Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 27 Απρίλη
  • Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων
  • Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς
  • ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)
  • Σαν σήμερα 26 Απρίλη
  • Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Κούφιες διαβεβαιώσεις: Τα Ειδικά Σχολεία παραμένουν απροστάτευτα
Παιδεία Υγεία

Κούφιες διαβεβαιώσεις: Τα Ειδικά Σχολεία παραμένουν απροστάτευτα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Μαρ 2021, 21:14

Καμιά δέσμευση, μόνο κούφιες διαβεβαιώσεις, που επί του πρακτέου έχουν μηδενικό αντίκρυσμα στη συνεχιζόμενη εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στα Ειδικά Σχολεία, εισέπραξαν οι εκπρόσωποι των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) και του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Αττικής, από το υπουργείο Παιδείας.

Η συνάντηση με την υφυπουργό Ζέττα Μακρή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρυχθεί για την Ειδική Αγωγή στις 18 Μαρτίου, με βασικό αίτημα να μπει λουκέτο και στα Ειδικά Σχολεία στις περιοχές που τα υπόλοιπα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κλειστά.

Σε αυτήν τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε η συνήθης διαδικασία, που ακολουθείται στις κινητοποιήσεις-απεργίες που δεν ζορίζουν τα μάλα την κυβέρνηση, σε αυτές που οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων δεν αισθάνονται στο σβέρκο τους παρατεταμένα και επικίνδυνα την καυτή ανάσα των εργαζόμενων και επομένως έχουν το περιθώριο να παριστάνουν πως δεν γνωρίζουν τα προβλήματα, ενώ πετούν στο καλάθι των αχρήστων τα δίκαια αιτήματα μόλις οι συνδικαλιστές φύγουν από τη συνάντηση.

Δεν θέλουμε να απευθύνουμε καμιά μομφή στους εκπαιδευτικούς των Ειδικών Σχολείων, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμιά ουσιαστική λύση δεν θα υπάρξει χωρίς σκληρό αγώνα, την πρωτοκαθεδρία μάλιστα στον χειρισμό του οποίου έχουν οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές.

Η ξεδιάντροπη, λοιπόν, ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρίστανε πως άκουγε την τραγική κατάσταση στα Ειδικά Σχολεία (αλήθεια δεν την ξέρει;) χωρίς τελικά να δεσμευτεί για κανένα από τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών. Αφού δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών παρά τις εκκλήσεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τώρα, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να καλπάζει, συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική, κρατώντας τα Ειδικά Σχολεία ανοιχτά και στην ουσία απροστάτευτα.

Ο τραγέλαφος συνεχίστηκε με τη «δέσμευση» της γενικής γραμματέα Γκίκα να μεταφέρει τα προβλήματα που ακούστηκαν στη συνάντηση στην ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων (!), στην επιτροπή δηλαδή των ενσωματωμένων ειδικών, που λειτουργεί σταθερά ως δεκανίκι της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 18/3/2021

Διαμαρτυρία – Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ- ΔΟΕ – ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας για τα ανοιχτά Ειδικά σχολεία

Στις 18/3/2021 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας, όπου συμμετείχαν ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής καθώς και τοπικοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών για το φλέγον ζήτημα των ειδικών σχολείων τα οποία εξακολουθούν να είναι ανοιχτά ενώ δεν έχουν παρθεί μέτρα για μαθητές και εργαζόμενους  παρόλο που έχουν χαθεί ζωές μαθητή και γονέα.

Μετά από αίτημα του προέδρου της ΔΟΕ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, να δεχθούν αντιπροσωπεία των ομοσπονδιών, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση παρουσία της υφυπουργού κα. Ζ. Μακρή, της γ. γραμματέας κα. Α. Γκίκα, του προϊστάμενου ΕΑΕ κ. Ζυμβρακάκη, με τον πρόεδρο και 3 μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, την πρόεδρο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και τον πρόεδρο της Α΄ΕΛΜΕ Πειραιά.

Παρουσιάστηκαν και εκτέθηκαν εκτενώς όλα τα προβλήματα των Ειδικών Σχολείων καθώς και οι προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί από τις ομοσπονδίες. Δυστυχώς  παρόλα τα αιτήματα και τις εκκλήσεις μας από την αρχή του σχολικού έτους για επιπλέον μέτρα, το υψηλό ποσοστό των ειδικών σχολείων που βρίσκονται σε αναστολή  λόγω κρουσμάτων φανερώνει την επικινδυνότητα της λειτουργίας των ειδικών σχολείων, τα οποία είναι εκτεθειμένα: μαθητές χωρίς μάσκες, συγχρωτισμός στα λεωφορεία και στις αίθουσες «κλουβιά», ακατάλληλα κτήρια, ελλιπή ή ανύπαρκτα τεστ ανά σχολική μονάδα, σοβαρές ελλείψεις σε μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.α.), υποστελέχωση λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, έλλειψη σχολικών νοσηλευτών και επιπλέον προσλήψεων  προσωπικού.

 Ο εμβολιασμός έχει καθυστερήσει και σε καμία περίπτωση δε θα υπάρχει προστασία μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά για το προσωπικό και τους μαθητές άνω των 16 ετών, καθώς η πλειονότητα των ραντεβού έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2021.  

Ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Πειραιά, που στην περιοχή του είχαμε την τραγική απώλεια του μαθητή από ΕΕΕΕΚ,  επισήμανε ότι αν ο μαθητής είχε εμβολιαστεί έγκαιρα, μπορεί να ζούσε.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, τα ειδικά σχολεία παραμένουν απροστάτευτα. Οι εργαζόμενοι,  οι οποίοι στηρίζουν ακούραστα, με πλήρη συνείδηση του ρόλου τους, τους μαθητές των ειδικών σχολείων και τις οικογένειες τους, νιώθουν αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι.

 Από πλευράς υπουργείου τονίστηκε από την υφυπουργό και τη γενική γραμματέα ότι έγιναν εντατικές προσπάθειες ως προς την προτεραιοποίηση του προσωπικού και των μαθητών άνω των 16 ετών των ειδικών σχολείων για τον εμβολιασμό καθώς και τη διενέργεια μεμονωμένων  τεστ μέσα από την πλατφόρμα του υπουργείου και ότι περίμεναν μεγαλύτερη ανταπόκριση. Η υφυπουργός παρέμεινε στο επιχείρημα της παλινδρόμησης των μαθητών σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται η δια ζώσης εκπαίδευσή τους.

 Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ τόνισε ότι το ζήτημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και  ζωής  είναι η πρωτεύουσα ανάγκη στην παρούσα στιγμή καθώς και στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες δεν θα μπορεί να υπάρχει προστασία προσωπικού και μαθητών στα ειδικά σχολεία. Τα κρούσματα στα ειδικά σχολεία και λόγω των μεταλλάξεων αντικατοπτρίζουν πλήρως την επιβαρυμμένη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και συνθηκών. Μαθητές των Ειδικών Σχολείων και ιδιαίτερα των ΕΝΕΕΓΥΛ μπορούν να εκπαιδευτούν μέσω τηλεκπαίδευσης και αυτό γίνεται στα εν λόγω ειδικά σχολεία, τα οποία κλείνουν λόγω κρουσμάτων.  Δεν απαντήθηκε το ερώτημά  μας γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει  μέριμνα για τους μαθητές των γενικών σχολείων με αντίστοιχες δυσκολίες των ειδικών σχολείων, που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί.  

Η ενημέρωση από το υπουργείο είναι ότι δεσμεύτηκαν 14.500 εμβόλια για το προσωπικό των ειδικών σχολείων και μαθητές άνω 16 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει περίπου οι μισοί εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ- ΕΒΠ  4.185 από τους 8.000 και πολύ μικρό ποσοστό από τους μαθητές.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζήτησε, όπως εγγράφως έχει καταθέσει, να μεριμνήσουν για να ενταχθούν στον αριθμό των εμβολίων που έχει εξασφαλιστεί, το προσωπικό των ΚΕΣΥ, στα οποία καθημερινά αξιολογούνται μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης των γενικών σχολείων, οι οποίοι υποστηρίζουν μαθητές. Η ΔΟΕ έκανε ειδική αναφορά στους εκπαιδευτικούς μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να έχουν εμβολιαστεί, αν ο στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία.  

Από πλευράς υπουργείου διευκρινίστηκε ότι ακόμα και τώρα μπορεί να δηλωθεί – απ’ όσους δεν το έπραξαν – η επιθυμία τους να εμβολιαστούν στους διευθυντές τους, προκειμένου να προωθηθούν εκ νέου λίστες στο Υπουργείο Υγείας κι ότι γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί και το προσωπικό των ΚΕΣΥ στο εμβολιασμό παρόλο που συναντούν προβλήματα.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να μεταφερθούν όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν  στη συνάντηση και τα ζούμε καθημερινά και η κα. Γκίκα δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.

Ο προϊστάμενος Ε.Α.Ε. κ. Ζυμβρακάκης, ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει ως προς τα σχολικά δρομολόγια στις  Περιφέρειες και την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας προς το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η χρηματοδότηση των ειδικών σχολείων να γίνεται  με όρους ισοτιμίας και με βασικό κριτήριο τις ειδικότερες και αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των λειτουργικών τους αναγκών, προκειμένου να υπολογίζεται η χρηματοδότησή κάθε σχολικής μονάδας ΕΑΕ  όπως  μία σχολική μονάδα  γενικής Εκπαίδευσης δυναμικότητας με κατώτατο όριο 300 μαθητών/τριών. Το τελευταίο, ωστόσο δεν έχει τύχει ακόμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας προβλέπουν την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της χώρας εκτός των ειδικών σχολείων, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων μαθητών, Εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Ζητάμε από την  Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Να κλείσουν άμεσα τα  Ειδικά Σχολεία στις επιδημιολογικά επιβαρυμμένες περιοχές, όταν κλείνουν καθολικά όλα τα σχολεία της γενικής!

Ζητάμε ότι προβλέπεται για τη διασφάλιση της  δημόσιας υγείας να αφορά όλους τους μαθητές, γενικών και ειδικών σχολείων!

Εκτύπωση 🖨
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΨέματα, ψέματα, ψέματα, ψέματα…
Επόμενο άρθρο Εφιάλτης στα νοσοκομεία: Δε φταίει η «κακή μοίρα μας», είναι έγκλημα!

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Παιδεία 26 Απρ 2026, 06:16

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 25 Απρ 2026, 18:14

Ξεπέρασε και τον Παττακό ο γκεμπελίσκος του υπουργείου Υγείας: Πέταξε πέτρα σε σκάμμα και τη βάφτισε… θεμέλιο λίθο

Υγεία 23 Απρ 2026, 19:53

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

Εργατικά 22 Απρ 2026, 12:04

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

Εργατικά 21 Απρ 2026, 18:27

Εισβολή δυνάμεων καταστολής στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ – Εκαναν ρημαδιό φοιτητικά στέκια

Στόχος ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο

Καταστολή 17 Απρ 2026, 10:47
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
Καταστολή

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

24 Απρ 2026, 14:15
Κόντρες

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

24 Απρ 2026, 14:07
Διεθνή

Χριστιανοί μαχητές στη Χεζμπολά

24 Απρ 2026, 12:58
Ιστορία

Μάχα Αμπού Χαλίλ: Μια ιστορική μορφή δολοφονήθηκε στα 80 της από τους σιωναζιστές

24 Απρ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Απρίλη

24 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Iράν: Λαοθάλασσες κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να στηρίξουν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία

«Μη φοβάστε τα αεροσκάφη B1, B2 και B52. Να φοβάστε τον άνθρωπο χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμή και χωρίς ανδρεία»

23 Απρ 2026, 22:03
Διεθνή

Το Ιράν δεν πάει σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αμερικάνικους όρους, γιατί αισθάνεται και είναι δυνατό στο πεδίο

23 Απρ 2026, 21:07
Υγεία

Ξεπέρασε και τον Παττακό ο γκεμπελίσκος του υπουργείου Υγείας: Πέταξε πέτρα σε σκάμμα και τη βάφτισε… θεμέλιο λίθο

23 Απρ 2026, 19:53
Διεθνή

Χεζμπολά: Οι σκοπευτές μας είναι έμπειροι, οι γροθιές μας πολλές και οι πύραυλοί μας ακόμα περισσότεροι…

Αθλιοι ελιγμοί της ξενόδουλης κυβέρνησης της Βηρυτού

23 Απρ 2026, 15:06
Πολιτική

H Koβέσι πέρασε πριονοκορδέλα Μητσοτάκη-Φλωρίδη

23 Απρ 2026, 14:28
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

Ημέρα κατασκευαστικού σχεδίου.

Νότια Αφρική: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Σλοβενία, Σιέρα Λεόνε: Εθνική εορτή.

1903: Γεννιέται ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1941: Αρχή γερμανικής κατοχής στην Αθήνα.

1968: Συλλήψεις νέων του «Ρήγα Φεραίου» και του ΠΑΜ.

1972: Σιωπηρή πορεία πεντακοσίων φοιτητών της ΦΜΣ για πανεπιστημιακά αιτήματα, πολλές συλλήψεις.

1978: Απόπειρα των Ερυθρών Ταξιαρχών κατά του διευθυντή της FIAT Σέρτζιο Παλμιέρι.

1979: Ολική καταστροφή από βόμβα στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας (ΕΛΑ).

1982: Βόμβα καταστρέφει το διπλωματικό αυτοκίνητο του πράκτορα της CIA Στανισλάβ Βαλέγκρα (ΕΛΑ).

1988: Βόμβες (ΕΛΑ) στις Ζ’ και Η’ ΔΟΥ και στο Α’ αστυνομικό τμήμα (Θεσσαλονίκη).

1999: Βόμβα στο ξενοδοχείο «Intercontinental», μία νεκρή και ένας τραυματίας (Επαναστατικοί Πυρήνες).

2000: Ενας ανήλικος αλβανός κρατούμενος δολοφονείται από αστυνομικό με μια σφαίρα στον τράχηλο στη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές Αυλώνα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo