Δεν προλαβαίνουμε πλέον να μετράμε τα «μνημόνια συνεργασίας», που υπογράφουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ με καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Οι επιχειρηματικές μπίζνες που αναπτύσσει το ΑΠΘ δίνουν και παίρνουν -ειδικά μετά το νόμο Διαμαντοπούλου – και είναι πολύμορφες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «εξωστρέφειας», υπέρ της οποίας υπερθεματίζουν καπιταλιστές και όλος ο εσμός του νεοφιλελευθερισμού [μνημόνιο συνεργασίας με Εθνική Τράπεζα, σύμφωνο συνεργασίας με ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ), επώνυμες έδρες, χρηματοδότηση από τον Σαββίδη της έδρας Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού και της έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, κ.λπ.].
Τώρα μαθαίνουμε ότι ένα ακόμη «μνημόνιο συνεργασίας» υπογράφηκε μεταξύ του ΑΠΘ και του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιακών δικτύων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΑΠΘ, «στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της εφαρμοσμένης πρακτικής στα πεδία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς και η άμεση διασύνδεση του πανεπιστημίου με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας».
Μόνο οφέλη για τους φοιτητές και το προσωπικό του ΑΠΘ θα προκύψουν σύμφωνα με το διθυραμβικό δελτίο Τύπου του ΑΠΘ. Γιατί αυτοί
- Θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Huawei ICT Academy», που «έχει στόχο την παροχή γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, χωρίς κόστος, σε εξειδικευμένους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς που εμπίπτουν στα πεδία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών…».
- «Θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες εξετάσεις πιστοποίησης, με άμεσο αντίκρισμα στη βιομηχανία και στην αγορά εργασίας».
- «Θα αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες, πρότυπο βιομηχανικό εξοπλισμό και εργαλεία προσομοίωσης της βιομηχανίας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT competition) που διοργανώνονται ετησίως από την Huawei, διεκδικώντας αντίστοιχες διακρίσεις», ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «θα συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και έργα ανοιχτής τεχνολογίας της Huawei».
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι όφελος θα έχει ένας καπιταλιστικός κολοσσός από αυτήν τη συνεργασία. Η απάντηση βρίσκεται στις δηλώσεις του Huang Hongqi CEO της Huawei Technologies South Balkan Region, ο οποίος είπε τα εξής: «Σήμερα εγκαινιάζουμε την έναρξη της συνεργασίας μας με το ΑΠΘ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και άμεση συνάφεια με τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Προσβλέπουμε σε μία στενή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που θα προωθεί τους κοινούς μας εκπαιδευτικούς στόχους και θα αποτελέσει την αρχή και τη βάση για μια σειρά από κοινές δράσεις, με στόχο την καινοτομία, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, καθώς και την ανάδειξη νέων ταλέντων, μέσα από την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους, δίνοντας τους ευκαιρίες για περαιτέρω εκπαίδευση και εργασία».
Κοντολογίς, οι κινέζοι καπιταλιστές αναζητούν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τις μπίζνες τους στην Ελλάδα, το οποίο θα αλιεύουν μέσα από τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστήμιου. Το δυναμικό αυτό, που θα διαθέτει ήδη τη μορφωτική υποδομή και τις σχετικές δεξιότητες, καθότι θα φοιτά ήδη στα αντίστοιχα Τμήματα του ΑΠΘ, θα αποτελεί τη δεξαμενή μέσα από την οποία, με τη σχετική πρόσθετη εξειδίκευση στις εγκαταστάσεις της, η καπιταλιστική εταιρία θα διαλέγει το εργατικό προσωπικό της. Το οποίο θα έχει βεβαίως προηγουμένως εκμαυλίσει, μέσω της προσφοράς εκπαίδευσης, εξειδίκευσης και ελπίδων για επαγγελματική αποκατάσταση.