Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Μάη
  • Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Δυο σκηνές και δυο απορίες
  • Ο Μητσοτάκης αμνηστεύει τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργούς του, γιατί πίσω από την εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ο ίδιος
  • Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις
  • Ούτε Κιγκινάτος ούτε βαστάζος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Το βρόμικο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατεδάφιση του άρθρου 16
Παιδεία

Το βρόμικο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατεδάφιση του άρθρου 16

Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Οκτ 2023, 14:22

Βάζοντας μπροστά γνωστά παπαγαλάκια του φιλοκυβερνητικού δεξιού Τύπου και συνταγματολόγους, που έχουν κάνει το σύνταγμα «κόσκινο», προκειμένου να υπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, όπως αυτό της ίδρυσης και στην Ελλάδα ιδιωτικών πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με δίδακτρα που θα λειτουργούν ως οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση, ετοιμάζει το έδαφος για την «νομοθετική πρωτοβουλία» που θα αναλάβει, κατεδαφίζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, πριν ακόμη επιχειρηθεί η αναθεώρησή του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δημοσιεύματα η «νομοθετική πρωτοβουλία» Μητσοτάκη θα πατά πάνω στην απόφαση 66/18 του Τμήματος Μείζονος Συνθέσεως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) της 6ης Οκτωβρίου 2020, που προέκυψε μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καταδίκασε την Ουγγαρία για την νομοθετική μεταρρύθμιση που έκανε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που, όπως λέγεται, είχε ως σκοπό να εξαναγκάσει το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), να εγκαταλείψει τη χώρα. Το εν λόγω πανεπιστήμιο ίδρυσε στην Ουγγαρία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο George Soros, με τον οποίο (σ.σ. είναι ουγγρικής καταγωγής) έχει, λέει, αντίθεση η κυβέρνηση του Ορμπαν. 

Η απόφαση του ΔΕΕ θα αποτελεί την κύρια νομική βάση και για τα «επιχειρήματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα έπονται οι «διακρατικές συμφωνίες» του άρθρου 28 του Συντάγματος που «αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». 

Θυμίζουμε ότι το άρθρο 28, παράγ. 1 του ελληνικού αστικού Συντάγματος προβλέπει τα εξής:

«Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».

Προβλέπει, δηλαδή, ότι το κοινοτικό δίκαιο, δηλαδή το δίκιο των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που κάνουν το κουμάντο στην ΕΕ, κατισχύει του εθνικού και η ελληνική κωλοπετινίτσα οφείλει να υπακούσει.

Η περίπτωση της Ουγγαρίας και το «δίκαιο» της ΕΕ που εφάρμοσε το ΔΕΕ

Ο πυρήνας της απόφασης του ΔΕΕ είναι η χυδαία αντίληψη ότι η εκπαίδευση, η συστηματική δηλαδή μετάδοση της γνώσης, η καλλιέργεια της προσωπικότητας, η Παιδεία με λίγα λόγια έστω και στενεμένη στα όρια της εκπαίδευσης-αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου,  αποτελεί «υπηρεσία» και ως τέτοια εντάσσεται στις προβλέψεις και αρμοδιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΥ)! Κοντολογίς η εκπαίδευση θεωρείται εμπόρευμα που η εξαγωγή του υπακούει στην αρχή της ελεύθερης εμπορίας υπηρεσιών και μετεγκατάστασης.

Οι συμφωνίες δε που την διέπουν είναι η Γενική Συμφωνία για τις Συναλλαγές στον τομέα των Υπηρεσιών (GATS), η οποία περιλαμβάνεται στο παράρτημα 1B της Συμφωνίας για την ίδρυση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ως εκ τούτου, η ελεύθερη εμπορία υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ενωσης, υπαγόμενη στην Κοινή Εμπορική Πολιτική. Με δεδομένο ότι η GATS αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Δικαίου της Ενωσης, το ΔΕΕ έκρινε τον εαυτό του αρμόδιο να ελέγχει την τήρηση των κανόνων της, που είναι κανόνες του ΠΟΥ.

Με αυτό το ιμπεριαλιστικό σκεπτικό, που στηρίζει την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου ανάλογα με τα συμφέροντά του (μόνο για τους λαούς, την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους, τους οποίους μακελεύουν και από πάνω οι ιμπεριαλιστές, υπάρχουν σύνορα και άγριοι νόμοι που υψώνουν τείχη), το ΔΕΕ απέρριψε συλλήβδην όλους τους ισχυρισμούς της Ουγγαρίας και τους περιορισμούς που έθετε στον νόμο που ψήφισε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που έχει ή και επικαλείται στον σχετικό νόμο της η Ουγγαρία του Ορμπαν, έχει αξία να δούμε την επιχειρηματολογία του ΔΕΕ και της ΕΕ, που κατέληξε όπως προείπαμε στην καταδίκη της Ουγγαρίας, γιατί και εδώ ο Μητσοτάκης μας έχει φλομώσει με θεωρίες ότι αν έρθουν ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα υπάρξουν αυστηρά κριτήρια από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας, ώστε να προστατευθεί τάχα το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. 

Οι απαιτήσεις της Ουγγαρίας

Με το νόμο που ψήφισε στις 4 Απριλίου 2017 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η Ουγγαρία απαιτούσε:

  • στην περίπτωση των αλλοδαπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκατεστημένα εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), να έχει συναφθεί διεθνής σύμβαση ως προϋπόθεση για να μπορούν να παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Δηλαδή αλλοδαπό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα επιτρέπεται να ασκεί εντός της Ουγγαρίας δραστηριότητα παροχής διδασκαλίας, που οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών, μόνο αν «η ουγγρική κυβέρνηση και η κυβέρνηση του κράτους όπου βρίσκεται η έδρα του αλλοδαπού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος έχουν συμφωνήσει να δεσμευτούν με σύμβαση σχετική με την κατ’ αρχήν χορήγηση έγκρισης για την άσκηση δραστηριότητας στην Ουγγαρία, σύμβαση η οποία, στην περίπτωση ομοσπονδιακού κράτους, στηρίζεται σε συμφωνία, η οποία έχει προηγουμένως συναφθεί με την κεντρική κυβέρνηση του κράτους, εφόσον αυτή δεν είναι αρμόδια να συνάψει δεσμευτική διεθνή σύμβαση». Από την διάταξη αυτή εξαιρούνταν τα ιδρύματα που ήταν εγκατεστημένα σε άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.   
  • τα αλλοδαπά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παρέχουν υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη χώρα προέλευσής τους. Να παρέχουν δηλαδή «πράγματι υπηρεσίες διδασκαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και εντός του κράτους της έδρας του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Για όλες αυτές τις απαιτήσεις, η ΕΕ ζήτησε την καταδίκη της Ουγγαρίας. Ζήτησε επίσης την καταδίκη της γιατί με τον νόμο της «παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 13, από το άρθρο 14, παράγραφος 3, και από το άρθρο 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το ΔΕΕ απορρίπτει όλες τις απαιτήσεις της Ουγγαρίας

Καταρχάς το ΔΕΕ εκμηδένισε κάθε θεωρία ότι η εκπαίδευση αποτελεί «εθνική υπόθεση» κάθε κράτους-μέλους. Και βεβαίως από τη στιγμή που θεωρείται «υπηρεσία», δηλαδή εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της  GATS και του ΠΟΥ, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ: 

«Ως εκ τούτου, μολονότι από το άρθρο 6, στοιχείο εʹ, ΣΛΕΕ προκύπτει ότι τα κράτη μέλη έχουν ευρεία αρμοδιότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα της Ενωσης σε θέματα εκπαίδευσης περιορίζεται στο να ‘’αναλαμβάνει δράσεις για να υποστηρίζει, να συντονίζει ή να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών’’, οι δεσμεύσεις οι οποίες αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της GATS, περιλαμβανομένων των σχετικών με την ελευθέρωση της εμπορίας των υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ενωσης».

«Συνεπώς, είναι εσφαλμένος ο ισχυρισμός της Ουγγαρίας ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη είναι εκείνα που, στον τομέα της εμπορίας των υπηρεσιών εκπαίδευσης, λογοδοτούν ατομικώς για την ενδεχόμενη μη τήρηση των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο της GATS».

Στη συνέχεια το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ουγγαρία παραβίασε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρο XVII της GATS που φέρει τον τίτλο «εθνική μεταχείριση» και ορίζει τα εξής:

«1. Οσον αφορά το σύνολο των μέτρων των σχετικών με την παροχή υπηρεσιών στους τομείς που περιλαμβάνονται στον πίνακά του και λαμβάνοντας υπόψη τους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται σ’ αυτόν, κάθε μέλος παρέχει σε υπηρεσίες και φορείς παροχής υπηρεσιών οποιουδήποτε άλλου μέλους μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από τη μεταχείριση που παρέχει στις οικείες παρεμφερείς υπηρεσίες και [στους δικούς του] φορείς παροχής υπηρεσιών […]»…

«3. Η τυπικά όμοια ή τυπικά διαφορετική μεταχείριση θεωρείται ότι είναι λιγότερο ευνοϊκή εάν τροποποιεί τους όρους ανταγωνισμού υπέρ των υπηρεσιών ή φορέων παροχής υπηρεσιών του συγκεκριμένου μέλους, σε σύγκριση με παρεμφερείς υπηρεσίες ή φορείς παροχής υπηρεσιών οποιουδήποτε άλλου μέλους».

Και ότι παραβίασε επίσης το άρθρο XVI της GATS που φέρει τον τίτλο «Πρόσβαση στην αγορά» και προβλέπει τα εξής:

«1. Οσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά μέσω των τρόπων παροχής υπηρεσιών που ορίζονται στο άρθρο 1, κάθε μέλος παρέχει στις υπηρεσίες και στους φορείς παροχής υπηρεσιών οποιουδήποτε άλλου μέλους μεταχείριση όχι λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν που προβλέπεται κατ’ εφαρμογήν των όρων, περιορισμών και προϋποθέσεων που έχουν συμφωνηθεί και καθορισθεί στον πίνακα υποχρεώσεών του…».

Δηλαδή, ένα κράτος μέλος της ΕΕ υποχρεούται να παρέχει σε υπηρεσίες και φορείς υπηρεσιών (στους οποίους περιλαμβάνονται, όπως προαναφέραμε αλλοδαπά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα) οποιουδήποτε άλλου μέλους την ίδια μεταχείριση που επιφυλάσσει για τα δικά του ιδρύματα, αποφεύγοντας προαπαιτούμενα και όρους που τους βάζουν προσκόμματα και αμφισβητούν εν ολίγοις την επιστημονικότητά τους και την δυνατότητα να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Απορρίφθηκε επίσης και η απαίτηση της Ουγγαρίας για ύπαρξη προηγούμενης διεθνούς σύμβασης στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και των όρων του ανταγωνισμού που αποτελούν το ευαγγέλιο για την απρόσκοπτη διακίνηση ειδικά του μεγάλου κεφάλαιου: Απορρίφθηκε επειδή εισάγει «τυπικώς διαφορετική μεταχείριση» που «τροποποιεί τους όρους του ανταγωνισμού προς όφελος των παρόχων υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Ουγγαρία ή προς όφελος των υπηρεσιών που αυτοί παρέχουν». Ως εκ τούτου «προκύπτει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους παρόχους υπηρεσιών οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε κράτος που είναι μέλος του ΠΟΕ αλλά όχι του ΕΟΧ, όπερ σημαίνει ότι η απαίτηση ύπαρξης προηγούμενης διεθνούς σύμβασης τροποποιεί τους όρους του ανταγωνισμού προς όφελος των Ούγγρων παρόχων, κατά παράβαση του άρθρου XVII της GATS».

«Ανταγωνιστικό μειονέκτημα» για τους αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών προκύπτει επίσης κατά το ΔΕΕ και από την απαίτηση της Ουγγαρίας για παροχή υπηρεσιών διδασκαλίας στο κράτος της έδρας του εκπαιδευτικού ιδρύματος: «Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η GATS δεν εξαρτά την αναγνώριση της ιδιότητας του παρόχου που απολαύει των δικαιωμάτων τα οποία κατοχυρώνονται στη Συμφωνία αυτή από την προϋπόθεση της παροχής υπηρεσιών στη χώρα προέλευσης. Συνεπώς, η επίμαχη απαίτηση, εφόσον έχει ως αποτέλεσμα να παρακωλύει τους αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών από την εξ αρχής σύσταση εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Ουγγαρία, εισάγει διάκριση εις βάρος τους».

Οσον αφορά την επίκληση της Ουγγαρίας ότι οι δραστηριότητες του CEU ή και άλλου αλλοδαπού εκπαιδευτικού ιδρύματος μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή (λόγοι διαφύλαξης δημόσιας τάξης και πρόληψης παραπλανητικών πρακτικών), το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ουγγαρία δεν μπόρεσε να αποδείξει λεπτομερώς πώς μπορούσε αυτό να γίνει. 

Για να μεταφερθούμε στα δικά μας, ακόμη κι αν πάρουμε την απίθανη περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να αντιταχθεί στην εγκατάσταση στο έδαφος της χώρας ενός ιδιωτικού ΑΕΙ ή ενός παραρτήματος ξένου ΑΕΙ, επικαλούμενη πρόκληση «ταραχών» λόγω αντίστασης του φοιτητικού κινήματος ή επικαλούμενη παραπλανητικές πρακτικές εκ μέρους του αλλοδαπού ιδρύματος, η ΕΕ και το ΔΕΕ έχουν έτοιμη την απάντηση και συνεπώς την απόρριψη του «επιχειρήματος».

Τέλος, όσον αφορά τις παραβάσεις των υποχρεώσεων της Ουγγαρίας που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της ακαδημαϊκής ελευθερίας, το ΔΕΕ «ξεχείλωσε» παντελώς την έννοιά της, προκειμένου να υπηρετήσει τον εξαρχής επιδιωκόμενο σκοπό του, να νομιμοποιήσει παντί τρόπω την εγκατάσταση αλλοδαπών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο έδαφος κράτους μέλους.

Ακαδημαϊκή ελευθερία, λέει, δεν είναι μόνο η ελευθερία στην έρευνα και στην εκπαίδευση, η ελευθερία έκφρασης και δράσης, η ελευθερία έρευνας και μετάδοσης, χωρίς περιορισμούς, της γνώσης και της αλήθειας, η ελευθερία των πανεπιστημιακών να διατυπώνουν απρόσκοπτα τις γνώμες και τις απόψεις τους, αλλά και η διάσταση που έδωσε σε αυτήν η γενική εισαγγελέας Kokott:

«Ως προς το ζήτημα αυτό, το Δικαστήριο κρίνει χρήσιμο, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα διάφορα στοιχεία που συνθέτουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και να διαπιστωθεί αν τα επίδικα μέτρα συνιστούν περιορισμούς της ελευθερίας αυτής, να λάβει υπόψη το περιεχόμενο της Σύστασης 1762 (2006), η οποία εκδόθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 30 Ιουνίου 2006 και τιτλοφορείται ‘’Ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτονομία των πανεπιστημίων’’, όπου επισημαίνεται ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία έχει επίσης μια θεσμική και διαρθρωτική διάσταση, δεδομένου ότι η ύπαρξη και η χρήση μιας υποδομής είναι βασική προϋπόθεση της άσκησης εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Αξιοσημείωτο είναι και το σημείο 18 της Σύστασης σχετικά με την κατάσταση του διδακτικού προσωπικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία εκδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1997 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (Unesco), κατά την 29η σύνοδό της που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 1997, όπου επισημαίνεται ότι ‘’[η] αυτονομία είναι η θεσμική έκφραση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου το διδακτικό προσωπικό και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους’’. Στο σημείο 19 της Σύστασης αυτής καθίσταται σαφές ότι ‘’[ε]ίναι καθήκον των κρατών μελών να προστατεύουν την αυτονομία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από κάθε απειλή, ανεξαρτήτως της προέλευσής της’’».

Κοντολογίς, η υποδομή, οι εγκαταστάσεις δηλαδή του ξένου ΑΕΙ, που συνδέονται επίσης με τον όρο «αυτονομία» του ιδρύματος, αποτελούν το έδαφος και την προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η έρευνα και η διδασκαλία, άρα συμπεριλαμβάνονται στην έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας, που αποτελεί τάχα για το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του υπέρτατο αγαθό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το οποίο, σημειώνουμε, οι αστικές κυβερνήσεις, δεν διστάζουν να πλήξουν βάναυσα, όπως καλή ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με διατάξεις για κατάργηση του ασύλου, πειθαρχικά σε φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΑΡΘΡΟ 16
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροHράκλειο: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση για την Υγεία

Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Επόμενο άρθρο Να τον χαίρεστε τον Δούκα σας

Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Σχετικά Αρθρα

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 6 Μάι 2026, 22:01

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

Παιδεία 6 Μάι 2026, 20:13

Δήμος Αθήνας: αγνοεί τα αιτήματα των σχολείων, δεν δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου, παραχωρεί τους σχολικούς χώρους για εξετάσεις κερδοσκοπικών φορέων

Ενημέρωση από τον τακτικό εκπρόσωπο των ΕΛΜΕ στο Δήμο Αθήνας

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:55

Εστιακοί Φοιτητές Θεσσαλονίκης: Κινδυνεύουμε με έξωση αν δεν υπογράψουμε το εκβιαστικό τελεσίγραφο-ιδιωτικό συμφωνητικό του νέου εσωτερικού κανονισμού

Παιδεία 4 Μάι 2026, 08:04

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης εγκαινίασαν παράρτημα του κερδοσκοπικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα

Πανηγύρια για γνώση δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Παιδεία 2 Μάι 2026, 09:39

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

Εργατικά 1 Μάι 2026, 08:18
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάη

7 Μάι 2026, 00:01
Παιδεία

Φοιτητικοί Σύλλογοι: να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16

6 Μάι 2026, 22:01
Κόντρες

Δυο σκηνές και δυο απορίες

6 Μάι 2026, 21:57
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης αμνηστεύει τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργούς του, γιατί πίσω από την εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ο ίδιος

6 Μάι 2026, 20:36
Παιδεία

Σε προανακριτικές διαδικασίες πρόεδροι Συλλόγων Γονέων για μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις

6 Μάι 2026, 20:13
Πολιτική

Ούτε Κιγκινάτος ούτε βαστάζος

6 Μάι 2026, 14:53
Διεθνή

Ο Μητσοτάκης, τα Εμιράτα και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

6 Μάι 2026, 10:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάη

6 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η απελπισία των σιωναζιστών απέναντι στα drones της Χεζμπολά

5 Μάι 2026, 21:57
Κόντρες

Εμπλεξαν τους μηρούς τους

5 Μάι 2026, 20:22
Διεθνή

Κυβερνοεπίθεση έπληξε το λιμάνι Φουτζέιρα των ΗΑΕ λίγα λεπτά πριν από πυραυλικό πλήγμα των Φρουρών της Επανάστασης

5 Μάι 2026, 18:20
Πολιτική

Ο ανασφαλής πρωθυπουργός και ο πρόθυμος Τζαβέλλας

5 Μάι 2026, 14:39
Η παπάρα

Καλέ πώς τα λες, θα μου πέσει ο καφές

5 Μάι 2026, 10:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάη

5 Μάι 2026, 00:01
Κόντρες

Για το πρεστίζ και τα ψηφαλάκια του Δούκα

4 Μάι 2026, 19:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν υπάρχει εκεχειρία στον Λίβανο, αλλά μια συνεχής ισραηλινο-αμερικανική επιθετικότητα»

Δεν υπάρχει «κίτρινη γραμμή» ούτε «ζώνη ασφαλείας», και δεν θα υπάρξει

4 Μάι 2026, 14:18
Εκδηλώσεις

ΣΥΖΗΤΗΣΗ | Η 7η Οκτώβρη ορόσημο για μια Μέση Ανατολή που αλλάζει σε έναν κόσμο που αλλάζει

Την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Μάη, στην Κόντρα (8 μμ)

4 Μάι 2026, 13:35
Διεθνή

Χαμάς: Τα όπλα της Αντίστασης αποτελούν σταθερό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού και καμία παράταξη δεν έχει το δικαίωμα να τα εγκαταλείψει

4 Μάι 2026, 13:04
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ασκηση έφεσης από τον Πιτσιλή κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε την Π. Τυχεροπούλου

Δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της Π. Τυχεροπούλου

4 Μάι 2026, 12:47
Καταστολή

8.5.2026: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Μάι 2026, 11:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάη

Ημέρα κατά του άσθματος.

Σκωτία: Ημέρα άνοιξης.

1947: Η Βραζιλία θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1953: Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

1973: Βόμβες της ΕΑΝ στην πλατεία Ραγκαβή, στους Αμπελοκήπους και στο αυτοκίνητο του χουντικού σκηνοθέτη Τζέιμς Πάρις.

1991: Δύο ρουκέτες κατά των γραφείων της «Siemens» (17Ν).

1999: Βόμβα στο σπίτι του πρέσβη της Ολλανδίας (17Ν).

2000: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίζεται πρόεδρος της Ρωσίας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Γι’ αυτή την υπόθεση όπως και για όλες τις υπόλοιπες, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ συγκεκριμένα, είναι ένα σκάνδαλο, διότι για πολλά χρόνια πολλοί έπαιρναν χρήματα που δεν δικαιούνταν. Πρέπει να τους βρει η δικαιοσύνη, να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά στα δημόσια ταμεία και όσοι έχουν κάνει παραπτώματα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Αυτό είναι όμως διαφορετικό απ’ αυτό που διερευνώνται οι βουλευτές μας. Δεν βλέπω – κατά την άποψή μου – ότι έχουν διαπράξει αδικήματα, ούτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Είμαι σίγουρος ότι είναι όλοι τους αθώοι.

Τάκης Θεοδωρικάκος

(Επιτέλους, βρέθηκε ένας υπουργός – ο γυρολόγος-σαλταδόρος της αστικής πολιτικής – να τετραγωνίσει τον κύκλο. Με μια κίνηση που θυμίζει τον Κολόμβο και το αυγό. Παρά τις δυνατές σπουδές του, παιδευόταν ο μακάριος Μακάριος να αποδείξει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι υπήρξαν απλά κάποιες διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Κι έρχεται ο σερ Τάκης Θεοδωρικάκος να δώσει τη λύση: φυσικά και ήταν σκάνδαλο. Τι σκάνδαλο, όμως; Κάποιοι έπαιρναν χρήματα που δε δικαιούνταν. Να τους βρει η Δικαιοσύνη, να τους τιμωρήσει, να επιστρέψουν τα λεφτά. Τι ανακατεύουν τους βουλευτές της ΝΔ; Ο σερ Τάκης ήδη τους δίκασε και τους αθώωσε. Οχι λόγω αμφιβολιών αλλά με τη βεβαιότητα του δικαστή που εκφωνεί το «διότι δεν απεδείχθη». Και πώς τα κατάφεραν τα λαμόγια να πάρουν τόσα λεφτά; Ηταν ατσίδες και εξαπάτησαν και τις υπηρεσίες και τους υπουργούς. Και οι διάλογοι βουλευτών με τον γαλάζιο Μελά του ΟΠΕΚΕΠΕ, που του ζητούσαν να πληρώσει διάφορα λαμόγια; Απλούστατο: οι ατσίδες – τα λαμόγια – εξαπάτησαν τους βουλευτές. Πού να ξέρει ο βουλευτής ότι ο ψηφοφόρος του ήταν λαμόγιο; Και ο Βορίδης που υπέγραφε ατομικές αποφάσεις πληρωμής λαμόγιων που τα είχε ανακαλύψει η Τυχεροπούλου και ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα και έχουν ήδη καταδικαστεί; Εδώ ο σερ Τάκης τραβάει μια ηδονική ρουφηξιά φρέντο και λέει: η Βουλή αποφάνθηκε ότι ο Βορίδης δεν πρέπει καν να ελεγχθεί ποινικά. Ποια Βουλή; Η κυβερνητική πλειοψηφία. Τι θέλετε τώρα, ν’ αλλάξουμε το Σύνταγμα και ν’ αποφασίζει η μειοψηφία; Κι ο Αυγενάκης που έδωσε εντολή να πληρωθούν χιλιάδες λαμόγια που είχαν μπλοκαριστεί οι ΑΦΜ τους; Ατάραχη απάντηση: η Βουλή έχει αποφανθεί και για τον συνάδελφο Αυγενάκη. Και την Τυχεροπούλου, την υπάλληλο που αποκάλυψε πολλά λαμόγια και την υπέβαλαν σε εργασιακά βασανιστήρια; Ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν νομίζει ότι αδικήθηκε. Μα προσέφυγε και δικαιώθηκε και ο Πιτσιλής συνεχίζει τον εργασιακό διωγμό της. Α, όλα κι όλα, η ΑΑΔΕ είναι ανεξάρτητη αρχή και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία της. Και πώς γίνεται, η Τυχεροπούλου να είναι συνεργάτιδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη διερεύνηση του σκανδάλου και ο Πιτσιλής να αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση; Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπηρετεί αντικυβερνητικές σκοπιμότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Εφετείο 17Ν

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

  • ΕΛΑ

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

  • Επικοινωνία

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

  • Όροι χρήσης

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

  • Ποιοι είμαστε

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

  • Επικοινωνία

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

  • Όροι χρήσης

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

    Η περίπτωση της Ουγγαρίας

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo