Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ
  • ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα
  • Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού
  • Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών
  • Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης
  • Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Οι αβανταδόροι του νεοναζισμού
Πολιτική

Οι αβανταδόροι του νεοναζισμού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Οκτ 2020, 12:58

Αναδημοσιεύουμε αποκαλυπτικό άρθρο του blog ΔΑΣΑΜΑΡΙ SOS, που αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους περιφερειακά Μέσα έγιναν «ντουντούκες» των νεοναζιστών της ΧΑ.

RυΡαΝτήριο

«Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει.»

Μάνος Χατζιδάκις

Τι να πούμε, τότε, για εκείνους που διαφήμιζαν το τέρας;

«Εγκληματική οργάνωση» έκρινε πριν λίγες μέρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την νεοναζιστική εθνικιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Λίγο καθυστερημένα ήρθε βέβαια, αυτή η κρίση των αστικών θεσμών. Διότι το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα είχαν αποφανθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια (ήδη από τη δεκαετία του ’80) για το νεοναζιστικό μόρφωμα και όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει τις αρμόζουσες απαντήσεις στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Δυστυχώς, όμως, κάποιοι αντί να προσλάβουν τα μηνύματα του αντιφασισμού και να τσακίσουν το φίδι πριν καν ξεμυτίσει από το αυγό, επέλεξαν αντίθετα, να προβάλλουν μηντιακά αυτή την συμμορία, να την ξεπλύνουν και να συμβάλλουν στο γιγάντεμα του φασιστικού τέρατος. Ένα πολύ καλό άρθρο γι’ αυτούς που έθρεψαν το τέρας του φασισμού ανέβηκε πρόσφατα στο ιστολόγιο atticavoice.gr. Το άρθρο καταλήγει με την προτροπή «και ας μη ξεχνάμε και τα τοπικά μέσα και τις πρωτοβουλίες τους για την προώθηση των ναζί» χωρίς όμως να επεκτείνεται ειδικότερα σε αυτά τα μέσα. Ένα τέτοιο μέσο λοιπόν, ήταν το δημοφιλές στην τοπική κοινωνία της Ραφήνας, ιστολόγιο rpn. Δεν ήταν φυσικά το μοναδικό τοπικό μέσο που στήριξε την Χρυσή Αυγή, ήταν όμως ένα μέσο που είχε σχετικά ψηλή αναγνωσιμότητα στην ανατολική Αττική και που, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, λειτούργησε τελικά σαν γραφείο τύπου των νεοναζί.

Το 2010 η Χρυσή Αυγή είχε πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές, ο Μιχαλολιάκος είχε καταφέρει να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με ποσοστό 5,3% και η συμμορία προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη συμμετοχή της στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Ήταν μια περίοδος που οι χρυσαυγίτες δεν είχαν ακόμη απαρνηθεί την νεοναζιστική τους ιδεολογία, την έκρυβαν όμως επιμελώς πίσω από ένα πέπλο εθνικισμού (η πηγή του φασισμού) και σχεδίαζαν την επικοινωνιακή τους καμπάνια φορώντας το προσωπείο του αστικού κοινοβουλευτισμού. Είχαν ανάγκη την προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης και όπως γνωρίζουμε ήταν πολλοί αυτοί που τους άνοιξαν διάπλατα τα παράθυρα …του δελτίου των οκτώ. Ήταν τότε που ξεκινούσε και η λαϊκίστικη διείσδυσή τους στις τοπικές κοινωνίες. Και αναγκαστικά χρειαζόντουσαν απαραιτήτως μέσα, τα κοινωνικά δίκτυα και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Διαχειριστές του ιστολογίου rpn ήταν, τότε (και μέχρι πριν ένα χρόνο), δύο απόστρατοι καραβανάδες, o Κυριάκος Μαϊόπουλος και ο Δημήτρης Αντωνάκος. Το ιστολόγιό τους λειτουργούσε ήδη 2-3 χρόνια με διάφορες αλλαγές στην ονομασία, π.χ. rafinastage, rp-stage, μέχρι να οριστικοποιηθεί σε rpn. Εκείνη ακριβώς την περίοδο της ανόδου της Χρυσής Αυγής άρχισαν σιγά-σιγά να αναρτώνται στο ιστολόγιο οι ανακοινώσεις του «πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής» —όπως εμφατικά προσδιόριζαν οι διαχειριστές την συμμορία— και διάφορες αναρτήσεις και σχόλια από γνωστά τοπικά στελέχη της ίδιας της συμμορίας. Μέχρι σημείου που πλέον κάθε δελτίο τύπου και ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης ανατολικής Αττικής της Χρυσής Αυγής, ανέβαινε ταυτόχρονα και στο rpn. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά από κάποια στιγμή και μετά, επί μήνες και μέχρι την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο το 2012, υπήρχε μόνιμα αναρτημένο σε περίοπτη θέση του ιστολογίου το μπάνερ «Χρυσή Αυγή 5,3% και συνεχίζουμε…»

Όλες αυτές οι σωρηδόν αναρτήσεις που ξέπλεναν την νεοναζιστική συμμορία κατέστησαν τελικά το ιστολόγιο rpn, πλυντήριο των χρυσαυγιτών και ρυπαντήριο της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, αν και οι διαχειριστές του rpn έχουν κατεβάσει/σβήσει τις περισσότερες από αυτές τις αναρτήσεις —σημειωτέο ότι και οι χρυσαυγίτες έχουν κατεβάσει πλήθος αναρτήσεων από τις ιστοσελίδες τους για προφανείς λόγους— κάποιοι φρόντισαν να τις σώσουν και να κρατήσουν screenshots. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τρία χαρακτηριστικά δείγματα από το πρόγραμμα του πλυντηρίου της νεοναζιστικής συμμορίας που τελικά την οδήγησε μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο.

25 Αυγούστου 2011

Μια από τις πρώτες αναρτήσεις γνωριμίας με τους νεοναζί ανέβηκε στο rpn τον Αύγουστο του 2011. Ήταν τότε που η Χρυσή Αυγή επιχειρούσε να στήσει τις τοπικές οργανώσεις της και τα γραφεία τύπου. Οι συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι έκλειναν με το αζημίωτο βέβαια. Η χρυσαυγίτικη προπαγάνδα στην ανατολική Αττική ξεκινούσε. Το rpn έδινε το …«παααρών!».

Ν. Μιχαλολιάκος, Λ. Ρεμπάπης, Π. Ηλιόπουλος, Ελ. Ζαρούλια, Αγγ. Γιάννος
και πίσω από τον φωτογραφικό φακό ο ΚΜ

11 Σεπτεμβρίου 2011

Κι αφού τα βρήκανε και τα συμφωνήσανε αρχίζουν και τις εκδηλώσεις. Η ελληνική αρχαιοπληξία ήταν πάντα η αδυναμία των φύρερ και η επέτειος της μάχης του Μαραθώνα προσφερόταν για την νεοναζιστική εθνικιστική προπαγάνδα. Το rpn, συνεπές στον ρόλο του, διαφημίζει επαρκώς την εκδήλωση των νεοναζί.

Και όταν ακόμα και κάποιοι από τους αναγνώστες του ιστολογίου έστειλαν σχόλια διαμαρτυρίας, η απάντηση του διαχειριστή ΚΜ —πέρα από την ειρωνεία του— ήταν να χαρακτηρίζει επίμονα «πολιτικό κόμμα» την εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση και «είδηση για την Ραφήνα» την προπαγάνδα των νεοναζί.

Η εκδήλωση στο ξενοδοχείο Αύρα τελικά ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση αντιφασιστών της περιοχής. Οι νεοναζί μετέφεραν όπως-όπως την εκδήλωση τους στην πλατεία της Ραφήνας όπου έγιναν περίγελως. 70 άτομα: 68 μεταφερόμενοι χρυσαυγίτες από τον Αγ. Παντελεήμονα + 1 ομιλητής ωρυόμενος + ο φωτογράφος ενδεδυμένος στο μαύρο χρυσαυγίτικο dressing code. Ποιος τόλμαγε τότε να φωτογραφίζει φανερά τους νεοναζί αν δεν ήταν δικός τους; Και ποιος έδωσε εντολή στον φωτογράφο να καλύψει τα πρόσωπα των χρυσαυγιτών στην φωτογραφία που ανέβασε στο rpn;

Ενα κείμενο που κυκλοφόρησαν αντιφασίστες και αντιφασίστριες από την ανατολική Αττική περιγράφει με ακρίβεια το ρεζιλίκι των νεοναζί στη Ραφήνα. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

«Οι νεοναζί την Κυριακή έστησαν μια μικροφωνική στην πλατεία της Ραφήνας, όπου μαζεύτηκαν 70 άτομα. Η είσοδος τους έγινε μόνο με τη συνοδεία της αστυνομίας, με τα όργανα της οποίας αντάλλαζαν χειραψίες και χαριεντίζονταν. Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε, έφευγε και άδειασε μια κατά τ’ άλλα πολύ ζωντανή πλατεία. Ξεμπροστιάστηκαν οι Ραφηνιώτες που στηρίζουν τους χρυσαυγίτες, όπως το μπλογκ rafina stage και ο Μαϊόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μπατάλης, ο Ρεμπάπηςκαι η οικογένεια Ηλιοπούλου είτε με ανακοινώσεις, είτε με φυσική παρουσία. Δεν είναι σίγουρο αν τελικά η Χρυσή Αυγή πήρε άδεια από το δήμο για τη συγκέντρωση στην πλατεία. Για πολλή ώρα το διαπραγματευόταν με την αστυνομία και το δήμαρχο Χριστόπουλο που τον φώναξαν και κατέβηκε. Το βέβαιο είναι ότι ο δήμος φέρει ευθύνη για τη συγκέντρωσή τους και τα άκουσε από πολλούς, και μαγαζάτορες, που δεν τους άρεσε καθόλου η εικόνα και η απόβαση των φασιστών στην πλατεία. Οι «ομιλίες» (κραυγές παράνοιας καλύτερα) των Χριστάκη, Ρεμπάπη, Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου κράτησαν ίσα-ίσα 30 λεπτά και μετά τα μάζεψαν και έφυγαν.»

[https://athens.indymedia.org/post/1332500]
τρικάκι αντιφασιστών εναντίον της παρουσίας των νεοναζί στην Ραφήνα

7 Σεπτεμβρίου 2012

Η επίθεση της Χρυσής Αυγής στους μετανάστες μικροπωλητές της εμποροπανήγυρης της Ραφήνας, τον Σεπτέμβρη του 2012, είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Το ενήμερο «δημοσιογραφικό» team του rpn, πάντα παρόν στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, ακολούθησε κατά βήμα τα νεοναζιστικά καθάρματα όταν έσπαζαν τους πάγκους των μικροπωλητών, τα βιντεοσκόπησε, τους έδωσε και μικρόφωνο για να ξεράσουν και ανέβασε το βίντεο στο ιστολόγιο με τον ίδιο ακριβώς τίτλο που το ανέβασε και η Χρυσή Αυγή στην ιστοσελίδα της, «Χρυσή Αυγή παρεμπόριο τέλος» (ο σύνδεσμος δεν ανοίγει πλέον, διότι η παλιά ιστοσελίδα έχει κλείσει, αλλά ακόμα και στην τρέχουσα ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής το βίντεο έχει κατέβει…).

Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι την επόμενη μέρα (8/9/2012) υπήρξαν δημοσιεύματα έγκυρων μέσων που έγραφαν ότι η βιντεοσκόπηση της επίθεσης έγινε από τα ίδια τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Κατα περίεργο τρόπο η είδηση αυτή στην συνέχεια αποσιωπήθηκε …

[https://www.kathimerini.com.cy/gr/ellada/104402/?ctype=ar]

Το αντιφασιστικό κίνημα δεν άφησε αναπάντητη την δράση των ταγμάτων εφόδου. Την επόμενη μέρα έγινε ανοιχτή παρέμβαση στο πανηγύρι όπου μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο. Οι ρεπόρτερς του rpn ήσαν άφαντοι.

Μια βδομάδα μετά την επίθεση των νεοναζί κολλήθηκε στην ανατολική Αττική ένα κείμενο-αφίσα με ιδιαίτερη μνεία στον σκηνοθέτη της φασιστικής παράστασης:

«Όπως ξέρουμε, μια επιτυχημένη παράσταση οφείλει πολλά και στο σκηνοθέτη. Το ρόλο να διαδώσει τις πρακτικές μαφίας και κωλοπαιδαρισμού ανάλαβε ο γνωστός φιλοχρυσαυγίτης «δημοσιογράφος» της περιοχής μας, Μαϊόπουλος, τέρας δημοκρατικότητας (πραγματικά του τρέχει από τα μπατζάκια), ο οποίος τράβηξε το video, το μόνταρε και το ανέβασε στο διαδίκτυο με τον ευφάνταστο τίτλο (που χρησιμοποίησαν και οι ίδιοι οι δράστες) «Χ.Α. παρεμπόριο τέλος». Όσο γι’ αυτούς που κηρύττουν την αγάπη μέσα από το λόγο του θεού, στην πράξη αποδεικνύουν την ασυνέπειά τους με την ανοχή αυτών που επιτίθενται και βιαιοπραγούν σε συνανθρώπους μας.»

[https://athens.indymedia.org/post/1422405]
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜια απάντηση στην προκλητική τοποθέτηση Αναγνωστόπουλου για τη δίκη της ΧΑ
Επόμενο άρθρο Ποινές-χάδι στους νεοναζιστές – Να πάνε ΟΛΟΙ στη φυλακή

Σχετικά Αρθρα

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

Πολιτική 19 Μάι 2026, 14:57

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

Πολιτική 18 Μάι 2026, 18:49

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

Πολιτική 18 Μάι 2026, 14:19

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Πολιτική 15 Μάι 2026, 13:03

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

Πολιτική 14 Μάι 2026, 21:42

Προκαλούν οι Ουκρανοί

Πολιτική 14 Μάι 2026, 14:26
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
Παιδεία

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

19 Μάι 2026, 21:06
Καταστολή

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

19 Μάι 2026, 20:04
Καταστολή

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

19 Μάι 2026, 19:45
Κόντρες

Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης

19 Μάι 2026, 19:23
Πολιτική

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

19 Μάι 2026, 14:57
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Τα πράγματα άλλαξαν. Υπόλογοι θα βρεθούν αυτοί που συντάσσουν μαύρες λίστες

19 Μάι 2026, 11:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
Πολιτική

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

18 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Tο φερέφωνο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, The Atlantic, παραδέχεται: Το Iράν νίκησε ΗΠΑ-«Ισραήλ» και έγινε παγκόσμια δύναμη

16 Μάι 2026, 08:38
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Μάη

16 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

Ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων.

Τουρκία: Γιορτή νεολαίας και αθλητισμού.

1947: Εκτελούνται δεκαεπτά κομμουνιστές στις φυλακές της Αίγινας.

1969: Ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις της ΔΑ στα γραφεία της «American Express» και έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, τραυματισμός δύο περαστικών.

1980: Δεκαοκτώ άτομα σκοτώνονται και τετρακόσια τραυματίζονται σε ταραχές λόγω της αθώωσης τεσσάρων ατόμων που η αστυνομία έχει κατηγορήσει ότι δολοφόνησαν μαύρο.

1981: Βόμβα σε λεωφορείο της «Grundig» και σε κατάστημα της AEG (ΕΛΑ).

1992: Τριακόσιοι νεκροί στη Νιγηρία στη διάρκεια εθνικιστικών και θρησκευτικών ταραχών.

1994: Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας επιβάλει κάθειρξη δεκαεπτά χρόνων και τριών μηνών στον Γιάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo