Μέρες που είναι και τα κροκοδείλια δάκρυα όλων, κυβερνητικών και μη ανευθυνο-υπεύθυνων, για τα ευάλωτα παιδιά έχουν κατακλύσει τις τηλεοπτικές οθόνες, έρχονται στο φως, για μια ακόμη φορά, τα μαύρα χάλια της πολύπαθης Ειδικής Αγωγής.
Δεκάδες είναι τα κενά σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, αλλά και σε ειδικότητες βασικές για την εκπαίδευση των μαθητών, όπως π.χ. είναι οι φιλόλογοι.
Η Ενωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών καταγγέλλει ότι ενώ έχουμε φθάσει σχεδόν στον Δεκέμβρη, «τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στον Νομό Ιωαννίνων είναι περισσότερα από 40 (μόνο στην Παράλληλη Στήριξη), ενώ στη Δευτεροβάθμια, τα Τμήματα Ενταξης ακόμη περιμένουν εκπαιδευτικούς».
Σαν να μην έφθανε αυτή η τραγική κατάσταση της υποστελέχωσης της Ειδικής Αγωγής, «το Υπουργείο Παιδείας καταφεύγει πλέον σε ‘’πατέντες’’ για να εμφανίσει μια εικόνα ‘’κανονικότητας’’».
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η Ενωση Γονέων από το Σύλλογο Γονέων του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, «με απόφαση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετακινήθηκε η Σχολική Νοσηλεύτρια που κάλυπτε μέρος του πρωινού ωραρίου και το Ολοήμερο Πρόγραμμα του 2ου Ειδικού Σχολείου, στο 4ο Ειδικό Δημοτικό, με τη δικαιολογία ότι ‘’το 4ο Ειδικό δεν έχει νοσηλεύτρια και η φοίτηση στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του 2ου Ειδικού δεν είναι υποχρεωτική’’ για τους μαθητές!!!. Ουσιαστικά δηλαδή ζητάει από τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών, να αλλάξουν Δεκέμβρη μήνα, τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και να παίρνουν τα παιδιά τους στο σπίτι στις 12:30 το μεσημέρι αντί για τις 4μμ που τα παίρνουν σήμερα.
Πράγματι, εδώ και 2 χρόνια το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στερείται της ειδικότητας του Σχολικού Νοσηλευτή», γεγονός που συνιστά «εγκληματική αμέλεια», όπως αποδείχθηκε και με την τραγική περίπτωση του θανάτου ενός παιδιού στη Δομή της ΕΛΕΠΑΠ. «Εγκληματική αμέλεια» είναι και η μη παρουσία σχολικού νοσηλευτή καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του Ειδικού Σχολείου.
Τα γεγονότα αυτά τα γνωρίζουν καλά εκεί στο ΥΠΑΙΘ, όμως αδιαφορούν.
Αδιαφορούν και για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών στη βασική ειδικότητα των φιλολόγων ειδικής αγωγής.
Σε σχετική επιστολή-διαμαρτυρία προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«…Ως γνωστόν, η β΄ φάση προσλήψεων εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 30/09/2022 και ήδη την περασμένη εβδομάδα η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑ, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις των γονέων, οι οποίοι διαμαρτύρονται όλο και πιο έντονα για την υποστελέχωση των σχολείων και την ανεπαρκή στήριξη που παρέχεται στα παιδιά τους, είχε προχωρήσει σε καταμέτρηση των υπαρχόντων κενών που αφορούν την Ειδική Αγωγή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον κλάδο ΠΕ02.5.
Τα κενά, που είχε δημοσιεύσει η Πρωτοβουλία λίγες μέρες πριν την περαίωση της β΄ φάσης, ανέρχονταν σε 438 χωρίς να περιλαμβάνονται τα κενά Δυτικής Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Δωδεκανήσου και αυτά των ΚΕΔΑΣΥ. Τελικά, τα κενά, που δηλώθηκαν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διέρρευσαν και ανήλθαν σε 551.
Σήμερα, λίγες μέρες μετά, δυστυχώς φαίνεται ότι η αγωνία τόσο των γονέων όσο και των φιλολόγων εκπαιδευτικών για ανεπαρκή κάλυψη κενών επιβεβαιώθηκε. Το Υπουργείο ναι μεν κάλυψε ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 24%, αλλά είναι αδύνατον ένα τόσο μικρό ποσοστό να θεωρηθεί ικανοποιητικό, ειδικά όταν πρόκειται για την συμπερίληψη παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο…».
Η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑ αναφέρει μάλιστα και χαρακτηριστικά στοιχεία σχετικά με τα κενά Φιλολόγων, που ζητήθηκαν να καλυφθούν από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις ελαχιστότατες προσλήψεις που τελικά έγιναν: «Στον ακριτικό Εβρο, επί παραδείγματι, ζητήθηκαν από τη ΔΔΕ 10 φιλόλογοι και προσελήφθη μόλις ένας. Στα νησιά μας, όπου η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι ακόμη πιο δύσκολη, όπως η Κεφαλλονιά, ζητήθηκαν 6 φιλόλογοι και δεν έγινε καμία πρόσληψη! Στο νομό Πέλλας ζητήθηκαν 11 και το Υπουργείο έστειλε μόλις 1 φιλόλογο! Στη Λάρισα ζητήθηκαν 10 και στάλθηκε επίσης ένας. Ενδεικτικές είναι, ακόμα, οι περιπτώσεις του Ηρακλείου, της Δ΄ Αθήνας, της Α΄ Πειραιά και της Α΄ Αθήνας που ενώ δήλωσαν αυξημένες ανάγκες σε φιλολόγους αναπληρωτές έμειναν με το μικρότερο ποσοστό κάλυψης, που αγγίζει μετά βίας το 15% κατά μέσο όρο».