Προεκλογική ομιλία έκανε η Κεραμέως στην 102η Σύνοδο των Πρυτάνεων, παραθέτοντας τις μεγάλες «επιτυχίες» του έργου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ίδιας προσωπικά στα ΑΕΙ, «επιτυχίες» ξεπατώματος του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων και προώθησης του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου.
Σημειωτέον ότι η υπουργός παρουσίασε τη βεντάλια των παρεμβάσεων και νομοθετημάτων της σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και κατά κανόνα φιλικό, καθώς το πανεπιστημιακό κατεστημένο έχει αποδεχτεί τα τελευταία χρόνια στην πράξη την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ νέες διοικήσεις αρκετών ΑΕΙ έχουν προκύψει και μετά την πρόθυμη προσαρμογή των παλιών πρυτανικών αρχών στην εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου-πλαίσιο, όσον αφορά την εκλογή των κακόφημων Συμβουλίων Διοίκησης.
Παρόλ’ αυτά, οι Πρυτάνεις, δεν έκαναν το χατίρι της υπουργού να υποδεχτούν τα λεγόμενά της με χειροκροτήματα, επειδή εκ της θέσης τους διαπιστώνουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με αδυναμίες στην εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο (τον οποίο υπογραμμίζουμε ότι δεν αρνούνται) και προβλήματα που έθεσε η ίδια η ζωή και αναδείχτηκαν με επιμονή και διάρκεια, ειδικά το τελευταίο διάστημα, από τους αγώνες είτε των φοιτητών (στέγαση, σίτιση) είτε των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών ενάντια στο κατάπτυστο ΠΔ 85/2022 που εξισώνει τα πτυχία των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών με το απολυτήριο Λυκείου.
Ειδικά τα τελευταία θα περνούσαν είτε απαρατήρητα ή τελείως υποτονικά είτε θα εξετάζονταν στο παρασκήνιο χωρίς την δύναμη της δημοσιότητας, αν οι διοικήσεις των ΑΕΙ δεν αισθάνονταν πίεση μετά τις συνεχείς μαζικές και επίμονες κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν.
Κεραμέως και Πρυτάνεις έκαναν γενικά δύο παράλληλους μονολόγους, ενώ αμφότεροι έκλεισαν τα αυτιά τους στις διαμαρτυρίες των φοιτητών και των εκπαιδευτικών, τους οποίους οι μπάτσοι εμπόδισαν να προσεγγίσουν το σημείο πραγματοποίησης της Συνόδου (η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα).
Συγκεκριμένα:
- Η Κεραμέως αναφέρθηκε με ταρατατζούμ σε ό,τι αφορά την λειτουργία του δημόσιου πανεπιστήμιου με όρους επιχείρησης ΑΕ: Δηλαδή, πτυχία-σούπα, χρηματοδότηση υπό την αίρεση της αξιολόγησης, σκληρή αξιολόγηση για τη μέτρηση της «αποδοτικότητας», μοντέλο διοίκησης-αντίγραφο της καπιταλιστικής επιχείρησης, επιχειρηματική λειτουργία (βιομηχανικά διδακτορικά, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών για προσέλκυση φοιτητών-πελατών, κ.λπ.), ένταση της καταστολής και επιβολή της «σιωπής των αμνών» (κατάργηση ασύλου, μέτρα ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, πανεπιστημιακή αστυνομία, ανώτατο όριο φοίτησης ν+2/ν+3), ένταση των ταξικών φραγμών για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων με διαδικασίες fast track από τον «εξορθολογισμένο» ΔΟΑΤΑΠ, Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα κ.λπ.
Εκθείασε δε, την επίσκεψη στην χώρα μας των αμερικανικών και βρετανικών πανεπιστημίων, που διείδαν πεδίον δόξης λαμπρόν για εκπαιδευτικές μπίζνες, μετά ειδικά και την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο.
Είπε, μεταξύ άλλων:
- Ψηφίστηκε και υλοποιείται ο νόμος 4957/2022… που προβλέπει εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων, εσωτερικό Erasmus, ενίσχυση της πρακτικής άσκησης, κοινά και διπλά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degrees),… νέο μοντέλο διοίκησης, με θέσπιση αναπτυξιακών εργαλείων για την αναβάθμιση των ΑΕΙ,…
- Επιχειρηματικότητα:
Επανιδρύθηκαν τα Γραφεία Διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας και στηρίζονται με δράση ΕΣΠΑ (5 εκ ευρώ).
Στηρίζονται με δράση ΕΣΠΑ οι Μονάδες Επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια: (15 εκ ευρώ).
Ν. 4863/2021: Απλοποίηση και αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off), παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στους ερευνητές, τις ερευνητικές ομάδες αλλά και τους ίδιους τους οργανισμούς για να συμμετέχουν σε εταιρείες-τεχνοβλαστούς, ενθάρρυνση δημιουργίας πατεντών…
- Εξωστρέφεια:
Επισκέφτηκαν τη χώρα μας για συνεργασία με τα Ιδρύματα μας εκπρόσωποι από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, προωθήθηκαν συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, μεταξύ άλλων με ΕΕ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο.
Θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια με ευέλικτες διαδικασίες….
Θεσμοθετήθηκε δυνατότητα η Ιδρυση από κοινού εταιρίας των ΑΕΙ για την προβολή τους στο εξωτερικό. Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων το σύνολο των Ανώτατων Ιδρυμάτων υπέγραψε το καταστατικό της νέας ΑΜΚΕ Study in Greece.
- Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ και την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η έναρξη υποβολής αιτήσεων για έργο 34,8 εκ. € που αφορά σε 249 Βιομηχανικά διδακτορικά.
- Αυτονομία και αξιολόγηση:
Θέσπιση και εφαρμογή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με αντικειμενικά κριτήρια αναγκών (80%) αλλά και βάσει αξιολόγησης (20%), και όχι στη βάση της αυθαίρετης κρίσης του εκάστοτε Υπουργού όπως ίσχυε μέχρι το 2019.
- Ιδρυση μιας ενισχυμένης Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με νέες αρμοδιότητες για την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Διαμορφώθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ΔΟΑΤΑΠ, που καθιστά τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού πιο άμεση και απλή και εξορθολογίζει τον οργανισμό, θέτοντας τέλος στις ατομικές αιτήσεις και τη γραφειοκρατία.
- Εξορθολογισμός διαδικασίας φοίτησης:
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Ανώτατο όριο φοίτησης Ν+2/Ν+3.
- Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος – ασφάλεια:
Αποκαταστάθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο στην πραγματική του έννοια
Θεσμοθετήθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ασφάλεια και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας, σύσταση Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας, ίδρυση Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας, καθώς και δημιουργία Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Στηρίζεται η δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για έργα πάνω από 641 εκ. € για εστίες με συνολική δυναμικότητα σχεδόν 8750 άτομα, ενώ με 52 εκ. ευρώ προχωρά ή ανάπτυξη, βελτίωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των φοιτητικών εστιών και των υποδομών σίτισης των ΑΕΙ.
- Νέες θέσεις μελών ΔΕΠ:
(σ.σ. το τυράκι στην φάκα αν και πολύ μικρό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Δεν διευκρινίζονται επίσης οι εργασιακές σχέσεις των νεοπροσλαμβανόμενων, ειδικά αν πάρουμε υπόψη μας ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο προβλέπει τη μπαχαλοποίηση των εργασιακών σχέσεων των μελών ΔΕΠ)
Από το 2019 έχουν δοθεί 1.850 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, με πλέον το ισοζύγιο να διαμορφώνεται θετικά, δηλαδή με 122 περισσότερες νέες θέσεις σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις.
- Η Σύνοδος των Πρυτάνεων στα πορίσματά της αναφέρει:
- Αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο της Συνόδου, διαπιστώθηκε καταρχάς ότι παραμένει η ανάγκη επίλυσης ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου και ήδη έχουν τεθεί στην πολιτική ηγεσία, ενώ εκκρεμεί η έκδοση πρόσθετων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων.
- Η αναβάθμιση των κτηριακών και των εργαστηριακών υποδομών των Πανεπιστημίων είναι αναγκαίο στοιχείο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, αλλά και για την ενίσχυση της ασφάλειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω της πραγματοποίησης ελέγχων επί των κατασκευών και της αντισεισμικής θωράκισής τους. Συνεπώς, η διασφάλιση πόρων για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και η ένταξη νέων έργων είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι εξάλλου επιτακτική η ανάγκη καταβολής της εθνικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών έργων, που δεν έχει καταβληθεί από το 2019, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία των Ιδρυμάτων.
- Καθώς προχωρά η διαδικασία υποβολής και έγκρισης νέων Οργανισμών και Εσωτερικών Κανονισμών των Πανεπιστημίων, τονίζεται η ανάγκη εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων για την πλήρωση των οργανικών θέσεων με μόνιμο διοικητικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης στη βάση των προβλέψεων του νέου Νόμου αλλά και της αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων. Απαιτείται επίσης η διάθεση ικανού αριθμού πιστώσεων ειδικού τεχνικού προσωπικού, αλλά και πιστώσεων μελών ΔΕΠ για την κάλυψη των εργαστηριακών και εκπαιδευτικών αναγκών των Α.Ε.Ι. Ειδικά για τις ιατρικές σχολές προτείνεται η ενίσχυσή τους με θέσεις ΔΕΠ που θα διατεθούν από το Υπουργείο Υγείας, όπως συνέβη στο παρελθόν.
- Η Σύνοδος διαπίστωσε επίσης ότι οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν αυξηθεί σημαντικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου και προτείνει να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της με ανάλογη ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού και των πόρων που της διατίθενται.
- Η βελτίωση της στέγασης των φοιτητών και φοιτητριών αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τα Πανεπιστήμια. Είναι απαραίτητη η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, ενώ επείγει η χρηματοδότηση της συντήρησης και ανακαίνισης των εστιών που ήδη λειτουργούν. Χρειάζεται επίσης να επαναξιολογηθεί ο ρόλος και η λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί.
- Αναφορικά με τη σίτιση των φοιτητών και φοιτητριών, η Σύνοδος επισήμανε ότι χρειάζεται να αυξηθούν τα κονδύλια στο ύψος της κάλυψης των πραγματικών αναγκών και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα του ενεργού φοιτητικού πληθυσμού.
- Διαπιστώθηκε εξάλλου η επιτακτική ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης του προγράμματος της Πρακτικής Ασκησης Φοιτητών με την εξασφάλιση κονδυλίων ικανών να καλύψουν το σύνολο των θέσεων, λαμβάνοντας υπόψιν την ισχύουσα νομοθεσία.
Η Σύνοδος ζητά επίσης:
α) την άμεση έκδοση τροπολογίας για την κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων όλων των Τμημάτων Γεωπονικών Σπουδών. Η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητο να λάβει γνώση εγκαίρως επί του περιεχομένου της τροπολογίας, ώστε να τοποθετηθεί πριν την κατάθεσή της προς ψήφιση στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
β) τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών καλλιτεχνικών Τμημάτων και Σχολών στην υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Ανώτατων Σχολών Παραστατικών Τεχνών αποκλειστικά εντός των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη διαβάθμισης εντός του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων τίτλων καλλιτεχνικών σπουδών που υλοποιούνται εκτός των Πανεπιστημίων.
γ) την άμεση θέσπιση νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ λαμβάνοντας υπόψιν και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του Οκτωβρίου του 2022. Διαφορετικά, ο κρατικός προϋπολογισμός και τα Πανεπιστήμια θα επιβαρύνονται από τη διαδικασία καταβολής μισθολογικών διαφορών σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων.
δ) τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στα Ελληνικά Α.Ε.Ι. σύμφωνα με τις εισηγήσεις που αυτά καταθέτουν βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων τους (οι εμφάσεις δικές μας).