Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
  • Πι(ερ)νόκιο
  • Διώκουν αρχαιολόγο επειδή αντιτάχτηκε με ανακοίνωση στην παρουσία ΝΑΤΟικών καραβανάδων σε Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Τόλμη και γοητεία
  • Σαν σήμερα 29 Απρίλη
  • Επεσαν οι μάσκες στη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Επιστροφή στη γραμμή Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, έφοδος της αγοράς, πειθάρχηση, καταστολή
Παιδεία

Ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, έφοδος της αγοράς, πειθάρχηση, καταστολή

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Ιούλ 2019, 06:31

Οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη και Κεραμέως περιγράφουν, πολλές φορές με καλυμμένο τρόπο και ωραιοποιημένες εκφράσεις (έχουν πάρει παραδείγματα από τους συριζαίους), όσα περιέχονται στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία και έχουν αναφερθεί στις πολλαπλές δηλώσεις και των δύο στο παρελθόν.
 
Ο πυρήνας τους περιέχει ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας, έφοδο της καπιταλιστικής αγοράς σε όλα τα επίπεδα, αποθέωση της πειθάρχησης και της καταστολής, προώθηση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου σε ένα περιβάλλον σκληρής ανταγωνιστικότητας, αποφασιστικό χτύπημα της τάσης της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση, ένταση των ταξικών φραγμών και βεβαίως την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως επιστέγασμα του δόγματος «νόμος και τάξη».
 
Τα σημαντικότερα σημεία των προγραμματικών δηλώσεων είναι τα εξής:
 
♦ Με ταχύτερους και πιο αποφασιστικούς ρυθμούς ιδιωτικοποιούνται πλευρές της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου. Εκεί αναφέρεται η περίφημη πια «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, η «απελευθέρωση του σχολείου από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας», σε συνδυασμό με τη «θεσμική θωράκιση της σχολικής μονάδας» και τον «αναβαθμισμένο ρόλο του διευθυντή».
 
Η «αυτονομία» θα είναι διοικητική και οικονομική και κατ’ επίφαση μόνο παιδαγωγική. Το σχολείο αποτελεί ισχυρό μηχανισμό ιδεολογικής προπαγάνδας και αναπαραγωγής των εκμεταλλευτικών σχέσεων στην παραγωγή, γι’ αυτό και το αστικό κράτος ουδέποτε θα επιτρέψει να κινδυνεύσει το περιεχόμενό του. Αλλωστε, η Κεραμέως έδωσε και σαφή δείγματα για τον προσανατολισμό που θα επιδιώξει να έχει, σύμφωνα με τις σκοταδιστικές παραδοσιακές αξίες της δεξιάς, αποδίδοντας στους «ιεροδιδασκάλους» και το ιερατείο ενεργότερο ρόλο.
 
Εκείνο που επιθυμεί και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να απαλλάξει το αστικό κράτος από την υποχρέωση της γενναίας χρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας. Στο σχολείο αυτό εκφράζεται με τη «διοικητική και οικονομική αυτονομία», στο πανεπιστήμιο με τις χορηγίες από τρίτους, τις επώνυμες έδρες, τα ξενόγλωσσα προγράμματα, την «απελευθέρωση των μεταπτυχιακών», κ.λπ. Είναι εύλογο όλα αυτά να παραπέμπουν στην πολυδιαφημισμένη «αποκέντρωση» (χορήγηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στους Δήμους, μεταξύ των άλλων και αυτής της διαχείρισης του δημόσιου σχολείου), με τα γνωστά αποτελέσματα, μιας και οι Δήμοι απετέλεσαν και αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών που, κατά τα άλλα, είναι υποχρεωμένο το αστικό κράτος να προσφέρει σους πολίτες.
 
Το σχολείο πρέπει να αγωνιστεί για να επιβιώσει, κυνηγώντας πρόσθετους πόρους από τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Τα παραδείγματα της ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, που «ανταλλάσσει» τους νεκρούς εργάτες της με τη χορήγηση πετρελαίου στα σχολεία της περιοχής, της Coca Cola, που διοργανώνει «επιμορφωτικά προγράμματα», ανακαινίζει σχολεία σε συνεργασία με την επιχείρηση του Μασούτη («το σχολείο που θέλεις»), κ.λπ. δεν είναι κατακριτέα, αλλά πρέπει να γενικευτούν. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα και τον τρόπο διδασκαλίας όχι με μέσα που διαθέτει το δημόσιο σχολείο, αλλά αγοράζοντας πληροφόρηση και δραστηριότητες από ιδιώτες, ΜΚΟ και τα ρέστα.
 
Δεν ομολογείται, πλην όμως γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, ώστε να γίνει αποδεκτό το «κουπόνι» για την «αγορά» του «κατάλληλου σχολείου» από τους γονείς, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Το παράδειγμα των Δήμων και των παιδικών σταθμών είναι χαρακτηριστικό.
 
Τα παραπάνω απαιτούν «αυξημένες αρμοδιότητες» από τον διευθυντή του σχολείου, απαιτούν έναν διευθυντή-μάνατζερ, ο οποίος θα διοικεί το σχολείο «του» με όρους ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, αλλά θα ελέγχει και τους εκπαιδευτικούς «του», ώστε η σχολική μονάδα να εκπληρώνει τους όρους που θα της επιτρέπει να επιβιώνει, να είναι «θελκτική» στην προσέλκυση «πελατών», κερδίζοντας θετικά σχόλια και πόντους στο τζόγο της «αξιολόγησης».
 
♦ Ως φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, όλου αυτού του πλαισίου που διαμορφώνεται, είναι η επιβολή της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα. Στη σχολική μονάδα, στους εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκταση και στους μαθητές.  «Υιοθέτηση πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης» είναι η λάιτ έκφραση που χρησιμοποιεί η Κεραμέως για να περιγράψει την κακόφημη αξιολόγηση, που θα έχει δραματικές συνέπειες για τα σχολεία και τους ανθρώπους τους. Η πολύπλοκη και πολυεπίπεδη μορφωτική διαδικασία, η σχέση δάσκαλου-μαθητή, τα μορφωτικά εργαλεία, που μάλιστα δεν προσφέρονται γενναιόδωρα από την Πολιτεία, αλλά αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης από την ιδιωτική προσφορά, οι ταξικές ανισότητες σε σχέση με το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον προέλευσης των μαθητών και τον τόπο χωροθέτησης του σχολείου (σχολεία σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, σε υποβαθμισμένες γειτονιές, σε εργατικές γειτονιές ή γειτονιές με υψηλό οικονομικό status, κ.ά.) «μετρούνται» και «αποτιμώνται». Σχολικές μονάδες-εκπαιδευτικοί-μαθητές κατατάσσονται και κατηγοριοποιούνται.
 
Η καταπολέμηση τάχα «της λογικής της ήσσονος προσπάθειας, του εξισωτισμού προς τα κάτω και της δαιμονοποίησης της αριστείας» είναι το παραμύθι που κρύβει τις ταξικές ανισότητες, τις ηθελημένες και συνειδητές ανεπάρκειες του αστικού κράτους και των διαχειριστών του έναντι της δημόσιας Παιδείας. Το αφήγημα της «αριστείας» παίρνει σάρκα και οστά και με την ίδρυση των πρότυπων σχολείων.
 
Η ΝΔ παραδειγματίστηκε από τους συριζαίους, ως προς την τακτική που θα ακολουθήσει, για να αποσοβήσει (τουλάχιστον έτσι ευελπιστεί) τις αντιδράσεις. Προωθεί και αυτή «ένα σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς», επιδιώκοντας να εμπεδωθεί καταρχάς μια «κουλτούρα αξιολόγησης».
 
♦ Το πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό ως το Λύκειο εμπλουτίζεται με τις θεματικές του «εθελοντισμού» και της «επιχειρηματικότητας». Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, με εκμεταλλευτικές και εκμεταλλευόμενες τάξεις, που βασιλεύει ο νόμος του ισχυρού, που η εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα, που έχουν καταβαραθρωθεί τα εργατικά δικαιώματα, που η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, ούτε «εθελοντισμός», με την έννοια της αγνής και ανθρώπινης προσφοράς, της προώθησης της συλλογικότητας μπορεί να υπάρξει, ούτε «υγιής επιχειρηματικότητα». Εκείνο που προωθείται, μέσω της εκπαίδευσης, είναι η διαμόρφωση νέων ανθρώπων με τέτοια χαρακτηριστικά, ώστε μεθαύριο ως εργαζόμενοι να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα να προσφέρουν τσάμπα την εργατική τους δύναμη στους κεφαλαιοκράτες, να είναι υπάκουοι και υποταγμένοι.
 
Συνάμα το σχολείο δεν οφείλει να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ευρεία γκάμα στέρεων γνώσεων, αλλά να καλλιεργεί δεξιότητες που κάθε φορά πρέπει να συμβαδίζουν με τις περιστασιακές ανάγκες της αγοράς. Εκεί πρέπει να αποδώσουμε και την πρεμούρα της ΝΔ για «έμφαση στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), π.χ. ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία,…», δεξιότητες που έχει αναδείξει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής και απαιτεί σήμερα η αγορά.
 
Ο «επαγγελματικός προσανατολισμός από το Γυμνάσιο», η επέκταση της Μαθητείας και για τους απόφοιτους του Γυμνασίου (αποθέωση της παιδικής εργασίας) έχουν στόχο να στρέψουν από νωρίς τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε δρόμους έξω από το σχολείο, εκεί όπου ο αστισμός θεωρεί ότι «ανήκουν», στις γραμμές δηλαδή της εργατικής τάξης.
 
♦ Το αποφασιστικό χτύπημα στην τάση της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή μόρφωση (και κατ’ επέκταση στη φοίτηση στη βαθμίδα του Λυκείου) θα δοθεί με ισχυρότατη ένταση των ταξικών φραγμών. Στις προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκης και Κεραμέως δεν υπήρξαν αναλυτικοί, όμως όλα έχουν περιγραφεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία: Εθνικό Απολυτήριο, στο βαθμό του οποίου συνυπολογίζονται οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου με επιλογή θεμάτων από Τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Διατήρηση για τουλάχιστον δύο χρόνια του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Καθορισμός ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ανώτατα ιδρύματα μπορούν να ορίσουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης βάσης.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δυνατότητα των ιδρυμάτων να καθορίζουν αυτά τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας. Η ρύθμιση αυτή είναι σίγουρο ότι θα φέρει τη δραματική μείωση των εισακτ§έων τα επόμενα χρόνια.
 
♦ Οι προεκλογικές υποσχέσεις που έγιναν βάσει της πίεσης που ασκήθηκε στη ΝΔ από τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίστοιχη εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 και προπαντός το γεγονός ότι υπήρξε το ο.κ. από τους ιμπεριαλιστές δανειστές, οδήγησαν τη ΝΔ να αναφερθεί και στο γεγονός ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη 4.500 προσωπικού στην Ειδική Αγωγή. Αντίθετα ουδεμία δέσμευση δεν υπήρξε σχετικά με τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση. Υπήρξε μόνο μια αόριστη δήλωση: «σταδιακά θα αντιμετωπίσουμε οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών» (Μητσοτάκης). Θυμίζουμε, βεβαίως, την εξαγγελία για διαφύλαξη του «προσοντολογίου», αλλά και την επαναφορά του «διαγωνισμού της ντροπής» (ΑΣΕΠ).
 
♦ Κορωνίδα της επίθεσης στα Πανεπιστήμια είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αποτελεί αποθέωση της καταστολής, της στέρησης από το κοινωνικό και λαϊκό κίνημα  χώρων ανάπτυξης και εκφρασή τους, όπου η δυνάμεις καταστολής δεν θα μπορούν να επέμβουν. Αυτός είναι ο μέγας στόχος που ντύνεται με την παραπλανητική προπαγάνδα με χαρακτήρα προβοκάτσιας ότι φοιτητικοί και λαϊκοί αγώνες είναι ένα και το αυτό με την «παραβατικότητα», με τους ναρκέμπορους.
 
«Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται, στο πρώτο μας νομοσχέδιο. Και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, από μπαχαλάκηδες, από εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζομένους τους» δήλωσε ο Μητσοτάκης.
 
Το σοκ και δέος στην ανώτατη εκπαίδευση παίρνει σάρκα και οστά με την ακόμα μεγαλύτερη επέλαση της αγοράς, την προώθηση της «επιχειρηματικότητας», το πανεπιστήμιο ΑΕ, τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, τις πιστοποιήσεις κάθε είδους και για κάθε «τσέπη» στο πνεύμα της Μπολόνια. Τα «αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας» πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια προσέλκυσης «πελατών» (σε πρώτη φάση ξένων φοιτητών), χώροι όπου θα βασιλεύει η «τάξη και ασφάλεια», δηλαδή το ελεύθερο των μεγαλοκαθηγητάδων να κάνουν μπίζνες με τις επιχειρήσεις και η «σιωπή των αμνών», αφού οι φοιτητές υποχρεώνονται με το βούρδουλα να είναι καλοί μαθητές και στρατιωτάκια, είναι ο στόχος.
 
Και αφού σε αυτήν τη συγκυρία, η ΝΔ δεν μπόρεσε να πετύχει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, προωθεί τώρα με όλα τα μέσα την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Στην ομιλία της η υπουργός Παιδείας ανέφερε τα εξής:
 
1. Θεσπίζουμε σύγχρονες και , με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες (σ.σ. επαναφορά Συμβουλίων ιδρύματος).
 
2. Καθιερώνουμε , πλην εξαιρέσεων.
 
3. Ενισχύουμε την και των Ιδρυμάτων.
 
4. .
 
5. τη δυνατότητα δημιουργίας .
 
6. σε τομείς που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός).
 
7. Αναπτύσσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα ε, με επένδυση στις νέες τεχνολογίες.
 
8. Αξιοποιούμε τη των Ιδρυμάτων (π.χ. για κατασκευή φοιτητικών εστιών).
 
9. Εισάγουμε προς τα Ιδρύματα και για την .
 
10. Προχωρούμε στην , χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας.
 
11. φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.
 
12. Θωρακίζουμε την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) και .
 
13. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά.
 
♦ Οσον αφορά στο νέο «ακαδημαϊκό χάρτη», η Κεραμέως ανέφερε ότι «θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων». Κοντολογίς, προαναγγέλλεται κλείσιμο των Τμημάτων που δε θα συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των υποψηφίων και αυτών που δε θα πληρούν τα κριτήρια της ΑΔΙΠ, που θα διαμορφώνονται με όρους σκληρής «ανταγωνιστικότητας» και «αποδοτικότητας», σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
 
♦ Τέλος υπήρξε η εξής αναφορά: «Θεσπίζουμε , για παράδειγμα όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών». Το τελευταίο (η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών) μπήκε απλά για ξεκάρφωμα. Οι σχολάρχες έχουν και τώρα το ελεύθερο να πραγματοποιούν οποιαδήποτε δραστηριότητα, αρκεί να τη δηλώνουν (όπως και τους απασχολούμενους εκπαιδευτικούς σε αυτήν) στην αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης. Εκείνο που προαναγγέλλεται, χωρίς να ομολογείται, είναι η απόλυτη ασυδοσία των εμπόρων της γνώσης, ασφαλώς με χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Δείγμα γραφής του τι θα επακολουθήσει είναι η υποβάθμιση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Με υπουργική απόφαση ανακοινώθηκε η μεταφορά εποπτείας της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από τον υπουργό (όπως μέχρι σήμερα συνέβαινε) στη νέα Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ πρώτη απάντηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου
Επόμενο άρθρο Μαζική κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών από τους σιωνιστές

Σχετικά Αρθρα

Απεργιακό ραντεβού δεκάδων σωματείων ενάντια στις διώξεις

Εργατικά 28 Απρ 2026, 14:14

Μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση

Εργατικά 28 Απρ 2026, 13:14

Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»

Και δώρο η κατοχή της ιταλικής γλώσσας

Παιδεία 27 Απρ 2026, 17:53

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Παιδεία 26 Απρ 2026, 06:16

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 25 Απρ 2026, 18:14

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

Εργατικά 22 Απρ 2026, 12:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

29 Απρ 2026, 19:21
Κόντρες

Πι(ερ)νόκιο

29 Απρ 2026, 14:23
Εργατικά

Διώκουν αρχαιολόγο επειδή αντιτάχτηκε με ανακοίνωση στην παρουσία ΝΑΤΟικών καραβανάδων σε Αρχαιολογικό Μουσείο

29 Απρ 2026, 10:42
Η παπάρα

Τόλμη και γοητεία

29 Απρ 2026, 09:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Απρίλη

29 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Επεσαν οι μάσκες στη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Επιστροφή στη γραμμή Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους»

28 Απρ 2026, 20:56
Διεθνή

Οι ξενόδουλοι αστοί του Λιβάνου προσπαθούν να αποτινάξουν τις κατηγορίες για προδοσία

28 Απρ 2026, 19:55
Εργατικά

Απεργιακό ραντεβού δεκάδων σωματείων ενάντια στις διώξεις

28 Απρ 2026, 14:14
Κόντρες

Ψήφισαν yesboy, απλοελληνικά καρπαζοεισπράκτορα

28 Απρ 2026, 14:08
Εργατικά

Μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση

28 Απρ 2026, 13:14
Διεθνή

Maariv: Το Ισραήλ χάνει αυτόν τον γύρο στον Λίβανο καθώς η αντίσταση εντείνεται υπό πολιτικούς περιορισμούς

28 Απρ 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

28 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων

27 Απρ 2026, 19:45
Παιδεία

Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»

Και δώρο η κατοχή της ιταλικής γλώσσας

27 Απρ 2026, 17:53
Διεθνή

Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)

27 Απρ 2026, 12:09
Καταστολή

Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες

27 Απρ 2026, 07:21
Διεθνή

Ιρανικό F-5 παραβίασε την αεράμυνα και βομβάρδισε αμερικανική βάση στην πρώτη παρόμοια επίθεση από τον Πόλεμο της Κορέας

27 Απρ 2026, 05:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Απρίλη

Ημέρα μνήμης για τα θύματα χημικού πολέμου.

Ημέρα ανοσολογίας.

Ημέρα χορού.

Ιαπωνία: Εθνική εορτή.

1453: Αλωση Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

1962: Απαγορεύεται κάθε συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο κατά την Πρωτομαγιά.

1971: ΗΠΑ και Νότιο Βιετνάμ εισβάλλουν στην Καμπότζη για να καταδιώξουν τους Βιετκόνγκ.

1975: Εμπρησμός οχτώ αυτοκινήτων στην Ελευσίνα που είχαν αποβιβαστεί από πλοίο του αμερικανικού στόλου για να χρησιμοποιηθούν από το προσωπικό των αμερικανικών βάσεων (πρώτο χτύπημα του ΕΛΑ).

1999: Ο Στέφανος Μάνος ιδρύει κόμμα με την επωνυμία «Φιλελεύθεροι».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιτελικό κράτος σημαίνει αν κολλήσει κάπου ένα έργο, θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί – επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε Υπουργικό Συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου. Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη… Οσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα – τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Επιτελικό κράτος σημαίνει να παίρνεις την αρμοδιότητα της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου και να «βυσματώνεις» όλους όσους διαχειρίζονται συμβάσεις – από υπουργούς μέχρι ανώτατους καραβανάδες – μη τυχόν και κάνουν «δουλειές» μόνοι τους. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διορίζεις κεντρικά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, ώστε ο υπουργός να είναι περικυκλωμένος από ανθρώπους του Μαξίμου. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διοικεί ένας αυτοκρατορίσκος με μια αυλή Ηρακλέων του Στέματος που λογοδοτούν μόνο σ’ αυτόν. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες, αλλά άρχισαν να τα «κοπανάνε» οι γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί στον Μητσοτάκη τώρα, που τον βλέπουν στριμωγμένο στα σκοινιά. Μ’ άλλα λόγια, βγάζουν την ουρά τους απέξω και δείχνουν με το δάχτυλο τον αυτοκρατορίσκο και την αυλή του, για να διασωθούν οι ίδιοι εκλογικά και πολιτικά. Δεν είναι πρωτοφανή αυτά. Εχουν ξαναγίνει στο παρελθόν κι ας μην είχε λανσαριστεί ο όρος «επιτελικό κράτος», με αξεσουάρ το τάμπλετ του Σκέρτσου και τους «κοριούς» του Δημητριάδη και του Κοντολέοντα. Ενόψει όλων των παραπάνω, η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «είμαστε μια οικογένεια» θυμίζει σαπουνόπερα τύπου «Τόλμη και γοητεία». Με ισχυρές καπιταλιστικές οικογένειες να συντρώγουν και να συνδεξιώνονται την ίδια στιγμή που το κάθε μέλος της οικογένειας σκάβει το λάκο των άλλων. Μήπως έτσι δεν είναι και η σχέση του μικρού Κυριάκου με τη μεγαλύτερη αδερφή του; Αυτός της απαγόρευσε να συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του κι αυτή δεν τον κάλεσε ούτε στο γάμο του γιου τους. Αφήστε το γεγονός ότι, εκτός των αναγκαίων πολιτικών συνευρέσεων, οικογενειακή σύναξη έγινε μόνο στην κηδεία του Δρακουμέλ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo