Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Για τα κέρδη των οπλικών μονοπωλίων, ρε γαμώτο…

0

Aφού πρώτα γκρίνιαξαν για το βιαστικό της διαδικασίας,

Αφού χαρακτήρισαν τη σύμβαση «διάτρητη»,

Αφού επεσήμαναν ότι «το ελληνικό δημόσιο δεν διασφαλίζεται» και «επαφίεται η εκτέλεση προς όφελός μας της σύμβασης από την καλή διάθεση των Γάλλων»,

Aφού τόνισαν ότι «υπό κανονικές συνθήκες καμία πολιτική δύναμη, κανένα κόμμα, πολύ περισσότερο η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει μια σύμβαση η οποία είναι διάτρητη και μπορεί να γεννήσει -το λέμε καθαρά αυτό και προειδοποιούμε γι’ αυτό καθαρά- μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον»,

Εκαναν την καρδιά τους πέτρα και ξεκαθάρισαν ότι «επειδή δεν είμαστε Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσουμε “υπέρ“ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη γι’ αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση, τα αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή, για το ελληνικό δημόσιο».

Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ (η τοποθέτηση έγινε από τον γενικό εισηγητή Γεώργιο Τσίπρα) ψήφισε υπέρ των συμβάσεων αγοράς των γαλλικών μαχητικών Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα), γεγονός που έγινε δεκτό με αλαλαγμούς χαράς από το αστικό στρατόπεδο.

Οχι άδικα, καθώς η σύμβαση αυτή, το ύψος της οποίας αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, ψηφίστηκε από ένα ευρύτατο κοινοβουλευτικό φάσμα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, μόρφωμα Βελόπουλου), ενώ η καταψήφιση από Περισσό και ΜέΡΑ-25 δε σχολιάστηκε καν (το ΜέΡΑ-25 δεν επικαλέστηκε λόγους αρχών, αλλά τα προβλήματα της σύμβασης. «Πρέπει να πω ότι με μεγάλη μου λύπη, κύριοι συνάδελφοι, είναι η πρώτη φορά που θα καταψηφίσω για αμυντικές δαπάνες. Δεν μας αφήνετε, όμως, κανένα άλλο περιθώριο ούτε καν να καταφύγουμε σε ένα ΠΑΡΩΝ. Και μην τολμήσει κανείς να παρερμηνεύσει τη στάση μας ως δήθεν άρνηση για την ενίσχυση της χώρας. Ο πατριωτισμός μας δεν θα δώσει στην Κυβέρνηση άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες πρακτικές, καταδικασμένες σε αποτυχία», δήλωσε η εισηγήτριά του Σοφία Σακοράφα).

Οποιος απορεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, που τον Δεκέμβρη ψήφισε «παρών» στις στρατιωτικές δαπάνες του προϋπολογισμού, τώρα υπερψήφισε τις συμβάσεις για την αγορά των Rafale, μολονότι τις χαρακτήρισε «διάτρητες», θα πρέπει να πάρει υπόψη του ότι το «παρών» στις στρατιωτικές δυνάμεις ήταν «από τα δεξιά» (δεν τις θεώρησε επαρκείς), ενώ η διατήρηση ανοιχτών των διαύλων με μια ιμπεριαλιστική δύναμη όπως η Γαλλία είναι εκ των ων ουκ άνευ για ένα κόμμα εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να ξανακαταλάβει τους κυβερνητικούς θώκους.

O Kατρούγκαλος, που ήταν το «βαρύ πυροβολικό» του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, πρώτα τόνισε ότι η ΝΔ συνεχίζει αυτά που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε την «αναβάθμιση των F-16 σε τύπο VIPER, τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη». Θύμισε και τις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες Belharra και κατηγόρησε τη ΝΔ για «αδικαιολόγητες παλινωδίες στην περίπτωση προμήθειας των γαλλικών φρεγατών» (για να τον ακούσουν στο Παρίσι, όχι στην Αθήνα).

Και κατέληξε με σαφήνεια: «Παρά, όμως, τα κενά και τις αντιφάσεις, παρά τα μεγάλα προβλήματα της σύμβασης, που ανέδειξε ο εισηγητής και οι άλλοι ομιλητές μας, τις αποκλίσεις από την πάγια νομοθεσία, την οποία εν πολλοίς η δική σας παράταξη είχε ψηφίσει και την οποία καλύπτετε τώρα με ειδικές, κατ’ απόκλιση ρυθμίσεις, εμείς, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, θα υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους, με πρώτη την αναγκαία ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, λαμβάνοντας υπόψη, προφανώς, και τις άλλες ανάγκες της χώρας, μετά από τη λαίλαπα των μνημονίων και της πανδημίας».

Κοινοποίηση: