Aηδιαστική προπαγάνδα και κομπίνα

0

Πρέπει να του τράβηξαν το αυτί από το Μαξίμου του Χατζηδάκη. Ετσι, ενώ χτες μας ενημέρωσε ότι «με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με στόχο την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των ετοιμόρροπων κτισμάτων», σήμερα το διόρθωσε: «Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την τραγική απώλεια των δύο νέων ανθρώπων από τον σεισμό της Σάμου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συγκάλεσε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων».

Οπως αντιλαμβάνεστε, η τηλεδιάσκεψη έγινε (μας έστειλε και φωτογραφίες ο Χατζηδάκης) και στη διάρκειά της «συζητήθηκαν τόσο τα προβλήματα του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια όσο και οι άμεσες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο επιχειρησιακό πεδίο». Μας ενημέρωσαν ότι «προχωρούσε ήδη και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων». Κι ακόμα, ότι «ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα (…) σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς σε όλη τη χώρα». Κι αφού γίνει η καταγραφή (σε πόσα τέρμινα;) και ψηφιστεί η νέα νομοθεσία, «οι δήμοι θα αναλάβουν την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Για τον σκοπό αυτό θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο».

Πόσες φορές τα έχουμε ακούσει αυτά; Οσες και οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα τελευταία 40 χρόνια. Γράψαμε χθες για την απουσία αντισεισμικής θωράκισης, που περιλαμβάνει όχι μόνο τα ετοιμόρροπα κτίρια, αλλά και τον έλεγχο της στατικής επάρκειας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, αρχίζοντας από τα κρίσιμα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία κτλ.). Ο Χατζηδάκης εκμεταλλεύτηκε την πτώση του ερειπωμένου κτιρίου στη Σάμο, που σκότωσε τα δυο παιδιά, για να ασχοληθεί μόνο με τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Οχι για να εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά για να περάσει –στο όνομα αυτού του κινδύνου- τη μεγάλη κομπίνα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Γράφει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

«Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ενεργοποιείται μετά από δεκαετίες άγονων προσπαθειών και δικαστικών ακυρώσεων, ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ), κυρίως με τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή σε κατάλληλες περιοχές της χώρας (τηρουμένων όλων των περιβαλλοντικών όρων) και με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου».

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων, αλλά για τη μεγάλη μπίζνα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι διάφοροι αεριτζήδες. Το νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Επί σειρά ετών κατέπεφταν όλοι οι σχετικοί νόμοι, που έφτιαχναν οι κυβερνήσεις για να βολέψουν αυτούς που κερδοσκοπούν με τη γη, δημιουργώντας εκτρώματα μέσα στις πόλεις, κατά παράβαση κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής διάταξης. Ο Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι ετοιμάζει νέο νομοθέτημα. Τώρα, εκμεταλλεύεται με αισχρό τρόπο το σεισμό και τον κίνδυνο από ετοιμόρροπα κτίρια, για να προωθήσει το σχέδιό του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: