Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • The Economist: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίση στους πυραύλους αναχαίτισης μετά την εκτεταμένη χρήση τους στον πόλεμο με το Ιράν
  • «Η Αντίσταση έχει κόκκινες γραμμές και ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει την κατοχή»
  • Σαν σήμερα 20 Αυγούστου
  • Αμάν πια με τους εθελοντές
  • Αγκαλιά με τους γενοκτόνους εγκληματίες πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ο αρχιστράτηγος του Μητσοτάκη
  • Μετά τη Γροιλανδία, ο Τραμπ προσάρτησε και το Στενό του Ορμούζ!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η πανεπιστημιακή έρευνα έχει αξία μόνο όταν παράγει προϊόντα προς πώληση στις επιχειρήσεις
Παιδεία

Αννα Διαμαντοπούλου

Η πανεπιστημιακή έρευνα έχει αξία μόνο όταν παράγει προϊόντα προς πώληση στις επιχειρήσεις

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Οκτ 2010, 00:00
Με ένα κρεσέντο άκρατου ενθουσιασμού για το αμερικανικό σύστημα σύνδεσης των Πανεπιστημίων και της έρευνας με τις επιχειρήσεις μας βομβάρδισε η Διαμαντοπούλου, μόλις επέστρεψε από το ταξίδι της στη Silicon Valley και την Ουάσιγκτον. Κράμα εμετικής δουλοπρέπειας και αποκάλυψης της χυδαίας αντίληψης ότι η πανεπιστημιακή έρευνα έχει αξία μόνο όταν παράγει εμπορεύσιμα προϊόντα, υπήρξε η ενημέρωσή της στους δημοσιογράφους. Προϊόντα που αναζητούν -και χρηματοδοτούν την παραγωγή τους- οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις γιατί συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. Υμνους κυριολεκτικά ανέπεμψε η Διαμαντοπούλου στην αμερικανική εκδοχή της έρευνας, μιλώντας για καθηγητές με λαμπρές επιτυχίες στη «σύνδεση της επιχειρηματικότητας με το Πανεπιστήμιο», και στη «δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», για καθηγητές που διαθέτουν ερευνητικές ομάδες που έχουν απευθείας σύνδεση με επιχειρήσεις (αναφέρθηκε το παράδειγμα του Παύλου Αλιβιζάτου, διευθυντή των εργαστηρίων Berkeley και ταυτόχρονα επιστημονικού σύμβουλου της εταιρίας Solexant), για μεταπτυχια-      κούς φοιτητές-ερευνητές που φτιάχνουν τις δικές τους επιχειρήσεις για να προωθήσουν τα προϊόντα της έρευνάς τους, για χρηματοδοτικούς φορείς που «αποτελούν τη σπονδυλική στήλη υποστήριξης των μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με στενή σχέση με τα γραφεία πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων των πανεπιστημίων».
 
Η Διαμαντοπούλου προσκυνά την εμπορευματοποιημένη έρευνα. Την έρευνα που έχει χρησιμοθηρική αξία από τις επιχειρήσεις γιατί συμβάλλει στη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους. Που περιορίζει, εκ των πραγμάτων, το εύρος της παραγωγής αποτελεσμάτων χρήσιμων για το γενικό καλό, για την πρόοδο της ανθρωπότητας. Είναι σαφές, ότι μια τέτοιου τύπου έρευνα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα καμιά σχέση δεν έχει με την εμβάθυνση στην επιστήμη και τη γνώση γιατί στενεύει τον ορίζοντά τους.
 
Η υπουργός Παιδείας πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι «στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της πολιτικής για την έρευνα και τεχνολογία και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την οικονομία και την κοινωνία». Πήγε, λέει, στην «καρδιά τη επιστημονικής έρευνας και της νεανικής επιχειρηματικότητας», για να αντλήσει τεχνογνωσία και έπειτα να έρθει στο Ελλαδιστάν να εφαρμόσει τα συμπεράσματα, με τη βοήθεια και των ελλήνων επιστημόνων ερευνητών, σπουδαστών και επιχειρηματιών της ομογένειας, που διαπρέπουν σ’ αυτού του είδους τις δραστηριότητες, για να πετύχει «το αναπτυξιακό θαύμα»! Το παράπονο της κυρίας υπουργού «γιατί εκεί και όχι εδώ» είναι απλώς γελοίο. Οχι μόνο γιατί διατυπώνεται σε περίοδο σκληρής παρατεταμένης κρίσης, που έχει εξαφανίσει κάθε κοινωνικό πόρο (ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα των Πανεπιστημίων κόπηκαν με το μαχαίρι, με αποτέλεσμα αυτά να ασφυκτιούν), αλλά και γιατί δεν εδράζεται στην πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε ιστορικά στη χώρα μας. Από πότε π.χ. η καπιταλιστική ψωροκώσταινα ενδιαφέρθηκε για την έρευνα που παράγει αγαθά για το κοινωνικό σύνολο, ή ακόμα από πότε ενδιαφέρθηκε έστω για την στοχευμένη έρευνα, όταν έχει ξεπατωθεί η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή; Από πότε οι ξένοι καπιταλιστές, που λυμαίνονται τον τόπο, επέτρεψαν στην εξαρτημένη Ελλάδα να διαχειριστεί τα του οίκου της (βιομηχανία, αγροτική οικονομία, άρα και έρευνα που θα στηρίζει αυτούς τους δυο πυλώνες); Επειτα, η Διαμαντοπούλου γνωρίζει καλά ότι όλες αυτές οι διακηρύξεις για την ενίσχυση της έρευνας είναι απλώς φούμαρα. Γιατί μας τάραξαν στις φανφάρες ότι θα έδιναν για την έρευνα 0,93% του ΑΕΠ (με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2010 και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), ενώ διαθέτουν μόνο το 0,67% του ΑΕΠ. Γιατί στα πρώτα μαχαίρια που έβαλε η κυβέρνηση ήταν και η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 700 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατομ. αφορούσαν το υπουργείο Παιδείας, πράγμα που σημαίνει ότι έβαλαν χέρι και στα 95 εκατομ. ευρώ που προϋπολόγιζε αρχικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έρευνα. Αν τώρα, συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι το Μνημόνιο αναφέρει ότι θα περικοπούν μέσα στο 2010 επιπλέον (των 700 εκατομ.) 500 εκατομ. ευρώ, αντιλαμβανόμαστε το φοβερό τσεκούρι που θα πέσει σε όλες τις δαπάνες, αν και δεν ξέρουμε ακόμη το ποσό που αντιστοιχεί στο υπουργείο Παιδείας και άρα και στην έρευνα.
 
Ολα τα παραπάνω, συνεπώς, είναι απλώς όνειρα καλοκαιρινής νυχτός της Διαμαντοπούλου. Είναι όμως ενδεικτικά για το κλίμα που θέλει να επιβάλλει στα Πανεπιστήμια και για το πού στοχεύουν οι δραματικές αλλαγές που ετοιμάζονται. Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και ως προς το ερευνητικό του έργο θα είναι αυστηρά προσηλωμένο στο αμερικανικό μότο. Εκτός των άλλων, το ταξίδι αυτό ίσως κρύβει και συμφωνίες –προς το παρόν κάτω απ’ το τραπέζι– με διάφορα κέντρα και επιχειρήσεις για την αγορά των «προϊόντων» τους απ’ την Ελλάδα (θυμάστε το ταξίδι του αφεντικού της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς στην Ελλάδα, που το προσκύνησε όλος ο ντόπιος πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος και την αγορά του λογισμικού της εταιρίας του, που επιβλήθηκε σ’ όλη τη δημόσια διοίκηση).
 
Η Διαμαντοπούλου, εκτός των άλλων, έλαβε και τα «φώτα» του πρύτανη του Πανεπιστήμιου του Stanford, ως προς το «μοντέλο διοίκησης του Πανεπιστημίου και τη διάκριση διοικητικού και ακαδημαϊκού έργου». Πήρε, δηλαδή, μαθήματα για το πώς μπορεί να εφαρμόσει τα Συμβούλια Διοίκησης στα Πανεπιστήμια, στα οποία την πλειοψηφία (σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα) θα έχουν εξωπανεπιστημιακοί παράγοντες (κυρίως επιχειρηματίες, αλλά και δημαρχαίοι, περιφερειάρχες, εργατοπατέρες και λοιπά θεσμικά όργανα του αστικού συστήματος εξουσίας) και τα οποία θα έχουν τον πρώτο λόγο στη χάραξη των στρατηγικών στόχων, στη διαχείριση του προϋπολογισμού και την εξεύρεση πόρων. Μεταξύ των εντυπωσιακών εφέ ήταν και η «δημιουργία δικτυώσεων ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών», η «προκήρυξη postdoc για την επιστροφή στην Ελλάδα λαμπρών επιστημόνων» και η συμμετοχή της υπουργού στη συνάντηση στρογγυλής τράπεζας, που οργάνωσε το Κέντρο για τη Διεθνή Εκπαίδευση του Ινστιτούτου Brookings (διακομματικό think tank) , όπου συζητήθηκε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση!
 
ΥΓ. Η Silicon Valley είναι μια ζώνη ακτίνας τριάντα χιλιομέτρων που περιλαμβάνει γνωστές πόλεις της Καλιφόρνιας, νότια του Αγίου Φραγκίσκου.
 
Σ’ αυτήν έχουν την έδρα τους όλες οι μεγάλες γνωστές εταιρίες του χώρου της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής βιομηχανίας.
 
Εκεί υπάρχουν 15 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Stanford και το Berkley, που παράγουν έρευνα συνδεδεμένη με την «καινοτομική επιχειρηματική δραστηριότητα» . Στη Silicon Valley έχει αναπτυχθεί το τρίγωνο Πανεπιστήμιο-Ερευνα-Επιχειρηματικότητα και είναι το κέντρο μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν κάθε «καινοτομική πρωτοβουλία». Στην περιοχή αυτή ζουν και εργάζονται έλληνες καθηγητές, ερευνητές και επιχειρηματίες. Τα τελευταία δέκα χρόνια, σε ένα κύκλο 30 χιλιομέτρων γύρω από τα πανεπιστήμια του Stanford και του Berkeley παράχθηκε το 90% των μεγαλύτερων «καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» (Google, Facebook, Twitter παλαιότερα η Αpple, η Hewlett-Packard, η Yahoo!).
 
Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αννα Διαμαντοπούλου

Ο Περισσός υπονομεύει το φοιτητικό κίνημα
Επόμενο άρθρο

Αννα Διαμαντοπούλου

Και με τη «βούλα» συμβουλάτορες του υπουργείου Παιδείας

Σχετικά Αρθρα

Ξεγυμνώνονται οι άρπα κόλλα αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Παιδεία 18 Αυγ 2026, 07:10

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 8 Αυγ 2026, 09:50

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Παιδεία 8 Αυγ 2026, 05:27

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

Παιδεία 6 Αυγ 2026, 18:24

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

Παιδεία 2 Αυγ 2026, 19:43

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:11
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

The Economist: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίση στους πυραύλους αναχαίτισης μετά την εκτεταμένη χρήση τους στον πόλεμο με το Ιράν

20 Αυγ 2026, 10:43
Διεθνή

«Η Αντίσταση έχει κόκκινες γραμμές και ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει την κατοχή»

Δηλώσεις του εκπρόσωπου της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

20 Αυγ 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

20 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Αμάν πια με τους εθελοντές

19 Αυγ 2026, 19:42
Πολιτική

Αγκαλιά με τους γενοκτόνους εγκληματίες πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ο αρχιστράτηγος του Μητσοτάκη

19 Αυγ 2026, 14:12
Διεθνή

Μετά τη Γροιλανδία, ο Τραμπ προσάρτησε και το Στενό του Ορμούζ!

19 Αυγ 2026, 10:28
Διεθνή

Πολιτική Ανάλυση: Η ηγεσία της ΟΑΠ και η αρχιτεκτονική του αποκλεισμού

19 Αυγ 2026, 08:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Αυγούστου

19 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Αμα ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη

18 Αυγ 2026, 19:48
Ιστορία

Eτσι σφυρηλατήθηκε τ’ ατσάλι

18 Αυγ 2026, 08:16
Παιδεία

Ξεγυμνώνονται οι άρπα κόλλα αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

18 Αυγ 2026, 07:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Αυγούστου

18 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

H πονηρή πορτοκαλιά

17 Αυγ 2026, 19:56
Διεθνή

Συνάντηση Αλ-Χάγια – Κούσνερ στην Αίγυπτο | Εντονη διπλωματική κινητικότητα για τη Γάζα

17 Αυγ 2026, 14:04
Διεθνή

Aπό εκεί που δεν το περιμένεις…

17 Αυγ 2026, 11:53
Καταστολή

Η Ευρωένωση ψάχνει χωματερή για τους «ανεπιθύμητους» – τώρα στη Ρουάντα

Η Μελόνι διαπραγματεύεται με το Κιγκάλι για return hubs, ενώ η ΕΕ μετατρέπει την Αφρική σε υπεράκτια ζώνη απελάσεων

17 Αυγ 2026, 07:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου

17 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική

16 Αυγ 2026, 08:51
Διεθνή

JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

16 Αυγ 2026, 08:36
Διεθνή

Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ

16 Αυγ 2026, 08:11
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Αυγούστου

Ημέρα κατά των κουνουπιών.

Σενεγάλη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1940: Δολοφονείται ο Λέων Τρότσκι.

1946: Δολοφονείται ο δημοσιογράφος Κώστας Βιδάλης από δεξιούς παρακρατικούς (Θεσσαλία).

1948: Οι μαχητές του ΔΣΕ εγκαταλείπουν τον Γράμμο και με ελιγμό περνούν στο Βίτσι.

1968: Εισβολή Ρώσων στην Τσεχοσλοβακία, τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    17Ν
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Εφετείο 17Ν
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    ΕΛΑ
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Αννα Διαμαντοπούλου

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Αννα Διαμαντοπούλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Αννα Διαμαντοπούλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Αννα Διαμαντοπούλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αννα Διαμαντοπούλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Αννα Διαμαντοπούλου

    Ποιοι είμαστε
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Αννα Διαμαντοπούλου

    Επικοινωνία
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Αννα Διαμαντοπούλου

    Όροι χρήσης
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Αννα Διαμαντοπούλου

    Ποιοι είμαστε
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Αννα Διαμαντοπούλου

    Επικοινωνία
  • Αννα Διαμαντοπούλου

    Αννα Διαμαντοπούλου

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo