Εχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του Θριάσιου, μετά τη διαπίστωση ότι στα άμεσα σχέδια των «Ελληνικών Πετρελαίων» είναι η επέκταση του παλαιού διυλιστηρίου της Πετρόλα στην παραλία της Ελευσίνας. Και από έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας, που αναφέρεται στη μελέτη ασφάλειας της εν λόγω εταιρίας, προκύπτει σημαντική παράλειψη στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να εκτιμηθούν τα προληπτικά μέτρα προστασίας του κοινού απ’ τους κινδύνους ενός ατυχήματος.
Κοτζάμ μελέτη υπέβαλε η εταιρία, τόμους ολόκληρους, και όμως δεν έχει κάνει το κυριότερο. Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Υγείας, δεν έχει υποβάλει «λεπτομερή περιγραφή και απεικόνιση σε χάρτη της γειτνιάζουσας περιοχής που να αναφέρονται συγκεκριμένα οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οικισμοί, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και τυχόν δημόσια κτίρια ή άλλοι ευαίσθητοι αποδέκτες». Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία «που θα καθορίζουν βάσει των σεναρίων ενδεχόμενου ατυχήματος, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ζώνες προστασίας οικισμών και χώρων συνάθροισης/εγκατάστασης κοινού».
Με δύο λόγια, απ’ τα σχέδια της εταιρίας λείπουν όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των ανθρώπων της γύρω περιοχής. Διότι όταν απ’ τους χάρτες σου παραλείπεις τους οικισμούς, τα δημόσια κτίρια, τις άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, το οδικό δίκτυο κ.λπ., όταν δεν καθορίζεις ζώνες προστασίας οικισμών και χώρων συνάθροισης/ εγκατάστασης κοινού, τότε σημαίνει ότι δεν λαμβάνεις υπόψη σημαντικούς ευαίσθητους αποδέκτες που επηρεάζονται από τα διάφορα σενάρια ατυχημάτων. Κι όταν έχεις δίπλα σου εγκαταστάσεις όπως η ΠΥΡΚΑΛ, τότε σημαίνει ότι δεν παίρνεις όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τη μείωση του κινδύνου πρόκλησης πολλαπλασιαστικών φαινομένων. Τέλος, σημαίνει ότι κάνεις οικονομίες, με σκοπό τον επιτυχή ανταγωνισμό και την αποκόμιση του ανώτατου κέρδους, βάζοντας στην άκρη όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Στην Πρέβεζα τα χειρότερα
Από τις 31-12-2001 η εταιρία αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγραερίου ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ που έχει εγκαταστάσεις στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Θωμά στο Δήμο Πρέβεζας λειτουργούσε χωρίς άδεια. Επίσης, μέχρι το Φλεβάρη του 2007 λειτουργούσε χωρίς εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη. Μικροπωλητής να είσαι και να δουλεύεις χωρίς άδεια, σε κυνηγά η αστυνομία απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ. Στην περίπτωση μάλιστα που προκύψουν χαλασμένα τρόφιμα, κρέατα, γλυκά κ.λπ. σε κυνηγάνε και τα κανάλια. Οταν όμως έχεις μια επιχείρηση, μια εγκατάσταση που απ’ τη λειτουργία της μπορεί να προκύψουν μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, μπορείς να λειτουργείς χωρίς την προβλεπόμενη απ’ τον νόμο κατάθεση της μελέτης ασφάλειας, χωρίς μια πολιτική πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων, χωρίς εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς άδεια. Γιατί είσαι καπιταλιστής και όχι ένας απλός ζαχαροπλάστης ή κρεοπώλης ή μικροπωλητής!
Δεν τους συγκίνησε, ούτε τους πείραξε ακόμη και το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή (οικισμοί Αγ. Θωμά, Δραγάνας, Νεοχωρίου, Ψαθακίου) καθώς και πλησίον των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και των καινούριων κτιρίων των ΤΕΙ Πρέβεζας. Μετά τις αυτοψίες και τις εκθέσεις επιθεώρησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, η εταιρία αναγκάζεται να λάβει ορισμένα μέτρα, όμως «δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στις υποδείξεις των εκθέσεων αυτοψίας των αρμόδιων υπηρεσιών», παρατηρεί η τελευταία έκθεση που διαβιβάστηκε στις 11-04-2008. Να ορισμένες σημαντικές εγκληματικές παραλείψεις:
– Οι δεξαμενές υγραερίου είναι προγενέστερες του 1993 και δεν αναγράφεται το έτος κατασκευής και ο κανονισμός υπολογισμού και κατασκευής των.
– Οι παχυμετρήσεις των ελασμάτων των δεξαμενών με τη μέθοδο των υπερήχων που μας υποβλήθηκαν με τα τελευταία βεβαιωτικά του Ελληνικού Νηογνώμονα, έχουν αποκλίσεις από αυτές προηγούμενων ετών.
Η εταιρία αρνείται να εφαρμόσει όλα τα μέτρα ασφάλειας και αν δεν ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής τότε οι κίνδυνοι για την υγεία τους και το περιβάλλον είναι μεγάλοι.
Η Αλεξανδρούπολη χωρίς ελέγχους
Στην Αλεξανδρούπολη δεν έχουν γίνει κρατικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις SEVEZO. Το έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Εβρου είναι αποκαλυπτικό! «Προκειμένου η Υπηρεσία μας να προχωρήσει στην οργάνωση συστήματος επιθεωρήσεων ή άλλων μέτρων ελέγχου (άρθρο 16 της ΚΥΑ αριθμ. 120444/613/19-03-2007) των εγκαταστάσεων που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στο Νομό μας και εμπίπτουν στις διατάξεις της παραπάνω ΚΥΑ, παρακαλούμε να έχουμε τις απόψεις σας».
Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης- Εβρου λειτουργούν πέντε βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκ των οποίων οι τέσσερις στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και η μία στην Καμαριώτισσα Σαμοθράκης. Η μία απ’ αυτές τις εγκαταστάσεις έχει λάβει άδεια το 2000, άλλη μία το 2001, οι δύο το 2002 και η πέμπτη το 2007. Κι όμως, τώρα ευαισθητοποιήθηκαν για να μάθουν πώς γίνονται οι έλεγχοι! Πώς λειτουργούν αυτές οι εγκαταστάσεις, με τον αυτoέλεγχο των καπιταλιστών; Περιττεύει να πούμε πόσο επικίνδυνο είν’ αυτό. Οταν μάλιστα μετράμε νεκρούς από «ατυχήματα» και όταν ο κρατικός έλεγχος έχει αποκαλύψει σημαντικότατες ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας αυτών ή παρόμοιων εγκαταστάσεων που λειτουργούν σε άλλες πόλεις.