Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τα παιδιά της Γάζας ξέρουν να εκτιμούν
  • O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά
  • Γιατί εκθέτουν τον Ιάσονα;
  • Αλλος ένας φιλο-παλαιστίνιος νίκησε φιλο-σιωνιστή στις ΗΠΑ
  • Κυνισμός χρυσοκάνθαρου μάνατζερ και απροκάλυπτη ψευδολογία αυτοκρατορικού απεσταλμένου
  • Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού»
Παιδεία

Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Φεβ 2020, 00:00

Oι αστικές δημοκρατίες κοκορεύονται ότι διαφυλάττουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην εκπαίδευση, για τους πολίτες τους αλλά και για τους κατοίκους τους (συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες). Το δικαίωμα στην εκπαίδευση εμπεριέχεται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948, ωστόσο αυτά που ζούμε στην Ελλάδα εν έτει 2020 σε καμία περίπτωση ούτε φτάνουν ούτε τείνουν προς αυτόν το στόχο. Εστιάζοντας σε μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες παιδιών διεθνώς, τα παιδιά πρόσφυγες, τα στοιχεία που δημοσιεύει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το έτος 2019 μιλούν από μόνα τους: από τα 7,1 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες, τα 3,7 εκατομμύρια, δηλαδή άνω του 50%, δε φοιτούν στο σχολείο!

Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Είναι δεδομένο ότι όλα τα παιδιά, ανεξαιρέτως, έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση; Υπάρχουν δυο κατηγορίες παιδιών; Τα ελληνάκια και τα μεταναστόπουλα που έχουν πρόσβαση και τα προσφυγόπουλα που δεν έχουν πρόσβαση; 

Αν διάβαζαν αυτές τις γραμμές συριζαίοι, θα μας έλεγαν ότι φταίει η ακροδεξιά, ρατσιστική και κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης του Κούλη, αφού αυτοί ως κυβέρνηση προσπάθησαν να εντάξουν όλα τα προσφυγόπουλα στην πρωινή ζώνη (όσα μένουν στο αστικό τοπίο, εντός πόλεων δηλαδή) και στις απογευματινές ζώνες ΔΥΕΠ (14.00-18.00 το απόγευμα, ώστε να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με τα ελληνόπουλα, για όσα παιδιά προσφύγων μένουν σε καμπ ή ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων όπως τα λένε, δίνοντας έμφαση στο ανοιχτά, λες και κάνουν χάρη στους ανθρώπους που μένουν εκεί, που δεν είναι εσώκλειστοι…). «Σε μια Ευρώπη που διχάζεται ανάμεσα στο συντηρητισμό και στην ξενοφοβία και αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο ως εισβολή, και σε μια Ευρώπη που προωθεί την αλληλεγγύη και την πολυπολιτισμικότητα, στη χώρα μας έχουμε συνταχθεί σαφώς με την δεύτερη επιλογή», δήλωνε χαρακτηριστικά παλαιότερα η συριζαία τότε υφυπουργός Μερόπη Τζούφη.

Επιστρέφοντας στα ερωτήματα που θέσαμε, σημειώνουμε ότι μοναδικό τεκμήριο συμμετοχής στην εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί η παιδική ηλικία, καθώς στις ευρωπαϊκές αστικές δημοκρατίες που ζούμε αυτό εμπεριέχεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), η οποία έχει υπογραφεί και από την Ελλάδα και κατά συνέπεια αποτελεί συμβατική της υποχρέωση. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν είναι απλά απόλυτα αυτονόητο για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής, πολιτισμικής προέλευσης και θρησκείας, αλλά δεν επιδέχεται διαπραγμάτευση και θα πρέπει το εργατικό κίνημα και κάθε άνθρωπος που δηλώνει προοδευτικός να μάχεται και να προσφέρει ενεργά την αλληλεγγύη του σε αυτή την κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε τους προπηλακισμούς παιδιών, τους φασίστες γονείς σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα, που προέτασσαν τα τατουάζ με τις ελληνικές σημαίες στα στήθη τους, για να σταθούν εμπόδιο στη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά των προσφύγων όχι μόνο δε θα αντάλλασσαν κουβέντα με τα ελληνόπουλα, για να συγχρωτιστούν αλλά και να εξασκήσουν τα ελληνικά που θα μάθαιναν, αλλά ούτε καν βλέμματα.

Κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και το τρέχον σχολικό έτος 2019-2020, σύμφωνα με τις υποκριτικές δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας, «κύριος στόχος του Υπουργείου για μία ακόμα χρονιά υπήρξε η ένταξη όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο σχολείο, συνεχίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση την ενίσχυση των εκπαιδευτικών διαδικασιών για την αρμονική μετάβαση των περισσότερων παιδιών στην πρωινή ζώνη» (η έμφαση δική μας).

Παράλληλα, εξακολούθησε να λειτουργεί ο θεσμός των απογευματινών Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ), προκειμένου οι νεοεισερχόμενοι στη χώρα μαθητές πρόσφυγες να εξοικειωθούν με το πλαίσιο της σχολικής ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες τους και διατηρώντας σαφή προ-ενταξιακό χαρακτήρα. Στα γραφήματα εμφανίζονται τα συγκεντρωτικά στοιχεία για όλους τους αιτούντες/δικαιούχους διεθνούς προστασίας εγγεγραμμένους μαθητές του σχολικού έτους 2018-2019, όπως τα έδωσε το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ (πληροφοριακό σύστημα my school: Ιούνιος 2019, https://www.minedu.gov.gr/prosf-ekpaideusi-m/41866-20-06-19-to-yppeth-gia-tin-pagkosmia-imera-prosfygon-3).

Μιλώντας με οικογένειες προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας, στον Κολωνό, στην Κυψέλη και στα Πετράλωνα, διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά προσφύγων αντιμετωπίζονται στην πράξη ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού», αφού, παρότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (σχετικά προεδρικά διατάγματα) οι πρόσφυγες μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου (δηλαδή όχι μόνο κατά τις εγγραφές του Σεπτέμβρη), ακόμα και με ελλιπή δικαιολογητικά, ακόμα και χωρίς να έχουν κάνει εμβόλια (με τη διαβεβαίωση του γονιού ότι θα τα προσκομίσουν εν καιρώ), στην πράξη αυτό για ακόμα μια χρονιά δεν εφαρμόζεται.

Τα παιδιά που διαμένουν στην πόλη (και όχι σε camp εκτός πόλεων) έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το νόμο και τις εγκυκλίους του υπουργείου, να γραφτούν σε πρωινά σχολεία, μαζί ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα, στην πράξη όμως συνεχώς προκύπτουν εμπόδια που κρατούν τα προσφυγόπουλα στο σπίτι, μόνα, χωρίς το δικαίωμα στο συλλογικό-ομαδικό παιχνίδι, στην επαφή με τους συνομήλικους, να αγωνιούν καθημερινά για το ότι δεν μπορούν να φοιτήσουν μαζί με άλλους μαθητές, να μάθουν τη γλώσσα, να μάθουν γράμματα.

Μιλήσαμε με οικογένειες προσφύγων και νεαρές εφήβους που διαμένουν με τις μητέρες τους στην περιοχή του Κολωνού και της Κυψέλης. Η Djara είναι 15 χρόνων και κατάγεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Ζει με τη μητέρα της και την αδερφή της σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, που τους «παρέχει» το πρόγραμμα Εστία, ένα πρόγραμμα που υλοποιούν διάφορες ΜΚΟ με χρηματοδότηση της ΕΕ και εποπτεία από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Μένουμε σε αυτό το σπίτι από τον Αύγουστο. Εχω ζητήσει από τους υπαλλήλους της ΜΚΟ να με γράψουν στο σχολείο και εμένα και την αδερφή μου. Σε λίγο θα τελειώσει και ο Γενάρης και ακόμα περιμένουμε» (…) «Εγώ με τη μαμά μου και την αδερφή μου μείναμε έξι μήνες στη Μόρια σε πολύ δύσκολες συνθήκες και όταν ήρθαμε στην Αθήνα πιστέψαμε ότι τα προβλήματά μας έχουν τελειώσει. Κάθε μέρα όμως δεν έχω τι να κάνω στο σπίτι, θέλω να μάθω τη γλώσσα σας και θέλω να μάθω και Αγγλικά (μιλάω Λινγκάλα και Γαλλικά). Τόσους μήνες περιμένουμε και στο σπίτι δεν περνάει η ώρα. Η αδερφή μου βλέπει βιντεάκια στο youtube όλη μέρα και η μαμά μου τη μαλώνει, αλλά και στις ΜΚΟ που πήγαμε δεν είχαν θέση και στο κρατικό σχολείο που πήγαμε στην Κυψέλη η διευθύντρια μας είπε ότι έχει θέση, αλλά δεν μας πήρε».

Επικοινωνώντας με διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων στην περιοχή της Κυψέλης και του Κολωνού, διαπιστώσαμε ότι ενώ υπάρχουν κάποιες λίγες θέσεις σε ορισμένα τμήματα, η διαδικασία κολλάει, καθώς το υπουργείο έχει δώσει γραμμή οι εγγραφές να μη γίνονται στα σχολεία, άρα για την εγγραφή των παιδιών να μην αποφασίζουν οι διευθυντές, όπως στο παρελθόν, αλλά οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες συγκεντρώνουν πάκους με αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία τύχη, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους. Το αποτέλεσμα; Οι λίγες θέσεις που υπάρχουν δεν καλύπτονται, για να μην επιλεγούν π.χ. οι τρεις από τους 50 μαθητές!

Η κατάσταση που ζουν αυτά τα παιδιά είναι γνωστή. Ολη μέρα «σαπίζουν» στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, μόνα, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας τους, παρότι θέλουν και διψούν να μάθουν Ελληνικά, Αγγλικά, να κάνουν δραστηριότητες, ζωγραφική, γυμναστική, να εκτονωθούν σωματικά. Δεν τους δίνεται η δυνατότητα, παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Η στέρηση από τα προσφυγόπουλα του δικαιώματος στην εκπαίδευση, μέσα από διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια, δεν είναι τυχαία. Αποτελεί τμήμα της γενικότερης τακτικής του ελληνικού κράτους απέναντι στους πρόσφυγες: να αναγκαστούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους. Αν τα παιδιά διευκολύνονται να πάνε στο σχολείο, αν αρχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα (τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα, ως γνωστόν), τότε θα αρχίσουν να δημιουργούνται δεσμοί με την Ελλάδα, μπορεί οι οικογένειες να μείνουν εδώ και να… βαθύνει η… εθνική και θρησκευτική αλλοίωση της κοινωνίας μας κτλ. κτλ.

Αυτό το καθεστώς πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας, είναι ντροπή για κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

Αισχρή δημαγωγία
Επόμενο άρθρο

Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

Νέα δάνεια για την αποπληρωμή των παλιών

Σχετικά Αρθρα

Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε το φιάσκο βαφτίζοντας το κρέας ψάρι

Καταστολή 11 Σεπ 2026, 06:56

Εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα: Ενας πληθυσμός γερασμένος, με υψηλά προσόντα και χαμηλά αμειβόμενος

Παιδεία 10 Σεπ 2026, 13:41

Σε κίνδυνο η ζωή μαθητή Α΄ Δημοτικού με διαβήτη τύπου 1

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τοποθέτησε νοσηλεύτρια για μόλις 7 ώρες την εβδομάδα αφήνοντας ακάλυπτο το παιδί για τις υπόλοιπες 18 ώρες στο Σχολείο!

Παιδεία 10 Σεπ 2026, 12:22

Φοιτητές ΕΜΠ: Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί

Παιδεία 9 Σεπ 2026, 20:03

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο νέος χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός χρεώνει τα πάντα στους φτωχότερους φοιτητές

Παιδεία 9 Σεπ 2026, 19:20

Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος

Τους κατηγόρησαν για... «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»

Εργατικά 8 Σεπ 2026, 10:56
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Τα παιδιά της Γάζας ξέρουν να εκτιμούν

11 Σεπ 2026, 19:20
Διεθνή

O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

11 Σεπ 2026, 18:46
Uncategorized

Γιατί εκθέτουν τον Ιάσονα;

11 Σεπ 2026, 14:40
Διεθνή

Αλλος ένας φιλο-παλαιστίνιος νίκησε φιλο-σιωνιστή στις ΗΠΑ

11 Σεπ 2026, 12:21
Η παπάρα

Κυνισμός χρυσοκάνθαρου μάνατζερ και απροκάλυπτη ψευδολογία αυτοκρατορικού απεσταλμένου

11 Σεπ 2026, 08:22
Καταστολή

Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε το φιάσκο βαφτίζοντας το κρέας ψάρι

11 Σεπ 2026, 06:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Σεπτέμβρη

11 Σεπ 2026, 00:01
Κόντρες

Κοινής κουλτούρας μετέχοντες

10 Σεπ 2026, 20:53
Διεθνή

Προελαύνουν ασταμάτητα οι «Χούθι» στην Υεμένη

10 Σεπ 2026, 17:49
Διεθνή

Ανώτεροι βρετανοί ραβίνοι υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών

Κόντρα στην κυρίαρχη εβραϊκή ηγεσία

10 Σεπ 2026, 14:22
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα: Ενας πληθυσμός γερασμένος, με υψηλά προσόντα και χαμηλά αμειβόμενος

10 Σεπ 2026, 13:41
Διεθνή

Κοινή ανακοίνωση παλαιστινιακών πολιτικών δυνάμεων – κόλαφος για τον ραδιούργο Μαχμούντ Αμπάς

10 Σεπ 2026, 13:35
Παιδεία

Σε κίνδυνο η ζωή μαθητή Α΄ Δημοτικού με διαβήτη τύπου 1

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τοποθέτησε νοσηλεύτρια για μόλις 7 ώρες την εβδομάδα αφήνοντας ακάλυπτο το παιδί για τις υπόλοιπες 18 ώρες στο Σχολείο!

10 Σεπ 2026, 12:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Σεπτέμβρη

10 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιράν προς ΗΠΑ: Επιστρέψτε στο Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, γιατί δεν σας παίρνει

Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε αμερικάνικα αντιτορπιλικά, αμερικάνικες βάσεις και τάνκερ

9 Σεπ 2026, 20:37
Παιδεία

Φοιτητές ΕΜΠ: Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί

9 Σεπ 2026, 20:03
Παιδεία

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο νέος χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός χρεώνει τα πάντα στους φτωχότερους φοιτητές

9 Σεπ 2026, 19:20
Πολιτισμός

Και συ Βρούτε; Αλλιώς: Δύσκολοι καιροί για υποστηρικτές του σιωνισμού

9 Σεπ 2026, 19:03
Κόντρες

Μια χαρά τη δουλεύουν τη μηχανή

9 Σεπ 2026, 14:54
Πολιτική

Νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού: Συμφωνία για αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών

9 Σεπ 2026, 11:08
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Σεπτέμβρη

1926: Αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσης του ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, τραυματίες οκτώ περαστικοί.

1929: Συγκρούσεις καπνεργατών – χωροφυλακής στο Αγρίνιο.

1944: Η Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα γίνεται η πρώτη ελληνίδα δήμαρχος (Αμαλιάδα).

1967: Επτά διαδηλωτές καταδικάζονται από το στρατοδικείο Χανίων.

1972: Ανατινάζεται πυλώνας της ΔΕΗ στην Κηφισιά («Ομάδα Αρης»)

1973: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε στη διάρκεια αμερικανοκίνητου στρατιωτικού πραξικοπήματος υπό τον στρατηγό Πινοσέτ.

1976: Βόμβα στα γραφεία του Σκαλιστήρη (ΕΛΑ).

1986: Πεθαίνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

2001: Χτύπημα των δίδυμων πύργων (Νέα Υόρκη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    17Ν
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Εφετείο 17Ν
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    ΕΛΑ
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Όροι χρήσης
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo