Η στρατηγική της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης συνιστά επί της ουσίας ένα διευρυμένο νέο «σχέδιο Αθηνά». Το σχέδιο περιλαμβάνει «αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη» και «ακόμα μεγαλύτερη ενοποίηση του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού τομέα», όπως υποδεικνύει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Στόχος είναι η δραστική μείωση των δαπανών και όχι βεβαίως η «ανασυγκρότηση» με ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καλλιέργεια έντονης φιλολογίας για ενοποίηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων με τα τμήματα βρεφονηπιοκόμων των ΤΕΙ.
Για το θέμα αυτό, που βάζει στη δίνη του κυκλώνα για πολλοστή φορά τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό ρόλο του Νηπιαγωγείου δημοσιεύουμε αποσπάσματα από ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (για τον ίδιο λόγο, η ΔΟΕ καλεί σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017 στη 1:30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας):
«Μια ενδεχόμενη συγχώνευση ή ενοποίηση των ανωτέρω τμημάτων, με ή χωρίς κατευθύνσεις στο εσωτερικό τους, θα σηματοδοτήσει ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους, καθώς, πιθανότατα, και των εν ενεργεία βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, για τις ηλικίες από 0 έως 6 ετών (σύμφωνα με υποστηρικτές αυτής της άποψης ενδεχομένως και για τις ηλικίες 0 έως 8 ετών). Μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με τη δυνατότητα επιλογής των γονέων μεταξύ ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημόσιου Νηπιαγωγείου. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος (με πολιορκητικό κριό το Νηπιαγωγείο) για την εκχώρηση της δημόσιας εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου), για την είσοδο των κουπονιών (vouchers) στη δημόσια εκπαίδευση, των διδάκτρων – τροφείων, καθώς και των ελαστικών ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στην υποχρεωτική εκπαίδευση (στο πλαίσιο μιας έντεχνα προωθημένης ‘’ενιαίας’’ λειτουργίας της εκπαίδευσης). Οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν στην πλήρη ‘’ιδιωτικοποίηση’’ της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης…
Κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού κόσμου το 2006, με τον Ν.3518/2006 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο (αφορά τα νήπια των 5 ετών). Καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Δωρεάν και Δημόσιας Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η, υποτιθέμενη, θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε βάθος τριετίας (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας) κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρισμα δεν έχει μέχρι στιγμής. Επίσης, η πρόσφατη εξαγγελία του για τμηματική εφαρμογή, κατά περιοχές, από την επόμενη σχολική χρονιά χωρίς προηγουμένως να υπάρξει νόμος που θα καθιερώνει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση θα διαιωνίζει τη σημερινή κατάσταση, όπου χιλιάδες προνήπια (ηλικίας 4 ετών) που μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου ωθούνται σε δομές των Δήμων (βρεφονηπιακούς σταθμούς) μέσω voucher ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας παράλληλα εκτός δομών τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, δηλαδή όλα τα παιδιά ηλικίας 2-3,5 ετών (περίπου 8.000 παιδιά αυτής της ηλικίας έμειναν εκτός παιδικών σταθμών φέτος)…
Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στις προτάσεις για συγχώνευση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Α.Τ.Ε.Ι. με τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής.
Διεκδικούμε :
• Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .
• Μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών άμεσα.
• Μείωση του αριθμού των νηπίων (σε 1:15) και του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών.
• Ιδρυση νέων νηπιαγωγείων και διορισμό μόνιμου βοηθητικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.
• Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης χωρίς καμία αλλαγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
• Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους».