Η απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ, προφανώς και δεν θα είναι αρεστή στις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, που μας έχουν συνηθίσει στα πάρε-δώσε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις δυνάμεις καταστολής και στα συνεχή αλισβερίσια με επιχειρήσεις και καπιταλιστές.
Ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου απορρίπτει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου των Μητσοτάκη-Κεραμέως ως απαράδεκτο και δηλώνει ότι θα συμπορευτεί με το φοιτητικό κίνημα, με τους Ερευνητές και Διδάσκοντες με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και στο ΑΠΘ, ώστε αυτό να μείνει στα χαρτιά. Παραθέτουμε την απόφαση (οι εμφάσεις δικές μας).
Η απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ ΑΠΘ
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ συγκεντρώνει σε ενιαίο πλαίσιο την προηγούμενη νομοθεσία, ενσωματώνοντας και νέες ρυθμίσεις, με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα. Δεν απαντά στα προβλήματα των διδασκόντων, των φοιτητών και των εργαζομένων στα ιδρύματα. Δεν ενισχύει την Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας. Αντιθέτως, την υπονομεύει. Αποδομεί την επιστημονική συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών, μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε υπεραγορές προγραμμάτων και τίτλων σπουδών, αλλοιώνει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των γνωστικών αντικειμένων Τμημάτων – Σχολών – Πανεπιστημίων και των μελών ΔΕΠ, εισάγει νέες ελαστικές και εργολαβικού τύπου σχέσεις (διαλύοντας περαιτέρω τις υφιστάμενες, ιδίως για τα μέλη ΔΕΠ), ενισχύει δραστικά τα εμπορικά χαρακτηριστικά των ιδρυμάτων και υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους ως όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών. Το προτεινόμενο μοντέλο συγκεντρωτικής, αντιακαδημαϊκής και αυταρχικής διοίκησης, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για τα νέα πειθαρχικά μέτρα εναντίον καθηγητών, φοιτητών κι εργαζομένων, ενισχύει το οπλοστάσιο της καταστολής. Tο νέο σύστημα εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ χαρακτηρίζεται από αντιεπιστημονικές πρακτικές, παρέχοντας ταυτόχρονα στο Συμβούλιο Ιδρύματος δυνατότητες αντιακαδημαϊκής παρέμβασης στον καθορισμό των γνωστικών αντικειμένων και στην αποτίμηση των προσόντων των υποψηφίων.
Το μοντέλο «αυτοδιοίκησης» που εισάγεται αφορά στην πλήρη μετάπτωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων στα πρότυπα Ανωνύμων Επιχειρήσεων, με Διοικητικά Συμβούλια (βλ. Συμβούλια Διοίκησης), που προσλαμβάνουν ή παύουν τον Πρόεδρο (βλ. Πρύτανη), τον εκτελεστικό διευθυντή τους (βλ. μάνατζερ) καθώς και τα υπόλοιπα «στελέχη» όπως οι Κοσμήτορες. Οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου, των Κοσμητειών και των Τμημάτων περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αποφάσεις για ελάσσονα θέματα, και στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου, υπό την εποπτεία μάλιστα «μονάδας εσωτερικού ελέγχου». Τα δε μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης θα αποτελούνται από εκλεγμένα και διορισμένα μέλη, παράγοντες, ακαδημαϊκούς ή μη, ευτελίζοντας ακόμη και στοιχειώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.
Οι σύλλογοι ΔΕΠ και ο ΕΣΔΕΠ, σε συμπόρευσή με το φοιτητικό κίνημα, με τους Ερευνητές και Διδάσκοντες με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και στο ΑΠΘ, θα φροντίσουμε να μείνει στα χαρτιά.
– Καλείται η Σύγκλητος του ΑΠΘ να ζητήσει την απόσυρση του Ν/Σ για το Ν-Π στα ΑΕΙ.
– Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε το Συντονιστικό των συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών του ΑΠΘ:
- Τετάρτη 8 Ιουνίου 11πμ, παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της ΣΘΕ του ΑΠΘ
- Πέμπτη 9 Ιουνίου 7μμ, συλλαλητήριο στην Καμάρα
– Καλούμε τα μέλη του ΕΣΔΕΠ, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 21-6-2022.
– Οργανώνουμε το συντονισμό μας, αποφασίζουμε δράσεις ενημέρωσης και πολύμορφες κινητοποιήσεις.
Το ν/σ Κεραμέως ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ως απαράδεκτο.