Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 14 Αυγούστου
  • Χτύπησε και στην – μέχρι τώρα καθαρή – Αρτα η ευλογιά των αιγοπροβάτων
  • Kάτι τρέχει με τον Τάκη (;)
  • Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο
  • Σαν σήμερα 13 Αυγούστου
  • Μassive Attack: Αποθέωση στη Μελβούρνη όταν ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η κατάργηση 37 Τμημάτων ΑΕΙ από τον Πιερρακάκη δεν είναι εύκολη υπόθεση
Παιδεία

Η κατάργηση 37 Τμημάτων ΑΕΙ από τον Πιερρακάκη δεν είναι εύκολη υπόθεση

Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Νοέ 2023, 07:54

Ο Πιερρακάκης δρομολογεί την κατάργηση των 37 Τμημάτων ΑΕΙ, που είχαν ιδρυθεί από τον Γαβρόγλου και τελούσαν σε αναστολή από την Κεραμέως. Δεν πληρούν, λέει, τα «κριτήρια βιωσιμότητας». Ομως, ο πραγματικός λόγος είναι ο δραστικός περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια ΑΕΙ και η εξώθησή τους σε λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι προθέσεις της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως, συναντούν τις σφοδρές αντιδράσεις των Πανεπιστημίων, Τμήματα των οποίων τελούν υπό κατάργηση, που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι επιλογές της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ πλήττουν το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.

Ακόμα και τα προσφάτως εκλεγμένα κακόφημα Συμβούλια Διοίκησης, τη θεσμοθέτηση των οποίων επέβαλε ο εκτρωματικός νόμος-πλαίσιο Κεραμέως, για να αποτελέσουν ουσιαστικά την ανώτατη αρχή διοίκησης του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, διατυπώνουν αντιρρήσεις.

Ο δρόμος, λοιπόν, της κατάργησης των 37 Τμημάτων από τον Πιερρακάκη θα είναι στρωμένος με αγκάθια.

Τελευταίες αντιδράσεις καταγράφονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Διοίκησης εκφράζει τη «θεσμική του λύπη» -προφανώς για να ηχήσει η αντίρρηση πιο ανώδυνα στ’ αυτιά των αφεντικών-, ενώ πιο οξύ είναι το Ψήφισμα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, που υπογραμμίζει ότι η ολοκλήρωση της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί «ιστορική υποχρέωση απέναντι στην Ηπειρο, γενικότερα, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ειδικότερα», και κάνει λόγο για απόφαση «χωρίς καμία αιτιολόγηση και διαβούλευση».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

Η Πρύτανης και τo Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν θεσμικά τη λύπη τους για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σχετικά με το οριζόντιο κλείσιμο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα Τμήματα ζητήθηκαν με αποφάσεις προηγούμενων πρυτανικών αρχών και συνεδριάσεων της Συγκλήτου, θεσμοθετήθηκαν αργότερα και βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας. Ειδικότερα, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής λειτουργούσε διοικητικά με προσωρινή Συνέλευση. Επίσης, γνωστοποιεί ότι δεν υπήρξε από το Υπουργείο καμία ενημέρωση και διαβούλευση σχετικά με το ζήτημα. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διεκδικεί ουσιαστική ενίσχυση της διεπιστημονικότητας και της διεθνοποίησης στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Παράλληλα, ενισχύει την εξωστρέφειά του και τις αλληλεπιδράσεις του με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, θέτει τις επιστήμες στην υπηρεσία της κοινωνίας, συμβάλλει στην εξέλιξη των κοινοτήτων και, κυρίως, επεξεργάζεται προοπτικές ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει αμφίδρομη στήριξη από όλους τους αρμόδιους φορείς. 

Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου για την κατάργηση Τμημάτων, το Συμβούλιο Διοίκησης ενημερώνει ότι αποτελεί στόχος του εξ αρχής η καλά προμελετημένη και αντίστοιχα σχεδιασμένη βιώσιμη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου στις οποίες εκπροσωπείται, θέτοντας ως σκοπό την παροχή τέτοιου επιπέδου εκπαίδευσης, η οποία θα προσελκύει μεγάλο αριθμό από τους/τις καλύτερους/ες φοιτητές/τριες χωρίς διακρίσεις.  

Στη βάση των παραπάνω, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σχεδιάζει στρατηγικά το μέλλον του και καλεί την Πολιτεία και τους φορείς σε διάλογο για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης ανάπτυξής του ως ένα ισχυρό περιφερειακό Πανεπιστήμιο, διαρκώς εξελισσόμενο, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου, με τις όποιες εθνικού συμφέροντος ιδιαιτερότητες.

Ιωάννινα, 9 Νοεμβρίου 2023

Από το Συμβούλιο Διοίκησης

ΨΗΦΙΣΜΑ 

ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 

ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 

14/11/2023

Όταν το 2017 η Πολιτεία ίδρυε Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκπλήρωνε – με σημαντική καθυστέρηση – μια συμβατική της υποχρέωση ενώνοντας ακαδημαϊκά και διοικητικά τρία Τμήματα Μηχανικών που ήδη λειτουργούσαν. Θεωρούμε όμως, ότι εκπλήρωνε κυρίως μια ιστορική της υποχρέωση απέναντι στην Ήπειρο, γενικότερα, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ειδικότερα. 

Με ένα τμήμα να λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια κι ένα άλλο πάνω από 24, κατά τεκμήριο καταξιωμένα και με υψηλό κύρος εντός και εκτός Ελλάδας, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάθε άλλο παρά «νέα» μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντίθετα, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, η Σχολή γνώριζε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της και διέθετε την ωριμότητα και την προνοητικότητα να σχεδιάσει στρατηγικά το μέλλον της, συμβάλλοντας καθοριστικά (όπως λόγω αντικειμένου κάνει μέχρι τώρα) στην ανάπτυξη ολόκληρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διεύρυνση και ενίσχυση μίας Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση κάθε σύγχρονης περιφερειακής και εθνικής στρατηγικής με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΤΜΜ), που με μεγάλο αγώνα ιδρύθηκε με τον Ν.4559/2018, δεν προέκυψε από κάποιο προϋπάρχον τμήμα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο τμήμα, το οποίο σχεδιάστηκε εξ αρχής και με βάση τον στρατηγικό στόχο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής. Η επιστήμη των Μηχανολόγων Μηχανικών συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τα αντικείμενα των υπολοίπων τμημάτων, λειτουργεί ως καταλύτης διεπιστημονικότητας και ολοκληρώνει τη φυσιογνωμία της Σχολής. Βασική παραδοχή των νέων αντιλήψεων για τις επιστήμες των Μηχανικών είναι ότι η Μηχανολογία προσφέρει τα εργαλεία και τις μεθόδους για την έρευνα και τη διδασκαλία σύνθετων επιστημονικών πεδίων συνεργασίας ανάμεσα στον προγραμματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα, τα νέα υλικά, τις κτιριακές δομές, την ενέργεια, τη φύση, την υγεία και την κοινωνία. 

Παρά τις πολλές αντιξοότητες, το ΤΜΜ λειτουργεί διοικητικά από το 2019. Διαθέτει προσωρινή Συνέλευση από μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, με συναφές γνωστικό αντικείμενο. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει για το ΤΜΜ είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και ποιοτικός, με την κατάρτιση ενός εξαιρετικού προγράμματος σπουδών με διακριτή, επίκαιρη ταυτότητα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τα προγράμματα των αντίστοιχων τμημάτων της χώρας μας και τα διεθνή πρότυπα. 

Δυστυχώς, το όραμα για μια ολοκληρωμένη Πολυτεχνική Σχολή, που θα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν το συμμερίζονται όλοι. 

    • Δεν το συμμερίζεται η ίδια η Πολιτεία, με την κατάφωρα άδικη απόφασή της για κατάργηση του ΤΜΜ, η οποία επήλθε χωρίς καμία αιτιολόγηση και διαβούλευση. 
    • Δεν το συμμερίζονται κάποιοι εντός και εκτός των «τειχών», που με τον κοντόφθαλμο τακτικι-σμό τους προσπάθησαν ή προσπαθούν να διαφυλάξουν τα δικά τους μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. 

 Ως Κοσμητεία, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για τη λειτουργία του ΤΜΜ, σχεδιάζοντας και στοχεύοντας πρωτίστως σε ένα δυνατό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Βασικό μας μέλημα είναι να μην στερηθεί το Ίδρυμά μας το μέλλον που του αρμόζει, στη νέα, δύσκολη πραγματικότητα που έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ανάλογη αντίδραση εκφράζεται και από τη Συνέλευση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Το ψήφισμα της Συνέλευσης

Τα μέλη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ενημερωθήκαμε για την ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να νομοθετήσει, και μάλιστα άμεσα, την συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε ένα Τμήμα, και δηλώνουμε απερίφραστα την έντονη αντίθεσή μας σ’ αυτήν την ενέργεια και την λύπη μας για την σπουδή στον τρόπο μεθόδευσής της.

Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη. Σε καμμία χώρα του κόσμου δεν καταργούνται τα Τμήματα της εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικείμενα τα οποία εξετάζονται στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις παγκοσμίως. Ακόμη και αν οι υποψήφιοι όλης της χώρας έπαυαν να επιλέγουν την Ελληνική Φιλολογία, δεν θα νομιμοποιούνταν καμμία Ελληνική κυβέρνηση να την καταργήσει για αυτονόητους λόγους.

Η συγχώνευση που επιχειρείται θα ήταν προφανής απόδειξη της αδιαφορίας των κυβερνώντων για τη Θράκη ειδικότερα και για την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, και μάλιστα αντιφατική ενέργεια στο πλαίσιο της πολιτικής για ενίσχυση και επέκταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την ανάδειξή του ως τρίτου μεγαλύτερου Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας η συγχώνευση αυτή θα αποτελούσε εντελώς άδικη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύουν τα αντικειμενικά δεδομένα: Το Τμήμα, που πλησιάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική επιλεξιμότητα (ο αριθμός εισαγομένων/πρωτοετών φοιτητών είναι εφέτος πάνω από τον μέσο όρο των Τμημάτων Φιλολογίας της χώρας, ενώ η μικρή κάμψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει πολλές αιτίες και δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο Τμήμα). Το υψηλό επιστημονικό προφίλ των μελών του, η διοργάνωση συνεδρίων και η παραγωγή επιστημονικού έργου εν γένει αναγνωρίζονται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Από τα τρία Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του (τα δύο Διϊδρυματικά) αποφοιτούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό πάρα πολλοί διπλωματούχοι. Στο Τμήμα υλοποιούνται ερευνητικά προγράμ¬ματα υψηλού προϋπολογισμού, προσοδοφόρα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την ευρύτερη Περιφέρεια. Επιπλέον, το Τμήμα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της αγοράς και η εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων του αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία ως απολύτως ικανοποιητική. Η εξωστρέφεια του Τμήματος και η σύνδεσή του με την τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία είναι επίσης αδιαμφισβήτητες. Στις σχετικά πρόσφατες πιστοποιήσεις του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών δεν διατυπώθηκε η παραμικρή αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του Τμήματος.

Και, παρά τα παραπάνω, έχει αποφασιστεί ότι αξίζει να θυσιαστεί αυτό το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας εξαιτίας της χαμηλής βιωσιμότητας των άλλων δύο Τμημάτων της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, και ενώ το ίδιο είναι απολύτως υγιές.

Όμως: Η συγχώνευση όχι μόνο δεν θα κάνει πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους το ένα και μοναδικό νέο Τμήμα που θα προκύψει, εφόσον αυτό θα έχει επιστημονική ανομοιογένεια, αλλά, αντίθετα, θα παρασύρει σε περιπέτειες βιωσιμότητας και το καθ’ όλα υγιές Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στην επιλεξιμότητα, στην εξειδίκευση του πτυχίου, στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, αλλά και στο ερευνητικό/ακαδημαϊκό προφίλ των μελών του.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, για να ενισχυθούν τα αδύναμα Τμήματα και παραμένουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε για την επίλυση του προβλήματος, όπως ήδη έχουμε δηλώσει στη σχετική ενημερωτική συνάντηση, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και παραγωγικής συζήτησης.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το Ψήφισμα του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (ΕΛΜΕΠΑ).

Το ψήφισμα του ΕΛΜΕΠΑ

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στη συνεδρίαση με αρ. πράξης 28/02.11.2023, συζήτησε για το σχέδιο νόμου που αναμένεται να φέρει στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κ. Πιερρακάκης, με το οποίο, όπως ενημερωθήκαμε αιφνιδίως από τα ΜΜΕ, θα καταργηθούν τα έξι (6) νέα Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ που είχαν ιδρυθεί με τον ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70/τ. Α΄/07.05.2019) και στη συνέχεια είχαν τεθεί σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας με τον ν. 4653/2020. Τα Τμήματα αυτά είναι τα ακόλουθα: α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο), β) Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο), γ) Χημικών Μηχανικών (Χανιά), δ) Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο), ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Άγιος Νικόλαος) και στ) Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα).

Επισημαίνουμε ότι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει εκπονήσει Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΣΣΑ) για την περίοδο 2022-2025, το οποίο εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο με την με αριθμ. πράξης 72/Θ.19ο/14.12.2021 απόφασή της. Το ΣΣΑ του ΕΛΜΕΠΑ περιλαμβάνει SWOT ανάλυση (δυνατά σημεία, αδύνατα σημεία, ευκαιρίες και απειλές) για την ανάπτυξη των έξι (6) νέων ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και μελέτη πολυκριτήριας μεθόδου ανάλυσης όπου, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας, αξιολογείται η σταδιακή ανάπτυξη και λειτουργία των νέων Τμημάτων σε σειρά κατάταξης. Οι σχετικοί φάκελοι, μαζί με τις απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τα εν λόγω Τμήματα κατατέθηκαν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και το ΥΠΑΙΘ στις αρχές Ιουνίου του 2021, μετά από πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2020. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμιά απολύτως ενημέρωση από την ΕΘΑΑΕ ή το Υπουργείο για το μέλλον των Τμημάτων αυτών και την έναρξη λειτουργίας τους, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και ερωτήσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου, αλλά και εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών αρχών.

Το ΕΛΜΕΠΑ επένδυσε χρήματα και, κυρίως, ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση του ΣΣΑ και των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των Τμημάτων, ενώ έχει ήδη από καιρό προχωρήσει σε συμφωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την παραχώρηση εκτάσεων και τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για τα νέα κτήρια που θα στεγάσουν τις υποδομές τους. Έτσι, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει προχωρήσει σε παραχώρηση έκτασης στον Γάλλο για την ανέγερση των κτηρίων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών, ενώ ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει παραχωρήσει επίσης εκτάσεις για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών υποδομών και φοιτητικών εστιών. Είναι συνεπώς απορίας άξιο πως το ΥΠΑΙΘΑ προχωρά συλλήβδην στην κατάργηση όλων των νέων Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ δίχως να έχουν καν κοινοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο οι εκθέσεις αξιολόγησης των φακέλων που είχαν κατατεθεί πριν από 2,5 χρόνια!

Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ αποφασίζει ομόφωνα:

(α) Να εκφράσει την έντονη απογοήτευση και την αγανάκτησή του για την πιθανολογούμενη κατάργηση των έξι (6) νέων ακαδημαϊκών του Τμημάτων που ανατρέπει τον στρατηγικό σχεδιασμό και θίγει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

(β) Να προγραμματιστούν άμεσα συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σ. Αρναουτάκη, και τους Δημάρχους των πόλεων όπου εδρεύουν τα Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ που καταργούνται, για να υπάρξει συντονισμός ενεργειών, και

(γ) Να ζητήσει συνάντηση του Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητή Ν. Κατσαράκη, με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Πιερρακάκη, ώστε να παρατεθούν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ οι απόψεις του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Εκτύπωση 🖨
ΑΕΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 24 Νοέμβρη

Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

Επόμενο άρθρο Ακραίος σιωναζιστής ζητάει να βουλώσουν τα στόματα των συγγενών των αιχμαλώτων

Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 8 Αυγ 2026, 09:50

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Παιδεία 8 Αυγ 2026, 05:27

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

Παιδεία 6 Αυγ 2026, 18:24

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

Παιδεία 2 Αυγ 2026, 19:43

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:11

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:04
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

14 Αυγ 2026, 00:01
Αγροτικά

Χτύπησε και στην – μέχρι τώρα καθαρή – Αρτα η ευλογιά των αιγοπροβάτων

13 Αυγ 2026, 20:38
Κόντρες

Kάτι τρέχει με τον Τάκη (;)

13 Αυγ 2026, 19:50
Η παπάρα

Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο

13 Αυγ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Αυγούστου

13 Αυγ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Μassive Attack: Αποθέωση στη Μελβούρνη όταν ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία

12 Αυγ 2026, 19:58
Διεθνή

Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν: Το Στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο όταν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τους όρους του Ιράν

12 Αυγ 2026, 19:11
Καταστολή

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: Μελόνι και Μερτς ερίζουν για το ποιος θα ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες 

12 Αυγ 2026, 09:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου

12 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Οταν σε υμνεί η Δεξιά

11 Αυγ 2026, 19:44
Διεθνή

Νομική νίκη για ακαδημαϊκό στον οποίο αρνήθηκαν πανεπιστημιακή θέση αφού χαρακτήρισε τη Γάζα «κλασική περίπτωση γενοκτονίας»

11 Αυγ 2026, 18:08
Πολιτισμός

Αν δε θέλετε να μιλάμε για την Παλαιστίνη, μην μας καλείτε

11 Αυγ 2026, 17:46
Διεθνή

Το στρατηγικό αδιέξοδο των σιωναζιστών στον Λίβανο και οι άθλιοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

11 Αυγ 2026, 10:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

11 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διπλωματικό προβάδισμα της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις διαδικασίες που αφορούν τη Γάζα

10 Αυγ 2026, 19:53
Κόντρες

Τάκης, η ξεσκονίστρα κάθε καπιταλιστή

10 Αυγ 2026, 19:35
Διεθνή

Πρόβατα, drones και όπλα: Το νέο μοντέλο του Ισραήλ για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

10 Αυγ 2026, 08:52
Πολιτική

Αμυνα, Μπακέλα… άμυνα!

10 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου

10 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

9 Αυγ 2026, 12:59
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

Πορτογαλία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1385).
Πακιστάν: Ημέρα ανεξαρτησίας (1947).
Μπαχρέιν: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).
1909: Στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί.
1941: Συστήνονται ειδικά δικαστήρια εναντίον των κομμουνιστών στη Γαλλία.
1949: Εκτελούνται ο πρόεδρος Χουσνί Ζαγίμ και ο πρωθυπουργός Μόχσεν αλ-Μπαράλι της Συρίας μετά από νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.
1954: Εκτελείται ο Νίκος Πλουμπίδης.
1956: Πεθαίνει ο Bertolt Brecht.
1974: «Αττίλας 2» στην Κύπρο – Αποχωρεί η Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
1988: Μέλη της 17Ν εισβάλλουν στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα και αφού κλειδώνουν αστυνομικούς στο κρατητήριο αφαιρούν όπλα και πυρομαχικά.
1994: Συλλαμβάνεται στο Σουδάν ο Κάρλος (Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες).
1996: Δολοφονείται ο Σολωμός Σολωμού στην πράσινη γραμμή της κατεχόμενης Κύπρου από τούρκους στρατιώτες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Οι Η.Π.Α. έχουν τον πλήρη έλεγχο του Στενού του Ορμούζ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ! Ο Ναυτικός Αποκλεισμός μας αποκαλείται, από όλους, «ΤΕΙΧΟΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ», και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει το Ιράν γι’ αυτό. Δεν έχουν Ναυτικό, δεν έχουν Πολεμική Αεροπορία, οι εναπομείναντες στρατιώτες τους παραμένουν απλήρωτοι, το ΙRGC (Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης) έχει αποδεκατιστεί και τρέπεται σε φυγή, και η «Ηγεσία» τους είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αβέβαιη! Δεν έχουν Χρήματα – η χώρα τους είναι «ρημαγμένη». Το μόνο που έχουν είναι ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ και 300% ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, και η κατάσταση χειροτερεύει! Το Ιράν είναι πλέον μόνο λόγια και καθόλου πράξεις, Οχι Πια ο Νταής της Μέσης Ανατολής. Δόξα στον Αλλάχ! Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ

Truth Social

(Ανάμεσα σε δεκάδες αναρτήσεις προσωπικής υποστήριξης [endorsement] διάφορων ρεπουμπλικανών υποψήφιων για τη Βουλή, τη Γερουσία, θέσεις Κυβερνήτη και πολιτειακού εισαγγελέα, στις οποίες κυριαρχεί το… πλούσιο λεξιλόγιό του [τέσσερα επίθετα εναλλάσσονται: fantastic, incredible, tremendous, great], πετάει και μια ανάρτηση για τον πόλεμο κατά του Ιράν. Ενας λογικός άνθρωπος τη διαβάζει και τρίβει τα μάτια του, ψιθυρίζοντας: μα τι λέει ο ξεμωραμένος; Ας αναλογιστούμε, όμως, ότι η ίδια η συνθήκη της επικράτησης του Τραμπ αρχικά στο χώρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μετά σε πανεθνικό εκλογικό επίπεδο – που αφορά μόλις το ένα τρίτο όσων έχουν δικαίωμα ψήφου – στηρίζεται σε μια βάση παραλογισμού, ανορθολογισμού, τερατολογίας, σκοταδισμού. Υπάρχει ένα φανατικό κοινό έτοιμο να πιστέψει ό,τι «φίδια» του πει ο Τραμπ. Αυτό το κοινό θέλει να κρατήσει ενεργό ώστε να πάει να ψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη και να μειώσει τις απώλειες των Ρεπουμπλικανών. Τι να τους πει; «Δυστυχώς, χάσαμε τον πόλεμο κατά του Ιράν»; Δε γίνεται. Να τους πλακώσει σε αναλύσεις για τη «ρευστότητα» και την «πολυπλοκότητα» της κατάστασης; Ούτε ο ίδιος μπορεί να κάνει τέτοιες αναλύσεις, ούτε αυτοί τις καταλαβαίνουν. Θα πετύχαινε το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Τους πλακώνει λοιπόν στην τερατολογία και στο φιδεμπόριο. Επαναλαμβάνοντας συνεχώς τα ίδια «φίδια» – όπως διδάσκει το δόγμα Γκέμπελς – στο τέλος κάποιοι μπορεί να τον πιστέψουν. Είναι η καλύτερη επιλογή που έχει. Κι αν μέχρι τον Νοέμβρη έρθει σε συμφωνία, ικανοποιώντας τις – παλιές και νέες – απαιτήσεις του Ιράν, αυτός θα  πλακωθεί σε νέα ψέματα: «νίκησα το Ιράν, άνοιξα το Ορμούζ». Τα υπόλοιπα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία δε θα τα αναφέρει, με τη βεβαιότητα ότι μεγάλο μέρος των φανατικών του MAGA δε θα δώσει σημασία. Γι’ αυτό και οι Δημοκρατικοί, που ως κόμμα έχουν τα χάλια τους, δεν προσπαθούν τόσο να πάρουν κόσμο από το MAGA, όσο να πάρουν κόσμο από την αποχή και να τον οδηγήσουν στην κάλπη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Εφετείο 17Ν

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

  • ΕΛΑ

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

  • Επικοινωνία

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

  • Όροι χρήσης

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

  • Ποιοι είμαστε

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

  • Επικοινωνία

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

  • Όροι χρήσης

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

    Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo