επιχειρήματα πηγαίνει δυόμισι χιλιετίες πίσω, στην εποχή του Κύρου του Μέγα και των αρχαίων Ιουδαίων. Κατά την αφήγηση της Βίβλου, ο ιδρυτής της περσικής αυτοκρατορίας, τερμάτισε τη Βαβυλώνια αιχμαλωσία και επέτρεψε στους αιχμάλωτους Ιουδαίους να επιστρέψουν στις εστίες τους και να ξαναχτίσουν τον ναό του Σολομώντα. Ως ιδρυτής μιας τεράστιας αυτοκρατορίας ήξερε πως μόνο σεβόμενες τα έθιμα και τις θρησκείες των υπηκόων του και αναγνωρίζοντάς τους ορισμένα δικαιώματα στα όρια των σατραπειών, θα μπορούσε να διατηρήσει την ενότητα της αυτοκρατορίας που δημιούργησε. Αντίστοιχη συμπεριφορά είχε ο Αλέξανδρος ο Μέγας των Μακεδόνων, δύο αιώνες αργότερα. Βέβαια, ούτε οι σημερινοί Ιρανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Περσών (πέραν των άλλων, μια σφοδρή λαϊκή επανάσταση τσάκισε το καθεστώς του τελευταίου σάχη, του Ρεζά Παχλεβί, που θεωρούσε τον εαυτό του απόγονο των αρχαίων περσών αυτοκρατόρων) ούτε οι σημερινοί σιωνιστές εβραίοι έχουν σχέση με τις φυλές της αρχαίας Ιουδαίας, από τις οποίες κατάγονται και οι Παλαιστίνιοι. Ακόμα και στο εντελώς ανιστόρητο πλαίσιο που επικαλείται ο Νετανιάχου, το επιχείρημα γίνεται μπούμερανγκ και στρέφεται εναντίον του. Στη θέση της ανεξιθρησκείας του Κύρου του Μέγα έχουμε ένα εβραϊκό-σιωνιστικό κράτος, φασιστικά δομημένο, που επιτίθεται με όλα τα μέσα στους λαούς της περιοχής. Οχι μόνο στους Παλαιστίνιους, αλλά και στους Σύριους και τους Λιβανέζους, των οποίων κατέχει εδάφη. Οχι μόνο στους μουσουλμάνους της Παλαιστίνης αλλά στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου -και τους Ιρανούς, φυσικά-, καθώς ο φανατικός σιωνισμός διακηρύσσει ωμά ότι θέλει να γκρεμίσει το τζαμί του Αλ-Ακσα, τρίτο ιερό τόπο των μουσουλμάνων μετά τη Μέκα και τη Μεδίνα, και στη θέση του να οικοδομήσει τον τρίτο ναό του Σολομώντα. Οι σιωνιστές δεν απειλούν τους αγιατολάχ του Ιράν, απειλούν τον ιρανικό λαό, που μολονότι δεν είναι αραβικός, αισθάνεται αισθήματα αδελφοσύνης και στέκεται αλληλέγγυος προς τον παλαιστινιακό λαό. Οι Ιρανοί θα φτύσουν πάνω στην εικόνα του Νετανιάχου και μετά θα την ποδοπατήσουν. Κι αυτός το ξέρει καλά. Ξέρει πως δεν μπορεί να τους ξεγελάσει με αναφορές στην αρχαία ιστορία της περιοχής. Η γελοία -και προκλητική συνάμα- δήλωσή του δεν απευθύνεται στους Ιρανούς αλλά στη Δύση. Παριστάνει τον φιλελεύθερο, την ίδια στιγμή που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα -πλέον και στη Δυτική Οχθη-, που βομβαρδίζει αμάχους στον Λίβανο και τη Συρία, που βομβαρδίζει το Ιράν, συμπεριφερόμενος σαν χωροφύλακας της περιοχής. Ούτε στη Δύση μπορεί να ξεγελάσει τους λαούς, όμως. Πάνε οι εποχές που λειτουργούσε η «βιομηχανία του ολοκαυτώματος»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    17Ν
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Εφετείο 17Ν
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    ΕΛΑ
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Εφετείο ΕΛΑ
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Επαναστατικός Αγώνας
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Ποιοι είμαστε
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Επικοινωνία
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Όροι χρήσης
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Ποιοι είμαστε
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Επικοινωνία
  • KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo