Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 14 Ιούλη
  • Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ
  • H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ
  • Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;
  • Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα
  • Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Οι αβανταδόροι του νεοναζισμού
Πολιτική

Οι αβανταδόροι του νεοναζισμού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Οκτ 2020, 12:58

Αναδημοσιεύουμε αποκαλυπτικό άρθρο του blog ΔΑΣΑΜΑΡΙ SOS, που αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους περιφερειακά Μέσα έγιναν «ντουντούκες» των νεοναζιστών της ΧΑ.

RυΡαΝτήριο

«Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει.»

Μάνος Χατζιδάκις

Τι να πούμε, τότε, για εκείνους που διαφήμιζαν το τέρας;

«Εγκληματική οργάνωση» έκρινε πριν λίγες μέρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την νεοναζιστική εθνικιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Λίγο καθυστερημένα ήρθε βέβαια, αυτή η κρίση των αστικών θεσμών. Διότι το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα είχαν αποφανθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια (ήδη από τη δεκαετία του ’80) για το νεοναζιστικό μόρφωμα και όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει τις αρμόζουσες απαντήσεις στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Δυστυχώς, όμως, κάποιοι αντί να προσλάβουν τα μηνύματα του αντιφασισμού και να τσακίσουν το φίδι πριν καν ξεμυτίσει από το αυγό, επέλεξαν αντίθετα, να προβάλλουν μηντιακά αυτή την συμμορία, να την ξεπλύνουν και να συμβάλλουν στο γιγάντεμα του φασιστικού τέρατος. Ένα πολύ καλό άρθρο γι’ αυτούς που έθρεψαν το τέρας του φασισμού ανέβηκε πρόσφατα στο ιστολόγιο atticavoice.gr. Το άρθρο καταλήγει με την προτροπή «και ας μη ξεχνάμε και τα τοπικά μέσα και τις πρωτοβουλίες τους για την προώθηση των ναζί» χωρίς όμως να επεκτείνεται ειδικότερα σε αυτά τα μέσα. Ένα τέτοιο μέσο λοιπόν, ήταν το δημοφιλές στην τοπική κοινωνία της Ραφήνας, ιστολόγιο rpn. Δεν ήταν φυσικά το μοναδικό τοπικό μέσο που στήριξε την Χρυσή Αυγή, ήταν όμως ένα μέσο που είχε σχετικά ψηλή αναγνωσιμότητα στην ανατολική Αττική και που, όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, λειτούργησε τελικά σαν γραφείο τύπου των νεοναζί.

Το 2010 η Χρυσή Αυγή είχε πάρει μέρος στις δημοτικές εκλογές, ο Μιχαλολιάκος είχε καταφέρει να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με ποσοστό 5,3% και η συμμορία προετοιμαζόταν πυρετωδώς για τη συμμετοχή της στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Ήταν μια περίοδος που οι χρυσαυγίτες δεν είχαν ακόμη απαρνηθεί την νεοναζιστική τους ιδεολογία, την έκρυβαν όμως επιμελώς πίσω από ένα πέπλο εθνικισμού (η πηγή του φασισμού) και σχεδίαζαν την επικοινωνιακή τους καμπάνια φορώντας το προσωπείο του αστικού κοινοβουλευτισμού. Είχαν ανάγκη την προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης και όπως γνωρίζουμε ήταν πολλοί αυτοί που τους άνοιξαν διάπλατα τα παράθυρα …του δελτίου των οκτώ. Ήταν τότε που ξεκινούσε και η λαϊκίστικη διείσδυσή τους στις τοπικές κοινωνίες. Και αναγκαστικά χρειαζόντουσαν απαραιτήτως μέσα, τα κοινωνικά δίκτυα και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Διαχειριστές του ιστολογίου rpn ήταν, τότε (και μέχρι πριν ένα χρόνο), δύο απόστρατοι καραβανάδες, o Κυριάκος Μαϊόπουλος και ο Δημήτρης Αντωνάκος. Το ιστολόγιό τους λειτουργούσε ήδη 2-3 χρόνια με διάφορες αλλαγές στην ονομασία, π.χ. rafinastage, rp-stage, μέχρι να οριστικοποιηθεί σε rpn. Εκείνη ακριβώς την περίοδο της ανόδου της Χρυσής Αυγής άρχισαν σιγά-σιγά να αναρτώνται στο ιστολόγιο οι ανακοινώσεις του «πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής» —όπως εμφατικά προσδιόριζαν οι διαχειριστές την συμμορία— και διάφορες αναρτήσεις και σχόλια από γνωστά τοπικά στελέχη της ίδιας της συμμορίας. Μέχρι σημείου που πλέον κάθε δελτίο τύπου και ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης ανατολικής Αττικής της Χρυσής Αυγής, ανέβαινε ταυτόχρονα και στο rpn. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά από κάποια στιγμή και μετά, επί μήνες και μέχρι την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο το 2012, υπήρχε μόνιμα αναρτημένο σε περίοπτη θέση του ιστολογίου το μπάνερ «Χρυσή Αυγή 5,3% και συνεχίζουμε…»

Όλες αυτές οι σωρηδόν αναρτήσεις που ξέπλεναν την νεοναζιστική συμμορία κατέστησαν τελικά το ιστολόγιο rpn, πλυντήριο των χρυσαυγιτών και ρυπαντήριο της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, αν και οι διαχειριστές του rpn έχουν κατεβάσει/σβήσει τις περισσότερες από αυτές τις αναρτήσεις —σημειωτέο ότι και οι χρυσαυγίτες έχουν κατεβάσει πλήθος αναρτήσεων από τις ιστοσελίδες τους για προφανείς λόγους— κάποιοι φρόντισαν να τις σώσουν και να κρατήσουν screenshots. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε τρία χαρακτηριστικά δείγματα από το πρόγραμμα του πλυντηρίου της νεοναζιστικής συμμορίας που τελικά την οδήγησε μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο.

25 Αυγούστου 2011

Μια από τις πρώτες αναρτήσεις γνωριμίας με τους νεοναζί ανέβηκε στο rpn τον Αύγουστο του 2011. Ήταν τότε που η Χρυσή Αυγή επιχειρούσε να στήσει τις τοπικές οργανώσεις της και τα γραφεία τύπου. Οι συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι έκλειναν με το αζημίωτο βέβαια. Η χρυσαυγίτικη προπαγάνδα στην ανατολική Αττική ξεκινούσε. Το rpn έδινε το …«παααρών!».

Ν. Μιχαλολιάκος, Λ. Ρεμπάπης, Π. Ηλιόπουλος, Ελ. Ζαρούλια, Αγγ. Γιάννος
και πίσω από τον φωτογραφικό φακό ο ΚΜ

11 Σεπτεμβρίου 2011

Κι αφού τα βρήκανε και τα συμφωνήσανε αρχίζουν και τις εκδηλώσεις. Η ελληνική αρχαιοπληξία ήταν πάντα η αδυναμία των φύρερ και η επέτειος της μάχης του Μαραθώνα προσφερόταν για την νεοναζιστική εθνικιστική προπαγάνδα. Το rpn, συνεπές στον ρόλο του, διαφημίζει επαρκώς την εκδήλωση των νεοναζί.

Και όταν ακόμα και κάποιοι από τους αναγνώστες του ιστολογίου έστειλαν σχόλια διαμαρτυρίας, η απάντηση του διαχειριστή ΚΜ —πέρα από την ειρωνεία του— ήταν να χαρακτηρίζει επίμονα «πολιτικό κόμμα» την εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση και «είδηση για την Ραφήνα» την προπαγάνδα των νεοναζί.

Η εκδήλωση στο ξενοδοχείο Αύρα τελικά ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση αντιφασιστών της περιοχής. Οι νεοναζί μετέφεραν όπως-όπως την εκδήλωση τους στην πλατεία της Ραφήνας όπου έγιναν περίγελως. 70 άτομα: 68 μεταφερόμενοι χρυσαυγίτες από τον Αγ. Παντελεήμονα + 1 ομιλητής ωρυόμενος + ο φωτογράφος ενδεδυμένος στο μαύρο χρυσαυγίτικο dressing code. Ποιος τόλμαγε τότε να φωτογραφίζει φανερά τους νεοναζί αν δεν ήταν δικός τους; Και ποιος έδωσε εντολή στον φωτογράφο να καλύψει τα πρόσωπα των χρυσαυγιτών στην φωτογραφία που ανέβασε στο rpn;

Ενα κείμενο που κυκλοφόρησαν αντιφασίστες και αντιφασίστριες από την ανατολική Αττική περιγράφει με ακρίβεια το ρεζιλίκι των νεοναζί στη Ραφήνα. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

«Οι νεοναζί την Κυριακή έστησαν μια μικροφωνική στην πλατεία της Ραφήνας, όπου μαζεύτηκαν 70 άτομα. Η είσοδος τους έγινε μόνο με τη συνοδεία της αστυνομίας, με τα όργανα της οποίας αντάλλαζαν χειραψίες και χαριεντίζονταν. Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε, έφευγε και άδειασε μια κατά τ’ άλλα πολύ ζωντανή πλατεία. Ξεμπροστιάστηκαν οι Ραφηνιώτες που στηρίζουν τους χρυσαυγίτες, όπως το μπλογκ rafina stage και ο Μαϊόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μπατάλης, ο Ρεμπάπηςκαι η οικογένεια Ηλιοπούλου είτε με ανακοινώσεις, είτε με φυσική παρουσία. Δεν είναι σίγουρο αν τελικά η Χρυσή Αυγή πήρε άδεια από το δήμο για τη συγκέντρωση στην πλατεία. Για πολλή ώρα το διαπραγματευόταν με την αστυνομία και το δήμαρχο Χριστόπουλο που τον φώναξαν και κατέβηκε. Το βέβαιο είναι ότι ο δήμος φέρει ευθύνη για τη συγκέντρωσή τους και τα άκουσε από πολλούς, και μαγαζάτορες, που δεν τους άρεσε καθόλου η εικόνα και η απόβαση των φασιστών στην πλατεία. Οι «ομιλίες» (κραυγές παράνοιας καλύτερα) των Χριστάκη, Ρεμπάπη, Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου κράτησαν ίσα-ίσα 30 λεπτά και μετά τα μάζεψαν και έφυγαν.»

[https://athens.indymedia.org/post/1332500]
τρικάκι αντιφασιστών εναντίον της παρουσίας των νεοναζί στην Ραφήνα

7 Σεπτεμβρίου 2012

Η επίθεση της Χρυσής Αυγής στους μετανάστες μικροπωλητές της εμποροπανήγυρης της Ραφήνας, τον Σεπτέμβρη του 2012, είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Το ενήμερο «δημοσιογραφικό» team του rpn, πάντα παρόν στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, ακολούθησε κατά βήμα τα νεοναζιστικά καθάρματα όταν έσπαζαν τους πάγκους των μικροπωλητών, τα βιντεοσκόπησε, τους έδωσε και μικρόφωνο για να ξεράσουν και ανέβασε το βίντεο στο ιστολόγιο με τον ίδιο ακριβώς τίτλο που το ανέβασε και η Χρυσή Αυγή στην ιστοσελίδα της, «Χρυσή Αυγή παρεμπόριο τέλος» (ο σύνδεσμος δεν ανοίγει πλέον, διότι η παλιά ιστοσελίδα έχει κλείσει, αλλά ακόμα και στην τρέχουσα ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής το βίντεο έχει κατέβει…).

Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι την επόμενη μέρα (8/9/2012) υπήρξαν δημοσιεύματα έγκυρων μέσων που έγραφαν ότι η βιντεοσκόπηση της επίθεσης έγινε από τα ίδια τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Κατα περίεργο τρόπο η είδηση αυτή στην συνέχεια αποσιωπήθηκε …

[https://www.kathimerini.com.cy/gr/ellada/104402/?ctype=ar]

Το αντιφασιστικό κίνημα δεν άφησε αναπάντητη την δράση των ταγμάτων εφόδου. Την επόμενη μέρα έγινε ανοιχτή παρέμβαση στο πανηγύρι όπου μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο. Οι ρεπόρτερς του rpn ήσαν άφαντοι.

Μια βδομάδα μετά την επίθεση των νεοναζί κολλήθηκε στην ανατολική Αττική ένα κείμενο-αφίσα με ιδιαίτερη μνεία στον σκηνοθέτη της φασιστικής παράστασης:

«Όπως ξέρουμε, μια επιτυχημένη παράσταση οφείλει πολλά και στο σκηνοθέτη. Το ρόλο να διαδώσει τις πρακτικές μαφίας και κωλοπαιδαρισμού ανάλαβε ο γνωστός φιλοχρυσαυγίτης «δημοσιογράφος» της περιοχής μας, Μαϊόπουλος, τέρας δημοκρατικότητας (πραγματικά του τρέχει από τα μπατζάκια), ο οποίος τράβηξε το video, το μόνταρε και το ανέβασε στο διαδίκτυο με τον ευφάνταστο τίτλο (που χρησιμοποίησαν και οι ίδιοι οι δράστες) «Χ.Α. παρεμπόριο τέλος». Όσο γι’ αυτούς που κηρύττουν την αγάπη μέσα από το λόγο του θεού, στην πράξη αποδεικνύουν την ασυνέπειά τους με την ανοχή αυτών που επιτίθενται και βιαιοπραγούν σε συνανθρώπους μας.»

[https://athens.indymedia.org/post/1422405]
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜια απάντηση στην προκλητική τοποθέτηση Αναγνωστόπουλου για τη δίκη της ΧΑ
Επόμενο άρθρο Ποινές-χάδι στους νεοναζιστές – Να πάνε ΟΛΟΙ στη φυλακή

Σχετικά Αρθρα

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 21:47

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 19:54

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

Πολιτική 7 Ιούλ 2026, 14:43

Ομόφωνα ένοχοι Μελάς-Ρέππα – Παραπέμπονται και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακούργημα

Συνεχής ενημέρωση από τη δίκη

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 11:42

Οι εκλεκτοί του Βορίδη πλήρωσαν παράνομα τα λαμόγια που είχε αποκαλύψει η Τυχεροπούλου!

Επιβεβαίωση με απόφαση του δικαστήριου που καταδίκασε τους 57 της Κρήτης

Αγροτικά 3 Ιούλ 2026, 10:03
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λιβανικός στρατός «αρνείται» τον συντονισμό με το Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπαγόρευσαν οι ΗΠΑ

13 Ιούλ 2026, 19:11
Διεθνή

H Παλαιστινιακή Αντίσταση τιμά τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Δυο χρόνια από το θάνατό του

13 Ιούλ 2026, 18:45
Κόντρες

Κόμμα είν’ αυτό ή οργάνωση της κόζα νόστρα;

13 Ιούλ 2026, 14:46
Διεθνή

Το Ιράν διατηρεί στο ακέραιο την αμυντική του ικανότητα και απαντά σε όλα τα αμερικάνικα πλήγματα

Οι Αμερικάνοι αδυνατούν να ελέγξουν και να ανοίξουν το Στενό του Ορμούζ

13 Ιούλ 2026, 13:40
Καταστολή

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

13 Ιούλ 2026, 12:27
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέχει ιατρική περίθαλψη στους δωσίλογους

13 Ιούλ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ

Φιλανθρωπικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στη Βρετανία προσφέρουν την ευκαιρία για εκπαίδευση με τον ισραηλινό στρατό, διαμονή σε εποικισμούς και επισκέψεις σε κατεχόμενα εδάφη

12 Ιούλ 2026, 20:56
Διεθνή

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

12 Ιούλ 2026, 12:04
Αθλητισμός

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

12 Ιούλ 2026, 09:57
Παιδεία

Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν

12 Ιούλ 2026, 09:27
Καταστολή

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

12 Ιούλ 2026, 09:19
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

12 Ιούλ 2026, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

Γαλλία : Ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή).

Ιράκ: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Κιριμπάτι: Ημέρα ανεξαρτησίας.

1921: Καταδικάζονται σε θάνατο οι Σάκο και Βανζέτι.

1969: Εκρηξη βόμβας στα χέρια του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα τραυματίζει τον ίδιο και οδηγεί στην εξάρθρωση της ΔΑ.

1971: Βόμβα (ΛΕΑ) στην αίθουσα διαλέξεων της ελληνοαμερικανικής ένωσης.

1972: Μάχες IRA – στρατού στο Μπέλφαστ, εννιά νεκροί.

1977: Βόμβα στην «American Express» στην οδό Ευριπίδου και αποτυχημένη απόπειρα στην ίδια τράπεζα στον Πειραιά, εμπρησμός αυτοκινήτου Βορειοαμερικάνου), βόμβα σε «Πι Εξ» που δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1992: Ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, νεκρός ο 22χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo