Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Χουντικής έμπνευσης Πειθαρχικά Συμβούλια για φοιτητές

0

Το κρεσέντο τρομοκρατίας και καταστολής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που ξεκίνησε με την κατάργηση του ασύλου και τις προκλητικές εισβολές των ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια (μέχρι και εισβολή των ΕΚΑΜ στη φοιτητική εστία Ζωγράφου του ΕΚΠΑ είδαμε), θα συμπληρωθεί οσονούπω με νέο νόμο, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ (8/1/2021).

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο νέος νόμος θα θεσμοθετεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, που θα μπορεί να επιβάλλει ποινές απόαπλή επίπληξη, στέρηση συμμετοχής σε κάποια εξεταστική, μέχρι και μερική ή συνολική διαγραφή φοιτητή από τα μητρώα του Πανεπιστήμιου και απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Τα «αδικήματα» που περιγράφονται περιλαμβάνουν θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του Πανεπιστήμιου, παρεμπόδισης λειτουργίας του κ.ά.

Ειδικά το τελευταίο, «η παρεμπόδιση λειτουργίας» του Ιδρύματος, αντιλαμβανόμαστε ότι αναφέρεται «στα πάντα όλα». Δηλαδή τις συλλογικές δράσεις των φοιτητών, τις συνελεύσεις, τις κάθε μορφής κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις, την παρεμπόδιση διεξαγωγής συνεδριάσεων των πρυτανικών αρχών, που αφορούν στην προώθηση και εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων, κ.λπ.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο για φοιτητές θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη (αρμόδιο για ακαδημαϊκά θέματα), τον κοσμήτορα, τον πρόεδρο του τμήματος, στο οποίο ανήκει ο φοιτητής που παραπέμπεται, και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.

Τα παραπάνω ανήκουν προφανώς στη δέσμη μέτρων για την «ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου», που η Κεραμέως προανήγγειλε ότι θα θεσμοθετηθούν, στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Δεκέμβρη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου φοίτησης (ν+ ν/2), καθώς και το νέο σώμα για τη «φύλαξη και ασφάλεια» των ΑΕΙ.

Ολα τα μέτρα που προωθούνται διατρέχονται από την κόκκινη κλωστή της άγριας καταστολής και γυρίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεκαετίες πίσω, στις μαύρες μέρες της χούντας. Το κλίμα φόβου, υποταγής, φακελώματος και τρομοκράτησης, κυρίως των «ζωηρών» φοιτητών, κοντολογίς η ατμόσφαιρα «νεκροταφείου», με φοιτητές καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια που ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για τα μαθήματα, απορρίπτοντας κάθε ιδέα πολιτικοποίησης και συνδικαλιστικού σκιρτήματος, πάει πακέτο με το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, που προωθεί η κυβέρνηση.

ΥΓ. Στο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ αναφέρεται ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα υπάγεται στο υπουργείο Μπάτσων και Καταστολής, θα μισθοδοτείται από αυτό και θα περιφέρεται σε όσα Πανεπιστήμια έχουν πρόβλημα «ασφάλειας».

Δεν θα απαιτείται σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων για τη δράση της εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται το νέο σώμα, που θα ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κριθεί σκόπιμο. Το μείγμα «φύλαξης» των Πανεπιστημίων περιέχει επίσης υποχρεωτικά ελεγχόμενη είσοδο σε πρώτη φάση με ειδικά μηχανήματα και κάμερες και σε επόμενο χρόνο κάρτα εισόδου.

Ολα αυτά, παρά τις χλιαρές αντιδράσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, που όμως αναγνωρίζει στην ανακοίνωσή της «την αναγκαιότητα μίας ουσιαστικής, ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρωτοβουλίας για την προστασία, ασφάλεια και φύλαξη των ιδρυμάτων». Αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι υπάρχει πρόβλημα «ανομίας» στα Ιδρύματα, ταυτιζόμενη με το παραπλανητικό και σκόπιμο αφήγημα του Μητσοτάκη περί «βίας και ανομίας». Πλην, όμως, θέλει το νέο σώμα να έχει τη μορφή πανεπιστημιακής σεκιούριτι και να αναφέρεται στις πανεπιστημιακές αρχές.

Γιούλα Γκεσούλη

Κοινοποίηση: