Υποτίθεται ότι η βασική έρευνα που διεξαγόταν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (γράφουμε «υποτίθεται», γιατί η έρευνα γενικά στην Ελλάδα είναι υποβαθμισμένη και κυρίως αφορά, ακόμη κι αν διεξάγεται από τα Πανεπιστήμια, την εφαρμοσμένη έρευνα, που γίνεται προς όφελος της αύξησης της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων) υπηρετούσε πάνω απ’ όλα την ικανοποίηση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του Ανθρώπου, είχε, δηλαδή, έναν ουμανιστικό χαρακτήρα, υπηρετούσε το γενικό καλό. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένη η σύνδεσή της με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στη χώρα μας, αυτό έγινε πολύ καθυστερημένα, μόλις το 2009.
Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και την αποθέωση της «ανάπτυξης», δηλαδή της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων του εργαζόμενου ανθρώπου, της απόλυτης ασυδοσίας, της υπέρβασης κάθε περιβαλλοντικού, αρχαιολογικού και άλλου κωλύματος, προς χάριν της «επιχειρηματικότητας» και των «επενδύσεων», η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς της, δηλαδή ο κύριος κορμός του ερευνητικού συστήματος της χώρας, μεταφέρονται από το υπουργείο Παιδείας, στο νέο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΠΔ 81/2019), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) «ο αιφνίδιος και απρόσμενος διαχωρισμός της Ερευνας και Τεχνολογίας από την Ανώτατη Εκπαίδευση επιβάλλεται, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση ή συζήτηση με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς καμία αιτιολόγηση και σκεπτικό και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σχετική μνεία στο προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης».
Η σχετική ανακοίνωση της ΕΕΕ καταλήγει ως εξής: «Ως ΕΕΕ υποστηρίζουμε ένθερμα τον ακαδημαϊκό και δημόσιο χαρακτήρα της Ερευνας και Τεχνολογίας που ασκείται στα Ερευνητικά Κέντρα και ζητούμε την άμεση θεσμική επαναφορά τους στον ‘’φυσικό’’ τους χώρο που δεν είναι άλλος από το Υπουργείο Παιδείας».
Τελευταία Νέα :
- Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
- Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
- «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
- Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
- «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
- ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ