Για δεύτερη φορά μέσα σε 22 μήνες καίγεται το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς. Η προηγούμενη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει την 1η Οκτώβρη του 2020. Η τωρινή πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές συνεχίζει να καίγεται το καλύτερο μέρος του πυρήνα Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (ΕΠΔΛΣ).
Η φωτιά τώρα ξεκίνησε στα όρια του ΕΠΔΛΣ και του φράγματος της Λύρας, που συνορεύουν. Υπηρεσιακοί παράγοντες της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς και Εβρου, με τους οποίους επικοινωνήσαμε για να τους ρωτήσουμε αν γνωρίζουν πώς προκλήθηκε η φωτιά, μας απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν και μας παρέπεμψαν στην Πυροσβεστική του Σουφλίου για περισσότερη ενημέρωση.
Υπεύθυνη για την εκδήλωση της πυρκαγιάς του Οκτώβρη 2020 ήταν η 7η Ταξιαρχία που λειτουργεί στη Λευκίμη αφύλαχτο πεδίο βολής πυροβολικού. Μετά από ολόπλευρη έρευνα, τότε, βρήκαμε την αλήθεια και την αποτυπώσαμε στο άρθρο με τίτλο: Από το πεδίο βολής προκλήθηκε η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς. Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα:
Η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου προκλήθηκε από το Πεδίο Βολής Λευκίμης. Για να καταλήξουμε σ’ αυτό το συμπέρασμα επικοινωνήσαμε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της 7ης Ταξιαρχίας, με τον αξιωματικό υπηρεσίας της Πυροσβεστικής του Σουφλίου, με χαμηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και την διοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η ευθύνη για τις πυρκαγιές που ξεσπούν στην περιοχή που βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου. Επικοινωνήσαμε, επίσης, και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Χρειάστηκε να κάνουμε αρκετά τηλεφωνήματα για να εντοπίσουμε σε ποια μονάδα του στρατού στο Σουφλί υπάγεται το Πεδίο Βολής της Λευκίμης, που είναι μια τεράστια αλάνα χωρίς την παραμικρή φύλαξη και χωρίς περίφραξη, όπως μας αποκάλυψαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης, που όταν χρησιμοποιείται ως πεδίο βολής, στρατιωτικά οχήματα κλείνουν τις διόδους για να μη γίνει κανένα ατύχημα. Μάθαμε, τελικά, ότι το πεδίο βολής υπάγεται στην 7η Ταξιαρχία.
Ζητήσαμε σήμερα από το υπασπιστήριο να επικοινωνήσουμε με τον διοικητή της ταξιαρχίας, αφού δηλώσαμε τη δημοσιογραφική μας ιδιότητα και ενημερώσαμε ότι θέλουμε να τον ρωτήσουμε για τη φωτιά που προκλήθηκε στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου από το Πεδίο Βολής της Λευκίμης. Μας είπαν να περιμένουμε, προφανώς για να ενημερώσουν τον διοικητή, και αφού πέρασαν αρκετά λεπτά, μας απάντησαν ότι ο κύριος διοικητής δεν είναι στο γραφείο του. Τους αφήσαμε κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνήσει μαζί μας, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε… σιγή ασυρμάτου. Ο διοικητής αποφεύγει σκόπιμα να επικοινωνήσει μαζί μας, γιατί φέρει και ο ίδιος σοβαρές ευθύνες για τη φωτιά που έκαψε 6.000 στρέμματα, πολλά από τα οποία είναι πευκόδασος.
Την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, μετά τις 11πμ λειτούργησε το πεδίο βολής. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, κοντά σε αυτό υπήρχε ένα όχημα της Πυροσβεστική Υπηρεσίας. Κάποια στιγμή ξέσπασε φωτιά από τις βολές (δε γνωρίζουμε τι είδους στρατιωτικά μέσα έπαιρναν μέρος στην άσκηση αυτή). Ομως, επειδή το μοναδικό όχημα που βρισκόταν εκεί δεν μπόρεσε να σβήσει τη φωτιά, ζητήθηκε από την Πυροσβεστική να στείλει και άλλο όχημα, το οποίο καθυστέρησε να φθάσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης και Σουφλίου, να φτάσει μέχρι τα όρια του πυρήνα του. Ευτυχώς περιορίστηκε εκεί, έχοντας κάνει σχετικά μικρή ζημιά στον πυρήνα. Αλλιώς η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη. Στο χάρτη, με κόκκινη επισήμανση είναι η περιοχή που έκαψε η φωτιά.
Αυτά έγιναν πριν από 22 μήνες. Για την τωρινή πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δεν μάθαμε ακόμη πώς προκλήθηκε, μάθαμε όμως γιατί φούντωσε. Παραπάνω αναφέραμε ότι δίπλα στο ΕΠΔΛΣ βρίσκεται το Φράγμα της Λύρας. Στην αεροφωτογραφία που δημοσιεύουμε φαίνονται τα όρια.
Μέχρι τις 20 Μάη του 2022, το φράγμα ήταν γεμάτο με νερό. Λόγω της επί χρόνια πλήρους εγκατάλειψής του, όμως, έχανε τεράστιες ποσότητες νερού και έφτασε να έχει μόνο το 17% της χωρητικότητάς του. Το νερό αυτό, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί είναι λασπωμένο!
Ψάχνοντας στοιχεία για την κατάσταση του φράγματος της Λύρας, βρήκαμε στο Διαδίκτυο επτάλεπτο βίντεο από συνέντευξη που πήρε η δημοσιογράφος του καναλιού ΔΕΛΤΑ της Αλεξανδρούπολης Μαρία-Χρύσα Σταμπουλίδου από τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Λύρας (υπάγεται στο Δήμο του Σουφλίου) Κώστα Σταματογλου. Ο Σταμάτογλου περιγράφει με μελανά χρώματα την άθλια κατάσταση του φράγματος λόγω της διαχρονικής εγκατάλειψής του. Εννοείται πως το φράγμα δεν είναι χρήσιμο μόνο για να σβήνουν οι πυρκαγιές στο ξεκίνημά τους, προτού απλωθούν ανεξέλεγκτα και γίνουν καταστροφικές.
Και υπηρεσιακοί παράγοντες της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Εβρου και Δαδιάς, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, επιβεβαίωσαν πως όσα αναφέρει ο πρώην κοινοτάρχης Λύρας για την κατάσταση του φράγματος είναι απολύτως ακριβή. Δείτε το βίντεο:
Μετά από τη διασταύρωση αυτών των στοιχείων, το επόμενο βήμα μας ήταν να επικοινωνήσουμε με την υπεύθυνη της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Εβρου και Δαδιάς. Της ζητήσαμε να μας αναφέρει σε ποιες ενέργειες προέβη προκειμένου το φράγμα να γίνει ασφαλές και λειτουργικό ώστε να μην χάνει το πολύτιμο νερό. Αν έγιναν από την Μονάδα Διαχείρισης διαβήματα για το φράγμα και σε ποιες υπηρεσίες. Μας ζήτησε να της δώσουμε χρόνο μέχρι το απόγευμα για να μπορέσει πρώτα να ενημερωθεί η ίδια. Θα αναμείνουμε τις απαντήσεις της και θα επανέλθουμε.
Αντιλαμβάνεστε, ασφαλώς, πως αν λειτουργούσε το φράγμα της Λύρας θα προλάβαιναν να σβήσουν τη φωτιά στη γέννησή της και δεν θα προκαλούνταν μεγάλη καταστροφή στο καλύτερο μέρος του πυρήνα του ΕΠΔΛΣ. Γι’ αυτό λέμε ότι οι εμπρηστές των δασών κάθονται σε κυβερνητικές καρέκλες.
ΥΓ. Εβαλαν εκείνο τον κακόμοιρο εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, που τον χρησιμοποιούν σαν σάκο του μποξ (με τη θέλησή του, φυσικά, καθώς οι φιλοδοξίες έχουν το ανάλογο κόστος), να κάνει –μεταξύ των άλλων- την εξής άθλια δήλωση: «Επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Oλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς»!
Για το «τρύπιο» φράγμα του είπαν να μην πει τίποτα, αλλά κατάλαβε μήπως ο εκπρόσωπος τι ξεστόμισε μιλώντας για «φτωχό οδικό δίκτυο»; Για τι νομίζει πως μιλάει, για κάποιο οικοδομικό τετράγωνο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ή για ένα δασικό συγκρότημα από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο; Τι ακριβώς θα ήθελε, να κόψουν το δάσος σε τετράγωνα περιβαλλόμενα από δρόμους και με φωτεινούς σηματοδότες; Συγκρίνετε αυτά που είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής με αυτά που είπε ο πρώην κοινοτάρχης Λύρας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το πώς φούντωσε και έγινε ανεξέλεγκτη η νέα φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, με όσα ανεκδιήγητα είπε, επιβεβαίωσε αυτά που γράψαμε παραπάνω: τόσα χρόνια στο ρεπορτάζ, ποτέ δεν μάθαμε μιαν αλήθεια από αυτή την υπηρεσία. Πάντα συγκαλύπτει τα πραγματικά αίτια, για να εξυπηρετήσει την εκάστοτε κυβέρνηση.