Ανακοινώθηκε με πολλά ταρατατζούμ από τον Ομιλο Τσάκου η ίδρυση ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο. Το γεγονός διαφήμισε και η κρατική ΕΡΤ του Μητσοτάκη, φανατικού εραστή των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην εκπομπή «Περίμετρος» (12/7/2024).
Η ίδρυση ιδιωτικής «Ακαδημίας» στη Χίο δεν είναι τυχαία. Η Χίος είναι το νησί των εφοπλ(η)στών και αυτοί οι μεγαλοκαρχαρίες ανέκαθεν επιθυμούσαν την ίδρυση δικών τους ναυτικών σχολών, για την εκπαίδευση, καταπώς αυτοί επιθυμούν, πληρωμάτων που θα δουλεύουν στις εργασιακές γαλέρες τους, με κύριο στόχο να αυγατίζουν τα κέρδη τους.
Βάλαμε την λέξη «Ακαδημία» σε εισαγωγικά για να δείξουμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα «αναβαθμισμένο» ΙΕΚ, που αποτελεί συνέχεια του ιδιωτικού ναυτικού Επαγγελματικού Λυκείου (Ναυτικό Λύκειο Teens) του Ομίλου στη Χίο, που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια. Στην «Ακαδημία» του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», η διάρκεια των σπουδών είναι 6 εξάμηνα (4 εξάμηνα θεωρητική κατάρτιση και 2 εξάμηνα πρακτική-θαλάσσια υπηρεσία αποκλειστικά σε πλοία του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου) ενώ η διάρκεια σπουδών σε όλες τις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού -και στις 11 μία εκ των οποίων εδρεύει στη Χίο- είναι 8 εξάμηνα (6 εξάμηνα θεωρητικής κατάρτισης και 2 εξάμηνα θαλάσσιας πρακτικής εκπαίδευσης).
Στις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι σπουδαστές εισάγονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού κατέβαλαν πολύ κόπο και ιδρώτα, ενώ στο ιδιωτικό «μαγαζί» του Ομίλου Τσάκος δεν απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να έχουν απολυτήριο Λυκείου με βαθμό πάνω από 12, πιστοποίηση γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο lower και να περάσουν με επιτυχία τη «συνέντευξη» ανίχνευσης «ενδιαφέροντος» και προπαντός διαθέσεων αποδοχής των κριτηρίων των εφοπλ(η)στών. Και βεβαίως να έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν τα δίδακτρα των 10.000 ευρώ για τα δύο έτη θεωρητικής κατάρτισης.
Σημειώνουμε ότι στο εγχείρημα έχει βάλει την «ουρά» της, η με συνεχή παρουσία σε τέτοιες κερδοσκοπικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, Κύπρος (γνωστή και για την ίδρυση ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής του ιδιωτικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Αθήνα).
Ο Μιχάλης Μπελέγρης, διευθυντής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και η Βενετία Καλλιπολύτου, στέλεχος του Ομίλου, ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου ότι την πιστοποίηση και εξουσιοδότηση των προγραμμάτων σπουδών της «Ακαδημίας» και του «διπλώματος» θα την δίνει το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας και «τώρα μας επιτρέπει η νομοθεσία να το κάνουμε».
Οι ίδιοι ανέφεραν ότι την απόκτηση του διπλώματος (Ανθυποπλοιάρχου και τρίτου Μηχανικού), του Αποδεικτικού Ναυτικής Ικανότητας, οι απόφοιτοι αποκτούν μετά από εθνικές εξετάσεις της Κύπρου σε θέματα από Τράπεζα θεμάτων που έχει εγκρίνει το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου με τοποτηρητές δημόσιους λειτουργούς του υφυπουργείου.
Η «Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού» της Χίου δεν είναι το μοναδικό ιδιωτικό «μαγαζί» του είδους που τάχα έχει σφοδρό ενδιαφέρον για τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Με μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο μάθαμε πως και κολλέγια (π.χ. Μητροπολιτικό κολλέγιο, Σχολές ΩΜΕΓΑ, Cityunity College) έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες δομές σε συνεργασία με «πανεπιστήμια» του εξωτερικού.
Αφήνουμε στην μπάντα τα μεγάλα λόγια για την υπερήφανη ελληνική ναυτοσύνη, για την Ελλάδα που είναι πρώτη σε στόλο πλοίων με ελληνική σημαία (σημαία ευκαιρίας πρέπει να πούμε), κ.λπ., που κρύβουν πίσω τους τον βρόμικο ρόλο και τις «διευκολύνσεις» προς τους εφοπλ(η)στές και το ξεπούλημα των ελληνικών λιμανιών, των ναυπηγείων στο ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.
Σήμερα, που η «ναυτική Ελλάδα» ξέφτισε και απώλεσε το μεγαλείο της και οι εργαζόμενοι στο εμπορικό ναυτικό λιγόστεψαν και οι μισθοί και τα μεροκάματα φτήνηναν και οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο, ξαμολύθηκαν τα «κοινωφελή», «μη κερδοσκοπικά» ιδιωτικά ιδρύματα να δραστηριοποιηθούν στο χώρο.
Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2023, οι σπουδαστές των δημόσιων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ξεσηκώθηκαν επειδή το Ιδρυμα Ευγενίδου (ΝΠΙΔ, που συστάθηκε το 1956 κατόπιν επιθυμίας του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη), με την πρότασή του «Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα», ζητούσε να υποβαθμιστούν τα διπλώματα για Β’ και Γ’ Πλοιάρχους, Μηχανικούς, και να ενταχθούν στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, όπου με βάση το ν. 4763/2020, θα ήταν ισότιμα με ΙΕΚ και Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας. Φυσικά με τις αντίστοιχες δραματικές επιπτώσεις για τους σπουδαστές και εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού (υποβάθμιση στο περιεχόμενο σπουδών, αμοιβές εργαζόμενων, εργασιακές σχέσεις).
Η προκλητική πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου πάτησε πάνω στο κατάπτυστο ΠΔ 85/2022 που υποβίβασε στην κατηγορία ΔΕ τα πτυχία των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών και στην γενικότερη μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβιβάσει όλες τις Ανώτερες Σχολές, με στόχο οι απόφοιτοί τους να γίνουν πιο «ευέλικτοι» και καλύτερη λεία για το κεφάλαιο, αφού η κατάταξη των πτυχίων έχει να κάνει άμεσα με το επίπεδο των μισθών και τις εργασιακές σχέσεις.
Οι σπουδαστές των δημόσιων Ακαδημιών, με τον αγώνα τους απέτρεψαν αυτούς τους σχεδιασμούς και παραμένουν στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) με βάση το Ν. 3450/2006 «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 64/Α’/30 Μαρτίου 2006). Ο νόμος αναφέρει ότι «Το δίπλωμα του Εμπορικού Ναυτικού Α΄ τάξης καθίσταται ισότιμο με το πτυχίο των Τ.Ε.Ι. Η διάταξη ισχύει για τους εισακτέους στις Α.Ε.Ν. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005−2006 και εφεξής».
Οι σπουδαστές, που έχουν καταβάλει μεγάλο κόπο για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να σπουδάσουν στις δημόσιες Ακαδημίες αποκτώντας στέρεες γνώσεις και δεξιότητες και βεβαίως να πετύχουν την επαγγελματική αποκατάσταση διεκδικούν:
– Ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτίμηση του πτυχίου με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή το επίπεδο 6.
– Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυξήσεις στους μισθούς των καθηγητών.
– Σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου.
– Ουσιαστικά μέτρα για την δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση των σπουδαστών. Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα.