Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη
  • Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ
  • Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν
  • 30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία
  • Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!
  • Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η πραγματικότητα καταρρίπτει τη δημαγωγία
Παιδεία

Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

Η πραγματικότητα καταρρίπτει τη δημαγωγία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Δεκ 2014, 00:00

Ξέχειλη είναι η δημαγωγία στο σχέδιο νόμου για την ειδική εκπαίδευση (αφορά άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σε αντίθεση, βεβαίως, με τη σκληρή πραγματικότητα. Μόνο μια εικόνα αρκεί για να καταρρεύσει όλο το λαμπερό και στημένο σκηνικό: Το ξύλο που έφαγαν από τα ΜΑΤ άνθρωποι καθισμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, την ημέρα που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Αλλά και στην εκπαίδευση η εικόνα βγάζει μόνο πίκρα και οργή. Τα ειδικά σχολεία υπολειτουργούν, έχοντας τεράστιες ανάγκες σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι ειδικές τάξεις, στο πλαίσιο του γενικού σχολείου, έχουν καταστεί είδος υπό εξαφάνιση, ενώ εκατοντάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών που εργάζονταν σ’ αυτές έχουν μείνει κενές.

Το κράτος και το υπουργείο Παιδείας φρόντισαν από καιρό, στο όνομα δήθεν της αποφυγής της ιδρυματοποίησης, να εντάξουν πλήθος μαθητών με ειδικές ανάγκες στις σχολικές τάξεις της γενικής εκπαίδευσης. Εκεί τους πέταξαν κυριολεκτικά σα σκουπίδια, αφού δε φροντίζουν παράλληλα να τους στηρίξουν με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Ετσι και οι μαθητές με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βαλτώνουν και ολόκληρη η τάξη βασανίζεται. Κάθε χρόνο εκατοντάδες είναι οι αιτήσεις που κάνουν τα σχολεία για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού παράλληλης στήριξης και από αυτές δεν ικανοποιούνται παρά ελάχιστες. Οι δε εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης δεν αφοσιώνονται μόνο σε έναν μαθητή που τους έχει ανάγκη, αλλά γίνονται μπαλαντέρ ανάμεσα σε πολλά σχολεία «καλύπτοντας» ταυτόχρονα πολλές περιπτώσεις.

Δε συζητούμε, βεβαίως, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την υλικοτεχνική υποδομή, τις υποστηρικτικές δομές. Ειδικά για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες που διαχέονται σε όλες τις τάξεις του γενικού σχολείου, τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα, αφού το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με μικρές προσαρμογές. Εδώ τα αναλυτικά προγράμματα και ο τρόπος που διεξάγεται η μαθησιακή διαδικασία στραγγαλίζουν τους «κανονικούς» μαθητές, φανταστείτε τώρα τι γίνεται με τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες! Ας αφήσουμε δε, τις αξιολογικές κρίσεις και διαδικασίες που υψώνουν ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς! Αλλά και τα αναλυτικά προγράμματα των ειδικών σχολείων δεν απέχουν σε φιλοσοφία από τα αναλυτικά προγράμματα του γενικού σχολείου, στοχεύοντας στην εκπαίδευση του ανθρώπου της «μερικής δεξιότητας», στη διαπαιδαγώγηση του υποταγμένου ανθρώπου.

Ολα αυτά πρέπει να τα δει κανείς και στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού για την Παιδεία, που ορίζει τις σχετικές δαπάνες στο εξευτελιστικό 2% του ΑΕΠ.

Τα ΚΕΔΥ (Κέντρα Διάγνωσης και Υποστήριξης), που είναι αρμόδια για τη διάγνωση, αξιολόγηση, αποτύπωση των εκπαιδευτικών αναγκών και τη συστηματική παιδαγωγική παρέμβαση με εξειδικευμένα και κατάλληλα προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά εργαλεία και προγράμματα, μπορούν να ανταποκριθούν μόνο στην κατάρτιση εκθέσεων αξιολόγησης, ενώ το έργο της υποστήριξης είναι ανύπαρκτο, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και το απαραίτητο προσωπικό. Χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες που καταφεύγουν για αξιολόγηση στα ΚΕΔΥ, στη συνέχεια μένουν μετέωρα, αφού οι οικογένειές τους δε μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος που επιβάλλει η παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων σε ιδιωτικά κέντρα.

Πώς αντιμετωπίζεται από το νομοσχέδιο η ζοφερή αυτή κατάσταση; Με την ίδια πρακτική που ακολουθούνταν μέχρι τώρα, αφού τα ωραία λόγια δεν κοστίζουν.

Τα πραγματικά εκπαιδευτικά προβλήματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παραμένουν άλυτα. Συνεχίζεται η τακτική της παράλληλης στήριξης, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της κάλυψης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών. Μάλιστα το σχέδιο νόμου φροντίζει να καταρτίζει λίστες προτεραιότητας με τους μαθητές που έχουν ανάγκη παράλληλης στήριξης, ώστε να επιλέγονται μόνο οι απολύτως βαριές περιπτώσεις: «… Στη συνέχεια τα ΚΕΔΥ και εφ’ όσον οι διαθέσιμες πιστώσεις παράλληλης στήριξης, είναι λιγότερες από τις εγκεκριμένες αιτήσεις, καταρτίζουν υποχρεωτικά αξιολογικό πίνακα με σειρά προτεραιότητας των μαθητών, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη έγκρισης χορήγησης παράλληλης στήριξης» (άρθρο 6, παράγρ. 2β). Οι άλλοι, προφανώς, ρίχνονται στον Καιάδα!

Στο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόβλεψη (άρθρο 6, παράγ. 1β) για τη μείωση του αριθμού των μαθητών (μέχρι 21 στην πρωτοβάθμια, μέχρι 23 στη δευτεροβάθμια) στις τάξεις του γενικού σχολείου που έχουν μαθητή με ειδικές ανάγκες, χωρίς παράλληλη στήριξη. «Στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένη από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΥ, Υγειονομική Επιτροπή ή Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία για κάθε μαθητή με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν υποστηρίζονται από παράλληλη στήριξη κατά τρεις μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδια τάξης κατόπιν απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου. Σε κάθε περίπτωση, η κατά τα ανωτέρω μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα θα φθάνει έως του αριθμού των 21 μαθητών, όταν πρόκειται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως του αριθμού των 23 μαθητών, όταν πρόκειται για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Πλην, όμως, και αυτή η διάταξη είναι «κολοβή», αφού στη συνέχεια του άρθρου προβλέπεται ειδική αναπηρία για να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των μαθητών: «Το μέτρο της μείωσης εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις μαθητών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού), ψυχικές διαταραχές, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική αναπηρία, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομα και σπάνιες ασθένειες. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλογικά και για την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση».

Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσληψη των απαραίτητων εκπαιδευτικών, ενώ θυμίζουμε ότι ακυρώθηκε και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

Από την άλλη, καθιερώνονται και πάλι οι εκπαιδευτικοί πολλών ταχυτήτων, ενώ αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο για την απασχόληση εκπαιδευτικών με «επιμόρφωση» σε ταχύρυθμα σεμινάρια ειδικής αγωγής επί πληρωμή. Κοντολογίς, το σχέδιο νόμου είναι κομμένο και ραμμένο στον καμβά της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτάσσουν τα Μνημόνια και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

Τι κρύβει η επίθεση των τραμπούκων στο δημοτικό συμβούλιο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
Επόμενο άρθρο

Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

Προκλητικές ποινές στην 3η δίκη της ΣΠΦ

Σχετικά Αρθρα

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

Εργατικά 16 Οκτ 2025, 19:35

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

Παιδεία 16 Οκτ 2025, 13:09

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 18:13

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 10:56

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

Καταστολή 13 Οκτ 2025, 11:53
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!

15 Οκτ 2025, 20:10
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Υγεία

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

15 Οκτ 2025, 14:33
Αθλητισμός

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

15 Οκτ 2025, 12:18
Αθλητισμός

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

15 Οκτ 2025, 11:08
Διεθνή

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

15 Οκτ 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας.

Ημέρα μυοσκελετικού τραύματος.

Ημέρα υπέρ των κακοποιημένων παιδιών.

Μαλάουι: Ημέρα μητέρας.

1920 : Ο Μάικ Φίτζεραλντ γίνεται ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας (Ιρλανδία).

1941: Οι ναζί εκτελούν 250 άνδρες 16-60 ετών των χωριών Ανω και Κάτω Κερδύλλια Σερρών σε αντίποινα για το φόνο ενός γερμανού στρατιώτη.

1974: Ιδρύεται η ΟΝΝεΔ.

2006: Η Λατίφα αλ Γκαούντ εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο Μπαχρέιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    17Ν
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Εφετείο 17Ν
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Όροι χρήσης
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Νομοσχέδιο για Ειδική Εκπαίδευση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo