Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο
  • Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…
  • «Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»
  • Σαν σήμερα 5 Ιούνη
  • O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας
  • Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Θα ιδιωτικοποιήσω τα πάντα στην Παιδεία
Παιδεία

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Θα ιδιωτικοποιήσω τα πάντα στην Παιδεία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Σεπ 2018, 00:00

Πωρωμένος νεοφιλελεύθερος, έχοντας να επιδείξει έργο χιλιάδων διαθεσιμοτήτων, απολύσεων, καταργήσεων-συγχωνεύσεων δημοσίων υπηρεσιών ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής ενός κόμματος, που είναι ο καθεαυτό και παραδοσιακός εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου (ο ΣΥΡΙΖΑ διά της πρακτικής του στην κυβέρνηση απέκτησε αυτό το «προνόμιο» τα τελευταία χρόνια), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε διστάζει να πει με το όνομά τους, αυτά που σχεδιάζει για την Παιδεία, κάτι που όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κρύβουν μέσα σε στρογγυλοποιημένες εκφράσεις και καμουφλαρισμένες πρακτικές.

Το πλαίσιο της σκληρής μνημονιακής πολιτικής, η παραίτηση (προσώρας) της εργαζόμενης κοινωνίας από κάθε αντίσταση, η διαμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών, της στρατηγικής και για την εκπαίδευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΟΟΣΑ) και το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο (βλέπε παρέμβαση ΣΕΒ, Κόντρα, αρ. φύλ. 904), δίνουν το περιθώριο στον Μητσοτάκη να κινείται όπως το ψάρι μέσα στο νερό.

Είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ:

«Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε επιτέλους από την τυραννία του ωρολόγιου προγράμματος. Με αξιολόγηση παντού, αλλά κυρίως με νέα αντικείμενα που θα διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος, ήδη από το δημοτικό. Να αναπτύσσουν τα παιδιά μας όχι απλά ικανότητα στη στείρα παπαγαλία, αλλά κυρίως δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά. Και ναι δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Γιατί η Παιδεία, η δημόσια παιδεία, παραμένει ο βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας. Και το παιδί που μεγαλώνει στη Μενεμένη πρέπει να ξέρει, ότι αν δουλεύει σκληρά, θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτό που μεγαλώνει στο Πανόραμα.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -αφού καταργήσουμε αμέσως την αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ- θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας και από αυτήν την αξιολόγηση θα εξαρτάται και ένα μέρος της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων. Και θα ορίσουμε ελάχιστο όριο για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση ώστε αυτοί που εισέρχονται να έχουν τα αναγκαία ελάχιστα προσόντα για να μπορούν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν. Σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου σημαίνει ότι δεν μπορείς να πηγαίνεις και να γράφεις τρία και να έχεις την απαίτηση να πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος την παιδεία σου σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο» (οι εμφάσεις δικές μας).

Τι εξήγγειλε, λοιπόν, ο Μητσοτάκης;

♦ Τα σχολεία θα είναι «αυτόνομα», χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και εποπτεία. Η «αυτονομία» της σχολικής μονάδας έγινε το αγαπημένο σλόγκαν όλων των οπαδών της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Παιδείας, κρυφών και φανερών, όλων αυτών που επιθυμούν -και υπό το βάρος της κρίσης, όπου κεντρικός στόχος είναι η εμπορευματοποίηση των πάντων και η αποτίμησή τους με μια λογική κέρδους- να απαλλάξουν το αστικό κράτος ακόμη και από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι συριζαίοι, που ανέλαβαν να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και υπηρετούν ασμένως τις εντολές των ιμπεριαλιστών δανειστών, ενέταξαν την «αυτονομία» στους στόχους της «μεταρρύθμισής» τους. Στην «αυτονομία της σχολικής μονάδας» που αποτελεί «βασική αρχή» και «κεντρική πολιτική επιλογή» και η οποία διακρίνεται σε παιδαγωγική, διοικητική και οικονομική, και αναφέρεται σε διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών και διδακτικές μεθόδους, στην επιλογή του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών, στην αποκέντρωση, στη διαχείριση των πόρων και στην αναζήτηση πρόσθετων, αναφέρεται το πόρισμα που συνέταξε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με επικεφαλής τον Γαβρόγλου, στο πλαίσιο του «εθνικού διαλόγου».

Ο Μητσοτάκης το πήγε ακόμη παραπέρα. Πλην όλων των παραπάνω, μίλησε και για αυτονομία στην επιλογή του διδακτικού προσωπικού.

Τι θα έχουμε, λοιπόν; Θα έχουμε κατηγοριοποιημένα σχολεία, με διαφορετικά προγράμματα σπουδών (ωρολόγιο πρόγραμμα, μαθήματα, περιεχόμενο, σχολικά εγχειρίδια), και κατηγοριοποιημένους μαθητές. Αλλα   θα διδάσκονται στο Πανόραμα και άλλα στη Μενεμένη, άλλα στην Κηφισιά και άλλα στο Πέραμα. Η αναφορά στην ίδρυση «πρότυπων» σχολείων για τους «άριστους» σε κάθε περιφερειακή ενότητα, πέρα από μια λογική κατάταξης-κατηγοριοποίησης των μαθητών, είναι ο «φερετζές» του ταξικού μίσους της άρχουσας τάξης και των κομμάτων εξουσίας για τους απόκληρους της καπιταλιστικής κοινωνίας, για την εργατική τάξη και τη νεολαία της.

Θα έχουμε διευθυντές managers, που θα πασχίζουν για την επιβίωση του σχολείου τους, αναζητώντας πόρους από «τρίτους». Η αναζήτηση-διαχείριση των πόρων θα διευκολύνει τη διαδικασία συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων και θα οδηγήσει στην άμεση εμπλοκή των ιδιωτών, των επιχειρήσεων, των τοπικών παραγόντων στη μορφωτική διαδικασία, με απώτερο στόχο την ικανοποίηση των ίδιων συμφερόντων τους.

Θα έχουμε επιλογή του διδακτικού προσωπικού (από ποιον; Από τους Δήμους, τους διευθυντές, με λόγο και αυτών που ενισχύουν τη χρηματοδότηση του σχολείου;), γεγονός που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο απόλυτο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, στην πλήρη ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, με τραγικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αξιολόγηση, χωρίς κανένα καμουφλάζ περί δήθεν «μη τιμωρητικού χαρακτήρα» και «ελευθερία στην επιλογή του διδακτικού προσωπικού» είναι έννοιες ταυτόσημες. Η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα επίπεδα (και όχι με τον καμουφλαρισμένο τρόπο που επέλεξαν οι συριζαίοι: «αυτοαξιολόγηση» τώρα και αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων σε επόμενο χρόνο, αφού πρώτα οι εκπαιδευτικοί αποκτήσουν «κουλτούρα αξιολόγησης»).

♦ Το σχολείο θα έχει στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων και όχι τη γενική μόρφωση για όλα τα παιδιά. Η υποταγή στις ανάγκες της αγοράς, οι φθηνοί, «ευέλικτοι» και πειθήνιοι στις ορέξεις των καπιταλιστών μελλοντικοί εργαζόμενοι, είναι ο στόχος και της ΝΔ.

♦ Τα Πανεπιστήμια θα αξιολούνται στη βάση της σκληρής «ανταποδοτικότητάς» τους. Θα εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου (οι συριζαίοι δεν τον κατήργησαν στο σύνολό του, παρά τις αρχικές υποσχέσεις), σύμφωνα με την οποία μέρος της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων εξαρτάται από την αξιολόγηση-απόδοσή τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε και έμμεση αναφορά στην καθαρή κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (και όχι απλά στη διατήρηση ενός ασύλου-φαντάσματος, που προβλέπει η ψευδεπίγραφη επαναφορά του στο νόμο Γαβρόγλου), επαναφέροντας το ζήτημα της «ανομίας» στους πανεπιστημιακούς χώρους («φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία»).

Η εμμονή του προέδρου της ΝΔ (και του ίδιου του κόμματος) για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, γεγονός που θα αποθεώσει τον κάθετο ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας,  πολλές φορές έγινε γνωστή. Τη φορά αυτή, στη συνέντευξή του, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει, να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση (αναθεώρησης του συντάγματος), εάν σημαντικά άρθρα, κρίσιμα άρθρα, όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να περιμένει άλλη μία δεκαετία – γιατί αυτό θα συνέβαινε».

♦ Την επιβολή νέων ταξικών φραγμών για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, με την καθιέρωση «ελάχιστου ορίου» βαθμολογίας. Είναι η παραλλαγή της βάσης του 10 της Μαριέττας Γιαννάκου.

Είτε προαναγγέλλεις ένα «νέο Λύκειο» προσανατολισμένο στην ειδίκευση, με την τελευταία τάξη-φροντιστήριο, με διπλές ουσιαστικά πανελλαδικές εξετάσεις, ένα Λύκειο απαιτητικό, όπου νομιμοποιούνται οι ταξικές ανισότητες (πρόταση Γαβρόγλου), είτε προαναγγέλλεις ένα διαφορετικό σύστημα ενισχυμένων ταξικών φραγμών (πρόταση Μητσοτάκη), η στόχευση είναι μία: η μείωση της ροής προς τα Πανεπιστήμια, το πλήγμα στην ιστορικά διαμορφωμένη τάση της νεολαίας της ελληνικής εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακές σπουδές, η στροφή των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στη λεγόμενη τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Κόλαφος για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Αντιτρομοκρατική
Επόμενο άρθρο

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης: μια φθηνή λύση

Σχετικά Αρθρα

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

Παιδεία 3 Ιούν 2026, 08:09

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 09:52

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55

Ολόκληρος Σύλλογος Διδασκόντων εγκαλείται πειθαρχικά επειδή έπεσε το ταβάνι του σχολείου!

 Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόρτο Ράφτη

Παιδεία 28 Μάι 2026, 05:40

Δήμος Αθήνας: Καμιά απάντηση για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την καλή λειτουργία των σχολείων

Παιδεία 26 Μάι 2026, 20:35
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

Ημέρα περιβάλλοντος.

1934: Ο βουλευτής Καρδίτσας Δ. Αναγνωστόπουλος πετάει κάθισμα μέσα στη βουλή κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και εκείνος το πετάει πίσω χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

1967: Ξεκινά ο πόλεμος των έξι ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1969 : Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.

1971: Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη (Ελληνική Αντίσταση) από τις φυλακές της Αίγινας.

1998: Ο 28χρονος Αλβανός Mπόκαρι Mπάχο πέφτει νεκρός από «εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

2004: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    17Ν
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Εφετείο 17Ν
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    ΕΛΑ
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Ποιοι είμαστε
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Επικοινωνία
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Όροι χρήσης
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Ποιοι είμαστε
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Επικοινωνία
  • Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo