Την Παρασκευή, 7 του Νοέμβρη, το απόγευμα, ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά, ο μέγας δημοκράτης και μεταρρυθμιστής Λοβέρδος επέλεξε να (ξανα)δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή της αξιολόγησης των διευθυντών των σχολείων και των προϊστάμενων των ολιγοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων, ώστε στη συνέχεια να έρθει και η σειρά των εκπαιδευτικών. Την ώρα αυτή, λοιπόν, κατέφθασε στις σχολικές μονάδες εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 10940/20-10-2014 με θέμα «Εφαρμογή της αξιολόγησης στο πλαίσιο του ΠΔ 152/2013», μαζί με αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής της και νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το πρώτο στάδιο του οποίου, αυτό που εκβιάζει τη «θέληση» των διευθυντών να αξιολογηθούν και επισφραγίζει την υποταγή τους, διαρκεί μόνο μισή ημέρα!
Η εγκύκλιος απαιτεί από τους διευθυντές των σχολείων και τους προϊστάμενους των ολιγοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων μέσα σε μισή μέρα (τα σχολεία ήταν κλειστά το Σαββατοκύριακο και η σχετική προθεσμία έληγε τη Δευτέρα, 10 του Νοέμβρη) να καταχωρίσουν και επιβεβαιώσουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης του υπουργείου τα στοιχεία της οικείας σχολικής μονάδας, του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων από τους οποίους προβλέπεται να αξιολογηθούν.
Στη συνέχεια, ορίζει τις εξής ημερομηνίες:
Από 12/11/2014 έως και 27/11/2014 οι αξιολογούμενοι καλούνται να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία που θεωρούν ότι θα πρέπει να θέσουν υπόψη των αξιολογητών τους (portfolio).
Από 10/11/2014 έως και 27/12/ 2014 οι αξιολογητές είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως επικοινωνούν με όσους αξιολογούν και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση των δευτέρων.
Από 28/11/2014 έως και 31/12/ 2014 οι αξιολογητές καταχωρίζουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης τις αξιολογήσεις τους.
Την ίδια ακριβώς εγκύκλιο, με άλλες ημερομηνίες υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος, εξίσου ασφυκτικές, είχε στείλει ο Λοβέρδος στα σχολεία την παραμονή της αργίας της 28ης του Οκτώβρη (η αντίστοιχη ημερομηνία έληγε στις 29 του Οκτώβρη!), για να την πάρει αιφνιδιαστικά πίσω μετά από «ώριμη σκέψη». Καθώς φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας δεν είχε υπολογίσει το γεγονός ότι μεσολαβούσαν οι εκλογές για τα ΠΥΣΠΕ (5 του Νοέμβρη). Υπήρχε κίνδυνος, λοιπόν, η εκρηκτική ατμόσφαιρα που θα δημιουργούνταν στα σχολεία με την έναρξη της αξιολόγησης να έκανε στραπάτσο στις φίλα προσκείμενες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Τώρα, όμως, που τέλειωσε το πανηγύρι των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα κρατικά όργανα διοίκησης, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που συντηρούν το μύθο της «συνδιοίκησης», στοχεύοντας ουσιαστικά στη συναίνεση και την υποταγή των εκπαιδευτικών μέσω της συνενοχής στην άσκηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ο Λοβέρδος επανήλθε.
Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της αξιολόγησης, που σ’ αυτή τη φάση επιλέχτηκε να γίνει μόνο ως προς το ένα σκέλος, τη διοικητική αξιολόγηση, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος (το δεύτερο σκέλος, η εκπαιδευτική αξιολόγηση, που αναφέρεται στο εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό έργο είναι χρονοβόρα) δεν μπήκαν τυχαία. Ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι μετά τη δεύτερη εγκύκλιο στην πλατφόρμα αξιολόγησης ήταν ήδη καταχωρημένα τα στοιχεία που απαιτούσε το πρώτο στάδιο του χρονοδιαγράμματος και ζητούνταν μόνο η επιβεβαίωσή τους από τον διευθυντή. Ολα τούτα συντείνουν στην άσκηση της μέγιστης τρομοκρατίας, να μην αφήσουν στους διευθυντές κανένα περιθώριο σκέψης ή αναστολών, καμιά ανάσα και κάτω από την ασφυκτική πίεση, τον πανικό και τη σύγχυση που δημιουργούν τα μηδενικά χρονικά περιθώρια να εκβιάσουν τη συναίνεση και την αυτοχειρία τους.
Ταυτόχρονα, στέλνεται τρομοκρατικό μήνυμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα τους δημόσιους υπάλληλους, που την περίοδο αυτή δίνουν μάχη και αντιστέκονται στην αξιολόγηση της συγκυβέρνησης και του Μητσοτάκη, που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις.
Τα παραπάνω γεγονότα, όμως, έχουν και μια άλλη πλευρά. Δείχνουν την αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να περάσει αβρόχοις ποσί την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση-καρατόμηση των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Η αντίσταση των εκπαιδευτικών, παρότι υποχώρησε σ’ ένα βαθμό, μετά τη βρόμικη και παρελκυστική τακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που επικεντρώθηκε σε νομικίστικα τερτίπια, εξακολουθεί να είναι ισχυρή, και να κάνει ζημιά στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας. Για να υπάρξει, όμως, ανατροπή τους απαιτείται μαζική συστράτευση και σκληρός αγώνας.