Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη
  • Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί
  • Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια
  • Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας
  • «Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»
  • Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Γραμμένο σε πέτρα το αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο
Πολιτική

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

Γραμμένο σε πέτρα το αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Οκτ 2018, 00:00

Πόσο ηλίθιοι είναι ο Κούλης και οι στενοί του συνεργάτες; Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και «μπουμπούνισαν» την καταγγελία: «Το κυβερνητικό παραμύθι της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο κατέρρευσε και επισήμως σήμερα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει τελικά και τις νέες περικοπές των συντάξεων που μόνοι τους ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την 1/1/19».
 
Μια μέρα μετά, η συντηρητική «Καθημερινή» (δική τους εφημερίδα δηλαδή) τους έριχνε την ψυχρολουσία με το πρωτοσέλιδό της: «Κοντά στο “ναι“ η Μέρκελ για τη μη περικοπή των συντάξεων». Κι ο Τσακαλώτος έκλεινε βραδινή συνέντευξη στην ΕΡΤ για να πει: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος, σχεδόν πολύ αισιόδοξος αλλά διπλωματικά το λέμε “συγκρατημένα αισιόδοξος“, ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. (…) Φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος. Οπως σας είπα είμαι αισιόδοξος, δεν χρειάζεται ο κόσμος να ανησυχεί».
 
Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» δεν ανέφερε πηγή, όμως είναι φανερό ότι προερχόταν από τα άδυτα της γερμανικής κυβέρνησης. Αν ήταν φανταστικό, θα είχε διαψευστεί πάραυτα. Αλλωστε, δε θα είχε κανένα λόγο μια εφημερίδα της Δεξιάς να βγάλει μια είδηση που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή να γίνει η διαρροή στη συγκεκριμένη εφημερίδα, γνωστή για τους ιδιαίτερους δεσμούς της με την αμερικάνικη πρεσβεία, δεν είναι τυχαία. Τα βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα φροντίζουν να δείξουν στους «σοβαρούς κεντροδεξιούς» ότι ο Τσίπρας είναι η επιλογή τους, γιατί τον θεωρούν σοβαρό, εν αντιθέσει με τον… λαϊκιστή Μητσοτάκη (όσες φορές και να στείλει τη Σπυράκη σε μυστικές αποστολές δε φτάνει – οι ιμπεριαλιστές θέλουν απτή πρακτική πολιτική). «Για τις σκέψεις του Βερολίνου, κατά πληροφορίες, έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης», έγραφε με νόημα το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».
 
Η «καλή μέρα» για τους συριζαίους φάνηκε από την Τρίτη, όταν υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.  Ο πρόεδρος του Eurogroup  Σεντένο, που δεν πάει ούτε για κατούρημα αν πρώτα δεν ρωτήσει τον Σολτς, δήλωσε ότι η προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων «δεν ήταν μέτρο διαρθρωτικής πολιτικής, καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα είχε ήδη μεταρρυθμισθεί». «Στόχο είχε να είναι δημοσιονομικό μέτρο», συμπλήρωσε, εννοώντας πως αν «βγαίνουν τα νούμερα» του προϋπολογισμού δεν υπάρχει πρόβλημα να μην εφαρμοστεί το μέτρο. «Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι πριν από 18 μήνες, όταν είχε υιοθετηθεί η εν λόγω απόφαση», είπε με νόημα ο Σεντένο. Τον Μοσκοβισί δε θα τον μετρήσουμε, γιατί αυτός είναι… δικός μας. Είχαμε, όμως, τον «κακό» Ρέγκλινγκ, που χαρακτήρισε «θετική επιλογή το διπλό σενάριο» στον προϋπολογισμό. Και μια μέρα μετά, είπε στη συντηρητική ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, που τον ρώτησε αν η ελληνική κυβέρνηση θα ανατρέψει ορισμένες μεταρρυθμίσεις: «Οχι. Εχουν υποσχεθεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρά καλύτερος του αναμενομένου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%».
 
Ιδια ήταν και η γερμανική διαρροή στην «Καθημερινή» σχετικά με τη βούληση της Μέρκελ. Η καγκελάριος θέτει δύο σαφείς προϋποθέσεις. Πρώτον, η Αθήνα να τεκμηριώσει με απόλυτο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα νούμερα που θα παρουσιαστούν πρέπει να είναι ιερά και αμετάβλητα, όπως οι εντολές που έλαβε ο Μωυσής». Δεύτερον, η μη περικοπή των συντάξεων να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο αφήγημα. Δηλαδή, να καταστεί απολύτως σαφές πως η αναίρεση του μέτρου σε καμία περίπτωση δε σηματοδοτεί ή δεν πρόκειται να αποτελέσει αφετηρία για «ξήλωμα» άλλων μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η διατήρηση του μνημονιακού πλαισίου αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ. Και είναι αυτό το μνημονιακό πλαίσιο που αποτυπώνεται πεντακάθαρα στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού.
 
Xρειάστηκε, βέβαια, να… πρωτοτυπήσουν οι συριζαίοι: για πρώτη φορά κατατέθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού με σενάρια! Πρωτότυπη ήταν και η εξήγηση του Τσακαλώτου, στη συνέντευξη που έδωσε στο προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ: «Δεν έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει δυο σενάρια ο προϋπολογισμός. Εχει ένα σενάριο που είναι η βάση που καταθέτουν όλες οι χώρες στην Commission, το οποίο λέει τι θα γίνει αν δεν κάνουμε τίποτε. Ολες οι χώρες όμως θέλουν να κάνουν κάτι. Αρα περιέχει τις προτάσεις μας, τι θέλουμε εμείς να κάνουμε. Αλλά δεν είναι δυο σενάρια, είναι τεχνικό το ζήτημα αυτό»! Αφού είναι έτσι, τότε γιατί δεν είχαμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια προσχέδια με σενάρια;
 
Ο Τσακαλώτος το έχει τερματίσει σε πολιτική τσογλανιά, νομίζοντας ότι μπορεί να μας κοροϊδέψει όλους. Το ζήτημα είναι απλό: έχουν την καταρχήν έγκριση ν' αλλάξουν το μείγμα των διάφορων μέτρων, έχουν πολιτική στήριξη (έχουν δηλαδή κατανόηση για την προεκλογική τους ανάγκη να μην πετσοκόψουν ξανά τις συντάξεις), όμως η συμφωνία δεν έχει πάρει την τελική της μορφή. Αυτό αναμένεται να γίνει σε ένα από τα επόμενα Eurogroup μέχρι το τέλος της χρονιάς (μάλλον στις αρχές Δεκέμβρη).  Εχουν τις διαβεβαιώσεις ότι θα τους κάνουν τη χάρη (γι' αυτό και διέρρευσε και η θετική θέση της Μέρκελ), όμως η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει ήρεμα, όχι μόνο για να μην «τσινήσει» το ΔΝΤ, αλλά και για να μην τροφοδοτηθούν οι «αγορές» με σενάρια περί ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής. Πρέπει να φανεί ότι οι αλλαγές έγιναν μετά από μελέτη, συζήτηση και καθολική συμφωνία των δανειστών.
 
Δεν αποκλείουμε καθόλου να τους βάλουν να υπογράψουν και μια ακόμα εξευτελιστική δήλωση (σύμφωνα με τις «προϋποθέσεις» που βάζει η Μέρκελ), ότι δεν πρόκειται να πειράξουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις των Μνημονίων, ούτε να παραβιάσουν τους στόχους ως προς τα «πρωτογενή πλεονάσματα» (3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060). Φυσικά και θα την υπογράψουν (θα είναι με τη μορφή ομόφωνης απόφασης του Eurogroup) και θα πουν ότι πρόκειται για επανάληψη υποχρεώσεων που έχουν ήδη αναλάβει από το Eurogroup του περασμένου Ιούνη.
 
Το εναλλακτικό σενάριο (τιτλοφορούμενο με τον γλωσσικό βαρβαρισμό «Προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις 2019») αφήνει ανέπαφη τη μνημονιακή δημοσιονομική πολιτική (υπερφορολόγηση-χαράτσια, καρατομημένες κοινωνικές δαπάνες και ΠΔΕ). Η διαφορά σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο Μεσοπρόθεσμο 2019-2022 είναι μόνο 335 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται εύκολα από το «υπερπλεόνασμα» που αφήνει η δημοσιονομική βαρβαρότητα. Δε θα περικοπούν οι συντάξεις, αλλά δε θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους και τα (επίσης προ-νομοθετημένα) αντίμετρα. Θα εφαρμοστούν μόνο όσα εξήγγειλε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ. Δηλαδή, μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ (μεσοσταθμικά 10% ή 263 εκατ.), η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυταπασχολούμενων (229 εκατ.) κτλ.
 
Για να φανεί η αθλιότητα αυτής της πολιτικής, που τη διαφημίζουν σαν προοδευτική, αρκεί ένα μόνο παράδειγμα. Στα αντίμετρα που προ-νομοθετήθηκαν προβλεπόταν δαπάνη για επιδότηση ενοικίου ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ την κατέβασε στα 300 εκατ. ευρώ. Το προσχέδιο την ξανακόβει στη μέση και την κατεβάζει στα 150 εκατ. ευρώ! Το αντίμετρο της μείωσης του συντελεστή του πρώτου φορολογικού κλιμάκιου από 22% σε 20% (αφορά τα χαμηλά εισοδήματα) επίσης εξαφανίστηκε. Δεν εξαφανίστηκαν, όμως, τα αντίμετρα της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών (από 15% σε 10%) και της μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, δηλαδή) από 29% σε 25% (θα γίνει μεταξύ 2019 και 2022 με μείωση 1% κάθε χρόνο).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

Στον Φλαμπουράρη οι τράπεζες
Επόμενο άρθρο

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

Κυβέρνηση καραγκιόζ-μπερντές

Σχετικά Αρθρα

Νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού: Συμφωνία για αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών

Πολιτική 9 Σεπ 2026, 11:08

ΚΥΠατζής έκανε μήνυση επειδή τον παρακολουθούσαν με το Predator!

Πολιτική 7 Σεπ 2026, 19:12

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μυστική επίσκεψη του Ιμπραΐμ Καλίν στην Αθήνα

Πολιτική 4 Σεπ 2026, 13:38

…και στο τέλος ψηφίζουν Μητσοτάκη

Πολιτική 4 Σεπ 2026, 10:29

Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;

Πολιτική 3 Σεπ 2026, 21:23

Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Αούν

Πολιτική 3 Σεπ 2026, 11:40
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2026, 00:01
Εργατικά

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

15 Σεπ 2026, 21:36
Παιδεία

Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

15 Σεπ 2026, 21:31
Υγεία

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

15 Σεπ 2026, 21:27
Πολιτισμός

Ο Macklemore απαντά για τον αποκλεισμό του από το υπόλοιπο της περιοδείας του Ed Sheeran

«Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»

15 Σεπ 2026, 18:12
Εργατικά

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

15 Σεπ 2026, 12:01
Διεθνή

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

15 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2026, 00:01
Οικονομία

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

14 Σεπ 2026, 20:09
Πολιτισμός

Μαζικός κοινωνικός εκφασισμός: Με επικεφαλής τη σιωνιστική αντιπολίτευση ζητούν την «εξόντωση» των δημιουργών του «ΝΑΖΑ»

14 Σεπ 2026, 19:47
Αγροτικά

Εγκλημάτησαν κατά των κτηνοτρόφων και τώρα επιβάλλουν… στρατιωτικό νόμο στη Λέσβο!

Τεράστια η καταστροφή από τον αφθώδη πυρετό στους κτηνοτρόφους του νησιού

14 Σεπ 2026, 17:02
Υγεία

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

14 Σεπ 2026, 14:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

13 Σεπ 2026, 19:54
Διεθνή

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

13 Σεπ 2026, 11:29
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

12 Σεπ 2026, 14:15
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Σεπ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

Ημέρα προστασίας του όζοντος.

Μαλαισία, Σιγκαπούρη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1963).

Μεξικό: Εθνική γιορτή (1810).

Νέα Γουινέα (Παπούα): Εθνική γιορτή (1975).

1848: Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

1920: Βόμβα στο χρηματιστήριο της Wall Street (ΗΠΑ), τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

1968: Μετάδοση αντιδικτατορικών συνθημάτων του ΠΑΜ επί δεκάλεπτο με μαγνητόφωνο στην Αιόλου.

1969: Το ΕΔΚ ανατινάζει δύο πυλώνες της ΔΕΗ στην Ελευσίνα με σκοπό τη διακοπή ρεύματος κατά την έναρξη των πανευρωπαϊκών αγώνων.

1982: Σφαγές Παλαιστινίων στα λιβανέζικα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα από τον ισραηλινό στρατό.

1982: Εκτελείται ως προδότης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαντέκ Γκομπτζαντέχ.

1991: Βομβιστική ενέργεια των μαοϊκών ανταρτών “Φωτεινό μονοπάτι” προκαλεί τον θάνατο επτά ατόμων (Περού).

1994: Ο ΕΛΑ ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, νεκρός ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και εννιά τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    17Ν
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Εφετείο 17Ν
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Ποιοι είμαστε
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Επικοινωνία
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Όροι χρήσης
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Ποιοι είμαστε
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Επικοινωνία
  • Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo