Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας
  • Σαν σήμερα 24 Ιούλη
  • Ο Θάνος της σφαλιάρας
  • Στο κενό θα πέσουν οι κυβερνητικές απειλές για καταστολή στο αντι-σιωνιστικό κίνημα
  • Οργή φοιτητών και πανεπιστημιακών για τη γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως άντρα εγκληματικότητας
  • Από τη δαιμονοποίηση στην ποινικοποίηση: Οταν το άσυλο μετατρέπεται σε έγκλημα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Πρώτη Δίκη ΕΛΑ»10/3/2004
Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

13η συνεδρίαση

10/3/2004

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μαρ 2004, 00:00
 Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα αίτημα του Χρήστου Τσιγαρίδα προς το δικαστήριο:«Θέλω να βάλω στο δικαστήριό σας ένα “αίτημα”. Αφορμή στάθηκε το σχόλιό σας, εντός ή εκτός της διαδικασίας, για τους ολυμπιακούς αγώνες. Ανήκετε στην πλειοψηφία των Ελλήνων που πιστεύουν ότι οι ολυμπιακοί αγώνες είναι θετικό γεγονός για την Ελλάδα. Ανήκω στη μειοψηφία που πιστεύουν ότι είναι καταστρεπτικό γεγονός για την οικονομική, την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας.
 
Είναι γνωστό ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση με πρόσχημα την “τρομοκρατία” εκβίαζε την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου αμερικάνικες εταιρίες να αναλάβουν διάφορες αρμοδιότητες, όπως την ασφάλεια των αγώνων, για να εισπράξουν πακτωλό χρημάτων, που πληρώνει και θα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ενα παράπλευρο αποτέλεσμα των εκβιασμών είναι και αυτή η δίκη. 
 
Θέσατε στους διαδίκους, και σε εμένα, ένα ηθικό δίλημμα, ένα προβληματισμό. Μας είπατε (διαβάζω το ακριβές κείμενο): “Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα δεκαοχτάμηνα κ.τ.λ. Με ενδιαφέρει όμως η Ολυμπιάδα. Θα είναι πάρα πολύ άσχημο για την Ελλάδα να είναι μια δίκη για την τρομοκρατία εν ενεργεία και να αρχίσει η Ολυμπιάδα”.
 
Από αυτή την τοποθέτηση βγαίνει ένα λογικό συμπέρασμα, που είναι η συνέχεια αυτής της τοποθέτησης. Ποιο; Το παρακάτω: Δεν είναι δυνατό να σας αθωώσουμε γιατί δεν θα γίνουν ολυμπιακοί αγώνες. Με τον ΕΛΑ, 1η Μάη κ.τ.λ. “δρώσα οργάνωση”, η αμερικάνικη κυβέρνηση θα τους σαμποτάρει .Είστε δικαστές, είστε και πολίτες. Το δίλημμα είναι μεγάλο. Από τη μία η συνείδησή σας, από την άλλη το εθνικό συμφέρον, όπως εσείς το αντιλαμβάνεστε. Δεν είστε υπεύθυνοι γι· αυτή την κατάσταση. Αλλοι κανόνισαν αυτή τη δίκη, αυτή τη χρονική στιγμή, με αυτό το βούλευμα, με αυτούς τους μάρτυρες και αυτούς τους κατηγορούμενους. 
 
Το αίτημά μου: Να αποφυλακίσετε τους συγκατηγορούμενούς μου και να αναβάλετε τη δίκη για μετά τους ολυμπιακούς αγώνες. Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα από τον ΕΛΑ. Δεν υπάρχει από τον Γενάρη του 1995 και ούτε πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Μετά τους Ολυμπιακούς θα κρίνετε κατά συνείδηση με τα υπάρχοντα στοιχεία, χωρίς να έχετε “ένα μαχαίρι στο λαιμό σας”, δηλαδή τους ολυμπιακούς αγώνες».
 
Εμφανώς αιφνιδιασμένη η πρόεδρος Μπρίλλη, είπε στον Χ. Τσιγαρίδα ότι δεν κατάλαβε τι αυτή είχε πει και πως, εν πάση περιπτώσει, αυτά που είπε τα είπε εκτός διαδικασίας. Δεν αμφισβητώ το τεκμήριο αθωότητας -είπε-, θα ψάξουμε τα πάντα, όμως υπάρχουν και δικαστικές διακοπές και διακοπές των δικηγόρων, γι’ αυτό αναφέρθηκα στην ανάγκη να συντομεύσουμε τις διαδικασίες!
 
 Βέβαια, όλοι είχαμε ακούσει πολύ καλά τι είχε πει και τι συσχετισμό δίκης-ολυμπιάδας έκανε και άλλωστε ο Χ. Τσιγαρίδας στην τοποθέτησή του παρέθεσε ακριβώς το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της σχετικής αναφοράς της. Ο ίδιος επέμεινε στην πρότασή του και η πρόεδρος του είπε ότι το δικαστήριο επιφυλάσσεται να τη συζητήσει.
 
Το λόγο ζήτησε και ο Κώστας Αγαπίου, για να πει, απευθυνόμενος προς την πρόεδρο:«Επαναλάβατε την ισχύ του λεγομένου τεκμηρίου αθωότητας. Δεν καταλαβαίνω τι σόι τεκμήριο αθωότητας υπάρχει, τη στιγμή που τρεις άνθρωποι κοντεύουν ενάμιση χρόνο στη φυλακή με προοπτική να μείνουν επ’ άπειρο, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος τους. Για μένα και για κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, το ότι παραμένουν στη φυλακή σημαίνει ότι αυτοί οι τρεις δεν είναι αθώοι. Ρωτήστε κάθε εχέφρονα άνθρωπο και θα διαπιστώσετε ότι θα σας πει το ίδιο».
 
Η πρόεδρος είπε ότι το δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημα, δεν έδωσε όμως το λόγο στους εισαγγελείς και στους συνηγόρους για να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Στη συνέχεια, κάλεσε τον πράκτορα Ζήση, ο οποίος αρχικά έδωσε «εξηγήσεις» για την απουσία του. Είχα πληροφορηθεί -είπε- ότι θα κατέθετε πρώτος ο κ. Βεντούρης, επειδή μένει μακριά, και είχα κανονίσει να έρθω κατά τις 12. Στο δρόμο άκουσα ότι το δικαστήριο διέκοψε και διέταξε τη βίαιη προσαγωγή μου! 
 
Η πρόεδρος έσπευσε να τον διακόψει και να του πει ότι δεν υπάρχει θέμα! Αποκαλύφθηκε έτσι, εμμέσως, πως καθόλου αθώα δεν ήταν η απουσία του Ζήση, αλλά είχε να κάνει με τις εκλογές. Κάποιοι του είπαν να μην καταθέσει την προεκλογική περίοδο και η έδρα ήταν σε γνώση αυτής της επιλογής (άλλωστε, κάτι της είχε ξεφύγει και της προέδρου). Αν δεν υπήρχε παρασκηνιακή συνεννόηση, η πρόεδρος θα έπρεπε τουλάχιστον να ρωτήσει τον Ζήση από ποιον έμαθε ότι θα προηγούνταν η κατάθεση Βεντούρη. Γιατί τέτοιο θέμα δεν υπήρξε. Αντίθετα, ήταν σαφής η κλήση του από το δικαστήριο να έρθει να καταθέσει τη συγκεκριμένη ημέρα. Το ότι το θέμα πέρασε στο ντούκου αποκαλύπτει ότι είχε υπάρξει προσυνεννόηση. 
 
Η κατάθεση του Ζήση υπήρξε ένα παραλήρημα. Ο τύπος προσπαθούσε να επαναλάβει τα γνωστά σενάρια που εδώ και χρόνια κυκλοφορούν στον τύπο και έχουν γραφεί και σε βιβλία. Για τη Στάζι, τον Κάρλος, τη Ντε Μαρσέλους, τον Βάινριχ, τον Βόιτ, τον ΕΛΑ, τους Αγαπίου και Τσιγαρίδα, τον Νηστικάκη, τους Παλαιστίνιους, το εμπόριο όπλων στη Μέση Ανατολή, τις ένοπλες οργανώσεις στην Ελλάδα, που ήταν όλες παρακλάδια του ΕΛΑ κ.λπ. κ.λπ. Φρόντιζε μάλιστα συνεχώς να αφήνει μπηχτές για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που υποτίθεται πως έκαναν τα πάντα για να εξαφανίζεται κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο και να μην προχωρούν οι έρευνες. 
 
Ολα αυτά, όμως, αδυνατούσε εμφανώς να τα βάλει σε μια σειρά και να φτιάξει ένα σενάριο με μια στοιχειώδη συνοχή, με αρχή, μέση και τέλος. Εδινε ένα σόου δευτεροκλασάτου πράκτορα που δεν έχει αφομοιώσει αυτά που πρέπει να πει. Η πρόεδρος παρενέβαινε διαρκώς και είναι η πρώτη φορά που έδειξε διαβασμένη επί της δικογραφίας. Με τις ερωτήσεις της προσπαθούσε να βοηθήσει τον Ζήση και να τον κάνει να βάλει σε μια σειρά το παραλήρημά του. Ομως και αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Ο Ζήσης εξακολουθούσε να παραληρεί και να πετάγεται από θέμα σε θέμα. Εξακολουθούσε να λέει χοντράδες που δεν μπορούσαν να σταθούν ούτε με βάση το σενάριο που έχει φτιάξει η Αντιτρομοκρατική για τη συγκεκριμένη δίκη.
 
 Ελεγε, για παράδειγμα, ότι αυτός «πιστεύει» πως ο Τσουτσουβής ποτέ δεν έφυγε από τον ΕΛΑ, αλλά εφαρμόστηκε ένα κλασικό κόλπο του ΕΛΑ να εμφανίζεται με πολλά ονόματα. Ολες οι οργανώσεις ήταν διαφορετικές ταμπέλες του ΕΛΑ! Το «πιστεύω» ήταν το ρήμα που επαναλάμβανε συνεχώς ο πράκτορας. Πιστεύω το ένα, πιστεύω το άλλο, πιστεύω το παράλλο.
 
 Η παρέμβαση της υπεράσπισης (Τσοβόλας), που ζήτησε από την αρχή ο μάρτυρας να μην καταθέτει τα πιστεύω του, αλλά να αναφέρεται στις πηγές από τις οποίες γνωρίζει το ένα και το άλλο, όπως απαιτεί η Ποινική Δικονομία, δεν εισακούστηκε. 
 
«Αφήστε με να εξετάσω τον μάρτυρα», είπε εκνευρισμένη η πρόεδρος. Και πάλι, όμως, δεν έβγαινε άκρη από την κατάθεσή του. Οπότε παρενέβη ο εισαγγελέας, σε μια προσπάθεια να σώσει την παρτίδα. Ζήτησε να αναγνωστεί το «υπόμνημα Ζήση», το οποίο έχει ενσωματωθεί στην κατάθεση που έδωσε στον Ζερβομπεάκο. Εγινε αμέσως φανερό πού αποσκοπούσε αυτή η πρόταση. Να βγει από τη δύσκολη θέση ο Ζήσης, που είχε αρχίσει να πέφτει σε αντιφάσεις, να μη θυμάται ημερομηνίες, να μη μπορεί να «σουλουπώσει» το σενάριο. Το υπόμνημα που κατέθεσε στον Ζερβομπεάκο έχει μια ενότητα, οπότε, μετά την ανάγνωσή του, ο Ζήσης θα ρωτιόταν πάνω σ· αυτό και θα απαντούσε συγκεκριμένα. 
 
Η υπεράσπιση (Κούγιας, Τσοβόλας, Φυτράκης) εξανέστη και δικαίως. Πού ξανακούστηκαν αυτά τα πράγματα, είπε ο Σ. Φυτράκης. Πριν τελειώσουμε με την εξέταση του μάρτυρα, πριν ελέγξουμε την αξιοπιστία του, να ζητάμε να διαβαστούν έγγραφα; Ο μάρτυρας θα τελειώσει την κατάθεσή του, θα τον ρωτήσουμε ό,τι έχουμε να τον ρωτήσουμε, αν χρειαστεί θα αναφερθούμε στην κατάθεσή του στον ανακριτή, στην οποία περιλαμβάνεται και το περιβόητο υπόμνημα, θα μας αφήσει κι ένα μάτσο χαρτιά, αν έχει να μας αφήσει, και μετά θα δούμε τι θα προσβάλλουμε ως πλαστό και τι θα αποδεχτούμε. 
 
Αντίθετα, η πολιτική αγωγή (Κατσαντώνης) συμφώνησε με την πρόταση του εισαγγελέα, γιατί είδε ότι από τον πρώτο κιόλας μάρτυρα το παιχνίδι των εντυπώσεων χάνεται και τα περιβόητα «αρχεία της Στάζι» θα αποδειχτούν φούμαρα. 
 
Το δικαστήριο διέκοψε για να εξετάσει το αίτημα του εισαγγελέα, αλλά μόλις επανήλθε προέκυψε άλλο θέμα. Η πολιτική αγωγή ζήτησε να γίνει διακοπή της δίκης, για να προμηθευτεί πολλά έγγραφα από τη δικογραφία, τα οποία δεν έχει στη διάθεσή της. Γιατί, όμως, δεν τα έχει; Τσιγκουνεύτηκαν, φαίνεται, να πληρώσουν τις φωτοτυπίες. 
 
Αφού έγινε νέα διακοπή, το δικαστήριο επανήλθε και ανακοίνωσε την απόφασή του: Κρίνουμε εύλογο το αίτημα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής να λάβουν γνώση των εγγράφων της δικογραφίας. Επειδή, όμως, έχουμε μόνο τα αναγνωστέα, θα τα βάλουμε σε μια σειρά και θα σας τα δώσουμε. Από την άλλη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσουμε και τα έγγραφα των επιμέρους δικογραφιών και θα σας τα φωτοτυπήσουμε κι αυτά. Κατόπιν τούτου, διέκοψε για τη Δευτέρα. 
 
Πριν διακόψει, παρενέβη ο Κ. Αγαπίου και αναφέρθηκε στο αίτημα που υπέβαλε ο Χ. Τσιγαρίδας, το οποίο δεν συζητήθηκε καν. Δεν μπορείτε -είπε- να κάνετε συνεχώς αναβολές για τα έγγραφα της «Στάζι» που είναι μεταφρασμένα εδώ και τόσο καιρό και εμείς να μένουμε στη φυλακή. Η πρόεδρος εκνευρισμένη και φωνάζοντας δεν τον άφησε να συνεχίσει και διέκοψε για τη Δευτέρα 15 Μάρτη.
 
Ας ανακεφαλαιώσουμε, λοιπόν. Το σοβαρότατο αίτημα του Χ. Τσιγαρίδα για διακοπή της δίκης για μετά τους ολυμπιακούς αγώνες δεν συζητήθηκε καν. Γιατί; Προφανώς, γιατί το δικαστήριο πρέπει πρώτα να ζητήσει οδηγίες από την καινούργια πολιτική ηγεσία, που εκείνη την ώρα ορκιζόταν στο προεδρικό μέγαρο. Ενώ η πρόεδρος βιάζεται και αποκάλυψε την «παλιά γραμμή», που απαιτούσε ολοκλήρωση της δίκης πριν την Ολυμπιάδα (προφανώς για να επιδειχτούν οι βαριές καταδίκες ως «αντιτρομοκρατική» λεία) διακόπτει για ολόκληρες μέρες με ασήμαντα προσχήματα. 
 
Διέκοψε πριν τις εκλογές για να έρθει ο Ζήσης, που μπορούσαν να τον προσάγουν βιαίως την επόμενη μέρα. Διέκοψε τώρα μέχρι τη Δευτέρα (χάθηκαν άλλες δυο συνεδριάσεις) για έναν προσχηματικό λόγο. Ο πραγματικός λόγος είναι ο ίδιος με εκείνον που έβαλε στη μπάντα τη συζήτηση επί του αιτήματος Τσιγαρίδα: Να έρθει η «νέα γραμμή» από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Ο Ζήσης είναι ένα πιόνι στη σκακιέρα της «αντιτρομοκρατίας». Πιόνι, όχι πύργος ή αξιωματικός. Είναι ένας επαγγελματίας μάρτυρας για ορισμένες βρόμικες αποστολές, όπως έγραφε παλιά ο Δ. Ρίζος, αλλά ξεχνούν τώρα οι νομικοί του σύμβουλοι (Βασιλακόπουλος, Λιάνης) και ο άνθρωπος που επαίρεται ότι μαζί με τον Κύρτσο έδιωξαν τον Ζήση από τον «Ελεύθερο Τύπο» (Κατσαντώνης). Ολοι αυτοί, από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής, αβαντάρουν τώρα τον Ζήση. Γιατί; Μήπως περιμένουν απ’ αυτόν να τους αποκαλύψει τις σχέσεις ΕΛΑ-Κάρλος και την ενοχή των Αγαπίου-Τσιγαρίδα; Οχι βέβαια. Περιμένουν από τον Ζήση να μιλήσει για Κόκκαλη και ΠΑΣΟΚ. Οχι για να τους καθίσουν στο σκαμνί, αλλά για να γίνει πολιτικός ντόρος και να ασκηθούν πιέσεις και εκβιασμοί. 
 
Ποιος και γιατί διάλεξε τον Ζήση για να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας (πρώτος-πρώτος στη λίστα), ο οποίος θα εισηγηθεί στο δικαστήριο τα περί των «αρχείων της Στάζι»; Κάποιοι τον έστειλαν στον Ζερβομπεάκο και αυτός πέταξε το μπαλάκι στο δικαστήριο, στέλνοντάς του πεσκέσι τον Ζήση. Ο Ζήσης έφερε τα «αρχεία της Στάζι» στην Ελλάδα; Οχι βέβαια. Αυτά ήρθαν επίσημα, με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής. Θα έπρεπε, λοιπόν, να καταθέσουν στο δικαστήριο αυτοί που τα έφεραν και τα χειρίστηκαν. Ο εισαγγελέας Διώτης, ο αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής, ο αρχηγός της Αστυνομίας, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης από το 1995 και μετά. Αυτοί όλοι που δικαίως ο Κ. Αγαπίου έχει ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν. Να πουν, για παράδειγμα, γιατί δεν έκαναν συλλήψεις το 1995, αλλά έκαναν το 2002, όταν είχαν καταφέρει να αγοράσουν και τη συνεργασία της Σ. Κυριακίδου. Γιατί μέχρι τότε έλεγαν ότι δεν μπορούν αυτά τα περιβόητα αρχεία να σταθούν σε ένα δικαστήριο. Αντί να έρθουν να καταθέσουν όλοι αυτοί, που είναι υπάλληλοι του κράτους και πολιτικοί προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών, έστειλαν το κατακάθι που ακούει στο όνομα Ζήσης. Και το δικαστήριο κάθεται και τον ακούει!
 
Το δικαστήριο, όμως, έχει άλλο πρόβλημα. Η «παλιά γραμμή» έλεγε: δεν θα αφήσετε τον Ζήση να καταθέσει για οτιδήποτε άλλο εκτός από όσα αφορούν τον ΕΛΑ. Στην πρώτη κιόλας εμφάνιση του Ζήση στο δικαστήριο η πρόεδρος το είχε «ξεφουρνίσει». Εξέφρασε φωναχτά την άποψη, ότι από το «υπόμνημα Ζήση» θα διαβαστούν μόνο όσα αφορούν τον ΕΛΑ. Ομως το υπόμνημα βρίσκεται στη δικογραφία και αν διαβαστεί θα διαβαστεί ολόκληρο. Ελα όμως που το υπόμνημα αναφέρεται ελάχιστα στον ΕΛΑ, ενώ οι κύριες αναφορές του είναι Κόκκαλης και ΠΑΣΟΚ! Μόλις, λοιπόν, ο εισαγγελέας ξαναυπέβαλε αίτημα να αναγνωστεί το «υπόμνημα Ζήση» και η πολιτική αγωγή έσπευσε να συμφωνήσει ασμένως, το δικαστήριο βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: ποια είναι η «νέα γραμμή»; Εξακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να μη θέλει να επεκταθεί η δίκη σε αναφορές σε Κόκκαλη και ΠΑΣΟΚ ή πλέον θέλει αυτές τις αναφορές, για να τις αξιοποιήσει πολιτικά; Αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσει να διερευνήσει μέχρι τη Δευτέρα. Γι· αυτό και δόθηκε τόσο εύκολα μια αναβολή δυόμιση ημερών, ενώ υποτίθεται ότι ο χρόνος πιέζει. 
 
Τη Δευτέρα ίσως να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ισως πάλι όχι, γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι μηχανισμοί δεν αντιδρούν ακαριαία, ούτε οι νέοι συσχετισμοί στα άδυτα του κράτους διαμορφώνονται άμεσα. Ο Ζήσης, πάντως, πρέπει να καταθέσει. Να ολοκληρώσει την κατάθεσή του για να φανεί όχι μόνο ούτε κυρίως το δικό του ποιόν, αλλά το ποιόν των περιβόητων «αρχείων της Στάζι». Και να καταβληθεί προσπάθεια να έρθουν να καταθέσουν και όλοι οι άλλοι και ανυπερθέτως ο Παπαθεμελής με το Νηστικάκη. Θα φανεί τότε πολύ καθαρά πώς στήθηκε αυτή η ιστορία και ότι τα «αρχεία» δεν είναι παρά μόνο ένα μάτσο κουρελόχαρτα που προβάλλουν ακόμα και τον σκουπιδοτενεκέ.
 
 Οταν οι γερμανικές αρχές δεν αναγνωρίζουν αυτά τα αρχεία, ας έρθει ένα ελληνικό δικαστήριο να τους προσδώσει κύρος. Θα φανεί τότε και στον πλέον αφελή πολίτη αυτής της χώρας, ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα σκευωρία, με μια δίκη πολιτικών σκοπιμοτήτων, με μια δίκη φρονηματικού τύπου.
 
 Σ’ αυτά τα περιβόητα «αρχεία» έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές. Συμπληρωματικά αναφέρουμε μερικά πράγματα που έχουν αποκαλυφθεί στη δίκη του Γιοχάνες Βάινριχ, που είναι σε εξέλιξη στο Βερολίνο. Τρεις πράκτορες των ουγγρικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν να καταθέσουν για να εξηγήσουν πώς υποκλάπηκαν στοιχεία από τον Βάινριχ και πως αυτά μεταφέρθηκαν στη Στάζι. Ο γνωστός Βόιτ, πρώην στέλεχος της Στάζι και νυν συνεργαζόμενος με τις γερμανικές αρχές δήλωσε ότι τμήμα των αρχείων που του επιδείχτηκε δεν είναι πρωτότυπα, αλλά έχουν υποστεί νέα επεξεργασία. «Ολα είναι μπερδεμένα», διαπίστωσε ο Βόιτ, ενώ ελέγχοντας τα αρχεία που βρίσκονται στη δικογραφία αποφάνθηκε: «Υπάρχουν εδώ μέσα πράγματα άσχετα»! Τόση αξία έχουν αυτά τα «αρχεία», που πέρασαν από τη Στάζι στους Αμερικάνους και τμήμα τους ξανά στους Γερμανούς, χωρίς κανείς να ξέρει πόσες επεξεργασίες υπέστησαν στο μεταξύ, όπως ήθελαν οι Αμερικάνοι.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

13η συνεδρίαση

Tο «δόγμα Mπους» και ο «νομικός μας πολιτισμός»
Επόμενο άρθρο

13η συνεδρίαση

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με το ΠAΣOK

Σχετικά Αρθρα

32η συνεδρίαση

23/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 23 Απρ 2004, 00:00

31η συνεδρίαση

22/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 22 Απρ 2004, 00:00

31η συνεδρίαση

21/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 21 Απρ 2004, 00:00

30ή συνεδρίαση

20/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 20 Απρ 2004, 00:00

29η συνεδρίαση

19/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 19 Απρ 2004, 00:00

28η συνεδρίαση

16/4/2004

Πρώτη Δίκη ΕΛΑ 16 Απρ 2004, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας

24 Ιούλ 2025, 12:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούλη

24 Ιούλ 2025, 00:01
Κόντρες

Ο Θάνος της σφαλιάρας

23 Ιούλ 2025, 19:51
Πολιτική

Στο κενό θα πέσουν οι κυβερνητικές απειλές για καταστολή στο αντι-σιωνιστικό κίνημα

23 Ιούλ 2025, 18:31
Παιδεία

Οργή φοιτητών και πανεπιστημιακών για τη γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως άντρα εγκληματικότητας

Ολοκληρώθηκε η «διαβούλευση» του πολυνομοσχέδιου-σκούπα

23 Ιούλ 2025, 17:37
Καταστολή

Από τη δαιμονοποίηση στην ποινικοποίηση: Οταν το άσυλο μετατρέπεται σε έγκλημα

23 Ιούλ 2025, 17:32
Διεθνή

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της Γάζας αντιμέτωποι με τον λιμό

23 Ιούλ 2025, 17:10
Πολιτική

Oλοι-ες στην αντισιωνιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 25/7 στις 20:00 στο Μοναστηράκι

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

23 Ιούλ 2025, 12:49
Εργατικά

Ιδιωτικά σχολεία: Συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών

23 Ιούλ 2025, 12:27
Αγροτικά

Ιδού η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (ντοκουμέντα)

Μονόδρομος η καταδίκη κατά το κατηγορητήριο των εφτά μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

23 Ιούλ 2025, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

23 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Σύρος: «Ξύδι, ξύδι και καλό ταξίδι» – Εφυγε το κρουαζιερόπλοιο, χωρίς να κατεβάσει τους σιωνιστές τουρίστες

22 Ιούλ 2025, 18:50
Καταστολή

Συνάντηση των έξι: Οταν οι ισχυροί της Ευρωλάνδης χτίζουν νέα τείχη

22 Ιούλ 2025, 12:07
Καταστολή

Χαιρετισμός του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Ζορζ Αμπνταλλά

22 Ιούλ 2025, 11:27
Πολιτική

Kαι στη Σύρο και παντού: Εξω τα σιωναζίδια από την Ελλάδα

22 Ιούλ 2025, 09:41
Πολιτισμός

Maguy Marin Companie: Συνεπής στην αλληλεγγύη της στην Παλαιστίνη

22 Ιούλ 2025, 08:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

22 Ιούλ 2025, 00:01
Παιδεία

Μαθητές με κλήρωση – Οι υπόλοιποι δοκιμάστε αλλιώς την τύχη σας!

21 Ιούλ 2025, 19:38
Καταστολή

Καθημερινό έγκλημα στα σύνορα: Οι επαναπροωθήσεις καλά κρατούν…

Συστηματοποίηση των θανατοπολιτικών σε Εβρο και Αιγαίο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

21 Ιούλ 2025, 19:05
Πολιτική

Η αστική Δικαιοσύνη εγκρίνει τον εργασιακό διωγμό της Παρασκευής Τυχεροπούλου από την εγκληματική οργάνωση του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

Προκλητική δικαστική απόφαση απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της έντιμης υπαλλήλου κατά του υποβιβασμού και της απομόνωσής της από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Μπαμπασίδη

21 Ιούλ 2025, 14:39
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούλη

Εκουαδόρ, Βενεζουέλα: Ημέρα Μπολίβαρ (1783).

1909: Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η Εργατική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία («Φεντερασιόν»).

1923: Υπογράφεται η συνθήκη της Λοζάνης.

1933: Συλλαμβάνονται πεντακόσια άτομα στη Μαδρίτη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επανάσταση.

1938: Με απόφαση του Αρείου Πάγου, η απόδοση της ιδιότητας του κομμουνιστή αποτελεί δυσφήμιση.

1951: Καλούνται στην ασφάλεια όσοι δεν γνωρίζουν ότι έχουν φάκελο, για να γίνει ο αποχαρακτηρισμός τους.

1970: Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής από Παλαιστίνιους, 47 έλληνες επιβάτες από Βηρυτό κρατούνται ως όμηροι με αίτημα την απελευθέρωση επτά Αράβων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 13η συνεδρίαση

    17Ν
    • 13η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 13η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 13η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 13η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 13η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 13η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 13η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 13η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 13η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 13η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 13η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 13η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 13η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 13η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 13η συνεδρίαση

      13η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 13η συνεδρίαση

      13η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 13η συνεδρίαση

      13η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 13η συνεδρίαση

      13η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 13η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 13η συνεδρίαση

    13η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 13η συνεδρίαση

    13η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 13η συνεδρίαση

    13η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 13η συνεδρίαση

    13η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 13η συνεδρίαση

    13η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 13η συνεδρίαση

    13η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo