«Μια τεράστιας σημασίας ανατροπή συντελέστηκε στη Σειρά Αυγούστου 2008», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων». Οι εκβιασμοί και οι απειλές σε προεπιλεγμένους φαντάρους να αποδεχτούν τη στράτευσή τους στην ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου), αλλιώς αυτή θα γίνει υποχρεωτικά, έπεσαν στο κενό.
Στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ (www.army.gr) αναφέρεται ότι η μετάθεση στην Κύπρο «είναι καταρχήν Εθελοντική». Επειδή, όμως, δεν είναι και πολλοί οι φαντάροι που «τρελαίνονται» να υπηρετήσουν σε μια ξένη χώρα ή «τσιμπάνε» στις ειδυλλιακές συνθήκες που τους περιγράφουν οι καραβανάδες, αυτοί έχουν προφορικές εντολές να εκβιάσουν μέχρι να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.
Στη Σειρά του περασμένου Αυγούστου, λοιπόν, φαντάροι απαίτησαν από τους στρατολόγους και από τους διοικητές των Κέντρων Εκπαίδευσης να τους δείξουν τη διαταγή που επιβάλλει την υποχρεωτική μετάθεση στην Κύπρο. Αυτοί προσπάθησαν να αποφύγουν το στρίμωγμα μιλώντας για… απόρρητη διαταγή, οι φαντάροι επέμειναν στην άρνησή τους και οι μεταθέσεις των συγκεκριμένων φαντάρων κόπηκαν τελικά από το ΓΕΣ.
Ανοιξε, λοιπόν, ένας δρόμος που μπορούν να τον ακολουθήσουν όλοι οι φαντάροι που εκβιάζονται να δεχτούν μετάθεση στην Κύπρο. Η άρνηση να υπηρετήσει σε ξένη χώρα είναι νόμιμη για κάθε φαντάρο.








