Οπως ήταν αναμενόμενο, και πάλι η θεούσα υπουργός Παιδείας έκανε για μια ακόμη φορά το χατίρι του ιερατείου. Εγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, στην οποία κατέφυγε μόνο «για τα μάτια», αφού υποχρεώθηκε από την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, και δεν απαλλάσσει από την ενεργό συμμετοχή στο μάθημα των Θρησκευτικών -το οποίο έχει καθαρά ομολογιακό χαρακτήρα- τους μαθητές που έχουν πολιτογραφηθεί ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Στην σημερινή Απόφαση της Κεραμέως και της υφυπουργού Μακρή (106646/ΓΔ4/2-9-2022) αναφέρεται ότι δικαίωμα απαλλαγής έχουν μόνο μαθητές που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι, άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές:
«Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι, άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας στην οποία θα αναφέρεται το εξής: ‘’Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών’’. Η αίτηση υπογράφεται από τον ίδιο/ίδια τον/τη μαθητή/τρια, εάν είναι ενήλικος/η, ή και από τους δύο γονείς/κηδεμόνες του/της, εάν είναι ανήλικος/η. Μόνον στην περίπτωση που η γονική μέριμνα ασκείται από τον ένα γονέα, αρκεί η υπογραφή του/της ασκούντος/ούσης τη γονική μέριμνα…».
Κοντολογίς, οι επιθυμούντες την απαλλαγή πρέπει να αποκαλύψουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, για να κάνουν χρήση της ΥΑ και όχι να επικαλεστούν απλά «λόγους θρησκευτικής συνείδησης», εξ ου και η Αρχή κατέρριψε την απόφαση που ίσχυε και εξέφρασε τη γνώμη ότι το δικαίωμα της απαλλαγής έχουν άπαντες χωρίς εξαιρέσεις -και οι ΧΟ δηλαδή- εφόσον επικαλεστούν νέτα σκέτα «λόγους συνείδησης».
Η Κεραμέως στην τωρινή Απόφαση επικαλείται «τις υπ’ αριθμ. 1749/2019, 1750/2019 και 1478/2022 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας», για τις οποίες, όμως, η Ελλάδα καταδικάστηκε στις 31/10/2019 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (δημοσίευση στις 31/10/2019). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, ομόφωνα:
«Το ισχύον σύστημα για την απαλλαγή των παιδιών από τη συμμετοχή στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στην Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο έκθεσης ευαίσθητων πτυχών της ιδιωτικής ζωής των προσφεύγοντων. Πρόσθετα, το σύστημα αυτό ενδέχεται να τους αποθαρρύνει από την υποβολή αιτήματος απαλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη του γεγονότος ότι ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να βεβαιώσει την αλήθεια του περιεχομένου της δηλώσεως και να ειδοποιήσει τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η δήλωση είναι αναληθής… Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να επεμβαίνουν στη σφαίρα της ιδιωτικής συνείδησης, ούτε να βεβαιώνουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ιδιωτών, αλλά και ούτε να τους υποχρεώνουν να φανερώνουν τις πεποιθήσεις τους, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι συντελέστηκε παραβίαση του άρθρου 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, ερμηνευομένου υπό το πρίσμα του άρθρου 9 της Συμβάσεως».
Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, νίκησε ο σκοταδισμός. Το ιερατείο και οι λοιπές σκοταδιστικές δυνάμεις είναι πλήρως ικανοποιημένοι.