Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν
  • 78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του
  • «Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς
  • Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 
  • Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη
  • Σαν σήμερα 15 Μάη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Πρώτη Δίκη ΕΛΑ»11/2/2004
Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

3η συνεδρίαση

11/2/2004

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Φεβ 2004, 00:00
Η  μέρα ξεκίνησε με το θέμα των πρακτικών, το οποίο έθεσε ο Χρήστος Τσιγαρίδας. Είπε πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν πρακτικά στη διάθεση των κατηγορούμενων, των συνηγόρων και των δημοσιογράφων και να μπορεί ο καθένας να λέει και να γράφει ό,τι θέλει, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αντίκρουσης των ανακριβειών. Για παράδειγμα –είπε- χθες κάποιος τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι ο Τσιγαρίδας ανέλαβε και την ευθύνη για κάποιες ενέργειες του ΕΛΑ, ενώ βεβαίως τέτοιο θέμα δεν υπήρξε. Ζήτησε να αποφασίσει το δικαστήριο την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών σε καθημερινή βάση. Αν δεν γίνει αυτό, ζήτησε να δίνονται τα πρακτικά τουλάχιστον σε μορφή ηλεκτρονική, για να μπορούν να κάνουν χρήση όσοι θέλουν. Γιατί, βέβαια, μαγνητοφώνηση και βιντεοσκόπηση της δίκης γίνεται.
 
Την πρόταση αυτή υποστήριξε και ο Κ. Αγαπίου ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της βιντεοσκόπησης της δίκης, που γίνεται ερήμην των κατηγορουμένων, ερήμην ίσως και του ίδιου του δικαστήριου. Επιχειρηματολογία υπέρ του αιτήματος (και όχι παράκλησης) ανέπτυξαν και συνήγοροι υπεράσπισης, διευκρινίζοντας ότι δεν συνδέουν το αίτημα με τη δημοσιότητα της δίκης, αλλά με την τήρηση των πρακτικών, η οποία είναι στη δικαιοδοσία του δικαστήριου. Εσείς να πάρετε απόφαση -είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δαμασκόπουλος- και από εκεί και πέρα ας βρει το υπουργείο Δικαιοσύνης τον τρόπο να πληρωθεί η εταιρία που κάνει την απομαγνητοφώνηση.
 
Η πρόεδρος κ. Μπρίλλη έδειξε να έχει πρόβλημα κατανόησης του ζητήματος που τέθηκε. Είπε πως επικοινώνησε η ίδια με την εταιρία που κρατούσε τα πρακτικά στην προηγούμενη δίκη και πως της είπαν πως οι ίδιοι είναι έτοιμοι να κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά είναι θέμα πληρωμής τους. Διαβεβαίωσε ότι η δίκη δεν βιντεοσκοπείται (αυτό βέβαια ούτε η ίδια το πιστεύει, αλλά τι να πει;) και επιφυλάχτηκε επί του αιτήματος για την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Αργότερα, ανακοίνωσε απόφαση για δυνατότητα μαγνητοφώνησης της δίκης μόνο από τους συνηγόρους και έδωσε εντολή να απαγορευτεί η κατοχή κασετόφωνου από οποιονδήποτε άλλο! Οταν ξεσηκώθηκαν οι δημοσιογράφοι, άλλαξε την απόφαση και μας επέτρεψε τα κασετόφωνα! Και στο τέλος είπε να περιμένουμε μήπως συνεννοηθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος με το υπουργείο Τύπου για να γίνεται και σ’ αυτή τη δίκη η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών όπως στην προηγούμενη.
 
Στη συνέχεια, άρχισε η ανάπτυξη των ενστάσεων από τη μεριά των κατηγορούμενων, με πρώτη την ένσταση για κακή σύνθεση του δικαστήριου.
 
 
Ενσταση κακής σύνθεσης
 
 
Η ένσταση για κακή σύνθεση του δικαστήριου αναφέρεται στον τρόπο επιλογής των δικαστών για τις συγκεκριμένες δίκες. Πρόκειται για ρύθμιση που έκανε ο Πετσάλνικος με το νόμο 3090 του 2002, λίγο πριν ξεκινήσει η «δίκη της 17Ν». Ηταν ένας νόμος ad hoc για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις δικών, για να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τις συνθέσεις των δικαστηρίων. Ετσι, η κλήρωση των δικαστών, των αναπληρωτών τους και των τακτικού και αναπληρωματικού εισαγγελέα δεν γίνεται από το σύνολο των υπηρετούντων στο Εφετείο της Αθήνας, αλλά από ένα υποσύνολο που δεν ξεπερνά το 10% του συνόλου. Μ’ αυτό τον τρόπο παραβιάζεται η αρχή του «φυσικού δικαστή» και έχουμε στην πραγματικότητα προεπιλογή-ορισμό των δικαστών.
 
Την ένσταση υπέβαλε η υπεράσπιση Τσιγαρίδα και η υπεράσπιση Κασσίμη. Συντάχθηκε η υπεράσπιση Αθανασάκη, ενώ η υπεράσπιση Αγαπίου δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θέλει να υποβληθεί καμιά ένσταση γιατί θεωρεί ότι η διαδικασία δεν τον αφορά. Η υπεράσπιση Κανά δεν συντάχθηκε με την ένσταση δηλώνοντας ότι θα υποβάλει μόνο ένσταση αναρμοδιότητας του δικαστήριου.
 
Οση ώρα οι συνήγοροι ανέπτυσσαν τις απόψεις τους και σφυροκοπούσαν τη σχετική διάταξη, που δίνει το χαρακτήρα του ειδικού ακόμα και στον τρόπο επιλογής των δικαστών για τις συγκεκριμένες δίκες, η πρόεδρος κ. Μπρίλη, εμφανώς αμήχανη, προσπαθούσε να δικαιολογήσει τον τρόπο επιλογής, με το επιχείρημα ότι ορισμένοι δικαστές έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας δίκες μεγάλης διάρκειας και γι’ αυτό επιλέχτηκε αυτός ο τρόπος επιλογής. Ομως, αν αυτός ήταν ο λόγος, θα μπορούσαν κάλλιστα να αυτοεξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι δικαστές και όχι να ορίζεται εκ των προτέρων ένας μικρός κλειστός αριθμός, χωρίς μάλιστα να ανακοινώνονται κριτήρια επιλογής.
 
Το δικαστήριο όπως αναμενόταν, απέρριψε την ένσταση. Η είδηση δεν βρίσκεται σ’ αυτό αλλά στο ότι δεν έδωσε ούτε μια συνοπτική αιτιολογία. Αυτό μας δίνει μια γεύση και για την τελική απόφαση που θα είναι επίσης χωρίς καμιά αιτιολογία.
 
 
Ενσταση για τη δημοσιότητα της δίκης
 
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένσταση για την απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της δίκης. Ως γνωστόν, αυτή η απαγόρευση θεσπίστηκε με το νόμο 3090/2002 του Πετσάλνικου και έχει καθαρά φωτογραφικό χαρακτήρα για τις συγκεκριμένες δίκες. Ο σκοπός είναι προφανής: με την απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης οι απόψεις των κατηγορούμενων μένουν ερμητικά κλεισμένες στους τοίχους ενός δικαστήριου που συνεδριάζει στην άκρη της πόλης, ενώ τα ρεπορτάζ των εφημερίδων δε μπορούν να σβήσουν την εικόνα που δημιουργήθηκε για τους κατηγορούμενους την περίοδο της τρομολαγνείας, όταν διαπομπεύτηκαν σύμφωνα με σχέδιο που εκπονήθηκε από την «αντιτρομοκρατία» και υλοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και μερικά πρόθυμα παπαγαλάκια τους. Ειδικά για τη συγκεκριμένη δίκη, το θάψιμο είναι πλήρες.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης Σ. Καμπάνης, Σ. Φυτράκης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ν. Δαμασκόπουλος, Α. Κωνσταντάκης, Κ. Ιατροπούλου, Δ. Μπελαντής ανέπτυξαν την ένστασή τους με επιχειρήματα πολιτικά και νομικά, αποδεικνύοντας ότι παραβιάζεται ευθέως το Σύνταγμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες.
 
«Οιωνεί προσωρινό δεδικασμένο»
 
Πριν ακόμα κατατεθούν και συζητηθούν οι ενστάσεις της υπεράσπισης, η πρόεδρος του δικαστηρίου έβγαλε την ετυμηγορία της, κάνοντας λόγο για «οιωνεί προσωρινό δεδικασμένο» των αποφάσεων που πήρε το έκτακτο στρατοδικείο Νο1 στη «δίκη της 17Ν».
Είχε κατατεθεί ένα αίτημα από πλευράς υπεράσπισης, που έλεγε ότι οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δεν δικαιούνται να παίρνουν το λόγο και να υποβάλουν ερωτήσεις για θέματα που αφορούν την κατηγορία της «ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση», γιατί για το συγκεκριμένο αδίκημα δεν υπάρχει παράσταση πολιτικής αγωγής. Εκεί λοιπόν η κ. Μπρίλλη αποφάνθηκε ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε στην πρώτη δίκη, τις αποφάσεις της οποίας η ίδια θεωρεί ως «οιωνεί προσωρινό δεδικασμένο». Με άλλα λόγια, όσες ενστάσεις και αν υποβληθούν, θα πάνε στο καλάθι των σκουπιδιών. Απλά, θα χαθούν μερικές μέρες δίκης, για να φανεί πως όλα γίνονται άψογα, ανεξάρτητα και δίκαια.
 
Ακόμα πιο προκλητικός ο τακτικός εισαγγελέας Πατσής ζήτησε να μη μπορούν να παίρνουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης σε αιτήματα και ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι συνάδελφοί τους άλλου κατηγορούμενου! Δηλαδή, η πολιτική αγωγή να παίρνει το λόγο και να υποβάλει ερωτήσεις για μια κατηγορία για την οποία δεν παρίσταται, αλλά η υπεράσπιση να μη τοποθετείται πάνω σε όλα τα ζητήματα που ανοίγουν. Φυσικά, η πρόταση αυτή του εισαγγελέα ήταν ευθέως παράνομη και η πρόεδρος την παρέκαμψε κομψά, όμως οι προθέσεις φάνηκαν καθαρά. Θέλουν μια δίκη-εξπρές, με προαποφασισμένο αποτέλεσμα, όπως ακριβώς απαιτούν εκείνοι που οργάνωσαν τις συλλήψεις και την προκλητική (και ανατριχιαστική) δικογραφία.
 
 
Η ανάσα του φασισμού
 
 
Ευθεία επίθεση στο βούλευμα και στην κατασταλτική λογική που το διέπει έκανε ο συνήγορος υπεράσπισης της Ειρήνης Αθανασάκη, Αρης Κωνσταντάκης. Και για του λόγου το αληθές διάβασε ένα απόσπασμα από τη σελίδα 232β του βουλεύματος, που αναφέρει επί λέξει τα εξής:
«Βέβαια το δικαίωμα των πολιτών σε ασφάλεια προσβάλλεται βάναυσα με τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται από εγκληματικές οργανώσεις και ότι δεν μπορεί να παρασχεθεί αποτελεσματικότερη προστασία στους πολίτες παρά μόνο μέσα από λελογισμένο περιορισμό των ατομικών ελευθεριών τους, προβλέφτηκαν αυξημένες και συγκεκριμένες δικαστικές εγγυήσεις».
 
Ας παραβλέψουμε την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας και ας σταθούμε στην ουσία, που βρίσκεται στον «λελογισμένο περιορισμό των ατομικών ελευθεριών», προκειμένου να εξασφαλιστεί η «ασφάλεια». Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η αστική δημοκρατία καμάρωνε για τις ατομικές ελευθερίες που περιλάμβανε στα συνταγματικά και νομικά της πλαίσια. Μπορεί να περιορίζονταν αυτές οι ελευθερίες, μπορεί να ήταν εν τοις πράγματι ανύπαρκτες, σε διακηρυκτικό επίπεδο όμως ήταν παρούσες και γίνονταν σημαίες στα χέρια των οπαδών του αστικού φιλελευθερισμού. Πλέον, όμως, βρισκόμαστε στην εποχή του δόγματος Μπους. Βρισκόμαστε στην εποχή του δόγματος Κακαουνάκη. Γι’ αυτό και κάποιοι περιδεείς και πάντα πρόθυμοι να υπηρετήσουν την εξουσία δικαστές αισθάνονται ότι έχουν πια το ελεύθερο να μας τυλίγουν με την καυτή ανάσα του φασισμού.
 
 
Υποκριτές
 
 
Την απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης, που αποφασίστηκε ad hoc λίγο πριν ξεκινήσει η «δίκη της 17Ν», υπερασπιζόταν σε ημερίδα που οργανώθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πνευματικός πατέρας του τρομονόμου Μ. Σταθόπουλος (άνθρωπος που ως πανεπιστημιακός το μόνο για το οποίο φρόντιζε ήταν να τα έχει καλά με όλες τις εξουσίες). Καλώς δε μπήκε η κάμερα στη δικαστική αίθουσα, έλεγε κορδωμένος ο κ. Σταθόπουλος, διότι υπήρχε ο κίνδυνος η πληροφορία να γίνει εμπόρευμα και θέαμα και να επηρεαστούν οι παράγοντες της δίκης.
 
Πληρωμένη απάντηση του έδωσε ο καθηγητής Βασίλης Καρύδης, που υπήρξε και συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα: «Αφού προηγουμένως μέσα στην αγορά έγινε η περιφορά των κομματιών τους, μετά μας έπιασε ευαισθησία μήπως με την τηλεοπτική κάλυψη προσβληθούν παράγοντες της δίκης. Τουλάχιστον για την ισότητα των όπλων οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να είχαν τη δυνατότητα να πουν και να δείξουν ποιοι είναι». Για τον κ. Καρύδη ήταν καθαρή πολιτική σκοπιμότητα ο εξοβελισμός της τηλεόρασης από τη δίκη.
Οσο για το επιχείρημα του κ. Σταθόπουλου περί μη επηρεασμού των παραγόντων της δίκης, θα θέλαμε να του πούμε τα εξής: Στο δημιούργημά του, τον τρομονόμο, στέρησε από τους κατηγορούμενους για «τρομοκρατία» το φυσικό τους δικαστή, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στο οποίο πλειοψηφούν λαϊκοί δικαστές, με το επιχείρημα ότι οι λαϊκοί δικαστές επηρεάζονται και φοβούνται, ενώ οι επαγγελματίες δικαστές είναι ατρόμητοι και ανεπηρέαστοι. Οταν πρόκειται για την τηλεοπτική μετάδοση, ανακαλύπτει κίνδυνου επηρεασμού. Ας μην υποτιμά τόσο τη νοημοσύνη μας.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

3η συνεδρίαση

10/2/2004
Επόμενο άρθρο

3η συνεδρίαση

12/2/2004

Σχετικά Αρθρα

32η συνεδρίαση

23/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 23 Απρ 2004, 00:00

31η συνεδρίαση

22/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 22 Απρ 2004, 00:00

31η συνεδρίαση

21/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 21 Απρ 2004, 00:00

30ή συνεδρίαση

20/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 20 Απρ 2004, 00:00

29η συνεδρίαση

19/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 19 Απρ 2004, 00:00

28η συνεδρίαση

16/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 16 Απρ 2004, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Aμερικανός βουλευτής παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν 39 αεροπλάνα στον πόλεμο κατά του Ιράν

15 Μάι 2026, 18:54
Πολιτική

78 χρόνια από τη Νάκμπα | Ολοι/ες αύριο στην πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

15 Μάι 2026, 13:03
Διεθνή

«Στον Λίβανο τον ήπιαμε» λέει (σε ελεύθερη απόδοση) διάσημος σιωναζιστής καραβανάς

15 Μάι 2026, 12:40
Κόντρες

Nτροπή σου, Σι Τζιπίνγκ 

15 Μάι 2026, 11:55
Υγεία

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως ψηφοθηρικό σόου της Αγαπηδάκη

15 Μάι 2026, 08:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

15 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Οσα κι αν χτίζουνε τειχιά κι αν τον κλοιό στενεύουν, τα ντρόουν είν’ αληταριά κι όλο θα ταξιδεύουν (video)

14 Μάι 2026, 22:24
Πολιτική

Aνέκρουσε πρύμναν το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ

14 Μάι 2026, 21:42
Κόντρες

Μαθημένοι στις κωλοτούμπες

14 Μάι 2026, 20:25
Εργατικά

Στις πειθαρχικές διώξεις απαντάμε συλλογικά και αγωνιστικά

Δευτέρα 18 Μάη, 1 μ.μ., στην Π.Δ.Ε. Κεντρ. Μακεδονίας (κτίριο ZEDA)

14 Μάι 2026, 18:49
Πολιτική

Προκαλούν οι Ουκρανοί

14 Μάι 2026, 14:26
Αθλητισμός

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

14 Μάι 2026, 11:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάη

14 Μάι 2026, 00:01
Υγεία

Νοσοκομείο Νίκαιας: Στάση εργασίας των γιατρών αύριο ενάντια στη μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων

13 Μάι 2026, 21:26
Διεθνή

Ισραήλ, βιαστή, δολοφόνε! Ακόμα και οι New York Times το αναγνωρίζουν τώρα

13 Μάι 2026, 19:56
Κόντρες

Δε βγαίνουν τα νούμερα

13 Μάι 2026, 15:02
Διεθνή

Για επερχόμενη συστημική κατάρρευση προειδοποιεί ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού

13 Μάι 2026, 12:56
Η παπάρα

Ο καλύτερος μαθητής του Γκέμπελς είναι φιλο-σιωνιστής

13 Μάι 2026, 11:05
Πολιτική

O Oυκρανός έφτυσε τον Δένδια κι αυτός είπε ότι ψιχαλίζει

13 Μάι 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάη

13 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Μάη

Ημέρα αντιρρησιών συνείδησης.

Ημέρα οικογένειας.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την οζώδη σκλήρυνση.

1932: Δολοφονείται ο ιάπωνας πρωθυπουργός Τσουγιόσι Ινουκάι.

1946: Δεξιοί οπλοφόροι σκοτώνουν τέσσερις δημοκρατικούς πολίτες στην Πύλο.

1969: Καταδικάζονται δεκαέξι στελέχη του ΚΚΕ από το στρατοδικείο Αθηνών.

1972: Αυθόρμητη διαδήλωση στο Σπόρτιγκ μετά από συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, οκτώ συλλήψεις.

1972: Βόμβα στο αυτοκίνητο του δικαστή Μπούντεντεμπεργκ καθιστά ανάπηρη τη γυναίκα του (RAF).

1985: Συμπλοκή στου Γκύζη, νεκρός ο Χρήστος Τσουτσουβής και τρεις αστυνομικοί.

1990: Βομβιστικές επιθέσεις κοντά σε σπίτια επωνύμων οικονομικών παραγόντων και στρατιωτικών ακολούθων στην Εκάλη (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 3η συνεδρίαση

    17Ν
    • 3η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 3η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 3η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 3η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 3η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 3η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 3η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 3η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 3η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 3η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 3η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 3η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 3η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 3η συνεδρίαση

      3η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 3η συνεδρίαση

      3η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 3η συνεδρίαση

      3η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 3η συνεδρίαση

      3η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 3η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 3η συνεδρίαση

    3η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 3η συνεδρίαση

    3η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 3η συνεδρίαση

    3η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 3η συνεδρίαση

    3η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 3η συνεδρίαση

    3η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 3η συνεδρίαση

    3η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo