Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 1 Νοέμβρη
  • «Χτύπα με το ραβδί σου» – Ενας παιάνας για την αντίσταση
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη
  • Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές
  • «Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Ιστορία»Οταν ο Κόκκινος Στρατός ελευθέρωνε τους τελευταίους επιζήσαντες του Αουσβιτς
Ιστορία

Οταν ο Κόκκινος Στρατός ελευθέρωνε τους τελευταίους επιζήσαντες του Αουσβιτς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Ιαν 2026, 00:03

Ακούσαμε μια έκρηξη στην πύλη. Αντικρίσαμε ρώσους στρατιώτες να κραδαίνουν τα όπλα τους σε θέση ετοιμότητας και αμέσως ορμήσαμε με αυτοσχέδια φτιαγμένες λευκές σημαίες από τα σεντόνια μας για να δηλώσουμε πως δεν είμαστε εχθροί. Μόλις μας είδαν πέταξαν τα όπλα τους και ένα αυθόρμητο καλωσόρισμα ακολούθησε. Μιας και ήξερα ρωσικά φώναξα «Καλωσορίσατε νικητές και απελευθερωτές». Και ακούσαμε την απάντηση «Είστε ελεύθεροι».

Διήγηση επιζήσασας του Αουσβιτς

Ο ρώσος στρατιώτης με κρατούσε στα χέρια του και δεν σταματούσε να κλαίει.

Διήγηση επιζήσασας που τότε ήταν πέντε ετών

Το πρωί της 27ης Γενάρη του 1945, οι σοβιετικοί στρατιώτες του 322ου τμήματος πεζικού της 100ής Μεραρχίας πεζικού της 60ής Στρατιάς του 1ου Ουκρανικού Μετώπου, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη του Κόκκινου Στρατού Πάβελ Κουρότσκιν, έφτασαν στις πύλες του ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης Αουσβιτς Ι και ύστερα από λίγο αντίκρισαν τις πρώτες εικόνες φρίκης. Μερικές ώρες αργότερα έμπαιναν στο Αουσβιτς ΙΙ, το διαβόητο Μπίρκεναου. Στο πρώτο στρατόπεδο βρήκαν 1.200 επιζώντες και στο δεύτερο 5.800, μεταξύ των οποίων και 611 παιδιά.

Οι ναζί, βλέποντας την προέλαση του Κόκκινου Στρατού βαθιά μέσα στο πολωνικό έδαφος, προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη του φρικτού εγκλήματος. Στα μέσα Γενάρη του 1945, ο διοικητής των Ες Ες στο Μπρέσλαου, Σμάουζερ, διέταξε την εκκένωση του Αουσβιτς. Από τις 17 μέχρι τις 21 Γενάρη περίπου 56.000 κρατούμενοι άρχισαν να οδηγούνται πεζή προς τα δυτικά. Περίπου 15.000 κρατούμενοι πέθαναν από τις κακουχίες ή εκτελέστηκαν από τους ναζί σ’ αυτές που ονομάστηκαν «πορείες θανάτου».

Στις 20 Γενάρη ανατινάχτηκαν τα Κρεματόρια ΙΙ και ΙΙΙ και στις 26 Γενάρη το Κρεματόριο V, που το κράτησαν ενεργό για τις τελευταίες καύσεις. Τα Ες Ες εκτελούσαν κρατούμενους ακόμα και λίγες ώρες πριν από την άφιξη των Σοβιετικών, ενώ ανατίναζαν στρατώνες, προτού μπουν στα οχήματα και φύγουν. Οι άνδρες και γυναίκες του Κόκκινου Στρατού βρήκαν 648 πτώματα και επιστράτευσαν ντόπιους για να τα θάψουν.

Οι σοβιετικοί στρατιώτες βρήκαν, επίσης, έξι μεγάλες αποθήκες με ρούχα, γυναικεία φορέματα, ανδρικά κοστούμια, παπούτσια και άλλα προσωπικά αντικείμενα που οι ναζί δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν. Οπως δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν τα τσουβάλια με μαλλιά κεφαλής από τους κρατούμενους και τις κρατούμενες, που τα χρησιμοποιούσαν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι σοβιετικοί άκουσαν και τις πρώτες διηγήσεις της φρίκης από τις επιζήσασες και τους επιζήσαντες των στρατοπέδων. Τα κινηματογραφικά συνεργεία του Κόκκινου Στρατού αποτύπωσαν στο σελιλόιντ τα αποσκελετωμένα πρόσωπα των κρατούμενων και τα υπολείμματα του εγκλήματος. «Δεν έχει σβήσει από τη μνήμη μου η φρίκη που είδα και κινηματογράφησα», έλεγε το 1985 ο Αλεξάντερ Βοροντσόφ σε ταινία των κινηματογραφιστών του Κόκκινου Στρατού.

Οι υγεινομικές υπηρεσίες του Κόκκινου Στρατού πήραν μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών (αναγκάστηκαν να κάψουν και ορισμένα κτίρια), ενώ οι γυναίκες και οι άνδρες τους επιδόθηκαν σε αγώνα σωτηρίας των αποσκελετωμένων και εξαντλημένων κρατούμενων.

Γιατρός του Κόκκινου Στρατού εξετάζει κρατούμενους.

Το Αουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο και φρικτότερο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι ναζί για να υλοποιήσουν την «τελική λύση στο εβραϊκό πρόβλημα». Στο Auschwitz II (Birkenau) τα Ες Ες έστησαν μια βιομηχανία εξόντωσης. 300 στρατώνες κρατούμενων, τέσσερις «χώρους απεντόμωσης», όπως ονόμαζαν τους θαλάμους όπου εξόντωναν τους κρατούμενους με χημικά αέρια, αποθήκες πτωμάτων και φούρνοι αποτέφρωσης. Η βιομηχανία θανάτου είχε και το εργαστήριό της, όπου ο γιατρός Γιόζεφ Μένγκελε έκανε πειράματα χρησιμοποιώντας κρατούμενους κάθε ηλικίας.

Κάθε μέρα έφταναν στο Αουσβιτς δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι. Πρώτα τους άρπαζαν οτιδήποτε χρήσιμο έφεραν (δαχτυλίδια, κοσμήματα, γυαλιά, προσωπικά αντικείμενα, ακόμα και τα μαλλιά τους) και μετά τους διαχώριζαν σε «άχρηστους», που εκτελούνταν και αποτεφρώνονταν αμέσως, και σε «χρήσιμους», που χρησιμοποιούνταν σε καταναγκαστική εργασία, μέχρι να καταβληθούν από τις κακουχίες και να οδηγηθούν κι αυτοί στους θαλάμους αερίων.

Μετά την ανακάλυψη του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, ακολούθησε η ανακάλυψη-αποκάλυψη και όλων των υπόλοιπων ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σοβιετικοί, Αμερικανοί και Βρετανοί συγκέντρωσαν στοιχεία από τα στρατόπεδα που έβρισκαν και απελευθέρωναν. Ομως ο φάκελος που έφτιαξαν οι Σοβιετικοί για το Αουσβιτς υπήρξε η ραχοκοκαλιά του κατηγορητήριου που συντάχτηκε για τις δίκες της Νυρεμβέργης και οδήγησε στην καταδίκη πολλών ναζί και συνεργατών τους.

Το 2005, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Γενάρη, τη μέρα της απελευθέρωσης του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Oλοκαυτώματος. Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι οι εβραίοι δεν ήταν τα μοναδικά θύματα του ναζιστικού ολοκαυτώματος. Ακριβείς αριθμοί δεν υπάρχουν, γιατί οι ναζί φρόντισαν να κάψουν όλα τα αρχεία και στις συνθήκες του πολέμου η αναζήτηση ντοκουμέντων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Οι αριθμοί αναθεωρούνται συνεχώς. Γίνεται λόγος για 6 εκατ. εβραίους σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων είναι και 1,3 εκατ. σοβιετικοί πολίτες εβραϊκής καταγωγής, χωρίς όμως να υπάρχει καμιά επίσημη καταγραφή.

Αντίθετα, από επίσημες καταγραφές ξέρουμε ότι εξοντώθηκαν από τους ναζί 7 εκατ. σοβιετικοί πολίτες (συμπεριλαμβανόμενων των εβραϊκής καταγωγής) και επιπλέον γύρω στα 3 εκατ. σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου (μεταξύ αυτών 50.000 στρατιώτες εβραϊκής καταγωγής). Οι αριθμοί που δίνονται για τους Τσιγγάνους παρουσιάζουν χάσμα, καθώς ποικίλουν από 250.000 μέχρι 2,5 εκατ. Για τους γερμανούς αντιναζί (κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες κ.ά.) δεν υπάρχει καμιά καταγραφή. Για τους ομοφυλόφιλους οι καταγραφές είναι ανεπαρκέστατες.

Στο Αουσβιτς, αυτό το μνημείο της ναζιστικής θηριωδίας, υπολογίζεται ότι φυλακίστηκαν περισσότεροι από 1,3 εκατ. κρατούμενοι, από τους οποίους θανατώθηκαν ή πέθαναν 1,1 εκατ. (από τα συνολικά 6 εκατ. που υπολογίζεται ότι εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης). Απ’ αυτούς περίπου 960 χιλιάδες ήταν εβραίοι (ανάμεσά τους και 55.000 έλληνες εβραίοι).

Ανεξάρτητα από τους ακριβείς αριθμούς, που δεν θα τους μάθουμε ποτέ, και ανεξάρτητα από τη «βιομηχανία του ολοκαυτώματος» (κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Νόρμαν Φίνκελστιν), μέσω της οποίας οι σιωνιστές προσπαθούν να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους στην Παλαιστίνη εδώ και οκτώ δεκαετίες και να φιμώσουν κάθε φωνή που καταγγέλλει αυτά τα εγκλήματα, η Ιστορία έχει καταγράψει τη μαζική εξόντωση των εβραίων από τους ναζί ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της αμνθρωπότητας.
Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να καταγγέλουμε ως σιωναζισμό την πολιτική γενοκτονίας που εφαρμόζει το κράτος του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Το «ποτέ ξανά» δεν μπορεί να είναι σλόγκαν επιλεκτικής χρήσης. Το «ποτέ ξανά» πρέπει να γίνεται πράξη στον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή νεοναζισμού και ενάντια στο σιωναζισμό. Και είναι παρήγορο ότι αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει πάρα πολλοί εβραίοι στο δυτικό κόσμο και το φωνάζουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό που μάχεται για τη λευτεριά του.

Σοβιετικός πολίτης, τανκίστας του Κόκκινου Στρατού

Τον Ιούνη του 2021, πέθανε ο τελευταίος εν ζωή στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού που πήρε μέρος στην απελευθέρωση του Αουσβιτς, ο Νταβίντ Νταβίντοβιτς Ντουσμάν. Εβραϊκής καταγωγής, όπως φαίνεται και από το όνομά του. Δημοσιεύσαμε τότε την παρακάτω νεκρολογία.

Αυτά τα παράσημα δεν είναι σαν αυτά που μοστράρουν οι «κουραμπιέδες» των αστικών στρατών. Είναι παράσημα ποτισμένα με αίμα (στην κυριολεξία). Κερδισμένα στα πεδία των μαχών ενός δίκαιου πολέμου. Του πολέμου ενάντια στο ναζιστικό τέρας. Και ο Νταβίντ Νταβίντοβιτς Ντουσμάν, που έκλεισε τον βιολογικό του κύκλο πριν από μερικές μέρες, πλήρης ημερών στα 98 του χρόνια, τα φορούσε με περηφάνια.

Ηταν ο τελευταίος εν ζωή στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού που πήρε μέρος στην απελευθέρωση του Αουσβιτς. Αυτός που οδήγησε το Τ-34 πάνω στο ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα, για ν’ αντικρίσει αμέσως μετά τη φρίκη. Μια φρίκη που ολόκληρο το μέγεθός της πληροφορήθηκε μετά το τέλος του πολέμου, όπως έχει πει.

Μπορεί να τονίστηκε η εβραϊκή καταγωγή του (για ευνόητους λόγους), όμως ο Ντουσμάν δεν συμμετείχε στον πόλεμο ως εβραίος (δε γνωρίζουμε καν αν ήταν θρησκευόμενος), αλλά ως σοβιετικός πολίτης, ως ένας ανάμεσα στα εκατομμύρια των μαχητών και μαχητριών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Η απελευθέρωση του Αουσβιτς δεν ήταν γι’ αυτόν η σημαντικότερη μάχη, ούτε η τελευταία. Οπως ο ίδιος έχει διηγηθεί, άλλωστε, όταν αντίκρισαν τη φρίκη των αποσκελετωμένων κρατούμενων, τους πέταξαν όλες τις κονσέρβες τροφίμων που είχαν στα τεθωρακισμένα τους και αμέσως συνέχισαν το δρομολόγιό τους για να κυνηγήσουν τους φασίστες. 

Ο 21χρονος τανκίστας Νταβίντ Νταβίντοβιτς Ντουσμάν είχε ήδη συμμετάσχει στις δυο σημαντικότερες μάχες του πολέμου: στη μάχη του Στάλινγκραντ και στη μάχη του Κουρσκ. Οι νίκες του Κόκκινου Στρατού σ’ αυτές τις δύο μάχες σηματοδότησαν την καμπή του πολέμου. Εκτοτε οι ναζί δεν ξανασήκωσαν κεφάλι. Οι σοβιετικοί ήταν οι κυνηγοί και οι ναζί οι κυνηγημένοι που υποχωρούσαν συνεχώς, μέχρι που τους «έθαψαν» στο ίδιο το Βερολίνο, όπου παραδόθηκαν άνευ όρων στις 9 Μάη του 1945. 

Τρεις φορές τραυματίστηκε σοβαρά ο Ντουσμάν στη διάρκεια του πολέμου και κάθε φορά επέστρεφε στο πόστο του. Από τη μεραρχία του, δύναμης 12.000 μαχητών, στο τέλος του πολέμου είχαν επιζήσει μόνο 69. Ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού Νταβίντ Νταβίντοβιτς Ντουσμάν ήταν ένας απ’ αυτούς. Και ποτέ δεν ξέχασε τους συμμαχητές του, για τη θυσία των οποίων μιλούσε πάντοτε.

ΥΓ. Ο Ντουσμάν, αν και είχε σπουδάσει γιατρός, αφοσιώθηκε στην ξιφασκία. Εγινε πρωταθλητής Σοβιετικής Ενωσης το 1951 και στη συνέχεια, από το 1952 μέχρι το 1988 ήταν προπονητής στη διασημότερη ομάδα ξιφασκίας (Σπαρτάκ Μόσχας) και στη γυναικεία ομάδα της Σοβιετικής Ενωσης, με την οποία κέρδισε πολλά ολυμπιακά μετάλλια.

Εκτύπωση 🖨
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 27 Γενάρη
Επόμενο άρθρο Σιωναζιστές: Αισχρό πτωματεμπόριο για λόγους σκοπιμότητας και προπαγάνδας

Σχετικά Αρθρα

Η 28η Οκτώβρη του 1940 και η στρατηγική ιδιοφυΐα του Νίκου Ζαχαριάδη

Ιστορία 28 Οκτ 2026, 10:01

Κατάπτυστη αθλιότητα! Αφίσα με τη σημαία της Βέρμαχτ πάνω από την Ακροπολη διαφημίζει ελληνο-γερμανικό συνέδριο για την Απελευθέρωση

Καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Ιστορία 12 Οκτ 2026, 19:50

«Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία ανάσα μας… Είμαστε ο λαός»

Ενα βίντεο από τη νικηφόρα μάχη της πολιορκημένης Τζαμπάλια, που οδήγησε σε ναυάγιο το κακόφημο σιωναζιστικό «Σχέδιο των Στρατηγών»

Ιστορία 7 Οκτ 2026, 12:49

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

87 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

Ιστορία 23 Αυγ 2026, 05:17

Eτσι σφυρηλατήθηκε τ’ ατσάλι

Ιστορία 18 Αυγ 2026, 08:16

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

Ιστορία 1 Αυγ 2026, 05:57
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Νοέμβρη

1 Νοέ 2026, 00:01
Πολιτισμός

«Χτύπα με το ραβδί σου» – Ενας παιάνας για την αντίσταση

31 Οκτ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

31 Οκτ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη

31 Οκτ 2026, 00:02
Διεθνή

Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

30 Οκτ 2026, 19:43
Διεθνή

«Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»

Η ξεδιαντροπιά του «αριστερού σιωνισμού με το στόμα μιας ισραηλινής ηθοποιού

30 Οκτ 2026, 18:54
Αθλητισμός

Γλείψε τώρα εκεί που έφτυσες, επηρμένε ηλίθιε

30 Οκτ 2026, 13:17
Εργατικά

Πειθαρχικά εκπαιδευτικών: Νέα τρομοκρατική κλήση σε απολογία

Για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση

30 Οκτ 2026, 11:57
Πολιτισμός

Eξαφανίστηκαν από τα ράφια τα βιβλία της Σάλι Ρούνι στη Βρετανία

Οι αναγνώστες έσπευσαν να τα αγοράσουν μετά την ανακοίνωση ότι σταματά η κυκλοφορία τους

30 Οκτ 2026, 11:51
Εργατικά

Στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κυνηγούν τους δασκάλους (Μέρος Δεύτερο)

30 Οκτ 2026, 10:47
Καταστολή

Eγγραφο της ίδιας της ΕΛΑΣ αποκαλύπτει: Βασάνισαν και μέσα στην Αστυνομία τον Βασίλη Μάγγο οι έξι μπάτσοι

Αύριο αναμένεται η απόφαση στο ΜΟΔ Καρδίτσας

30 Οκτ 2026, 10:22
Πολιτική

Ο Φραπές εισήχθη… αιφνιδίως στον «Ευαγγελισμό», για να αναβάλει τη δίκη του

30 Οκτ 2026, 09:48
Εκδηλώσεις

Σήμερα στην Κόντρα | Παλαιστίνη 36

Μια ταινία για την εξέγερση των Παλαιστίνιων το 1936-39

30 Οκτ 2026, 00:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Οκτώβρη

30 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

Μόχσεν Ρεζαεΐ: «Οι ευγενικές επιστολές δεν αλλάζουν τη στάση του Ιράν»

Η Τεχεράνη σχολιάζει την επικοινωνία του Τζέι Ντι Βανς

29 Οκτ 2026, 22:23
Κόντρες

Δικός τους παιδί δεν ήταν (και) ο Λιόλιος;

29 Οκτ 2026, 21:30
Διεθνή

Ο Βανς επικοινωνεί με τον Ρεζαεΐ σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

29 Οκτ 2026, 19:37
Πολιτισμός

Ακόμα και το Χόλιγουντ «ξερνάει» τους λυσσασμένους σιωνιστές

29 Οκτ 2026, 15:05
Πολιτική

Από τη Λάουρα στον Αντρες, ο Μητσοτάκης και οι ηγεμόνες της Ευρωλάνδης

29 Οκτ 2026, 13:52
Εργατικά

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση, εκτός διδακτικού ωραρίου

29 Οκτ 2026, 11:57
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Νοέμβρη

Ημέρα χορτοφαγίας.

Ημέρα δωρεάς οργάνων.

Βιετνάμ: Ημέρα επανάστασης (1963).

Μεξικό: Ημέρα νεκρών.

1950: Απόπειρα εκτέλεσης του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν από πορτορικανούς πατριώτες.

1968: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου.

1974: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον των Γ. Παπαδόπουλου, Σ. Παττακού, Ν. Μακαρέζου και 62 άλλων πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.

1977: Βόμβα στο δικαστικό μέγαρο του Τζβαϊμπίγκεν (Σάαρ) από τη RAF παρά τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα.

1986: Δύο βόμβες στο Παρίσι προκαλούν ζημιές στα γραφεία ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας και στα γραφεία της Κυβερνητικής Υπηρεσίας για τους Μετανάστες (Action Direct).

2000: Ο 23χρονος Αλβανός Bledar Qoshku σκοτώνεται –όπως ισχυρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ.– κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, αλλά το όπλο που φερόταν να έχει μαζί του δεν βρέθηκε ποτέ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo