Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη
  • Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…
  • ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους
  • Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι
  • Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές
  • H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Τα δύο πρόσωπα του Ιανού
Παιδεία

Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

Τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Απρ 2015, 00:00
Με στρογγυλέματα, μεσοβέζικες λύσεις, απαλοιφή κάποιων ακραίων πλευρών των προηγούμενων αντιδραστικών νομοθετημάτων (κυρίως του νόμου Διαμαντοπούλου 4009/2011), αλλά και εμμονή στον αυταρχισμό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το πολυνομοσχέδιο-κουρελού, που κατά δήλωσή της θα αποτελέσει προπομπό για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εκπαίδευση που θα έλθει στο μέλλον.
 
Για την ακρίβεια το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα κάποιους άξονες του πολυνομοσχέδιου, το οποίο στη συνέχεια κατά το γνωστό τρόπο «διέρρευσε» σε μερίδα του Τύπου.
 
Οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχέδιου είναι ενδεικτικές των προθέσεων του υπουργείου Παιδείας να κοιτά ταυτόχρονα με ένα πρόσωπο στο παρελθόν της κατασταλτικής λογικής και των κατευθύνσεων που χαράζει ο Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και ο ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση και το άλλο στο μέλλον με κάποιες δημοκρατικές ή ψευδοδημοκρατικές αλλαγές.
 
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του πολυνομοσχέδιου:
 
♦ Καταργούνται τα κακόφημα Συμβούλια Ιδρυμάτων  στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από τη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις. Καταργείται η εκλογή των Πρυτανικών Αρχών με τη διαδικασία προεπιλογής από το Συμβούλιο Ιδρύματος, καθώς και η ηλεκτρονική ψήφος. 
 
Τα μονοπρόσωπα όργανα (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι, Διευθυντές Τομέων) εκλέγονται από το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και όλες τις κατηγορίες του ειδικού εκπαιδευτικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, με καθολική μυστική ψηφοφορία με κάλπη και αυτοπρόσωπη παρουσία του σώματος των εκλεκτόρων.
 
Τα 7μελή εκλεκτορικά σώματα των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 διευρύνονται στη σύνθεσή τους σε 11μελή ή 15μελή ανάλογα με το μέγεθος του Τμήματος και συγκροτούνται στη βάση της συγγένειας του γνωστικού αντικειμένου των υπό κρίση μελών ΔΕΠ με εκλέκτορες από Τμήματα της ημεδαπής ή ομοταγή της αλλοδαπής.
 
Η κατάργηση αυτών των προκλητικών διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου, δηλαδή η κατάργηση των Συμβουλίων διοίκησης, που αποτελούσαν τους τοποτηρητές της εφαρμογής των κατευθύνσεων του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, της προεπιλογής από αυτά των υποψηφιοτήτων για την εκλογή των πρυτάνεων και της ηλεκτρονικής ψήφου, που καταστρατηγούσαν το περίφημο «αυτοδιοίκητο» των ΑΕΙ, ικανοποιεί τη συνταγματική επιταγή και το αίσθημα της πλειοψηφίας των πρυτάνεων και της πανεπιστημιακής κάστας (που για τους δικούς της λόγους δεν επιθυμεί δερβέναγα στο κεφάλι της που υπονομεύει τη θέση της και το δικό της ρόλο), με την οποία οι συριζαίοι διατηρούν παραδοσιακά δεσμούς ιδεολογικούς, κομματικούς, συνδικαλιστικούς.
 
♦ Η λειτουργία των συλλογικών οργάνων (Σύγκλητος, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος, Γενική Συνέλευση Τομέα) ενισχύεται με τη συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων.
 
Πρόκειται για τη γνωστή συνδιοίκηση, με καθορισμένο το ρόλο και τη φύση του πανεπιστήμιου στον καπιταλισμό, που προώθησαν και στο παρελθόν όλα τα σοσιαλδημοκρατικά και ρεφορμιστικά κόμματα, με σκοπό να απορροφούν τους κραδασμούς από τις τυχόν αντιδράσεις και να ενσωματώνουν στο σύστημα φοιτητές και εργαζόμενους.
 
♦ Αναγνωρίζεται «για τα μάτια» το ακαδημαϊκό άσυλο. Πρόκειται για μια ψευδεπίγραφη αναγνώριση, αφού διατηρούνται ανέπαφες όλες οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται καν το πανεπιστημιακό άσυλο, τόσο για τους εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, πανεπιστημιακούς καθηγητές, εργαζόμενους στα πανεπιστήμια), όσο και για τους εκτός, αφού, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο και το νόμο Διαμαντοπούλου, οι δυνάμεις καταστολής μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουκάρουν στους πανεπιστημιακούς χώρους, χωρίς καμιά άδεια από κανένα όργανο, εάν κρίνουν ότι τελούνται «αξιόποινες πράξεις», για τις οποίες εφαρμόζεται «η κοινή νομοθεσία» (αναλυτικά γράφουμε σε άλλο άρθρο).
 
♦ Το πολυνομοσχέδιο διατηρεί τη φιλοσοφία της αντιστοιχίας των πανεπιστημιακών σπουδών με διδακτικές μονάδες (ΔΜ). Η πρακτική αυτή γίνεται δήθεν για να μπορεί να διαπιστώνεται αντιστοιχία πανεπιστημιακών σπουδών και πτυχίων μεταξύ των διάφορων ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ομως, η ρύθμιση αυτή αφήνει διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες για την αναγνώριση ΔΜ και από μη τυπικά συστήματα εκπαίδευσης, όπως ανοιχτά αποδέχεται η Διακήρυξη της Μπολόνια. 
 
Στο πολυνομοσχέδιο δεν αναφέρεται ακριβώς ο αριθμός των ΔΜ που αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Αναφέρεται όμως ότι «ο αριθμός των ΔΜ, ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο ισοδυναμεί με τις πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος μονάδων Κατοχύρωσης μαθημάτων (ECTS) για το εξάμηνο αυτό» και όλοι βεβαίως γνωρίζουμε τι ισχύει διεθνώς, όπου στο πνεύμα της Μπολόνια, οι σπουδές έχουν διαχωριστεί σε κύκλους, με τον πρώτο εξ αυτών (τον βασικό) να διαρκεί τρία χρόνια.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος    Διαμαντοπούλου προβλέπει ότι ο πρώτος κύκλος σπουδών αντιστοιχεί σε 180 πιστωτικές μονάδες, ενώ κάθε ακαδημαϊκό έτος αντιστοιχεί σε 60 πιστωτικές μονάδες. Δηλαδή, ορίζει τον πρώτο βασικό κύκλο σπουδών να είναι τριετής.
 
♦ «Αιώνιοι φοιτητές»: η παράγραφος 2 του άρθρου 33 του ν.4009/2011 (Α’ 195) τροποποιείται ως εξής: 
 
«Ο φοιτητής εγγράφεται στο Τμήμα στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από τη Γ.Σ. του Τμήματος και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την παραπάνω διαδικασία και, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 33 που αφορά διακοπή φοίτησης, διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Φοιτητές που έχουν υπερβεί το διπλάσιο χρόνο της διάρκειας φοίτησης σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του οικείου Τμήματος δεν δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης και διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις τους, εκτός και εάν ορίζεται διαφορετικά στον Εσωτερικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του οικείου ΑΕΙ».
 
Η κατάργηση της απροκάλυπτα ταξικής και φασιστικής διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου για τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», που έπληττε ιδιαίτερα τους φοιτητές τους προερχόμενους από αδύναμα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα που για βιοποριστικούς λόγους εξαναγκάζονται να διακόψουν τη συνέχεια των σπουδών τους και η οποία επέβαλε γενικώς την τρομοκρατία και την πειθάρχηση στα πανεπιστήμια, εξαναγκάζοντας ουσιαστικά τους φοιτητές να αφοσιώνονται αποκλειστικά στις σπουδές και να απαρνούνται κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα (προϋποθέσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του πανεπιστήμιου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια) ήταν απαραίτητη γιατί και μόνο η ύπαρξή της «έβγαζε μάτι» και έβαζε απέναντι το φοιτητικό κίνημα. Το οποίο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στις μέρες μας είναι πολύ μειοψηφικό και ελάχιστα διεκδικητικό και συνεπώς οι τωρινοί διαχειριστές του συστήματος πολύ λίγο κινδυνεύουν να στριμωχτούν από αυτό. Αλλωστε, το πρόβλημα των «αιώνιων φοιτητών» είναι ουσιαστικά ψευδοπρόβλημα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Παιδείας Μπαλτάς, καθώς αυτοί δεν επιβαρύνουν σε τίποτε το δημόσιο πανεπιστήμιο.
 
♦ Απαγορεύεται ρητά η μη αμειβόμενη εργασία προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων.
 
Η Σύγκλητος είναι το αποφασιστικό όργανο για τη συγκρότηση και λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας, των Εταιριών Διαχείρισης Περιουσίας και κάθε άλλης δραστηριότητας που αναπτύσσεται από τα Τμήματα των ΑΕΙ.
 
♦ Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι «τίθεται ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας η χάραξη εθνικής πολιτικής έρευνας: «Υπογραμμίζεται η υποχρέωση της Πολιτείας, όχι απλώς να συντηρήσει το ήδη υπάρχον ερευνητικό status quo, αλλά και να αναπτύξει θετικά μέτρα προστασίας του δημόσιου ερευνητικού πλούτου».
 
Ο ισχυρισμός αυτός, βεβαίως, είναι για γέλια. Οχι μόνο γιατί τα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα είναι ελάχιστα -εξ ου και οι συριζαίοι διατηρούν στο πολυνομοσχέδιο τα κονδύλια ΕΣΠΑ-, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα μέσου επιπέδου καπιταλιστικής ανάπτυξης, βαθιά εξαρτημένη, που συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (π.χ. ΕΕ) και έχει καθορισμένη θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας, παράγοντες που καθορίζουν αυστηρά την οικονομία της και την ασκούμενη πολιτική της. Συνεπώς η ποσότητα και ποιότητα της έρευνας είναι καθορισμένες άνωθεν, κυρίως από αυτούς τους παράγοντες και ο προσανατολισμός είναι η πραγματοποίηση έρευνας (στο βαθμό που αυτή γίνεται) για το συμφέρον των επιχειρήσεων και της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι για το καλό του Ανθρώπου.
 
♦ Αφαιρείται η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε) και παραμένει η αρμοδιότητα αυτή εξ’ ολοκλήρου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ως προαιρετικό, συμβουλευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. 
 
Η ρύθμιση αυτή του πολυνομοσχέδιου συμπληρώνεται με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο Κοντονή για τον αθλητισμό και συμπεριλαμβάνεται σε αυτό ως άρθρο 13. Το υπουργείο Παιδείας στους άξονες που έδωσε ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία αυτή «Καταργείται η επιλογή θεμάτων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθητών των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ καθώς και των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων». 
 
Εμείς, όμως, σημειώνουμε (και αυτό το είχαμε επισημάνει και σε σχετικό άρθρο στην Κόντρα αρ. φύλ. 818) ότι η τροπολογία στο νομοσχέδιο Κοντονή αναφέρεται μόνο στον τρόπο προαγωγής των μαθητών στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και δεν αναφέρεται καθόλου στον τρόπο απόλυσης των μαθητών από το Λύκειο, ούτε στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (σύμφωνα με το Ν. 4186/2013 τα θέματα των εισαγωγικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπαίνουν σε ποσοστό 50% από την τράπεζα θεμάτων και σε ποσοστό 50% από την κεντρική επιτροπή εξετάσεων). Δε γνωρίζουμε τι σκέφτεται να πράξει το υπουργείο Παιδείας, αν δηλαδή θα κάνει κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε στο νομοσχέδιο Κοντονή να υπάρξει διάταξη που να πληροί όλες τις παραμέτρους που θέτει η αναφορά του υπουργείου στους σχετικούς άξονες του πολυνομοσχέδιου (απόλυση από το Λύκειο και τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ).
 
Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, υπογραμμίζουμε το γεγονός, ότι η διατήρηση της τράπεζας θεμάτων ως «προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο» για εκπαιδευτικούς και μαθητές έγινε για να διατηρήσουν οι συριζαίοι ισορροπίες με κάποιους μηχανισμούς, ενώ δημιουργούνται ερωτηματικά για το πώς θα λειτουργήσει η «συμβουλευτική» παρουσία της στη συμπεριφορά κάποιων καθηγητών ή και μαθητών, τους οποίους σπρώχνει εμμέσως στα φροντιστήρια. 
 
Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κουράκης ανέφερε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι μεταβατικό και θα ισχύσει για τους μαθητές που φοιτούν τώρα στην Α΄ και Β΄ Λυκείου «τουλάχιστον για δυο χρόνια». Οπως καταλαβαίνετε οι προεκλογικές αναφορές των συριζαίων για τη δήθεν «ελεύθερη πρόσβαση» στα πανεπιστήμια παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
 
♦ Το πολυνομοσχέδιο διατηρεί την ΑΔΙΠΠΔΕ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) και αυτό έχει σημαντική σημασία για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας. Καταργεί μόνο τις αρμοδιότητες που είχε αυτή η δήθεν ανεξάρτητη Αρχή (Ν. 4142/2013) σε σχέση με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως είναι «η εποπτεία των διαδικασιών αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η κρίση επί των ενστάσεων των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών εκπαίδευσης κατά των εκθέσεων αξιολόγησής τους», καθώς και η συγκρότηση πενταμελών επιτροπών από εμπειρογνώμονες (ράμπο) για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
 
Θυμίζουμε ότι η προώθηση με τη βία της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν τα πάνω-κάτω στο σχολείο και δημιούργησαν πρωτοφανείς καταστάσεις τρομοκρατίας, αντιπαλότητας και διαχωρισμού των εκπαιδευτικών. Η κατάργηση αυτών των πλευρών ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν οι συριζαίοι, που είχαν δώσει προεκλογικά τόνους υποσχέσεων, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαν να σταθούν στα σχολεία. Ομως δηλώνεται ξεκάθαρα ότι θα διατηρηθεί η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (και συνεπώς εμμέσως και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού), η οποία τάχα δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και θα είναι απλώς ανατροφοδοτική και βελτιωτική. Τους ισχυρισμούς αυτούς οι εκπαιδευτικοί τους ακούνε βερεσέ, αφού τα ίδια έλεγαν και οι προκάτοχοι της σημερινής συγκυβέρνησης. 
 
Εχει σημασία να αναφέρουμε και το τι ακριβώς διατηρεί το πολυνομοσχέδιο σε σχέση με τις αρμοδιότητες της ΑΔΙΠΠΔΕ: Η ΑΔΙΠΠΔΕ «διαμορφώνει, οργανώνει, εξειδικεύει, τυποποιεί και δημοσιοποιεί εκ των προτέρων τις διαδικασίες αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και τα σχετικά κριτήρια και δείκτες στο πλαίσιο, ιδίως, αντίστοιχων διεθνών προτύπων».
 
Κοντολογίς, ισχύουν για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου τα κριτήρια και οι δείκτες που εισηγούνται ο ΟΟΣΑ και οι κατευθύνσεις που ισχύουν για τη λειτουργία του «ανταποδοτικού», «ανταγωνιστικού» και «αποτελεσματικού» εκπαιδευτικού συστήματος στο πλαίσιο των αγγλοσαξωνικών και ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης τις τελευταίες δεκαετίες της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού και στην Παιδεία.
 
♦ Επιχειρείται ένας κάποιος έλεγχος στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων (απαγορεύεται η λειτουργία σε αυτά εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών) και φροντιστηρίων.
 
Οι παρατυπίες από τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, γιατί και μόνο η ύπαρξή τους αποτελεί εξ ορισμού σκάνδαλο, που υπονομεύει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Αλλωστε, οι σχολάρχες μηχανεύονται άπειρους τρόπους να αλλοιώνουν τα ωρολόγια αναλυτικά προγράμματα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να διαφεύγουν τον έλεγχο των διευθύνσεων εκπαίδευσης, μετατρέποντας τα σχολεία τους σε φροντιστήρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
 
Οσο δε, για την προστασία των εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια καλύτερα ας μη μιλήσουμε. Η τεράστια ανεργία των πτυχιούχων, η τρομοκρατία, η απουσία κάθε συλλογικότητας και διεκδικητικού κινήματος κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για συμφωνίες «κάτω απ’ το τραπέζι» στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς των εκπαιδευτικών.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

Σε θάνατο
Επόμενο άρθρο

Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

Μύθοι και πραγματικότητα

Σχετικά Αρθρα

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

Εργατικά 19 Φεβ 2026, 21:05

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

Παιδεία 19 Φεβ 2026, 20:02

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

Παιδεία 18 Φεβ 2026, 14:34

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 13:46

Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το «Εθνικό Απολυτήριο»: Ούτε ένας διευθυντής Λυκείου και εκπαιδευτικός της τάξης

Μόνο πανεπιστημιακοί, ομότιμοι καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, φροντιστηριάδες, διώκτες εκπαιδευτικών

Παιδεία 16 Φεβ 2026, 07:46

Ακόμα τρεις απεργοί εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 05:31
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

19 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Φλεβάρη

Αιθιοπία: Ημέρα μαρτύρων (1930).

1937: Ομάδα αιθιόπων ανταρτών αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό αντιβασιλέα της χώρας, 2.000 συλλήψεις.

1947: Ανακοινώνεται η ίδρυση στρατοπέδου εθνικού φρονηματισμού στη Μακρόνησο.

1977: Βόμβα ακροδεξιών στα γραφεία της Πολιτιστικής Λέσχης Παγκρατίου.

1978: Προσπάθεια αιγυπτίων κομάντο –χωρίς να έχουν άδεια της κυπριακής κυβέρνησης– να απελευθερώσουν τους επιβάτες αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που κρατούν ομήρους αεροπειρατές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καταλήγει σε σύγκρουση με τις κυπριακές αρχές ασφαλείας, δεκαεπτά νεκροί.

1986: Βόμβες (ΕΛΑ) στο ΥΠεΧωΔΕ και σε παράρτημά του (η μία δεν εξερράγη).

1990: Εκτελείται ο ψυχίατρος Μάριος Μαράτος (Επαναστατική Αλληλεγγύη).

1998: Βόμβα στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας «General Motors» (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    17Ν
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Εφετείο 17Ν
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Ποιοι είμαστε
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Επικοινωνία
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Όροι χρήσης
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Ποιοι είμαστε
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Επικοινωνία
  • Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo